Σήμερα: 17/11/2018
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 19:49

Τα κουρελόχαρτα του κομματικού συνδικαλισμού είναι μόνο για τα σκουπίδια!!!

Γράφτηκε από

seajets.jpg

Το ψέμα, οι ύβρεις και η λασπολογία είναι πλέον τα μοναδικά «δυνατά χαρτιά» των δυνάμεων του κομματικού συνδικαλισμού για να αντιμετωπίσουν την πρωτοπόρα δράση της ΠΕΝΕΝ και τα αποτελέσματα που αυτή παράγει για τον κλάδο και ευρύτερα τους Ναυτεργάτες.

Ο λόγος γίνεται για τις ολιγομελείς ομάδες των Προεδρείων ΠΕΜΕΝ – Στέφενσων – ΠΕΕΜΑΓΕΝ οι οποίες στριμωγμένες και απομονωμένες από τους κλάδους που υποτίθεται εκπροσωπούν, βγάζουν την χολή και το μένος τους επινοώντας και κατασκευάζοντας διάφορες «κατηγορίες» για να ενοχοποιούν και να πετροβολούν την Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ.

Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα έλαβε χώρα πρόσφατα σε σχετική ανακοίνωση των Προεδρείων αυτών των Σωματείων που κατηγόρησαν την ΠΕΝΕΝ ότι «υπέγραψε μπακαλόχαρτα για την υπονόμευση της ΣΣΕ με την ναυτιλιακή εταιρεία SEAJETγια τους μισθούς του κλάδου».

Δεχθήκαμε επαναλαμβανόμενες παραινέσεις από μέλη μας αλλά και άλλους Ναυτεργάτες να απαντήσουμε σε αυτές τις αθλιότητες του κομματικού συνδικαλισμού, όχι τόσο για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια αλλά κυρίως για να αποκαλύψουμε δημόσια τον βρώμικο ρόλο αυτών των δυνάμεων.

Κατ’ αρχήν να υπογραμμίσουμε ότι χάρη στην δράση, τον αγώνα και την αποφασιστική παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ σε όλα τα πλοία της ανωτέρω εταιρείας εφαρμόζεται πλήρως η ΣΣΕ των Ακτοπλοϊκών πλοίων την τελευταία 4ετία. Ότι προβλέπεται στην ΣΣΕ ως πάγια, τακτική ή έκτακτη αμοιβή καταβάλλεται στο ακέραιο. Όμως για να επιτευχθεί αυτό την τελευταία 4ετία η ΠΕΝΕΝ μόνη της και με τον αγώνα της έσπασε ένα άθλιο καθεστώς πολλών χρόνων που στην ουσία καταστρατηγούσε την υφιστάμενη ΣΣΕ και ο πλοιοκτήτης όριζε μόνος του τις συνολικές (κλειστές) αποδοχές όλου του πληρώματος Ναύτες – Λοστρόμους – Μηχανικούς – Μηχανοδηγούς – Θαλαμηπόλους και όλες τις άλλες ειδικότητες σε συμφωνία με τους αντίστοιχους Ναυτεργάτες.

Στα πλαίσια αυτά υπήρχαν μισθοί για να μιλήσουμε για τον κλάδο μας για Ναύτες 1600, 1700, 1800, 2000 έως 2100 ευρώ τον μήνα!!!

Στην πραγματικότητα η εταιρία εκμεταλλευόμενη την ανεργία διαμόρφωνε μισθούς κατά παρέκκλιση της ΣΣΕ ανάλογα με την προσφορά και την ζήτηση και με όρους που υπονόμευαν και παραβίαζαν ασύστολα τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις της ΣΣΕ.

Η κατάσταση στις άλλες ειδικότητες, θαλαμηπόλοι, μηχανοδηγοί, νεοεισερχόμενοι αξιωματικοί γέφυρας – μηχανής ήταν πολύ χειρότερη!!!

Την κατάσταση αυτή είχαν την ευκαιρία επανειλημμένα στελέχη της ΠΕΝΕΝ να την καταγγείλουν στην Ε.Ε της ΠΝΟ ζητώντας την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων.

Όμως το κοινό μέτωπο εργοδοτικού – κομματικού συνδικαλισμού, όπως και σε τόσα άλλα, ουδέν έπραττε!!!

Το ίδιο κάναμε και προς την πλευρά του ΥΕΝ και των υπηρεσιών του.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις η ΠΕΝΕΝ αποφάσισε αυτοτελώς να πάρει μια σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών με την ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων για να σπάσει αυτό το άθλιο, παράνομο και απαράδεκτο καθεστώς που τσαλαπατούσε τα εργατικά δικαιώματα των Ναυτεργατών.

Στο πλαίσιο αυτό εδώ και μια τετραετία στον κλάδο των Ναυτών εφαρμόζεται πλήρως η ΣΣΕ και όχι μόνο αυτό. Χάρη στην δράση της ΠΕΝΕΝ και άλλοι κλάδοι ωφελήθηκαν από αυτή την μεταβολή με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μισθοί και οι αποδοχές τους.

Εάν οι παραδομένοι στο εφοπλιστικό κεφάλαιο ηγετίσκοι του κομματικού συνδικαλισμού, όπως είχαν την δυνατότητα, έλεγχαν κάποιους εξοφλητικούς λογαριασμούς σε διάφορα πλοία της παραπάνω εταιρείας θα διαπίστωναν ότι ο κλάδος των Ναυτών έχει αποδοχές κατά πολύ μεγαλύτερες από τους αντίστοιχους των ομοιόβαθμων ειδικοτήτων αλλά και από άλλους οι οποίοι βρίσκονταν σε παραπάνω μισθολογική και βαθμολογική κλάση στα πλοία αυτά.

Κομματικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός εκμεταλλεύτηκαν την δράση και τα αποτελέσματα της ΠΕΝΕΝ, εκλιπαρώντας τους εκπροσώπους της εταιρείας λέγοντάς τους ότι «γιατί οι Ναύτες παίρνουν πολύ μεγαλύτερο μισθό» από τους αντίστοιχους μισθούς αυτών των ειδικοτήτων, και εκμεταλλεύτηκαν τον αγώνα της ΠΕΝΕΝ χωρίς να «βάλουν το χέρι τους στην φωτιά», χωρίς να έρθουν σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση και σύγκρουση με την εταιρεία βελτίωσαν σχετικά κάπως τις αποδοχές των φερόμενων μελών τους!!!  

Την τελευταία 4ετία η προσπάθεια της ΠΕΝΕΝ ολοκληρώθηκε με την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών με αποτέλεσμα και στο τμήμα αυτό να υπάρχει πλέον προσαρμογή των μισθών σύμφωνα με τις δεδουλευμένες πραγματικές ώρες εργασίας.

Σε αντιπερισπασμό με την δράση, τους ελέγχους και την αγωνιστικότητα της ΠΕΝΕΝ, φέτος η Διοίκηση της ΠΝΟ επιχείρησε για πρώτη φορά την διενέργεια ελέγχων στην μισθοδοσία, στην επάνδρωση και στην οργάνωση του χρόνου εργασίας σε πολλά πλοία. Σε ορισμένους από αυτούς τους ελέγχους συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Σωματείων ΠΕΜΕΝ – Στέφενσων – ΠΕΕΜΑΓΕΝ (π.χ Κέρκυρα).

Μπορούν να μας πουν τι αλλαγές δρομολογήθηκαν για τα δικαιώματα των Ναυτεργατών μετά από αυτούς τους ελέγχους;

Την απάντηση την δίνουν οι ίδιοι οι Ναυτεργάτες που εξοργισμένοι διαπίστωσαν ότι μετά τους ελέγχους παρέμεινε άθικτο το εργασιακό καθεστώς των παραβιάσεων στους μισθούς, στην οργανική σύνθεση στα εξοντωτικά ωράρια εργασίας.

Ένα άλλο επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα πλοία τα οποία ιδιαίτερα την θερινή περίοδο έχουν επιβαρυμένα ωράρια εργασίας τα οποία τυπικά και ουσιαστικά παραβιάζουν την Διεθνή Σύμβαση 180 περί ωρών εργασίας και ελάχιστου χρόνου ανάπαυσης. Μάλιστα οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού, έστω και επιλεκτικά, έδωσαν σε ανακοίνωσή τους έναν σχετικό πίνακα με τα πλοία αυτά.

Μπορούν να μας απαντήσουν τι έπραξαν για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των σχετικών προβλημάτων σε αυτά τα πλοία;

Την απάντηση την δίνουμε εμείς, δεν έπραξαν το παραμικρό, δεν επιχείρησαν ούτε τα πόδια τους να βρέξουν αποδείχνοντας το βρώμικο παιχνίδι που παίζουν για να συγκαλύπτουν τις εφοπλιστικές παρανομίες, να πετάνε το μπαλάκι στις υπηρεσίες του ΥΕΝ και των Λιμενικών αρχών για τις οποίες προφανώς οι ηγετίσκοι του κομματικού συνδικαλισμού αγνοούν τον ρόλο τους …..

Από την άλλη η ΠΕΝΕΝ ήταν το μοναδικό Σωματείο που παρενέβη δυναμικά και στην πλειονότητα αυτών των πλοίων μέσα από μια σχεδιασμένη δράση και αντίστοιχες πρωτοβουλίες βελτίωσε θεαματικά τόσο το εργασιακό καθεστώς όσο και τις αποδοχές του κλάδου μας!!!

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε πάρα πολλές ακόμη σχεδιασμένες δράσεις και παρεμβάσεις της ΠΕΝΕΝ που αποδείχνουν τον αγωνιστικό προσανατολισμό του ιστορικού μας Σωματείου που μάχεται στην πρώτη γραμμή για τα «μικρά» και μεγάλα προβλήματα του κλάδου και όλων των Ναυτεργατών, γεγονός που έχει συμβάλει τα μέγιστα ώστε να έχει σήμερα η ΠΕΝΕΝ μια καθολική εκτίμηση, αναγνώριση και καταξίωση από χιλιάδες Ναυτεργάτες σε αντίθεση με την ανύπαρκτη παρουσία και την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε δράσης των δυνάμεων του κομματικού συνδικαλισμού.

Εάν πιστεύουν λοιπόν ότι με τα ψεύδη και την λασπολογία θα αμαυρώσουν την συνεπή αγωνιστική – ταξική δράση της ΠΕΝΕΝ απατούνται και το μόνο που καταφέρνουν είναι η αυτογελοιοποίηση και ο δημόσιος διασυρμός τους. Τους προκαλούμε να μας δώσουν και άλλες τέτοιες ευκαιρίες….

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή