Σήμερα: 18/12/2018
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 10:35

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ «ΑΙΟΛΟΣ» (πρώην MOBY LOVE) ΚΑΙ ΕΚΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΜΙΑΝΤΟ

Γράφτηκε από

_MOBY_LOVE.jpg

Σύμφωνα με καταγγελίες τις οποίες έκαναν εργαζόμενοι και Συνδικάτα στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «MOBY LOVE» της Ναυτιλιακής εταιρίας MEDLINESστην διάρκεια επισκευής που αυτό έκανε, διαπιστώθηκε η ύπαρξη αμίαντου από έρευνα που διενήργησε το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος.

Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με ιατρικές και επιδημιολογικές μελέτες που έχουν γίνει τόσο στην χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες προκύπτει ότι ο αμίαντος είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο υλικό και η εισπνοή μικροσκοπικών ινών του μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες ασθένειες οι οποίες εμφανίζονται πολλά χρόνια μετά την πρώτη έκθεση.

Πολλά πλοία στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν τον αμίαντο σαν μονωτικό και κατασκευαστικό υλικό, κυρίως λόγω του χαμηλού του κόστους. Το ίδιο γίνονταν σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εργοστάσια, δημόσια κτήρια, σχολεία κ.λπ.

Σημειώνουμε ότι η οδηγία 1999/77/ΕΚ απαγορεύει όλες τις χρήσεις αμιάντου από την 1/1/2005, επιπλέον η οδηγία 2003/18/ΕΚ απαγορεύει την εξόρυξη, την κατασκευή και επεξεργασία αμίαντου.

Σύμφωνα με την οδηγία 83/477/ΕΟΚ για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που προέρχονται από τον αμίαντο στην διάρκεια της εργασίας τους, τροποποιήθηκε με την οδηγία 91/382/ΕΟΚ του συμβουλίου της 7/4/1998 και του συμβουλίου της 27/3/2003.

Η νομοθεσία προβλέπει ακόμα μέτρα ελέγχου της έκθεσης σε όλα τα είδη και τις μορφές αμίαντου, ενώ οι εργοδότες έχουν την ευθύνη ότι κανένας εργαζόμενος δεν εκτίθεται σε ατμόσφαιρα με περιεκτικότητα σε αμίαντο μεγαλύτερη των 0,1 ινών ανά cm3 .

Με βάση όλα τα παραπάνω προκύπτουν σοβαρότατα ερωτηματικά με τις ευθύνες τόσο της πλοιοκτήτριας εταιρίας όσο και των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών που επέτρεψαν την έκθεση των εργαζομένων και των Ναυτεργατών στον παραπάνω κίνδυνο στα πλαίσια της μετασκευής και επισκευής του πλοίου «MOBY LOVE».

Το συγκεκριμένο περιστατικό σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν είναι το μοναδικό αφού και άλλα πλοία στο ευρύτερο φάσμα της Ακτοπλοΐας εξακολουθούν να έχουν υλικά αμίαντου χωρίς οι εργαζόμενοι να το γνωρίζουν και χωρίς οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες να προβαίνουν σε ενδελεχή έλεγχο και το κυριότερο δεν παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας τόσο των εργαζομένων στα συνεργεία όσο και των Ναυτεργατών.

Το γεγονός αυτό δείχνει την πλήρη ασυδοσία των εφοπλιστών και των εργοδοτών και την πολιτική συγκάλυψη που προσφέρει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο εκθέτοντας σε τεράστιους κινδύνους την υγεία και την ζωή των εργαζομένων οι οποίοι γίνονται βορά στα τυχοδιωκτικά και ενίοτε στα επικίνδυνα παιχνίδια της εργοδοσίας.

Η ΠΕΝΕΝ μετά την αποκάλυψη για την ύπαρξη αμίαντου στο πλοίο «MOBY LOVE» πραγματοποίησε σύσκεψη των μελών της και άλλων Ναυτεργατών και με έγγραφό της απαίτησε από την ναυτιλιακή εταιρία και το ΥΕΝ να πραγματοποιηθεί εξονυχιστικός έλεγχος στο πλοίο σχετικά με το εάν εξακολουθεί να υπάρχει ή όχι αμίαντος και ταυτόχρονα να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις και ο πλήρης έλεγχος και η παρακολούθηση των Ναυτεργατών που εκτέθηκαν στον αμίαντο.

Τέλος η ΠΕΝΕΝ απαιτεί να της δοθούν πλήρη στοιχεία για όλα εκείνα τα πλοία που έχουν κατασκευαστικά χρησιμοποιήσει υλικά αμιάντου.

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                   Ο Γεν. Γραμματέας  

                                                                Νταλακογεώργος Αντ.                   Κροκίδης Νικόλαος        

Υ.Γ: Στις 19/3/2018 η εταιρία MEDLINESαπαντώντας στο αίτημα της ΠΕΝΕΝ δηλώνει ότι θα διενεργηθούν ιατρικές εξετάσεις των Ναυτεργατών που απασχολήθηκαν στο ανωτέρω πλοίο από τις 14/12/217. Οι εξετάσεις θα γίνουν στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία» στο Μαρούσι. Εφόσον κάποιος ναυτικός επιθυμεί να εξετασθεί σε δημόσιο νοσοκομείο της επιλογής του, η εταιρεία θα καλύψει τις σχετικές δαπάνες. Για τον σκοπό αυτό οι ενδιαφερόμενοι Ναυτεργάτες μπορούν να απευθυνθούν τόσο στην πλοιοκτήτρια εταιρεία όσο και στον Πλοίαρχο του πλοίου.

Σχόλιο της ΠΕΝΕΝ

Όπως προκύπτει από τις γραπτές απαντήσεις προς την ΠΕΝΕΝ των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΕΝ αλλά και της πλοιοκτήτριας εταιρείας παρακάμπτεται, σκόπιμα πιστεύουμε, το ουσιαστικότερο αίτημα της ΠΕΝΕΝ (πέρα από την ιατρική εξέταση), αυτό της συστηματικής παρακολούθησης που πρέπει προγραμματισμένα να ενταχθούν τόσο οι Ναυτεργάτες όσο και οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στα συνεργεία.

Αυτό είναι το πλέον σημαντικό αφού οι επιπτώσεις από την έκθεση στον αμίαντο είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευτούν στο άμεσο χρονικό διάστημα με τα μέσα που υπάρχουν στην χώρα μας στις νοσοκομειακές μονάδες τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου χώρου.

Την ευθύνη οφείλουν να την αναλάβουν οι επίσημες και αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες των Υπουργείων Υγείας, Εργασίας, Ναυτιλίας αλλά και η ναυτιλιακή εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση η ΠΕΝΕΝ θα παρακολουθήσει στενά την σοβαρή αυτή υπόθεση και αναμένουμε να μας απαντηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΕΝ, ποια είναι τα ακτοπλοϊκά και επιβατηγά πλοία που έχουν κατασκευαστικά υλικά από αμίαντο.

Ενδεχόμενη αποσιώπηση και παράκαμψη της αξίωσης της ΠΕΝΕΝ για την διαφάνεια και την δημοσιοποίηση στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα δεν θα γίνει κατά οποιοδήποτε τρόπο αποδεκτή από την ΠΕΝΕΝ.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 08:24
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή