Σήμερα: 29/03/2024
Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 07:37

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον Πειραιά η αντιπολεμική εκδήλωση της ΠΕΝΕΝ και άλλων εργατικών φορέων

Γράφτηκε από τον

IMG_20180509_191821.jpg

Με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε η ανοιχτή αντιπολεμική – αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η ΠΕΝΕΝ, το Σωματείο Μηχανικών – Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά μαζί με την Εργατική Λέσχη Δραπετσώνας – Κερατσινίου στις 9/5/2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος εν ενεργεία και συνταξιούχοι Ναυτεργάτες, εργαζόμενοι του Πειραιά καθώς και από την περιοχή Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Ελαφρός, δημοσιογράφος, Βασίλης Λιόσης εκπαιδευτικός, και ο Βασίλης Πριμηκύρης, ιατρός.

Την εισαγωγική ομιλία για τους σκοπούς και τον χαρακτήρα της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, στην Μεσόγειο αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η ομιλία του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ δημοσιεύεται αναλυτικά παρακάτω. Η συζήτηση κράτησε πάνω από 3 ώρες (ερωτήσεις – απαντήσεις – παρεμβάσεις) γεγονός που δείχνει το έντονο ενδιαφέρον των παρισταμένων για τις εξελίξεις, τα προβλήματα αλλά και τους κινδύνους που διαμορφώνονται στην περιοχή μας από την κλιμάκωση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που έχουν στο επίκεντρο την προώθηση των οικονομικών και γεωπολιτικών τους συμφερόντων.

Παρακάτω, και στα πλαίσια της ενημέρωσης των μελών και των φίλων της ιστοσελίδας της ΠΕΝΕΝ, παραθέτουμε το σχετικό βιντεοσκοπημένο υλικό των τεσσάρων βασικών ομιλιών.

Σημειώνουμε ότι στην εκδήλωση επρόκειτο να πάρει μέρος και εκπρόσωπος του Λαϊκού Μετώπου Παλαιστίνης ο οποίος για λόγους υγείας δεν κατέστη δυνατόν να συμμετάσχει.

Τέλος πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η ΠΕΝΕΝ σε συνεργασία με άλλα εργατικά Σωματεία και Συλλογικότητες θα συνεχίσει τόσο τις πρωτοβουλίες όσο και τις δράσεις της στην κατεύθυνση να οργανωθεί, να συγκροτηθεί ένα μάχιμο ισχυρό μαζικό αντιπολεμικό κίνημα με αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά που συνδυάζει την πάλη κατά του πολέμου αλλά και της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής με αυτήν για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και την διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα.

Παρέμβαση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ στην αντιπολεμική εκδήλωση στις 9/5/2018

Αγαπητοί σύντροφοι, φίλοι και συναγωνιστές

Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας στην σημερινή μας εκδήλωση.

Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου εξ αιτίας των ανταγωνισμών που αναπτύσσονται από διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με επικεφαλής το μπλοκ της ευρωατλαντικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Ταυτόχρονα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημειώνεται ιδιαίτερη όξυνση οι οποίες επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο με την σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, σε συνδυασμό με τις διαδοχικές παραβιάσεις που καταγράφονται από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή του Αιγαίου αλλά και την επικίνδυνη ρητορική που αναπτύσσεται αυτή την περίοδο και από τις δύο κυβερνήσεις.

Η κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας συνδέεται με τον νέο ρόλο που διεκδικεί στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνει νέες συμμαχίες (Ρωσία – Ιραν) με σκοπό να επωφεληθεί και να ενισχύσει τον ρόλο της σαν ένας ισχυρός περιφερειακός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αλλά και στα Βαλκάνια. Από την άλλη η ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό προσδοκά ένα πιο ουσιαστικό και αναβαθμισμένο ρόλο στο Αιγαίο και την Μεσόγειο και για τον σκοπό αυτόν συγκροτεί και ενισχύει την συμμαχία της με τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα συμμετέχει ενεργά σε κοινό άξονα με το Ισραήλ και το αντιδραστικό καθεστώς της Αιγύπτου επιδιώκοντας να μπουν σφήνα και να εξασφαλίσουν ουσιαστικό μερίδιο στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της περιοχής.

Παράλληλα η απόφαση του ακροδεξιού δισεκατομμυριούχου Προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ πυροδότησε έναν κύκλο εγκληματικής βίας σε βάρος των Παλαιστινίων οι οποίοι σε καθημερινή βάση υφίστανται την σιωνιστική τρομοκρατία και ήδη η παλαιστινιακή πλευρά θρηνεί δεκάδες νεκρούς τραυματίες και φυλακισμένους στα μπουντρούμια των ισραηλινών φυλακών.

Τα γεράκια του Ισραήλ είναι βέβαιο ότι θα κλιμακώσουν την πολιτική της βίας και της τρομοκρατίας σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, γι’ αυτό χρειάζεται να εκφραστεί με κάθε δυνατό τρόπο η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων.

Η εκδήλωσή μας σήμερα γίνεται στο φόντο αυτών των εξελίξεων και με την πρωτοβουλία μας αυτή θέλουμε να αναδείξουμε την εναλλακτική στο μοντέλο της αστικής φιλοϊμπεριαλιστικής πολιτικής στα θέματα του πολέμου, των κινδύνων που διαγράφονται για τον λαό και την χώρα μας και κυρίως να υπογραμμίσουμε την ανάγκη ότι στις σημερινές συνθήκες επιβάλλεται η συγκρότηση ενός ισχυρού μαζικού αντιπολεμικού και αντιϊμπεριαλιστικού κινήματος στο οποίο η εργατική τάξη, τα εργατικά συνδικάτα και οι εργατικές λαϊκές και κοινωνικές συλλογικότητες να έχουν σε αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο επεκτατικός και επιθετικός χαρακτήρας του ιμπεριαλισμού, οι πολεμικές επεμβάσεις και οι τυχοδιωκτισμοί, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση του σοσιαλισμού, έχουν πολλαπλασιαστεί. Ιράκ – Λιβύη – Συρία – Αφγανιστάν – Ιράν – Βόρεια Κορέα είναι χώρες και λαοί που ο Αμερικανονατοϊκός ιμπεριαλισμός σε σκληρό ανταγωνισμό με Ρωσία – Κίνα και άλλες δυνάμεις έχουν αφήσει έντονα αποτυπώματα αυτής της επιθετικής και πολεμοκάπηλης πολιτικής, η οποία έχει ως αφετηρία και κίνητρο την στήριξη και προώθηση των οικονομικών και γεωστρατηγικών τους συμφερόντων αλλά και των μονοπωλίων που αναζητούν νέους δρόμους, νέες αγορές για την ληστρική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών και των λαών.  

Οι χώρες της Μεσογείου έχουν γίνει το πεδίο όπου αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί λαμβάνουν έναν επικίνδυνο χαρακτήρα. Η συγκέντρωση ναυτικών – πολεμικών δυνάμεων αυτό δείχνει. Ο Αμερικανονατοϊκός ιμπεριαλισμός κλιμακώνει τις επιθετικές του ενέργειες, διαλύει και καταστρέφει την Συρία, ανοίγει νέο μέτωπο με το Ιράν (αποχωρώντας από την πυρηνική συμφωνία) και παράλληλα χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι αναζητούν την προστασία και την σωτηρία τους σε μια επικίνδυνη έξοδο από την Συρία και ακολούθως εγκλωβίζονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Τουρκία και από εκεί αναζητούν το πέρασμα στην Ελλάδα και προορισμό στην Ευρώπη.

Η Ε.Ε με την συμφωνία που έκανε με την Τουρκία επιβάλει το κλείσιμο και το σφράγισμα των συνόρων της, υψώνει φράχτες και παράλληλα ακολουθεί την ρατσιστική πολιτική των επαναπροωθήσεων…..

Αυτό είναι το αποκρουστικό και πραγματικό πρόσωπο της Ε.Ε και κατά τα λοιπά περισσεύουν από αυτή οι υποκριτικές διακηρύξεις περί Ευρώπης της αλληλεγγύης, του πολιτισμού, της δημοκρατίας και των αξιών….

Το αστικό πολιτικό σύστημα και ειδικότερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την ίδια στιγμή στηρίζουν την επιθετικότητα του Αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού, συμπορεύονται σε αγαστή συμμαχία για την εξυπηρέτηση των σχεδίων και των κοινών στόχων.

Η «κυβέρνηση πρώτη φορά αριστερά» δίνει γη και ύδωρ για την ανάπτυξη των σχέσεων με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε, ανανεώνει και αναβαθμίζει την συμφωνία για την βάση στην Σούδα, εκφράζει την ετοιμότητά της να παρέχει νέες διευκολύνσεις για την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων και υποδομών μετατρέποντας με τον τρόπο αυτό την χώρα μας σε υποχείριο των τυχοδιωκτικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Και όχι μόνο αυτό, προβάλει την θεωρία ότι η σύσφιξη των σχέσεων με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, η συμμαχία με το Ισραήλ αποτελεί την ασπίδα προστασίας για την χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζει και εμβαθύνει την συμμαχία με το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ, που καθημερινά δολοφονεί άοπλους Παλαιστίνιους και παράλληλα δυναμώνει το πλέγμα της εξάρτησης ενώ η παραχώρηση του ελληνικού χώρου στους Αμερικανονατοϊκούς Ιμπεριαλιστές εκθέτει ανεπανόρθωτα σε σοβαρούς κινδύνους την χώρα μας.

Τα επικοινωνιακά φληναφήματα της κυβέρνησης ότι η συμμαχία με ΝΑΤΟ – Ε.Ε – Ισραήλ προστατεύει ή διασφαλίζει τα εθνικά σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα καταρρέουν και αποδεικνύονται φρούδες ελπίδες αφού με αφορμή την όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία, το ΝΑΤΟ με τον πιο επίσημο τρόπο αποστασιοποιείται και με δηλώσεις του ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ αποσαφηνίζει ότι: «Δεν θεωρώ ότι θα ήταν χρηστικό να εισέλθει το ΝΑΤΟ στα συγκεκριμένα θέματα των ελληνοτουρκικών διαφορών που προκαλούν προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπισθούν από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Οι Γερμανοί «σύμμαχοί μας» από την άλλη διαψεύδοντας και αυτοί τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του Τσίπρα φρόντισαν να είναι αυτοί πρώτοι που θα πουλήσουν στο τουρκικό καθεστώς έξι υπερσύγχρονα υποβρύχια στον Ερντογάν που πριν λίγες μέρες τον αποκαλούσαν δικτάτορα…..

Εκείνο το οποίο αδιαμφισβήτητα προκύπτει τόσο με τα προβλήματα της χώρας μας με την Τουρκία όσο και την επικίνδυνη εμπλοκή στους επιθετικούς σχεδιασμούς του Αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού είναι η ανάγκη η χώρα μας να απεγκλωβιστεί από τον θανάσιμο εναγκαλισμό από αυτές τις δυνάμεις.

Αυτό είναι φανερό ότι δεν το κάνει η σημερινή κυβέρνηση, δεν θα το κάνει το υπόλοιπο αστικό πολιτικό σύστημα και προσωπικό που έχουν κοινό βηματισμό, αλλά η ανάπτυξη των αγώνων και η πίεση του λαού μας και του εργατικού κινήματος, των πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται ενάντια στα πολεμοκάπηλα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Από αυτή την πολιτική σκοπιά αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πάλη και η πίεση να απαγκιστρωθεί η χώρα μας από τα δεσμά του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και όλων των άλλων ιμπεριαλιστικών σχηματισμών.

Ο λαός πρέπει να απορρίψει τον επικίνδυνο Αμερικανονατοϊκό μονόδρομο, που εκθέτει την χώρα σε μεγάλους κινδύνους, να παλέψει για την ανεξαρτησία και την ειρήνη, για την ανάπτυξη της φιλίας με τους λαούς της περιοχής και ιδιαίτερα με τον Τουρκικό λαό.

Πρέπει το εργατικό κίνημα να πρωτοστατήσει στην συγκρότηση ενός ισχυρού μαζικού αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, ένα κίνημα που θα ενώσει, θα συσπειρώσει και θα κινητοποιήσει την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει και οφείλουν να πρωτοστατήσουν όλες οι δυνάμεις της συνεπούς αριστεράς σε ένα κοινό, ενιαίο, ενωτικό, αντιπολεμικό – αντιϊμπεριαλιστικό μέτωπο.  

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι επιλέξαμε για την σημερινή εκδήλωσή μας μια ημερομηνία που έχει σημαντικό ιστορικό και πολιτικό συμβολισμό. Στις 9 Μάη 1945 είναι η μέρα συντριβής και ήττας του φασισμού στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, είναι η μέρα που ο κόκκινος στρατός αφού είχε καταλάβει το Βερολίνο ύψωσε την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο και αυτή κυμάτιζε στο Ράϊχσταγκ. Είναι η μέρα που επισφραγίστηκε η νίκη επί του ναζισμού, η ουσιαστική λήξη του πολέμου ο οποίος στοίχισε στην ανθρωπότητα δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς και πολλούς περισσότερους τραυματίες και σακατεμένους. Τιμούμε αυτή την ιστορική μέρα συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τις επεμβάσεις του για την ανεξαρτησία των λαών, την ειρήνη, την κοινωνική πρόοδο και προκοπή.     

        

 

 

Πρόσκληση:  Αντιπολεμική – Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στον Πειραιά στις 9 Μάη 2018

_αφισα.jpg

Με πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ, του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά και της Εργατικής Λέσχης Δραπετσώνας – Κερατσινίου οργανώνεται αντιπολεμική – αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση με θέμα: «Οι πολεμικές επεμβάσεις και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή μας, η κλιμακούμενη επίθεση του Ισραήλ στον Παλαιστινιακό λαό, η αγωνιστική παρέμβαση του εργατικού κινήματος ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια του ιμπεριαλισμού και η ανάγκη συγκρότησης ενός ισχυρού -μαζικού αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 9 Μάη 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου 47) στις 6.30 μμ.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι:

Γιάννης Ελαφρός

Βασίλης Λιόσης

Βασίλης Πριμηκύρης

Mohammed Khatib (εκπρόσωπος του Λαϊκού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης)

Οι Διοικήσεις

Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ)

Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά

Εργατική Λέσχη Δραπετσώνας - Κερατσινίου

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Μαϊος 2018 06:46
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή