Σήμερα: 13/12/2018
Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 10:39

Με επιτυχία έγινε η Β΄ Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΕΝΕΝ

Γράφτηκε από

41484438_288769125053321_6523022670752120832_n-1.jpg

Σε κλίμα ενότητας, συσπείρωσης και αγωνιστικότητας πραγματοποιήθηκε η Β΄ ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΕΝΕΝ.

Η Συνέλευση έγινε στην αίθουσα συσκέψεων της ΠΝΟ στον Πειραιά.

Κεντρικό ζήτημα που απασχόλησε την ετήσια Συνέλευση ήταν οι ΣΣΕ τόσο αυτές που υπογράφτηκαν για το 2018 όσο και εκείνες που παραμένουν σε εκκρεμότητα και αφορούν τα πλοία της φορτηγού ναυτιλίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Μιλώντας εκ μέρους της Διοίκησης ο Πρόεδρος Αντώνης Νταλακογεώργος τόνισε την θετική και αγωνιστική συνεισφορά των Ναυτεργατών στην απεργία του περασμένου Σεπτέμβρη, παράλληλα άσκησε σφοδρή κριτική κυρίως στις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ (Γ.Γ και πλειοψηφία των Σωματείων) οι οποίοι έθεσαν τραγικά χαμηλά τον πήχη των διεκδικήσεων, δεν πίστεψαν ούτε μια στιγμή στην δυναμική και την αγωνιστική διάθεση των Ναυτεργατών και οδηγήθηκαν σε άτακτο και ανεπίτρεπτο συμβιβασμό υποκύπτοντας ουσιαστικά σε ένα ποσοστό αύξησης που όρισε η τότε ηγεσία του ΥΕΝ!!

Παράλληλα και οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού παρά την αντίθετη ρητορική τους απέδειξαν από άλλη σκοπιά ότι δεν εμπιστεύονται τους Ναυτεργάτες, προσπαθούν ανεπιτυχώς να οικειοποιηθούν την αγωνιστική δυναμική τους για να την εγκλωβίσουν σε ένα πλαίσιο το οποίο θα δίνει την πρωτοβουλία των χειρισμών σε μια στενή μικρή ομάδα αυτών των σωματείων χωρίς την συμμετοχή και δραστήρια παρέμβαση των ίδιων των Ναυτεργατών. Καθόλου τυχαίο που αρνήθηκαν την πρόταση της ΠΕΝΕΝ για ανοιχτή συγκέντρωση, πορεία – διαδήλωση στα γραφεία του ΣΕΕΝ και του ΥΕΝ….

Η κατάσταση αυτή μπορεί και πρέπει να αντιμετωπισθεί με την συγκρότηση μιας αγωνιστικής Ναυτεργατικής πρωτοβουλίας μέσα και έξω από τα καράβια που θα θέτει τα δίκαια και ώριμα Ναυτεργατικά αιτήματα, θα έχει αποφασιστικό και καθοριστικό ρόλο στην διαπραγμάτευση και ακολούθως με εξασφαλισμένη την δική τους αναντικατάστατη συμμετοχή να καθοριστεί το εύρος, οι μορφές και η διάρκεια των κινητοποιήσεων και μόνο με την δική τους σύμφωνη γνώμη μέσα από δημοκρατικές – συλλογικές διαδικασίες βάσης να ληφθούν αποφάσεις για οποιαδήποτε συμφωνία ή σύγκρουση με το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι όσο επικρατεί το μοντέλο μια ομάδα συνδικαλιστών ερήμην των Ναυτεργατών και ενάντια στα συμφέροντά τους αποφασίζει για αυτούς χωρίς αυτούς, οι συμβιβασμοί, οι υποχωρήσεις δεν θα έχουν αρχή και τέλος και με τον τρόπο αυτό επιβραβεύονται οι επιλογές εκείνων που αποτελούν την εκάστοτε πλειοψηφία στην ΠΝΟ.

Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα θα πρέπει να αναπτυχθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από πλευράς του Σωματείου μας. Να ενισχύσουμε, να ενθαρρύνουμε και να εμπεδώσουμε την ανάγκη της πιο πλατιάς συμμετοχικής δημοκρατικής διαδικασίας από την βάση και ο λόγος των ίδιων των Ναυτεργατών να είναι αυτός που θα καθορίζει τις εξελίξεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση η ΠΕΝΕΝ θα διαμορφώσει τα νέα αιτήματα για τις ΣΣΕ, θα επιμείνει αποφασιστικά στην ανάγκη να οργανωθεί μια πολύπλευρη αγωνιστική δράση και αγώνας στις κατηγορίες των εφοπλιστικών οργανώσεων της ποντοπόρου και φορτηγού Ναυτιλίας την οποία εξακολουθούν να αρνούνται οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κομματικού συνδικαλισμού.

Βασικά αιτήματα θα πρέπει να είναι:

  • * Η κάλυψη των απωλειών που είχε το Ναυτεργατικό εισόδημα όλη την μνημονιακή περίοδο.
  • * Η αντιμετώπιση της ανεργίας κα ιη απορρόφηση των ανέργων σε όλο το φάσμα της Ναυτιλίας. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να διεκδικηθεί η κατάργηση των εγκριτικών πράξεων στην ποντοπόρο     Ναυτιλία, ο 4150/2013 καθώς και όλες οι ειδικές συνθέσεις που παράτυπα έχουν δοθεί σε πολλές εκατοντάδες ελληνικά πλοία.
  • * Το κοινωνικοασφαλιστικό, ο νόμος Κατρούγκαλου, η επαναφορά της αυτοτέλειας των ΝΑΤ – ΚΕΑΝ –Ταμείων Πρόνοιας – Οίκου Ναύτη πρέπει να αποτελούν στόχους αιχμής και να συνδεθούν με τις ΣΣΕ.
  • * Το ίδιο αφορά και το μεγάλο πρόβλημα της αντιλαϊκής φορομπηχτικής πολιτικής η οποία έχει συμβάλει τα μέγιστα στην καθήλωση και δραματική συρρίκνωση των αποδοχών τόσο των εν ενεργεία όσο και των συνταξιούχων Ναυτεργατών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το οποίο θα χρειαστεί να εξειδικευτεί πιο αναλυτικά πρέπει να κινηθεί η προσπάθεια της ΠΕΝΕΝ για τις ΣΣΕ που παραμένουν χωρίς υπογραφή όσο και για εκείνες που έγκαιρα πρέπει να εγκαινιαστεί και να δρομολογηθεί η διαδικασία αποστολής εξωδίκων προς τις εφοπλιστικές οργανώσεις.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ έθεσε τα ζητήματα που αφορούν την απεργία στις 14 Νοέμβρη 2018 και την ευθύνη της Ένωσής μας για την καλύτερη οργάνωση - προετοιμασία και επιτυχή διεξαγωγή της και επίσης την μεγάλη μάχη των εκλογών στο Σωματείο μας και την σημασία να υπάρχει πραγματικά μαζική συμμετοχή όλων των μελών μας σε αυτές.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, κατάθεση προτάσεων – παρατηρήσεων και υποδείξεων από πλευράς μελών μας που πήραν τον λόγο.

Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την ψήφιση της Εισήγησης του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ ομόφωνα από τα μέλη που πήραν μέρος στην Β΄ Γενική Συνέλευση της ΠΕΝΕΝ.

Σημειώνουμε ότι Πρόεδρος της Β΄ Τακτικής Γενικής Συνέλευσης ήταν ο συνάδελφος Γαρόφαλλος Κατσώνης.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 10:44
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή