Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 10:51

Τρίτη συνάντηση για την ανανέωση των ΣΣΕ μεταξύ ΣΕΕΝ – ΠΝΟ. Επιβάλλεται η αγωνιστική και απεργιακή διεκδίκηση για υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις

Γράφτηκε από τον

apergia-pno-limani-peiraia-ploia-aktoploia.jpg

Πραγματοποιήθηκε στις 25/7/2018 η τρίτη συνεχόμενη συνάντηση για την διαπραγμάτευση της ΣΣΕ για την σύμβαση στα Ακτοπλοϊκά πλοία και των αντίστοιχων Ε/Γ-Ο/Γ διεθνών γραμμών.

Η διαπραγμάτευση και σε αυτή την συνάντηση ήταν άκαρπη και κατέληξε σε αδιέξοδο εξ αιτίας της αδιάλλακτης στάσης των εκπροσώπων του ΣΕΕΝ οι οποίοι επέμειναν στην υπογραφή ΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις.

Την προκλητική στάση των εκπροσώπων των Ακτοπλόων εφοπλιστών κατήγγειλε με δριμύτητα ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ υπογραμμίζοντας ότι επιλέγουν την αδιαλλαξία και την κωλυσιεργία με σκοπό να κερδίσουν χρόνο προκειμένου να περάσει η κρίσιμη καλοκαιρινή περίοδος.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι για την ΠΕΝΕΝ η σημερινή συνάντηση θα πρέπει να θεωρηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την ΣΣΕ οδηγούνται με αποκλειστική ευθύνη του ΣΕΕΝ σε ναυάγιο και για τον σκοπό αυτόν ακόμη και μετά το τέλος της συνάντησης να αποφασίσει η Διοίκηση της ΠΝΟ την κάθοδο των Ναυτεργατών σε απεργιακές κινητοποιήσεις παλεύοντας για το σύνολο των οικονομικών – θεσμικών και κλαδικών αιτημάτων των Ναυτεργατών.

Την εφοπλιστική προκλητικότητα αντικειμενικά με την τακτική της την στηρίζει και την ενθαρρύνει τόσο η πλειοψηφία των δυνάμεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ η οποία για μια 7ετία έβαλε την υπογραφή σε μηδενικές αυξήσεις ενώ σήμερα επιλέγει τον ατέρμονο διάλογο που οδηγεί σε πλήρη αδιέξοδο, αρνείται επίμονα να προχωρήσει στην οργάνωση, στην κινητοποίηση και στον συντονισμένο αγώνα των Ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινούνται και οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού οι οποίες κατά την χθεσινή διαπραγματευτική συνάντηση έβγαλαν τον σκασμό στην μόνη ρεαλιστική θέση και πρόταση της ΠΕΝΕΝ για την άμεση κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών αναπαρήγαγαν τις απόψεις εργοδοτικών συνδικαλιστών περί αύξησης 2% και ότι το κόστος μιάς τέτοιας αύξησης θα είναι μόνο 40-50 ευρώ τον μήνα.

Οι δυνάμεις αυτές δεν κάνουν το παραμικρό για να σχεδιαστεί και να οργανωθεί (όπως επίμονα ζητάει η ΠΕΝΕΝ) η αντίσταση και η πάλη των Ναυτεργατών για να καμφθεί η εφοπλιστική προκλητικότητα και αδιαλλαξία…..

Αποδεικνύονται για πολλοστή φορά ανήμποροι, ανίκανοι. Έχουν μηδενική απήχηση και σε αυτούς ακόμη που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν. Η περιθωριοποίηση στην οποία έχουν περιέλθει τους οδηγεί να στοχοποιούν και να συκοφαντούν την ΠΕΝΕΝ η οποία κατά γενική ομολογία είναι το μόνο Ναυτεργατικό Σωματείο που αναπτύσσει μια πολύμορφη δράση και αγώνα για τα δικαιώματα των Ναυτεργατών.

Δυστυχώς για αυτούς τους έχουν αντιληφθεί οι Ναυτεργάτες στο σύνολό τους γι’ αυτό και επιδεικτικά τους έχουν γυρίσει τις πλάτες.

