Σήμερα: 14/12/2018
Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 12:48

Απεργία ΠΕΝΕΝ 13-16 Ιούνη 2018 - Εφοπλιστές, Κυβέρνηση και ΥΕΝ υπεύθυνοι και υπόλογοι για τα προβλήματα των Ναυτεργατών

Γράφτηκε από

kefalonian_lines_-_ionian_group.JPG

ΠΕΝΕΝ: Παλεύουμε ενάντια στο καθεστώς της υπερεργασίας, των εξοντωτικών ωραρίων,

της ελλιπούς επάνδρωσης και της καταστρατήγησης των ΣΣΕ

 

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ όπως έχει διαμηνύσει με σχετικές ανακοινώσεις και το εξώδικο που απέστειλε στις Ναυτιλιακές εταιρίες δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά της που αφορούν τις συστηματικές παραβιάσεις στην ναυτική νομοθεσία, τις ΣΣΕ αλλά και την βιομηχανία ειδικών συνθέσεων στην επάνδρωση των πλοίων που δίνονται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των πλοίων αδιαφορώντας προκλητικά για τις τριτοκοσμικές εργασιακές συνθήκες που διαμορφώνονται για τους Ναυτεργάτες σε διάφορες κατηγορίες πλοίων και δρομολογιακές γραμμές.

Η υπεύθυνη για την συστηματική καταστρατήγηση της νομοθεσίας, των ΣΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων είναι η ίδια η ασκούμενη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική και οι φορείς που την υπηρετούν, Υπουργείο Ε.Ν, οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος που προσφέρουν γη και ύδωρ να αυγατίσουν τα εφοπλιστικά κέρδη θέτοντας σε ορισμένες περιπτώσεις σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, του επιβατηγού κοινού και των ίδιων των Ναυτεργατών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που επιβεβαιώνει πλήρως τις θέσεις μας, αποτελεί σχετική καταγγελία που κατέθεσε προς το αρμόδιο Λιμεναρχείο Ναύτης που εργάζεται σε πλοίο της γραμμής Κυλλήνης – Ζακύνθου στις 8/6/2018 καταγγέλλοντας την σύμβαση εργασίας, τονίζοντας τις απάνθρωπες εξοντωτικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα πλοία της γραμμής και η αρμόδια Λιμενική αρχή αντί να επιληφθεί της σοβαρότατης αυτής καταγγελίας, συμβούλεψε τον συνάδελφο να επιστρέψει αμέσως στο πλοίο για να αποφύγει την απόλυσή του ως μη επιβαίνων!!!

Επίσης ενδεικτική της αναφερόμενης διαπλοκής αποτελεί το γεγονός ότι σε συγκεκριμένη Πορθμειακή γραμμή (γνωστή η υπόθεση στο ΥΕΝ) τουλάχιστον 5 Λιμενικοί έχουν τακτοποιήσει για προσωρινή εργασία τα παιδιά τους σε πλοία για την θερινή σαιζόν σε ειδικότητα που δεν προβλέπεται από την οργανική σύνθεση……

Είναι επίσης γνωστή αναφορά Λιμενικού οργάνου που υπηρετεί στην Κυλλήνη ότι όποιος Λιμενικός καταγράψει τις παραβιάσεις της νομοθεσίας στην γραμμή θα μετατεθεί εντός του επόμενου 24ωρου…..

Αυτό είναι το άθλιο και διαπλεκόμενο σύστημα που έχει οικοδομηθεί μεταξύ των εφοπλιστικών εταιριών και των αντίστοιχων υπηρεσιών του ΥΕΝ και τα Ναυτεργατικά δικαιώματα γίνονται θυσία στον βωμό της εφοπλιστικής κερδοφορίας.

Κατά τα άλλα ο Πρωθυπουργός δηλώνει υποκριτικά «περί ηρωϊκών πληρωμάτων» και από την άλλη η κυβέρνηση, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΝ σφυρίζουν αδιάφορα στις συνθήκες εργασιακής γαλέρας και συνεχώς με την πολιτική τους επιδεινώνουν τις εργασιακές συνθήκες για τους Ναυτεργάτες.

Τα γεγονότα αυτά φανερώνουν και αποδεικνύουν γιατί επί 4 χρόνια το καθεστώς της εργασιακής γαλέρας στα πλοία αυτά παραμένει ανέγγιχτο και γιατί στον πρόσφατο έλεγχο για πολλοστή φορά το κλιμάκιο των Λιμενικών δεν διαπίστωσε την παραμικρή καταστρατήγηση σε ότι αφορά την υπερεργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, το ποδοπάτημα στην Δ.Σ 180 σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης των Ναυτεργατών. Εξάλλου για να συγκαλύπτονται τα προβλήματα το ΥΕΝ αρνήθηκε επίμονα να υιοθετήσει μια σειρά προτάσεις της ΠΕΝΕΝ για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες των συνδικαλιστών που συμμετέχουν στους διενεργούμενους ελέγχους επιφυλάσσοντας για αυτούς τον ρόλο του παρατηρητή…..

Αυτή την αθλιότητα αποδέχτηκε χωρίς καμιά αντίδραση και η γνωστή πλειοψηφία και ηγεσία της ΠΝΟ.

Από τις έως τώρα συναντήσεις και συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την 4ήμερη απεργία της ΠΕΝΕΝ στις γραμμές Κυλλήνης – Ζακύνθου, Πάτρας – Κεφαλονιάς – Ιθάκης προκύπτει ότι τόσο οι εμπλεκόμενες Ναυτιλιακές εταιρίες όσο και το ΥΕΝ δεν έχουν την βούληση να δώσουν λύσεις στα παραπάνω προβλήματα.

Με βάση αυτή την διαπίστωση η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ προχωρεί κανονικά στην υλοποίηση του αγωνιστικού – απεργιακού σχεδιασμού για τα πλοία της ανωτέρω γραμμής όπως ακριβώς τα έχει ανακοινώσει:

Στις 13/6/2018 24ωρη απεργία στο πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ» με προοπτική συνέχισης εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας.

Στις 14/6/2018 στο πλοίο «ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ»

Στις 15/6/2018 στο πλοίο «FIORDILEVANTE»

Στις 16/6/2018 στο πλοίο «MAREDILEVANTE»

Θεωρούμε για την ενδεχόμενη ταλαιπωρία του επιβατηγού κοινού υπεύθυνους και υπόλογους τις Ναυτιλιακές εταιρίες, το ΥΕΝ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του.

Καλούμε τον κλάδο να δώσει μαχητικά, μαζικά και αγωνιστικά το παρόν στην απεργιακή κινητοποίηση.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

***************////////*****************

 

Εντατική προετοιμασία της ΠΕΝΕΝ για την επιτυχή οργάνωση  των απεργιακών κινητοποιήσεων σε Κυλλήνη – Ζάκυνθο – Κεφαλονιά και  Πάτρα

24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στα πλοία:

 

«ΝΗΣΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ» 13/6/2018 - έναρξη 05.00 το πρωί.

 

«ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ» 14/6/2018 – έναρξη την ώρα της πρώτης άφιξης του πλοίου στο λιμάνι της Κυλλήνης.

 

«FIOR DI LEVANTE” 15/6/2018 – έναρξη την ώρα της πρώτης άφιξης του πλοίου στο λιμάνι της Κυλλήνης.

 

«MARE DI LEVANTE” 16/6/2018 – έναρξη την ώρα της πρώτης άφιξης του πλοίου στο λιμάνι της Κυλλήνης.

 

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς από την Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ η προσπάθεια προετοιμασίας και οργάνωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει για τα πλοία των Πορθμειακών γραμμών Κυλλήνης – Ζακύνθου – Κεφαλονιάς – και Πάτρας – Κεφαλονιάς.

Για τον σκοπό αυτό η Διοίκηση της Ένωσής μας έχει ήδη αποστείλει εξώδικα διαμαρτυρίας προς τις εμπλεκόμενες ναυτιλιακές εταιρίες αλλά και προς το ΥΕΝ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν οργανωτικές συσκέψεις με σκοπό την ενημέρωση και την κινητοποίηση μελών του Σωματείου που θα συμμετάσχουν στην αποστολή στα αναφερόμενα λιμάνια.

Με μία από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανωτέρω γραμμή έγινε σχετική συνάντηση με δική της πρωτοβουλία χωρίς ωστόσο να βρεθεί λύση στα επίμαχα προβλήματα που όπως έχουμε αναφέρει σχετίζονται με τις συστηματικές παραβιάσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας και της αντίστοιχης ΣΣΕ.

Ο Υπουργός Ε.Ν και οι υπηρεσίες του τηρούν έως τώρα σιγή ιχθύος ενώ οι συγκεκριμένες Λιμενικές αρχές που δραστηριοποιούνται τα πλοία δεν έχουν πράξει το παραμικρό αναφορικά με την αποκατάσταση των καταφανέστατων παραβιάσεων που επανειλημμένα τους έχουν γνωστοποιηθεί από την ΠΕΝΕΝ.

Με αφορμή την πίεση και κυρίως την απόφαση της ΠΕΝΕΝ να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις στα πλοία των ανωτέρω γραμμών το αρμόδιο Λιμεναρχείο του Κατάκολου σε σχετικό έγγραφό του αναφέρει ότι αν δεν αποκατασταθούν τα προβλήματα στο πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ» εντός 15 ημερών θα επιβληθεί στο πλοίο απαγόρευση απόπλου σύμφωνα με τα οριζόμενα της νομοθεσίας.

Εντύπωση προκαλεί η πολύ καθυστερημένη αντίδραση της εν λόγω Λιμενικής αρχής καθώς και το γεγονός ότι δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στα υπόλοιπα τρία πλοία της γραμμής όπου έχουν διαπιστωθεί παρόμοια προβλήματα….

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καθιστά σαφές τόσο προς τις πλοιοκτήτριες εταιρίες όσο και προς το ΥΕΝ και τις υπηρεσίες του ότι θα παλέψει ενιαία τα προβλήματα, απαιτεί σε όλα τα πλοία να δοθούν λύσεις και να αποκατασταθούν πλήρως τα δικαιώματα των Ναυτεργατών που καταπατούνται από τις Ναυτιλιακές εταιρίες με την ανοχή των Λιμενικών αρχών και του ίδιου του Υπουργού Ε.Ν.

Τις επόμενες μέρες πολυμελές κλιμάκιο της ΠΕΝΕΝ θα μεταβεί στα λιμάνια αφιξοαναχωρήσεων των πλοίων για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό της απεργίας.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Παρακάτω δημοσιεύουμε τα εξώδικα της ΠΕΝΕΝ

(Πατήστε εδώ για να δείτε τα τέσσερα εξώδικα)

 

 ****************///////////////*******************

 

Απεργιακή - Αγωνιστική δράση της ΠΕΝΕΝ για παραβιάσεις των ΣΣΕ και της ναυτικής νομοθεσίας στα πλοία Κυλλήνης – Ζακύνθου – Πάτρας – Κεφαλονιάς

Τα τελευταία 4 χρόνια σε επαναλαμβανόμενους ελέγχους της ΠΕΝΕΝ έχουν διαπιστωθεί σωρεία Ναυτεργατικών προβλημάτων στα πλοία της Πορθμειακής γραμμής Κυλλήνης – Ζακύνθου – Κεφαλονιάς και Πάτρας Κεφαλονιάς.

Τα προβλήματα αυτά αφορούν τους τομείς των ΣΣΕ (μη καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών, μειωμένα μισθολόγια σε σχέση με την ισχύουσα ΣΣΕ, μη καταβολή της έχμασης στο πλήρωμα καταστρώματος), επίσης ανάλογα προβλήματα που συνδέονται με την υπερεργασία και την παραβίαση στην οργάνωση του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης των Ναυτεργατών.

Τα προβλήματα αυτά επανειλημμένα έχουν τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιακών οργάνων του ΥΕΝ χωρίς ωστόσο έως και σήμερα να έχει καταστεί δυνατόν να αντιμετωπισθούν επιτυχώς.

Αντίθετα οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις αναφερόμενες δρομολογιακές γραμμές κατά περίεργο τρόπο έχουν εξασφαλίσει την ανοχή και συγκάλυψη στις εκτεταμένες παραβιάσεις που συστηματικά προβαίνουν σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών από τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές και υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι σε διενεργούμενο έλεγχο κατά την περσινή περίοδο (2017) κλιμακίου Ναυτεργατικών Σωματείων, διαπιστώθηκαν αυτές οι καταστρατηγήσεις αλλά και η άμεση εμπλοκή - συγκάλυψης των αρμόδιων λιμενικών οργάνων χωρίς ωστόσο τα προβλήματα να αντιμετωπισθούν.

Το γεγονός αυτό με την σειρά του και σε συνάρτηση με το ότι η κατάσταση παραμένει η ίδια και απαράλλαχτη, μας επιβάλει το καθήκον να διεκδικήσουμε αγωνιστικά την λύση τους αφού, όπως έμπρακτα αποδεικνύεται, ούτε οι λιμενικές αρχές ούτε η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ έχουν την βούληση να δώσουν λύση στην συστηματική παραβίαση των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων τα οποία ποδοπατούνται με τον πιο ωμό, αυθαίρετο και παράνομο τρόπο από την πλευρά των εμπλεκομένων στην γραμμή πλοιοκτητών.

Σημειώνουμε επίσης ότι σε πρόσφατο έλεγχο που έγινε από κλιμάκιο της ΠΝΟ επαναβεβαιώθηκαν οι παραπάνω παραβιάσεις χωρίς όμως για άλλη μια φορά να υπάρξει η συμμόρφωση των αντίστοιχων ναυτιλιακών εταιρειών.

Εάν οι συγκεκριμένοι πλοιοκτήτες πιστεύουν ότι έχουν εξασφαλίσει ασυλία στην παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών, ότι μπορούν να εμπαίζουν, να εξαπατούν τους Ναυτεργάτες μέσω των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του ΥΕΝ και τα προβλήματα αυτά να παραμένουν άλυτα, κάνουν μεγάλο λάθος….

Η ΠΕΝΕΝ δεν πρόκειται να εγκλωβιστεί σε μια ατέρμονη χρονοβόρο και αδιέξοδη διαδικασία περιμένοντας πότε θα υπάρχει το πόρισμα των αρμόδιων λιμενικών οργάνων για τον τελευταίο έλεγχο, πότε θα αποσταλούν οι έγγραφες απαντήσεις τους, πότε θα ενεργοποιηθούν οι υπηρεσίες του ΥΕΝ, αν και πότε θα επιβληθούν κάποιες γελοίες ασήμαντες κυρώσεις των οποίων αμφισβητούμε την επάρκεια, την αποτελεσματικότητά τους και είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αυτές δεν πρόκειται, όπως και στο παρελθόν, να δράσουν σε κανέναν βαθμό αποτρεπτικά στο απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς που έχει εγκαθιδρυθεί στην ανωτέρω γραμμή.

Έπειτα από όλα τα παραπάνω η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ αποφάσισε τα παρακάτω:

Στις 13/6/2018 από τις 05.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης ακινητοποιώντας το πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ» της εταιρείας «KEFALONIAN LINES» που εκτελεί δρομολόγια στην γραμμή Κυλλήνη – Ιθάκη – Σάμη - Πάτρα και για όσο διάστημα θα χρειαστεί μέχρι την απόλυτη συμμόρφωση στα προβλεπόμενα από την ΣΣΕ και την σχετική Ναυτική νομοθεσία.

Ανάλογη συνδικαλιστική δράση θα πραγματοποιηθεί στα πλοία: 1) «FIORDILEVANTE» 2) «MAREDILEVANTE» και 3) «ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ» της εταιρείας «IONIANGROUP”.

Το αναλυτικό πρόγραμμα για τα πλοία αυτά θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                      Ο Γεν. Γραμματέας

                                   Νταλακογεώργος Αντώνης                               Κροκίδης Νίκος

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 07:39
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή