Σήμερα: 19/09/2019
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 09:21

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΟΘΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΧΡΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

Γράφτηκε από

rio-antirio-gefyra-bridge1.jpg

Με ευθύνη της ηγετικής ομάδας του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και με θλιβερούς πρωταγωνιστές το δίδυμο Παναγοπούλου–Νικολάου και Καραγεωργόπουλου που τα τελευταία χρόνια έχουν διαμορφώσει ένα πρωτοφανές καθεστώς νοθείας, αυθαιρεσίας και παραχάραξης της βούλησης και της θέλησης των εργαζομένων και ταυτόχρονα έχει βουλιάξει στην ανυποληψία ένα από τα μεγαλύτερα εργατικά κέντρα της χώρας μας, οι εργαζόμενοι της πόλης και μαζί τους ένα σημαντικό τμήμα των συνδικάτων πανελλαδικά έδωσαν το τελευταίο διάστημα μια αποφασιστική μάχη να μπει τέλος σε αυτό το άθλιο και αντιδημοκρατικό σκηνικό που έχει στήσει η εργοδοσία στην περιοχή με σκοπό την αποδιοργάνωση κάθε αγωνιστικής και διεκδικητικής δράσης και παρέμβασης.

Το σκηνικό της νοθείας που έστησαν, μεθόδευσαν και οργάνωσαν αυτές οι δυνάμεις εν όψει του τακτικού εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου, αποδεικνύεται με μια σειρά βάσιμες και τεκμηριωμένες καταγγελίες που προσυπογράφουν διάφορες παρατάξεις που ανήκουν και συμμετέχουν στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Χαρακτηριστικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτήν την βρώμικη επιχείρηση νόθευσης της θέλησης των εργαζομένων αφορούν τουλάχιστον 7 Σωματεία στα οποία μεθοδεύτηκε μια μεγάλης έκτασης νοθεία μέσα από την οποία επιδιώχθηκε να αναρριχηθεί για άλλη μια φορά στην πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας το δίδυμο Παναγοπούλου-Νικολάου και Καραγεωργόπουλου.    

Ενδεικτικά σωματεία είναι εξής:

«Σύλλογος Ναυτεργατών Ρίου – Αντιρρίου» μέσα από την τροποποίηση του καταστατικού του «Συλλόγου Ναυτεργατών Ρίου – Αντιρρίου» το μετέτρεψαν σε «Σύλλογο Ναυτεργατών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων», δηλαδή της μισής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα!!!

Ακολούθως οργάνωσαν εκλογές – παρωδία και μέσα από ένα όργιο νοθείας εμφάνισαν 325 ψηφίσαντες και από 1 αντιπρόσωπο που είχε ως τοπικό σωματείο εμφάνισε 6!!!

Σημειώνουμε ότι το σύνολο των κλαδικών Ναυτεργατικών Σωματείων έχουν καταγγείλει ως νόθα την διαδικασία αυτών των εκλογών, το έχουν καταδικάσει ως ένα διασπαστικό μόρφωμα για την παραγωγή νόθων αντιπροσώπων και έχουν ομόφωνα απορρίψει την είσοδό του στην ΠΝΟ και παράλληλα έχουν δρομολογηθεί, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά, δικαστικά η ποινική δίωξη των ηθικών και φυσικών αυτουργών οι οποίοι αντιμετωπίζουν διάφορες κατηγορίες μεταξύ των οποίων και αυτή της πλαστογραφίας αφού από τους 325 ψηφίσαντες μόνο οι 22 ψήφισαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του καταστατικού!!

Σωματείο Εργαζομένων στα Τεχνικά Γραφεία: Εμφάνισε 460 ψηφίσαντες από αρχαιρεσίες που έγιναν πριν ένα χρόνο. Δεν κατέθεσε ποτέ πρακτικά εκλογών στη διοίκηση του Ε.Κ.Πάτρας

Σύλλογος Ιδιωτικών υπαλλήλων «Η ΄Ενωση»: Σε διάρκεια 4 μηνών πραγματοποίησε εκλογές σε όλη την Ελλάδα. Εμφάνισε από 2 αντιπροσώπους 17 για το Ε.Κ.Πάτρας. Πιάστηκαν στα πράσα να κάνουν καταμέτρηση σε φακέλους που έρχονταν σε κουτιά και σακούλες από όλη την Ελλάδα

Σωματείο Καθαριστριών Πάτρας: Χωρίς καμία συλλογική διαδικασία, χωρίς καν εκλογοαπολογιστική Γ. Συνέλευση έκαναν εκλογές στα κρυφά. Και ενώ όταν έκλεισαν οι κάλπες είχαν ψηφίσει 71 εργαζόμενοι, εμφάνισαν πρακτικό με 112 ψηφίσαντες

Σωματείο Εργαζομένων Εργοστασίου «ΤΙΤΑΝ»: Ενώ στις αρχαιρεσίες ψήφισαν 68, εμφάνισαν 2 αντιπροσώπους με μέτρο για δεύτερο αντιπρόσωπο το 76.

Σωματείο Μουσικών «ΔΑΥΙΔ»: Στο σωματείο ψηφίζουν πέρα από μουσικούς και οι φίλοι τους (το λέει το καταστατικό τους!) και από ότι φαίνεται στα αποτελέσματα… έχουν μεγάλο κοινό!

Είναι σαφές ότι όσο αυτονόητη είναι η διατήρηση της οργανωτικής ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας άλλο τόσο είναι και η απόκρουση κάθε απόπειρας νόθευσης της βούλησης των εργαζομένων και η αποφασιστική καταδίκη της παραχάραξης της θέλησής τους μέσα από φαινόμενα αλλοίωσης των συσχετισμών δυνάμεων στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά εκφράζει την αλληλεγγύη της στα συνδικάτα της Πάτρας που παλεύουν για ένα ανόθευτο, γνήσιο, δημοκρατικό συνέδριο για μια αλλαγή πορείας που θα βάζει μπροστά τα προβλήματα των εργαζομένων και την πάλη τους για την διεκδίκηση ουσιαστικών λύσεων σε αυτά.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Σχόλιο ΠΕΝΕΝ

Στην διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στις 5/12/2017 έγινε διεξοδική συζήτηση γύρω από τα σοβαρότατα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την γνωστή ομάδα της ΠΑΣΚΕ Παναγοπούλου – Νικολάου και Καραγεωργόπουλο και την εκτεταμένη νοθεία που αυτοί επιχείρησαν στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο στην Πάτρα.

Η θέση της «Ταξικής Εργατικής Συσπείρωσης» του Εργατικού Κέντρου Πειραιά ήταν να αναλάβουν οι ίδιοι να διαμορφώσουν ένα κείμενο το οποίο θα αποδίδει τον προβληματισμό της πλειοψηφίας σύμφωνα με την συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο.

Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ και οι επικεφαλείς τους Καρακίτσος – Μωραίτης διαφώνησαν και με την τοποθέτησή τους προσπάθησαν να συγκαλύψουν τις εκλογικές αθλιότητες και τις νόθες διαδικασίες που έλαβαν χώρα στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας ενώ η παράταξη που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ (Ενωτική Ριζοσπαστική Συνεργασία) συμφώνησε να υπάρξει καταγγελία των νόθων διαδικασιών που έλαβαν χώρα από το παραπάνω δίδυμο στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και δέχθηκε το σχετικό κείμενο να το συντάξει ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ και μέλος του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Το ΠΑΜΕ πρότεινε και επιδίωξε ένα κείμενο το οποίο ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα όλων των οργανώσεων που ανήκουν σε αυτό και δεν δέχθηκε την πρόταση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ.

Τελικά η κοινή παράταξη ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ κάνοντας κωλοτούμπα και στροφή 180 μοιρών μετά από 7 ημέρες κατέληξε να απαντήσει ότι δεν συμφωνεί ως παράταξη με οποιαδήποτε καταγγελία αφού έχει ως αρχή να μην καταγγέλλονται για κανένα λόγο οι παρατάξεις μεταξύ τους…. Επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά ο βρώμικος ρόλος του γνωστού εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλιστή Θάνου Βασιλόπουλου ο οποίος καθοδηγεί την ομάδα και τους συμβούλους της παράταξης ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ στο Ε.Κ.Πειραιά (Ενωτική Ριζοσπαστική Συνεργασία) και συμπορεύεται απόλυτα με την ηγετική ομάδα στην ΓΣΕΕ.

Τελικά το ψήφισμα που διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ έγινε απόφαση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά με την πλειοψηφία των παρατάξεων «Ταξική Εργατική Συσπείρωση» και του ΠΑΜΕ με μια προσθήκη για το σύνολο των Σωματείων που εμπλέκονται στην νοθεία του Ε.Κ.Πάτρας.  

 

*********************////*********************

 

Σε πλήρη απομόνωση το διασπαστικό εργοδοτικό παρασωματείο «Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων» - Ξεκίνησε η προανακριτική διαδικασία για την ποινική δίωξη για τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς

Αντιμετωπίζουν βαρύτατες ποινικές κατηγορίες στις διαβλητές εκλογικές διαδικασίες τους

Οι καταγγελίες της ΠΕΝΕΝ τον περασμένο Γενάρη προς τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές της Πάτρας σχετικά με τις διαβλητές και παράνομες εκλογικές διαδικασίες που έγιναν στο παρασωματείο «Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων» αρχές του Οκτώβρη 2016 οδήγησαν στην εισαγγελική παρέμβαση και την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για πληθώρα αδικημάτων μεταξύ των οποίων και αυτό της πλαστογραφίας.

Ήδη το σκέλος της προανάκρισης ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στον Πειραιά και η δικογραφία εστάλη πίσω στην Πάτρα προκειμένου να καταθέσουν οι εμπλεκόμενοι στην βρώμικη αυτή υπόθεση που έστησαν διάφορα κέντρα (πολιτικά και συνδικαλιστικά) με σκοπό την διάσπαση στο Ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Τόσο στις καταγγελίες όσο και με την κατάθεση των στελεχών της ΠΕΝΕΝ δόθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές πλήθος στοιχείων που τεκμηριώνουν ως αποδεικτικό υλικό πώς στήθηκε, συντελέσθηκε και ολοκληρώθηκε το ανοσιούργημα ενός διασπαστικού σωματείου και πώς μέσα από ένα όργιο εξαπάτησης και πλαστογραφίας επιδιώχθηκε να στηθεί ένας μηχανισμός για την υπονόμευση των δικαιωμάτων των Ναυτεργατών.

 • Στα σχετικά στοιχεία που προσκόμισαν και κατέθεσαν τα στελέχη της ΠΕΝΕΝ αποδεικνύεται ότι πάνω από το 95% των φερόμενων ως ψηφισάντων δεν άσκησαν οι ίδιοι το εκλογικό δικαίωμα αλλά τα ψηφοδέλτια παράνομα διακινήθηκαν και σταυροδοτήθηκαν από τον φερόμενο ως Πρόεδρο του διασπαστικού σωματείου Αλέκο Κάκκο.
 • Ανάμεσα σε αυτούς οι οποίοι φέρονται ως μέλη του σωματείου, μεγάλος αριθμός ουδέποτε γράφτηκε, ουδέποτε παρέλαβε ψηφοδέλτια και ουδέποτε ψήφισε είτε αυτοπροσώπως είτε δια της επιστολικής ψήφου (αλληλογραφία).
 • Επίσης το 1/4 των φερόμενων ως μελών του σωματείου ουδέποτε εργάστηκαν ή ναυτολογήθηκαν ή κατάγονται και διαμένουν στις περιοχές που καλύπτει γεωγραφικά το σωματείο αυτό.
 • Από τον έλεγχο του μητρώου μελών και την αντίστοιχη κατάσταση ψηφισάντων προκύπτει ότι ψήφισαν μέλη τα οποία δεν ήταν καθόλου εγγεγραμμένοι στο μητρώο μελών του.
 • Δεκάδες επίσης μέλη με υπεύθυνη δήλωση του νόμου 105 κατήγγειλαν ότι ουδέποτε ψήφισαν, ενώ περιλαμβάνονται στην κατάσταση των ψηφισάντων μελών.
 • Στην πραγματικότητα από τους φερόμενους 315 ψηφίσαντες μόνο οι 22 ψήφισαν αυτοπρόσωπα ενώ τα ψηφοδέλτια όλων των υπολοίπων παράνομα και με πλαστογραφία των στοιχείων των μελών σταυροδότησε ο φερόμενος ως Πρόεδρος Αλέκος Κάκκος.
 • Στο πρακτικό διαλογής, καταμέτρησης και εκλογής του Δ.Σ σημειώνεται ότι υπήρχαν "τοπικές εφορευτικές επιτροπές σε διάφορα λιμάνια" (γεγονός που δεν προβλέπεται από το ισχύον καταστατικό) ενώ στην πραγματικότητα παράνομα η εφορευτική επιτροπή είχε δώσει εκατοντάδες ψηφοδέλτια στον φερόμενο ως Πρόεδρο ο οποίος στη συνέχεια τα σταυροδοτούσε ερήμην και εν αγνοία των φυσικών μελών και ο ίδιος διακινούσε τα ψηφοδέλτια στην Πάτρα, Πειραιά, Κυλλήνη, Ρίο-Αντίρριο κ.λπ.
 • Στην εφορευτική επιτροπή αρχαιρεσιών ένας εκ των δύο τακτικών μελών ήταν συνταξιούχος και αυτό κατά παράβαση του ισχύοντος καταστατικού!
 • Επίσης έχουν κατατεθεί δεκάδες ενυπόγραφες καταγγελίες με τις οποίες μέλη του ανωτέρω σωματείου καταγγέλλουν τον φερόμενο ως Πρόεδρο ότι πλαστογράφησε την υπογραφή τους τόσο για να κάνει την εγγραφή στα μητρώα μελών όσο και στην σχετική ψηφοφορία με αλληλογραφία.
 • Κατατέθηκε επώνυμη καταγγελία παρόντος μέλους στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων ότι 302 ψηφοδέλτια ήταν μέσα σε 4 μεγάλους φακέλους γεγονός που αποδεικνύει με τον πιο καραμπινάτο τρόπο το μέγεθος και την έκταση της νοθείας, αφού όπως αναφέρουμε παραπάνω τα ψηφοδέλτια ουδέποτε ταχυδρομήθηκαν στην διεύθυνση κατοικίας των μελών και ουδέποτε τα μέλη αυτά άσκησαν μόνα τους το εκλογικό δικαίωμα. Αντί για αυτό όλα τα 302 ψηφοδέλτια διακινήθηκαν και σταυροδοτήθηκαν παράνομα από τον φερόμενο ως Πρόεδρο και μία μικρή στενή ομάδα υπό την υψηλή προστασία και καθοδήγηση των κέντρων που έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει δημόσια.
 • Επίσης εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο μητρώο μελών τα 160 μέλη που έχουν κάνει αίτημα διαγραφής από το διασπαστικό σωματείο, όπως προκύπτει από το μητρώο που κατατέθηκε πρόσφατα στην ΠΝΟ αυτοί εξακολουθούν παράνομα να περιλαμβάνονται στις καταστάσεις του μητρώου μελών.
 • Επίσης παρά τις παραιτήσεις(έγγραφες και σύμφωνα με την δήλωση του νόμου 105) της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ, τακτικών και αναπληρωματικών καθώς και μέρους των αντιπροσώπων προς ΠΝΟ - Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ο φερόμενος ως Πρόεδρος αυθαίρετα, παράνομα, καταχρηστικά εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τα ονόματα συναδέλφων τα οποία πρόσφατα έκανε χρήση στην σχετική δίκη για την είσοδο του διασπαστικού παρασωματείου στην ΠΝΟ.

Τέλος θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι το καθοδηγητικό κέντρο που κατευθύνει την ομάδα αυτή των αχυρανθρώπων που φέρονται ως διοίκηση του ανωτέρω διασπαστικού σωματείου, επιχείρησαν αρχικά με αίτησή τους και ακολούθως με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων να πάρουν προσωρινή δικαστική εντολή για να ενταχθούν στην ΠΝΟ.

Η προσπάθεια αυτή απέτυχε παταγωδώς αφού η Διοίκηση της ΠΝΟ και όλα τα Ναυτεργατικά σωματεία ομόφωνα απέρριψαν το αίτημα του διασπαστικού παρασωματείου ενώ η δικαστική απόφαση αποτελεί κόλαφο για τα σχέδια αυτής της ομάδας αφού σύμφωνα με την απόφαση της προσωρινής εντολής ότι σχετικά με την δικάσιμο που θα ακολουθήσει σημειώνει: " συνεπώς ακόμη και αν γίνει δεκτό από το δικαστήριο που θα δικάσει την κρινόμενη αίτηση ότι υπάρχει απορριπτική απόφαση του αρμόδιου οργάνου του καθού περί εγγραφής ως μέλους του αιτούντος δεν πιθανολογείται ότι θα ευδοκιμήσει η ένδικη αίτηση κατά τα αναφερόμενα στην οικία νομική σκέψη της παρούσας".

Η επίκληση του παρασωματείου και του νομικού του εκπροσώπου που επικαλέστηκαν ότι έχουν ως μέλη Ναύτες - Λοστρόμους κλπ επίσης απαντήθηκε με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό με την απόρριψη της προσωρινής εντολής αφού με σαφήνεια σημειώνεται:

"εν προκειμένω δε μέλος και μάλιστα ιδρυτικό του καθού τυγχάνει η προσθέτως παρεμβαίνουσα Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού μέλη της οποίας τυγχάνουν κατά το άρθρο 5 αυτής (ΠΕΝΕΝ) τα κατώτερα πληρώματα καταστρώματος κάθε ειδικότητας πτυχίου ή άδειας και προσόντων επί όλων ανεξαιρέτως των ειδών και κατηγοριών πλοίων μνημονεύοντας ειδικότερα τις ειδικότητες Ναυτόπαιδων, Ναυτών, Ναυκλήρων, Ξυλουργών και Αντλιωρών, από δε την κατάθεση του νόμιμου εκπροσώπου του αιτούντος προκύπτει ότι πέραν της ειδικότητας των Ναυτεργατών που ρητώς μνημονεύονται ως μέλη του αιτούντος στην αίτησή του, οι ειδικότητες στις οποίες αφορά "συναφές προς τούτο επάγγελμα" το άρθρο 4 του καταστατικού του αιτούντος αφορά ειδικότητες όσων Σωματείων παρενέβησαν κατά τη συζήτηση της παρούσας αίτησης προσθέτως υπέρ του καθού που αποτελούν μέλη του καθού και σε κάθε περίπτωση δεν προέκυψε ότι αφορά ειδικότητες οι οποίες δεν αντιπροσωπεύονται ήδη στο καθού".

Με αυτή την δικαστική απόφαση μπαίνει φραγμός στα σχέδια μιας αδίστακτης ομάδας η οποία παίζοντας παιχνίδια ορισμένων κέντρων, επιδίωξαν να δημιουργήσουν διάσπαση στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και παράλληλα να εξυπηρετηθούν μέσα από αυτό η αλλοίωση των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, η καταγραφή νόθων αντιπροσώπων και η υπονόμευση των αγώνων των Ναυτεργατών.

Εξάλλου με κριτήριο την μέχρι τώρα πορεία τους για ενάμιση περίπου χρόνου ύπαρξης του διασπαστικού παρασωματείου αποδείχνεται περίτρανα ότι αυτό δεν έχει ασχοληθεί στο ελάχιστο με τα σοβαρά προβλήματα των Ναυτεργατών και ειδικά στην γραμμή Ρίου - Αντιρρίου, πόσο δε μάλλον σε άλλες Πορθμειακές γραμμές και κατηγορίες πλοίων και στην ουσία με την τακτική τους έχουν γίνει οι νεκροθάφτες των δικαιωμάτων και των προβλημάτων των Ναυτεργατών και ταυτόχρονα έχουν αποδείξει στο ίδιο αυτό διάστημα ότι αποτελούν ξένο σώμα από τον Ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας που τους έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη και τους έχει απαξιώσει σαν μία γραφική διασπαστική και υπονομευτική ομάδα που αναζήτησαν σωσίβιο συνδικαλιστικής επιβίωσης στο ψέμα, την απάτη, το ρουσφέτι και στηρίχθηκαν από άθλιους και βρώμικους μηχανισμούς που επιδιώκουν το χτύπημα των αγώνων, των δίκαιων αιτημάτων των Ναυτεργατών αλλά και την παραχάραξη της βούλησής τους μέσα από ένα όργιο νοθείας το οποίο θυμίζει περίοδο Μακρηθεοδωρισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Μπροστά στο εκλογικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας η κατάσταση αυτή πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από όλες τις δυνάμεις οι οποίες αντιστρατεύονται σε προκατασκευασμένες νόθες εκλογικές διαδικασίες και να πάρουν την απόφαση αποκλεισμού του ανωτέρω σωματείου από τις διαδικασίες αρχαιρεσιών στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 11:29
 • Τελευταια
 • Δημοφιλή