Στην χθεσινή συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΝ ζήτησαν χρόνο να διαβουλευτούν με τις ναυτιλιακές εταιρίες και θα απαντήσουν στις 26/7/2018.

Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις συνεδρίασε σήμερα η Διοίκηση της ΠΝΟ αφού η οριστική απάντηση που δόθηκε από τον ΣΕΕΝ είναι αρνητική σε οποιαδήποτε αύξηση μισθών….

Στην συνεδρίαση αυτή η ΠΕΝΕΝ κατέθεσε πρόταση για 48ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για 1-2 Αυγούστου 2018.

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού με επικεφαλής τον Γ.Γ της ΠΝΟ βάζοντας για άλλη μια φορά τόσο τις ανάγκες όσο και τα δικαιώματα των Ναυτεργατών πολύ χαμηλότερα από τα συμφέροντα και την κερδοφορία των Ακτοπλόων εφοπλιστών, επέλεξαν να απόσχουν από οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση όλη την κρίσιμη καλοκαιρινή περίοδο εξαγγέλλοντας 24ωρη απεργία για τις 3 Σεπτέμβρη 2018…….

Οι Ναυτεργάτες με το αλάνθαστο κριτήριό τους θα βγάλουν και αυτή την φορά τα σωστά συμπεράσματα.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

 

Οι εφοπλιστές εμμένουν στην αδιαλλαξία για υπογραφή ΣΣΕ στην Ακτοπλοΐα - Μεγάλες οι ευθύνες για τον αβανταδόρικο ρόλο του εργοδοτικού και κομματικού συνδικαλισμού

aktoploia_pireas123.jpg

Πραγματοποιήθηκε χθες 5/7/2018 η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση – διαπραγμάτευση για την υπογραφή και ανανέωση της ΣΣΕ στα Ε/Γ-Ο/Γ Ακτοπλοϊκά πλοία και αυτά των διεθνών γραμμών (πλοία Αδριατικής).

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΝ για άλλη μια φορά επέμειναν στην αδιάλλακτη στάση τους αρνούμενοι κατηγορηματικά να συζητήσουν επί του εξώδικου και των δίκαιων ναυτεργατικών αιτημάτων που έχουν συσσωρευτεί σε όλες τις κατηγορίες πλοίων επί 7 χρόνια.

Αντί αυτού οι εκπρόσωποι των Ακτοπλόων εφοπλιστών θεώρησαν σκόπιμο να παρουσιάσουν στην συνάντηση μια εικόνα για την Ακτοπλοΐα η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ είναι βυθισμένη στην κρίση από την άνοδο των καυσίμων ενώ τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν την τελευταία 4ετία μια σταθερή ανοδική πορεία και αύξηση της επιβατικής κίνησης των οχημάτων αλλά και της κερδοφορίας τους.

Παρά ταύτα, ιδιαίτερα αυτήν την 4ετία οι μισθοί και οι συμβάσεις έμειναν καθηλωμένες στα επίπεδα του 2011.

Από την άλλη οι μεθοδευμένες περικοπές σε υπερωρίες και άλλες τακτικές αποδοχές των Ναυτεργατών μειώθηκαν και ταυτόχρονα το Ναυτεργατικό εισόδημα δέχθηκε διαδοχικά πλήγματα από τα γνωστά αντιλαϊκά και μνημονιακά μέτρα την περίοδο 2010-2018 (ΕΝΦΙΑ – Αύξηση φορολογίας – Εισφορά αλληλεγγύης – Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κλπ).

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ υπογράμμισε και αντέκρουσε την εφοπλιστική ρητορική, κατέστησε σαφές ότι σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται αποδεκτή η προκλητική θέση τους για ανανέωση της ΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις και τόνισε ότι οι Ναυτεργάτες και η ΠΕΝΕΝ προετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις στις οποίες κεντρικό αίτημα θα είναι η κάλυψη των απωλειών και στην βάση αυτή η υπογραφή ΣΣΕ.

Θεωρούμε βαρύτατες τις ευθύνες της ηγεσίας της ΠΝΟ η οποία με την τακτική της παρατείνει αδικαιολόγητα το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, ενισχύει την αδιαλλαξία των εφοπλιστών και το κυριότερο από όλα δεν πράττει το παραμικρό για την ενημέρωση, τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την διεκδίκηση από τους Ναυτεργάτες αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων έτσι ώστε να σπάσει την αρνητική και ανένδοτη στάση του ΣΕΕΝ.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο διαχειρίζονται το πρόβλημα και οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού ΠΕΜΕΝ – Στέφενσων – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, φωνασκούν περί απεργιών αλλά είναι παντελώς εξαφανισμένοι από τα καράβια, απέχουν προκλητικά από οποιαδήποτε δράση που ενώνει συσπειρώνει και κινητοποιεί τους Ναυτεργάτες τόσο για το πρόβλημα των ΣΣΕ όσο και στα σοβαρότατα εργασιακά προβλήματα τα οποία πολλά από αυτά συνιστούν παραβιάσεις της υφιστάμενης ΣΣΕ και της Ναυτικής νομοθεσίας.

Παράλληλα έως και σήμερα οι δυνάμεις αυτές δεν έχουν καταθέσει την παραμικρή πρόταση (γραπτώς ή προφορικώς) για το επίπεδο των αυξήσεων στην ΣΣΕ και στην πράξη συνταυτίζονται με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό οι οποίοι και αυτοί με την σειρά τους μιλάνε για αυξήσεις χωρίς ωστόσο έως σήμερα να αναφέρουν τι προτείνουν.

Γιατί άραγε αρνούνται την θέση της ΠΕΝΕΝ για αναπλήρωση των απωλειών; Είναι μήπως το κομματικό κόμπλεξ να συμπορευτούνε με τις θέσεις της ΠΕΝΕΝ ή κλείνουν το μάτι στον εργοδοτικό συνδικαλισμό να υπογράψει με εξευτελιστικές αυξήσεις της τάξης του 1-2%!!!

Στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να υπονομεύσουν τις θέσεις της ΠΕΝΕΝ σε χθεσινή ανακοίνωσή τους ισχυρίζονται ψευδώς ότι δήθεν εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ «υπέδειξε να κάνουμε παγκόσμια απεργία όπως πρότεινε η ΠΕΝΕΝ».

Ουδέν ψευδέστερο διότι η συγκεκριμένη αναφορά του εκπροσώπου της ΑΝΕΚ κατέληξε και ταυτίστηκε απόλυτα με αυτό που αναμασούν οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού ότι η απεργία στα ποντοπόρα, όπως και οι ίδιοι ισχυρίζονται σε κοινή γραμμή πλεύσης, είναι αδύνατη….      

Με αφορμή όχι μόνο ή κυρίως την άρνησή τους να δεχθούν να οργανωθούν πολυμορφικές κινητοποιήσεις στην ποντοπόρο ναυτιλία που εκεί είναι και εργάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Μηχανικών, εγείρονται πολλά και σοβαρά ερωτηματικά.

Απορρίπτοντας την οργάνωση αγώνων και κινητοποιήσεων στην ποντοπόρο Ναυτιλία δείχνουν ξεδιάντροπα ότι παρέχουν τα διαπιστευτήριά τους στο τυχοδιωκτικό τμήμα του εφοπλισμού ότι οι ίδιοι δεν πρόκειται να πράξουν το παραμικρό εκεί που εφαρμόζεται το αντιδραστικό μοντέλο της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, εκεί που επικρατεί η εργασιακή γαλέρα.

Η δημόσια δήλωσή τους (και μάλιστα επαναλαμβανόμενα) ότι δεν θέλουν και δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε καμιά αγωνιστική αντιπαράθεση με το εφοπλιστικό κεφάλαιο της ποντοπόρου ναυτιλίας και συνεχώς να στέλνουν μηνύματα προς αυτούς ότι ο κομματικός συνδικαλισμός τους αφήνει ανέγγιχτους και στο απυρόβλητο από πλευράς κινητοποιήσεων, φθάνοντας μάλιστα στο αθλιότερο επίπεδο ξεπερνώντας και τις πιο ξεφωνημένες δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, δηλαδή να ενοχοποιούν την θέση της ΠΕΝΕΝ για την ανάγκη οργάνωσης δράσης και κινητοποίησης και στην προοπτική απεργιακού αγώνα στα ποντοπόρα πλοία, επιβεβαιώνει τους αδιατάρακτους δεσμούς με το εφοπλιστικό λόμπυ και την συμπόρευση μαζί τους.  

Σε όλα αυτά δεν δίνουν την παραμικρή απάντηση. Πιθανότατα θεωρούν τους Ναυτεργάτες μειωμένης νοημοσύνης ή ακόμη χειρότερα ότι οι ίδιοι έχουν το μονοπώλιο της ενημέρωσης – πληροφόρησης και ότι η άποψη της ΠΕΝΕΝ δεν φθάνει ποτέ σε αυτούς……

Με αυτά και άλλα πολλά αποδείχνουν πόσο κάλπικες και υποκριτικές είναι οι αντιεφοπλιστικές κορώνες τους, πόσο ψεύτικη και αγύρτικη είναι η δήθεν ταξική ρητορική τους.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι δυνάμεις αυτές διανύουν την χειρότερη περίοδο στην σχέση με τους κλάδους που υποτίθεται εκπροσωπούν, είναι ξεκομμένοι, δεν έχουν την παραμικρή απήχηση, οι Ναυτεργάτες τους έχουν γυρίσει τις πλάτες και η άθλια επιλογή τους να ταυτίζονται απροκάλυπτα με το εφοπλιστικό κεφάλαιο δείχνει το βρώμικο υπονομευτικό ρόλο τους στα προβλήματα των Ναυτεργατών.

Ευτυχώς για αυτούς (έχουν κομματικά και μόνο) την δυνατότητα να κινητοποιούν μερικούς συνταξιούχους, οι οποίοι κυριολεκτικά σώζουν την παρτίδα, διότι από τα μέλη τους δεν τους ακολουθούν ούτε αυτοί των Διοικητικών τους Συμβουλίων.

Κατά τα λοιπά η αναφορά σε ταξικές δυνάμεις και άλλα τέτοια φληναφήματα μόνο ως ειρωνεία μπορεί να τα εκλαμβάνει κανείς υπόψη του.  

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

Διαπραγματεύσεις για τις ΣΣΕ -  Συνάντηση ΠΝΟ – ΣΕΕΝ

_DSC_0034-1.jpg

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση για την ανανέωση των ΣΣΕ μεταξύ ΠΝΟ και ΣΕΕΝ στις 21/6/2018 για τα Ε/Γ-Ο/Γ Ακτοπλοϊκά πλοία και τα αντίστοιχα των διεθνών γραμμών.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) πριν την συνάντηση είχαν αποστείλει επιστολή με την οποία συλλήβδην απέρριπταν το σύνολο των αιτημάτων καθώς και τις αυξήσεις των μισθών επικαλούμενοι για πολλοστή φορά την δήθεν κρίση και τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων.

Ταυτόχρονα με τρόπο προκλητικό ζήτησαν να μειωθεί η αμοιβή των εξπρές δρομολογίων και το ημερομίσθιο των Ναυτεργατών κατά 50% κατά την μέρα αντικατάστασής τους….

Στην ίδια γραμμή της περικοπής των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων ήταν και η θέση τους για την επέκταση των συνθέσεων στην Ακτοπλοΐα όπως αυτή εφαρμόζεται στην Αδριατική…..

Στην τοποθέτησή του ο Γ.Γ της ΠΕΝΕΝ κατά την διάρκεια της συνάντησης μεταξύ των άλλων σημείωσε ότι τόσο η επιστολή του ΣΕΕΝ όσο και η τοποθέτησή τους στην συνάντηση τορπιλίζει με τους όρους που θέτουν την όποια διαπραγμάτευση για την ανανέωση των ΣΣΕ, οι οποίες παραμένουν στα επίπεδα του 2011.

Στο διάστημα αυτό το εισόδημα των Ναυτεργατών έχει δεχθεί συντριπτικά πλήγματα και έχει συρρικνωθεί δραματικά, τόσο από τις περικοπές που έχουν επιβάλει μια σειρά ναυτιλιακές εταιρίες, όσο και από τα φοροληστρικά μέτρα των μνημονίων.

Επίσης επισήμανε ότι ιδιαίτερα την τριετία 2015-2017 σημειώνεται σταθερή ανοδική πορεία στην κίνηση αλλά και στην κερδοφορία των Ακτοπλοϊκών ναυτιλιακών εταιρειών.

Επίσης απέκρουσε οποιαδήποτε απόπειρα σύνδεσης των δίκαιων διεκδικήσεων και αιτημάτων μας με τα επίπεδα τιμών των ναυτιλιακών καυσίμων.

Ανέφερε ότι η αμετακίνητη θέση της ΠΕΝΕΝ είναι μέσα από τις ΣΣΕ να επιλυθούν τα οικονομικά, θεσμικά και κλαδικά αιτήματα των Ναυτεργατών και για αυτό τον σκοπό είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε αναπτύσσοντας πολύμορφους αγώνες και κινητοποιήσεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Επίσης κατήγγειλε το καθεστώς των εργασιακών παραβιάσεων στα δικαιώματα των Ναυτεργατών και αυτής της ΣΣΕ που είναι σε ισχύ και απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής των κατοχυρωμένων διατάξεων στην ΣΣΕ.

Γίνεται φανερό ότι οι δυνάμεις του εφοπλισμού, τόσο στην επιβατηγό ναυτιλία όσο και στην φορτηγό και ποντοπόρο, θα επιμείνουν στο δόγμα των μηδενικών αυξήσεων απαξιώνοντας τον θεσμό των διαπραγματεύσεων και οδηγώντας αυτές σε αδιέξοδο και εκφυλισμό.

Οι οπαδοί του κοινωνικοεταιρικού διαλόγου (πλειοψηφία ΠΝΟ) αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες με την τακτική που έχουν ήδη δρομολογήσει.

Ίδιες ευθύνες έχει και το μπλοκ των δυνάμεων του κομματικού συνδικαλισμού το οποίο σε απόλυτη συμπόρευση με τους εργοδοτικούς – κυβερνητικούς συνδικαλιστές στηρίζουν την επίθεση που είναι σε εξέλιξη για την κατάργηση των ΣΣΕ με θλιβερό πρωταγωνιστή την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Είναι πασιφανές και παρά την όποια διαφορετική δημόσια ρητορική ότι οι δυνάμεις του κομματικού τόξου αποτελούν επί σειρά ετών τους αβανταδόρους του μεγάλου εφοπλιστικού λόμπυ στην επίθεση ενάντια στα ναυτεργατικά δικαιώματα.

Οι δυνάμεις αυτές, ΠΕΜΕΝ – Στέφενσων – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, και κυρίως η πρώτη απορρίπτουν μετά βδελυγμίας την οποιαδήποτε δράση έχει σημείο αναφοράς την ποντοπόρο ναυτιλία, εκεί που είναι η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου των Μηχανικών….

Στην πρόσφατη ψηφοφορία, μπροστά στον κίνδυνο διασυρμού τους, σύρθηκαν άρον – άρον υπέρ της πρότασης της ΠΕΝΕΝ για την ανάπτυξη πολύμορφων δράσεων ενάντια στο παρασιτικό εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Αφού οι ίδιοι δεν έδωσαν απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα της ΠΕΝΕΝ, δεν θέλουν ή δεν μπορούν να σχεδιάσουν την παραμικρή κινητοποίηση για τα συσσωρευμένα ναυτεργατικά προβλήματα στην ποντοπόρο ναυτιλία, την απάντηση δεν την δώσαμε εμείς ως ΠΕΝΕΝ και θα αποκαλύψουμε την υποκρισία, τον φαρισαϊσμό και τον βρώμικο ρόλο τους.

Προς το παρόν ας επαναπαυθούν στις δάφνες τους ότι οι ίδιοι αποτελούν μια νηφάλια, ψύχραιμη, ώριμη και σοβαρή δύναμη αποσπώντας τους εφοπλιστικούς επαίνους και όχι μόνο….

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2018 11:59