Σήμερα: 16/10/2019
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 09:50

Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Γράφτηκε από

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε το Προεδρείο της ΠΕΝΕΝ με τον Υπουργό Ε.Ν Π. Κουρουμπλή με αφορμή το νόθο 29ο Συνέδριο της ΠΝΟ το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 23-24 Νοέμβρη 2017 είχε δηλώσει στην αντιπροσωπεία της ΠΕΝΕΝ την πρόθεσή του να προχωρήσει ο εκδημοκρατισμός του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος εάν και εφόσον πάρει την σχετική έγκριση από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Αναλυτικά οι θέσεις της ΠΕΝΕΝ περιλαμβάνονται σε σχετικές με το θέμα ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου που εκδόθηκαν στα πλαίσια της κατάληψης διαμαρτυρίας που έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής στην σχετική συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του ΥΕΝ στις 23/11/2017 διατυπώθηκε από Βουλευτή της Β΄ Περιφέρειας Πειραιά η παρακάτω ερώτηση σχετικά με τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος:

«θέλω να ρωτήσω τον Υπουργό αν και τι προτίθεται να κάνει σχετικά με το συνδικαλιστικό κίνημα των Ναυτεργατών, που διέπεται από νόμους, που έχουν τις καταβολές τους σε διατάγματα και νόμους της μεταξικής περιόδου, καθώς και στον αντεργατικό ν. 330/1976 και όχι στον ν.1264/82. Αυτό δημιουργεί κραδασμούς και δυσλειτουργίες στο συνδικαλιστικό κίνημα των ναυτεργατών. Θα ήθελα, πραγματικά, το σχόλιο του Υπουργού και πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει σε αυτό το θέμα».

Η απάντηση του Υπουργού Ε.Ν Π. Κουρουμπλή:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μου έθεσε ένα ζήτημα η κυρία Καρακώστα. Εγώ θεωρώ ότι αυτή η κρίση, που έχει δημιουργηθεί στην ΠΝΟ, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους ίδιους με μια βαθιά, εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση, που πραγματικά θα δώσει νέα πνοή σ’ έναν χώρο, που έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στα ναυτιλιακά πράγματα της χώρας».

Η απάντηση του Υπουργού Ε.Ν και υποθέτουμε της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού αποτελεί την πιο ξεδιάντροπη ομολογία υποταγής στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και με την θέση τους αυτή διατηρούν αλώβητο και διαιωνίζουν ένα αντιδραστικό – αντιδημοκρατικό καθεστώς που παρόμοιο δεν υπάρχει στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας και μέσω των Μεταξικών και Βασιλοχουντικών νόμων και διαταγμάτων καθώς και του αντεργατικού νόμου 330/76 η ΠΝΟ βρίσκεται κάτω από την σιδερένια μπότα του εφοπλιστικού κεφαλαίου το οποίο έχει μετατρέψει την ναυτιλία, τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των Ναυτεργατών σε μια απέραντη γαλέρα.

Να σημειωθεί ότι η διακήρυξη της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος δεν ήταν μόνο προεκλογική αλλά και προγραμματική θέση της και αναγνώστηκε στις θέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατά την ψήφο εμπιστοσύνης τον Φλεβάρη 2015.

Κυβέρνηση, Τσίπρας, Κουρουμπλής, Δρίτσας, ο τελευταίος ως «αριστερός» αναλώθηκε σε έναν αγώνα να εκβιάσει το συνδικαλιστικό κίνημα ότι είναι αναγκαίο και ώριμο να υπονομεύσει την ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία και έτσι να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε μια πράξη προδοσίας που θα το οδηγούσε στην αυτοκατάργησή του. Ο «σοσιαλιστής» Π. Κουρουμπλής τρέχει νυχθημερόν και πασχίζει να βρει λύση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού για να μην θιγούν στο παραμικρό τα φορολογικά προνόμια του παρασιτικού εφοπλιστικού κεφαλαίου και όλοι μαζί εκθειάζουν και αγιοποιούν το εφοπλιστικό κεφάλαιο για την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια ναυτιλία!!!

Αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά ότι η κυβερνώσα «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει την βρώμικη δουλειά να υπηρετήσει πιστά το αστικό σύστημα, να εδραιώσει, να ενισχύσει και να διευρύνει τα συμφέροντα, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου και σε κάθε ευκαιρία δίνει δείγματα γραφής στο ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο ότι αυτό μπορεί ανεμπόδιστα να συνεχίζει στον δρόμο της επιχειρηματικής ασυδοσίας.

Η ΠΕΝΕΝ δηλώνει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει αταλάντευτα τον δρόμο της ταξικής πάλης, θα ενισχύσει παραπέρα τους δεσμούς με τους Ναυτεργάτες, θα δυναμώσει τον αγώνα και την δράση της και θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις της για την ανατροπή αυτού του σαθρού, σάπιου οικοδομήματος που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της ναυτιλίας και το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη της πάλης των Ναυτεργατών και θυσιάζει στον βωμό του εφοπλιστικού κέρδους τα δικαιώματα του Ναυτεργατικού κόσμου της χώρας μας.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

***************///**************

Συνάντηση της ΠΕΝΕΝ με τον Υπουργό Ε.Ν - Στο επίκεντρο ο εκδημοκρατισμός του Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος,  της νομοθεσίας και του Ναυτικού επαγγέλματος - Συνεχίζεται η κατάληψη των γραφείων της ΠΝΟ 2η μέρα

_των_γραφείων_της_ΠΝΟ_από_τους_Ναυτεργάτες_με_την_στήριξη_της_ΠΕΝΕΝ.jpg

Με πρωτοβουλία της Διοίκησης της ΠΕΝΕΝ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου της με τον Υπουργό Ε.Ν. Π. Κουρουμπλή. Στην συζήτηση που ακολούθησε τέθηκε από την ΠΕΝΕΝ η ανάγκη άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον εκδημοκρατισμό και τον εκσυγχρονισμό του Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, της Ναυτικής νομοθεσίας και του επαγγέλματος.

Η νομοθεσία που ισχύει σήμερα έχει τις καταβολές της σε διατάγματα και νόμους της Μεταξικής και της βασιλοχουντικής περιόδου καθώς επίσης και στον αντιδραστικό και αντεργατικό νόμο 330/76.

Οι προσπάθειες της ΠΕΝΕΝ και των Ναυτεργατών όλα αυτά τα χρόνια να προχωρήσει ο εκδημοκρατισμός σε συνεννόηση με τις άλλες δυνάμεις της ΠΝΟ κατέστη αδύνατον, επειδή το εφοπλιστικό λόμπυ και οι υποταγμένες από αυτό δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού παραμένουν ανένδοτες σε οποιαδήποτε απόπειρα ουσιαστικής αλλαγής της αντιδημοκρατικής καταστατικής λειτουργίας της ΠΝΟ.

Με τον τρόπο αυτό βάζουν πάνω από τα συλλογικά συμφέροντα των Ναυτεργατών τα προσωπικά και συντεχνιακά τους.

Ταυτόχρονα το ίδιο άκαρπη και αναποτελεσματική ήταν και η προσπάθεια συσπείρωσης του Ναυτεργατικού κινήματος και υλοποίησης του εκδημοκρατισμού του Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος με νομοθετική ρύθμιση, αφού όλα τα αστικά συστημικά κόμματα που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης υποτάχθηκαν στις εντολές του εφοπλιστικού κεφαλαίου το οποίο απαιτούσε διακαώς να μην ανοίξει η παραμικρή χαραμάδα στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού και του εκσυγχρονισμού της καταστατικής λειτουργίας της ΠΝΟ, της Ναυτικής νομοθεσίας και του επαγγέλματος.

Παράλληλα οι προεκλογικές δεσμεύσεις αλλά και η προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ όπως διατυπώθηκε από τον πρώην Υπουργό Θ. Δρίτσα στην Βουλή τον Φλεβάρη του 2015 για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης "περί εκσυγχρονισμού του Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος" παραμένουν όχι μόνο κενό γράμμα αλλά εγκαταλείφθηκαν οριστικά και ο ΣΥΡΙΖΑ τις πέταξε στο καλάθι των αχρήστων επιβεβαιώνοντας την εκτίμησή μας ότι και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ λειτουργεί σύμφωνα με τα κελεύσματα του μεγάλου εφοπλιστικού κεφαλαίου και υποτάσσεται απόλυτα στις στρατηγικές και επιχειρηματικές επιλογές του.

Μέσα από αυτή την κατάσταση γίνεται φανερό ότι με την διατήρηση αυτού του σαθρού, νόθου και αντιδημοκρατικού συστήματος, οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι εφοπλιστές επιδιώκουν την καθήλωση, την υποταγή και την κηδεμονία του Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για το πέρασμά της αντεργατικής τους πολιτικής.

Ο εκδημοκρατισμός του Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και της νομοθεσίας αποτελεί για την πλειοψηφία των Ναυτεργατών κορυφαίο και καθοριστικής σημασίας ζήτημα, είναι πρόβλημα βαθύτατα πολιτικό αφού συνδέεται με την ίδια την δημοκρατία, τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα, τις ελευθερίες στους χώρους δουλειάς αλλά και με την οργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος στην οποία το σημερινό αντιδημοκρατικό καθεστώς βάζει πελώρια εμπόδια.

Παράλληλα η απουσία ενός σύγχρονου δημοκρατικού θεσμικού πλαισίου διαμορφώνει συνθήκες που αλλοιώνουν και στραπατσάρουν την θέληση και την βούληση των Ναυτεργατών, διαμορφώνουν νόθους συσχετισμούς και αντιστρατεύονται στα συμφέροντα και στα συλλογικά δικαιώματα του Ναυτεργατικού μας κόσμου.

Κατά συνέπεια όσοι ισχυρίζονται ή επιχειρούν με οποιοδήποτε τρόπο να συνδέσουν το τεράστιο αυτό πρόβλημα με ενδοσυνδικαλιστικές και ενδοπαραταξιακές διαφορές εξαπατούν, παραπλανούν και αντικειμενικά παίζουν το παιχνίδι των εφοπλιστών και της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ στην παρέμβασή του επίσης κατήγγειλε την επαίσχυντη δήλωση του Γ.Γ της ΠΝΟ ο οποίος υποστήριξε ότι η κατάληψη της ΠΝΟ από τους Ναυτεργάτες είναι «πρακτική απαράδεκτη» και ότι «το κράτος πρέπει να εφαρμόσει τους νόμους»!!!

Δηλαδή ζήτησε την επέμβαση της αστυνομίας και των κατασταλτικών μηχανισμών για να αποβάλουν τους Ναυτεργάτες με την βία από χώρο που ανήκει σε αυτούς!!!

Ο γηραλέος 83χρονος εφοπλιστόδουλος Γ.Γ της ΠΝΟ προφανώς θεωρεί τα γραφεία της Ναυτεργατικής Ομοσπονδίας ατομική και οικογενειακή του ιδιοκτησία!!

Η απάντηση του ταξικού μαχητικού συνδικαλιστικού κινήματος που εκπροσωπεί η ΠΕΝΕΝ είναι σαφής, ότι δεν πτοείται και δεν τρομοκρατείται από τέτοιες άθλιες προβοκατόρικες προτροπές των νόθων και εγκάθετων των εφοπλιστών αλλά δηλώνει ότι θα συνεχίσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα αταλάντευτα τον αγώνα για την εξυγίανση του σάπιου και αντιδημοκρατικού συστήματος που έχει οικοδομηθεί στον χώρο του ναυτεργατικού κινήματος και ότι θα επιβάλει τον εκδημοκρατισμό διότι αυτό αποτελεί παναυτεργατικό αίτημα και με αυτόν τον τρόπο θα υπερασπιστεί τα συνδικαλιστικά δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα των Ναυτεργατών.

Επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ ανέπτυξε στον Υπουργό Ε.Ν τα δίκαια αιτήματα των Ναυτεργατών στην Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας = Ηγουμενίτσας και διαπόντιων νησιών και τόνισε την ανάγκη να δοθούν άμεσες ικανοποιητικές λύσεις σε αυτά.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Ε.Ν σχετικά με το επίμαχο πρόβλημα της ΠΕΝΕΝ και των Ναυτεργατών που αφορά τον εκδημοκρατισμό ανέφερε τα εξής:

«Η κυβέρνηση και ο ίδιος σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό θα κάνει σήμερα σχετική δήλωση για το αίτημα της ΠΕΝΕΝ κατά την διάρκεια της συζήτησης του Πολυνομοσχεδίου της αρμοδιότητάς του που βρίσκεται για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής».  

Σημειώνουμε ότι συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η κατάληψη των γραφείων της ΠΝΟ από Ναυτεργάτες με την στήριξη της ΠΕΝΕΝ ενώ κατά την διάρκεια της χθεσινής μέρας πέρασαν εκατοντάδες Ναυτεργάτες από τον χώρο των γραφείων της Ομοσπονδίας και ενημερώθηκαν από στελέχη της ΠΕΝΕΝ σχετικά με το αίτημα του εκδημοκρατισμού εν όψει του 29ου Συνεδρίου της ΠΝΟ.

Καταγγέλλουμε επίσης ότι κατά την διάρκεια της προηγούμενης βραδιάς επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς πολλές φορές να εισέλθουν στον χώρο της ΠΝΟ αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες είχαν επιστρατευθεί (με τον ισχυρισμό της ασφάλειας του κτηρίου) από την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά και χάρη στην ψυχραιμία αλλά και την αποφασιστικότητα της περιφρούρησης δεν έγινε κατορθωτός ο στόχος τους. Επίσης στην διάρκεια της κατάληψης δυνάμεις του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος είχαν θέσει υπό παρακολούθηση το κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΠΝΟ.

Ταυτόχρονα κλιμάκια και αντιπρόσωποι της ΠΕΝΕΝ επισκέπτονται όλα τα μεγάλα λιμάνια και τα πλοία σε αυτά, πραγματοποιούν συσκέψεις, διανέμουν σχετική ανακοίνωση και ενημερώνουν τους Ναυτεργάτες για την ανάγκη να κάνουν δική τους υπόθεση τον εκδημοκρατισμό του Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, την ανασύνταξη και την αντεπίθεση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την αγωνιστική απόκρουση της συντονισμένης επίθεσης εφοπλιστών – κυβέρνησης.

Επίσης η ΠΕΝΕΝ απέστειλε χθες υπόμνημα και ενημερωτικό υλικό σε πάνω από 650 συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας μας όπως επίσης με ανοιχτή επιστολή ενημέρωσε όλους τους έλληνες Βουλευτές αλλά και τους Ευρωβουλευτές πλην της Χρυσής Αυγής.

Στο μεταξύ οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που αποτελούν την πλειοψηφία στην ΠΝΟ πραγματοποίησαν παρά την γενική κατακραυγή των Ναυτεργατών την παρασυναγωγή του 29ου Συνεδρίου.

Την ίδια στιγμή στον χώρο της παρασυναγωγής δεκάδες Λιμενικοί και ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος είχαν από νωρίς το πρωΐ περικυκλώσει το κτήριο του ΟΛΠ προκειμένου να διασφαλίσουν τον «νόμο και την τάξη», και να εξασφαλίσουν με την παρουσία τους την διεξαγωγή του νόθου 29ου Συνεδρίου της ΠΝΟ.

Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει ότι οι πανικόβλητοι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές αναζητούν την προστασία των κατασταλτικών δυνάμεων για να νομιμοποιήσουν το σάπιο και αντιδημοκρατικό καθεστώς της ΠΝΟ.

Η ΠΕΝΕΝ παρά τις σοβαρές διαφορές που έχει με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ θεωρεί θετική την παρέμβαση που πραγματοποίησαν σήμερα στον χώρο του ΟΛΠ αλλά και την αποχώρησή τους από το νόθο 29ο Συνέδριο της ΠΝΟ.

Πειραιάς 23/11/2017

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ. Σήμερα στις 12.00 θα γίνει σύσκεψη στα γραφεία της ΠΝΟ με αντικείμενο την παραπέρα πορεία του αγώνα για τον εκδημοκρατισμό και την σύνδεσή του με τα προαπαιτούμενα της Γ΄ αξιολόγησης αλλά και τα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά προβλήματα των εν ενεργεία και συνταξιούχων Ναυτεργατών.

Έντονη η παρουσία Λιμενικών στον χώρο του ΟΛΠ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 09:40
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή