Σήμερα: 13/12/2018
Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018 09:58

Απάντηση της ΠΕΝΕΝ στην προκλητική επιστολή της Προέδρου του ΕΛΟΕΝ

Γράφτηκε από

.JPG

Αναφορικά με την έγγραφη απάντηση της Προέδρου του ΕΛΟΕΝ που μας εστάλη με ημερομηνία 7/2/2018 και με την οποία υποτίθεται απαντάει σε αντίστοιχη δική μας επιστολή που υπογράφει ο Γ.Γ της ΠΕΝΕΝ θέλουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

Θεωρούμε προκλητικό και ανεπίτρεπτο το ύφος της επιστολής με το οποίο στην ουσία αμφισβητεί ακόμη και αν ο συντάκτης της επιστολής ήταν ο Γ.Γ της ΠΕΝΕΝ….

Ταυτόχρονα σχολιάζει τους αποδέκτες της επιστολής θεωρώντας κατά τρόπο άτοπο και άστοχο ότι είναι δήθεν αναρμόδιοι….

Άραγε σε ποιους αναφέρεται; Στους αρμόδιους Υπουργούς της κυβέρνησης, στο Υπουργείο Εργασίας και στο Υπουργείο Ναυτιλίας ή στους Ναυτεργατικούς φορείς που απευθύνονταν η επιστολή;

Μάλιστα με περίσσια θρασύτητα η Πρόεδρος του ΕΛΟΕΝ επιχειρεί και σχολιάζει ότι το περιεχόμενο της επιστολής μας «δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ναυτικών».

Μάλλον η κυρία Πρόεδρος έχει παρεξηγήσει τον ρόλο και τις αρμοδιότητές της και τελεί υπό σύγχυση σχετικά με τον ρόλο των εκπροσώπων των Ναυτεργατικών Σωματείων που συμμετέχουν στο Δ.Σ του ΕΛΟΕΝ.

Προκειμένου δε αυτή να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να εγκαταλείψει την υπέρμετρη αλαζονεία, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι νόμιμοι και ουσιαστικοί εκπρόσωποι των Ναυτεργατών είναι τα Ναυτεργατικά Σωματεία και οι εκπρόσωποί τους που τους αντιπροσωπεύουν στους φορείς και στους δημόσιους οργανισμούς στον ευρύτερο χώρο της Ναυτιλίας, ανεξάρτητα εάν αυτοί είναι δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου.  

Ταυτόχρονα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο τρόπος και τα μέσα ενημέρωσης των μελών μας και ευρύτερα των Ναυτεργατών δεν θα τα καθορίσουμε με «κώδικες» όπως τους εννοεί η κυρία Πρόεδρος.

Αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεται η ίδια στην επιστολή της, η ενημέρωση των Ναυτεργατών, η διαφάνεια στα πεπραγμένα του ΕΛΟΕΝ, οι παρεμβάσεις των μελών του Δ.Σ του ΕΛΟΕΝ και γενικότερα οι πρωτοβουλίες αυτών, αποσκοπούν στην βελτίωση και αναβάθμιση των όρων λειτουργίας του αλλά κυρίως στην εξασφάλιση καλύτερων παροχών προς τους ασφαλισμένους Ναυτικούς μας. Και είναι προφανές το γεγονός ότι τέτοιες απαράδεκτες κρίσεις και σχόλια «περί δήθεν κινδύνων για την πορεία αυτοδυναμίας του ΕΛΟΕΝ» με αφορμή την επιστολή του Γ.Γ της ΠΕΝΕΝ πρέπει να έχει απεύθυνση όχι στην ΠΕΝΕΝ και στον εκπρόσωπό της αλλά σε άλλες κατευθύνσεις και φορείς που επιβουλεύονται, υπονομεύουν και πρακτικά έχουν οδηγήσει στην αφαίμαξη των αποθεματικών του ΕΛΟΕΝ και αυτό σε βάρος των δικαιωμάτων των Ναυτεργατών.

Επίσης η αναφορά της κυρίας Προέδρου για την αύξηση των συντελεστών για το 2017 δεν έχει την παραμικρή σχέση με το αίτημα που διατυπώνεται στην επιστολή του Γ.Γ της ΠΕΝΕΝ για το 2018.

Παράλληλα θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι με την παρουσία μας στο Δ.Σ του ΕΛΟΕΝ θα ασκήσουμε πλήρως και ουσιαστικά τις αρμοδιότητές μας σε όλους τους τομείς με όρους ελέγχου – διαφάνειας – δημοσιότητας των παρεμβάσεών μας προς τον Ναυτεργατικό μας κόσμο για την διασφάλιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων του.

Τέλος μας προκαλεί εντύπωση και σοβαρά ερωτηματικά πώς διέφυγε της κυρίας Προέδρου να τοποθετηθεί και να πάρει σαφή θέση σχετικά με το κυρίαρχο και επίμαχο αίτημα που αναφέρεται στην επιστολή μας και αφορά την αναδιανομή των αποθεματικών του ΕΛΟΕΝ υπέρ των ασφαλισμένων Ναυτικών μας.

Προφανώς η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός… και για αυτό το ζήτημα θα επανέλθουμε καταθέτοντας σε συνεδρίαση του Δ.Σ σχετικές προτάσεις δηλώνοντας την αποφασιστικότητά μας να δοθεί απάντηση και λύση που θα αντιστοιχεί στα συμφέροντα των Ναυτεργατών.    

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                                          Κροκίδης Νικόλαος

 

 

*****************////*********************

 

Η ΠΕΝΕΝ διεκδικεί ουσιαστικές αυξήσεις στα οικογενειακά επιδόματα και αναδιανομή των αποθεματικών του ΕΛΟΕΝ προς τους δικαιούχους Ναυτεργάτες

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ απαιτεί την επέκταση του θεσμού των οικογενειακών επιδομάτων και την ουσιαστική αύξησή τους για το έτος 2018.

Με το έγγραφό μας αυτό θέλουμε να επισημάνουμε την έντονη δυσαρέσκεια των Ναυτεργατών για τα υποβαθμισμένα επίπεδα στα οποία διατηρούνται επί σειρά ετών τα οικογενειακά επιδόματα προς τους δικαιούχους που χορηγεί ο ΕΛΟΕΝ και την ανάγκη να βελτιωθούν ουσιαστικά.

Να επισημάνουμε ότι οι αυξήσεις για το έτος 2009 ήταν 2,72% και για το έτος 2010 ήταν 4,63%. Έκτοτε και έως το 2017 τα οικογενειακά επιδόματα δεν αυξήθηκαν. Για το έτος 2017 εγκρίθηκε μια αύξηση 2%.

Θεωρούμε εφικτή μια αύξηση προς τους δικαιούχους 10% - 15% αφού το ΕΛΟΕΝ είναι το μόνο εύρωστο και οικονομικά αυτοδύναμο ταμείο στον χώρο μας και με το αποθεματικό που διαθέτει μπορεί να υλοποιήσει την πρότασή μας αυτή χωρίς να διακινδυνέψει την μελλοντική του πορεία.

Θεωρούμε αναγκαία την καταβολή συμπληρωματικού επιδόματος από τον ΕΛΟΕΝ σε κάθε δικαιούχο όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 213/83 άρθρο 11 (τυχόν απομένων υπόλοιπο, μετά την κάλυψη των υποχρεώσεων αυτών διατίθεται προς διανομή) αφού η τελευταία καταβολή συμπληρωματικού επιδόματος αφορούσε την 7ετία 1987 – 1992 και καταβλήθηκε αναλογικά σε 40.000 Ναυτικούς. Το σημερινό πλεόνασμα του ΕΛΟΕΝ είναι 48.548.500 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι την 31/12/2011τα ταμειακά υπόλοιπα του ΕΛΟΕΝ ήταν 53.195.712 ευρώ και την 31/12/2012 τα ταμειακά υπόλοιπα του ΕΛΟΕΝ μετά το PSI (κούρεμα) των ελληνικών ομολόγων από την τράπεζα Ελλάδας απέμειναν 23.737.830 ευρώ.

Οι ευθύνες των εκάστοτε διορισμένων Προέδρων από την κυβέρνηση αλλά και των εκπροσώπων του εργοδοτικού – κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού και των εφοπλιστικών οργανώσεων είναι τεράστιες αφού δεν έπραξαν τα προβλεπόμενα για την αναδιανομή του αποθεματικού, δεν πάλεψαν για την απαγκίστρωση του ΕΛΟΕΝ από την κρατική – κυβερνητική κηδεμονία και στην ουσία με την δική τους συναίνεση επιβλήθηκε ντε φάκτο η πολιτική της λιτότητας στην χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων των Ναυτεργατών.

Η ΠΕΝΕΝ θεωρεί καθοριστικής σημασίας ζήτημα την απεμπλοκή του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας από την διαχείριση, την εποπτεία και τον έλεγχο των αποθεματικών του ΕΛΟΕΝ, αφού το κράτος δεν έχει την παραμικρή συμμετοχή στα έσοδα του ΕΛΟΕΝ και εξ αυτού του γεγονότος δεν προκύπτει καμιά νομιμοποίηση στην άσκηση της πολιτικής του Ταμείου μας καθώς και στην διοίκηση και διαχείριση του ΕΛΟΕΝ.

Όσο υφίσταται αυτή η απαράδεκτη πολιτική τα αποθεματικά του ΕΛΟΕΝ θα είναι έρμαια στις ορέξεις της κάθε κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού.

Η συμμετοχή της ΠΕΝΕΝ στον ΕΛΟΕΝ συνδέεται άρρηκτα με το σπάσιμο αυτής της πολιτικής και την ουσιαστική ανεξαρτητοποίηση του Ταμείου και στο πλαίσιο αυτό την αναδιανομή των αποθεματικών του στους δικαιούχους Ναυτεργάτες.

Κροκίδης Νικόλαος

Γενικός Γραμματέας ΠΕΝΕΝ

Μέλος Δ.Σ ΕΛΟΕΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 12:34
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή