Σήμερα: 18/08/2019
Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 10:59

Ναυτεργάτες στην Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας. Αναστολή της απεργίας και προειδοποίηση για νέα κλιμάκωση του αγώνα.

Γράφτηκε από

_ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ.jpg

Να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη των εργαζομένων στο δίκαιο αγώνα των Ναυτεργατών.

Φαιδρή και προβοκατόρικη ανακοίνωση της Κοινοπραξίας των εφοπλιστών Κέρκυρας.

Οι Ναυτεργάτες της τοπικής Πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας μετά την ολοκλήρωση της 5ήμερης απεργίας αποφάσισαν την αναστολή της απεργίας δίνοντας το χρόνο να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις, τόσο με την ηγεσία του ΥΕΝ όσο και τους τοπικούς πλοιοκτήτες.

Ταυτόχρονα οι Ναυτεργάτες δηλώνουν ότι θα έχουν το "όπλο" της απεργίας παρά πόδας στην περίπτωση κατά την οποία δεν κατανοηθεί από τους εμπλεκόμενους η ανάγκη να δώσουν θετικές και οριστικές λύσεις στα επίμαχα προβλήματά τους.

Για τον σκοπό αυτό, ήδη έχουν προαναγγείλει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις για την προσεχή Πέμπτη 9/11/2017 εάν και εφόσον δεν αποδώσει η ανάπαυλα αυτή που δίνεται προκειμένου μέσα από τις διαβουλεύσεις να επέλθει συμφωνία.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ χαιρετίζει στον αγώνα των Ναυτεργατών και επισημαίνει τα παρακάτω:

Παρά τον τοπικό χαρακτήρα της απεργιακής κινητοποίησης η ΠΕΝΕΝ θεωρεί ότι ο αγώνας αυτός από τη μορφή, το περιεχόμενο, την έκταση, την ένταση, την κλιμάκωσή της είχε ευρύτερο ενδιαφέρον και σημασία τόσο για το Ναυτεργατικό κόσμο όσο και για το εργατικό κίνημα της χώρας μας.

Από αυτή τη σκοπιά επιβάλλεται να εκφραστεί ακόμη και τις επόμενες μέρες η πιο αμέριστη και ουσιαστική αλληλεγγύη όλου του συνδικαλιστικού κινήματος και για τον σκοπό αυτό να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για την επιτυχή κατάληξη του πολυήμερου αγώνα.

Οι στόχοι και τα αιτήματα φέρνουν αγωνιστικά στο προσκήνιο τον θεσμό των ΣΣΕ, την ικανοποίηση οικονομικών και εργασιακών αιτημάτων και ταυτόχρονα τις διεκδικήσεις που αφορούν τις ακινησίες των πλοίων και την ενίσχυση στην επάνδρωση των Πορθμείων, συνιστούν στην πράξη σύγκρουση με την αντιλαϊκή νομοθεσία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ η οποία μεταξύ των άλλων κατήργησε την 10μηνη στελέχωση και λειτουργία των πλοίων, και με τον τρόπο αυτό αύξησε τον χρόνο ακινησίας και κατά προέκταση μείωσε δραματικά τον χρόνο εργασίας των Ναυτεργατών. Ταυτόχρονα η άρνηση έως τώρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να δώσει θετικές λύσεις, δείχνει την απόλυτη προσήλωσή της να διατηρήσει αυτό το αντεργατικό κατασκεύασμα και τις αλλαγές που έγιναν με το νόμο 4150/13.

Η απόλυτη και καθολική συμμετοχή στην πενθήμερη απεργία με μαζικές δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες των ίδιων των Ναυτεργατών δείχνει ότι εκεί που εξασφαλίζεται η δημοκρατία στην βάση τότε γίνεται υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων η απεργία και η επιτυχία της. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον πρωτοπόρο ρόλο της ΠΕΝΕΝ που από την αρχή στήριξε έμπρακτα και ουσιαστικά αυτόν τον αγώνα καθιστά ακόμη μεγαλύτερη την απήχηση αλλά και την σημασία αυτής της απεργιακής μάχης που δόθηκε με επιτυχία.

Ήδη σε τοπικό επίπεδο έχουν πάρει θέση και έχει εκφραστεί σε σημαντικό βαθμό η συμπαράσταση από άλλους κλάδους εργαζομένων, Σωματείων, Συλλόγων, αυτοδιοικητικών αρχών, πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων και άλλους μαζικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής.

Αυτό σε σύνδεση με το αγωνιστικό κλίμα συνοχής, ενότητας, συσπείρωσης και μαχητικής διεκδίκησης, προκάλεσε την αντίδραση τμημάτων του εφοπλιστικού κεφαλαίου που θέλουν και επιθυμούν το χτύπημα της αγωνιστικής απεργιακής μάχης, την υπονόμευση και διάσπαση των ναυτεργατικών αγώνων και των αιτημάτων, ενώ ταυτόχρονα επιχείρησαν να διαβάλουν και να συκοφαντήσουν το συνεπές ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που είναι στην πράξη μπροστά σε κάθε αγώνα που αναπτύσσεται στο ναυτεργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτό προχθές εκδόθηκε ανακοίνωση από τον Πρόεδρο της Κοινοπραξίας Πλοιοκτητών Κέρκυρας η οποία επιδιώκει να αποπροσανατολίσει, συκοφαντήσει και να διαβάλει αυτόν τον αγώνα λέγοντας ότι “η απεργία αυτή έχει σκοπό να εξυπηρετήσει ξένα προς την Κέρκυρα συμφέροντα με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού”. Επίσης στην ίδια επαίσχυντη ανακοίνωση στοχοποιεί την ΠΕΝΕΝ και το τοπικό Σωματείο λέγοντας ότι η απεργία έχει εξελιχθεί σε πεδίο μάχης στην αντιπαράθεση ΠΕΝΕΝ – ΠΝΟ αλλά και μεταξύ του πρώην και νυν Προέδρου του τοπικού Σωματείου.

Πρόκειται όπως θα αποδειχθεί παρακάτω για φαιδρή και προβοκατόρικου τύπου παρέμβαση η οποία στοχεύει να εξοβελίσει από το προσκήνιο τα δίκαια οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των Ναυτεργατών, να επιφέρει διάσπαση στον αγώνα και να δημιουργήσει εντυπώσεις - σύγχυση και να μεταφέρει την αντιπαράθεση εκεί που εξυπηρετούνται τα εφοπλιστικά επιχειρηματικά σχέδια και μάλιστα με τρόπο χοντροκομμένο και άγαρμπο και προφανώς αυτή η επικοινωνιακή προσπάθεια θα πέσει στο κενό..........

Τόσο η ΠΕΝΕΝ όσο και το τοπικό Σωματείο δεν είχαν και δεν θα έχουν την παραμικρή ανάμειξη στα ανταγωνιστικά συμφέροντα πού αναπτύσσονται στην γραμμή μεταξύ διαφόρων πλοιοκτητών. Δεν μας αφορούν, είναι ξένα με τα αιτήματα, τους στόχους και τις δίκαιες διεκδικήσεις των Ναυτεργατών.

Σημειώνουμε ότι στις τρεις επίσημες συναντήσεις μεταξύ Γ.Γ. ΥΕΝ, υπηρεσιακών παραγόντων, τοπικών Πλοιοκτητών, τοπικού Σωματείου και ΠΕΝΕΝ, ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας δήλωσε ότι τα αιτήματα είναι βάσιμα, σωστά και ο ίδιος τόσο εγγράφως όσο και προφορικά τα δύο από τα τρία τα έχει αποδεχτεί (ωριαία διακοπή, επίδομα νυχτερινής εργασίας).

Στις ίδιες αυτές συναντήσεις η αρνητική θέση προέκυπτε σταθερά από έναν πλοιοκτήτη της τοπικής γραμμής ο οποίος έβαζε μπροστά τα δικά του στενά επιχειρηματικά συμφέροντα και από την άλλη έγινε φανερό ότι η στάση του υποκινείται και καθοδηγείται από τον ίδιο τον Πρόεδρο των Πλοιοκτητών Πορθμείων ο οποίος από το παρασκήνιο αντιδρά λυσσαλέα σε οποιαδήποτε ρύθμιση κατοχυρώνεται στην ΣΣΕ, στην λύση αυτών των θεμάτων, έστω και σε τοπικό επίπεδο.

Δυστυχώς αυτήν την τυχοδιωκτική τακτική του Προέδρου των Πορθμείων την στηρίζει και την ενθαρρύνει και ο ίδιος ο υπουργός Ε.Ν ο οποίος μόλις προχθές δέχθηκε το Δ.Σ. της πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Πορθμείων και στη συνάντηση αυτή δέχτηκε να συζητήσει ως αίτημα την μη εφαρμογή των κυρώσεων που προέκυψαν από τους ελέγχους της ΠΕΝΕΝ και των υπηρεσιών του ΥΕΝ για παραβάσεις της ναυτικής νομοθεσίας που αφορούν τον χρόνο εργασίας και ανάπαυσης των ναυτικών, που συστηματικά παραβιάζονται και οι αποκαλυπτικές καταγγελίες της ΠΕΝΕΝ τις έφεραν στο προσκήνιο και στην δημοσιότητα τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Υπουργός Ε.Ν αντί να πετάξει με τις κλωτσιές εκτός υπουργείου τον Πρόεδρο των Πλοιοκτητών των Πορθμείων δέχθηκε να συζητήσει θέματα που αφορούν την καταστρατήγηση των ΣΣΕ και της ναυτικής νομοθεσίας στην κατεύθυνση να μην υλοποιηθούν οι ανωτέρω καταγεγραμμένες κυρώσεις!!!

Η λέξη ντροπή είναι το λιγότερο που μπορούμε να σημειώσουμε...

Κατά τα λοιπά τόσο ο Υπουργός Ε.Ν, ο Γ.Γ. του ΥΕΝ και οι υπηρεσιακοί παράγοντες αποδέχθηκαν την προκλητική απουσία του Προέδρου των Πορθμείων στις τρεις συναντήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία του ΥΕΝ και στις οποίες, παρά το γεγονός ότι αυτός προσκλήθηκε, απέφυγε να παραστεί επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του τον βρώμικο και παρασκηνιακό ρόλο....

Αυτή η τυχοδιωκτική τακτική του θα πάρει απάντηση άμεσα και αποφασιστικά από το ταξικό ναυτεργατικό κίνημα που εκφράζει η ΠΕΝΕΝ στον Ναυτεργατικό χώρο.

Καλούμε τον Γενικό Γραμματέα της ΠΝΟ, την Διοίκηση και τα Ναυτεργατικά Σωματεία να πάρουν θέση για αυτές και άλλες αθλιότητες που λαμβάνουν χώρα και να αντιληφθούν όχι μόνο ότι η σιωπή δεν είναι χρυσός αλλά ότι αυτή εκλαμβάνεται ως συγκάλυψη των Ναυτεργατικών προβλημάτων και της τυχοδιωκτική τακτικής των πλοιοκτητών.

Η ΠΕΝΕΝ θα συνεχίσει και θα δυναμώσει την αλληλεγγύη της στον δίκαιο αγώνα των Ναυτεργατών στην Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας Ηγουμενίτσας, θα συνεχίσει την μάχη να μπει φραγμός στις αυθαιρεσίες και παρανομίες του εφοπλιστικού κεφαλαίου για την πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή των ΣΣΕ, της ναυτικής νομοθεσίας, για την υπογραφή και ανανέωση των ΣΣΕ με όρους και διεκδικήσεις τις ναυτεργατικές ανάγκες και συμφέροντα.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

****************//////////**************

 

Τρίτη επαναλαμβανόμενη 48ωρη απεργία στη Π/Θ γραμμή Κέρκυρας Ηγουμενίτσας.        Εφοπλιστές-κυβέρνηση σε κοινό μέτωπο επιμένουν στην αδιαλλαξία και στην άρνησή τους να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των Nαυτεργατών

korfu.jpg

Με απόφαση που έλαβαν ομόφωνα οι Ναυτεργατες στη Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας Ηγουμενίτσας και διαποντίων νησιών συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον απεργιακό τους αγώνα με τρίτη επαναλαμβανόμενη 48ωρη απεργία μέχρι τη Δευτέρα το πρωί στις 06.00.

Σε συνάντηση που έγινε στο ΥΕΝ το μεσημέρι της Παρασκευής και στην οποια συμμετείχαν ο ΓΓ του ΥΕΝ, υπηρεσιακοί παράγοντες, οι πλοιοκτήτες της τοπικής γραμμής, εκπρόσωποι του τοπικού Σωματειου και της ΠΕΝΕΝ, διαπιστώθηκε ότι μια ομάδα πλοιοκτητών συνεχίζουν την αδιάλλακτη στάση αποκλείοντας και απορρίπτοντας τα δίκαια αιτήματα των Ναυτεργατών,  γεγονός που φανερώνει έναν επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό βάζοντας τα συντεχνιακά και οικονομικά τους συμφέροντα πάνω όχι μόνο από αυτά των Ναυτεργατών αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Στο μεταξύ μεγάλη έκταση παίρνει η αλληλεγγύη των τοπικών συνδικαλιστικών, αυτοδιοικητικών και άλλων κοινωνικών και μαζικών φορέων και οργανώσεων  υπέρ της απεργίας και της ικανοποίησης των αιτημάτων των Ναυτεργατών.

Ταυτόχρονα τεράστια είναι η ευθύνη και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΝ, η οποια με τη σειρά της υπερασπίζεται ένα σαθρό φιλοεφοπλιστικό θεσμικο πλαίσιο που στηρίζεται στο νόμο 4150/13 (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), ο οποίος είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των εφοπλιστών και υπηρετεί τα συμφέροντά τους όπως είναι οι διατάξεις περί ακινησίας των πλοίων, οι επικίνδυνες συνθέσεις που παράγουν την υπερεργασια, την εντατικοποίηση και διαμορφώνουν συνθήκες και κινδύνους για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, των Ναυτεργατών και του επιβατικού κοινού.

Η ΠΕΝΕΝ καλεί τα συνδικάτα και ολους τους εργαζόμενους να στηρίξουν ολόθερμα τον αγώνα των Ναυτεργατών, για να σπάσει η εφοπλιστική και κυβερνητική αδιαλλαξία, για τη νίκη και την επιτυχία της απεργίας των Ναυτεργατών.

 

**************/////*************
 

Συνεχίζεται και κλιμακώνεται η απεργία των Ναυτεργατών στην Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας με νέα 48ωρη απεργία

Συνέχιση και κλιμάκωση της απεργίας αποφάσισε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση των απεργών Ναυτεργατών που έγινε την 1/11/2017 στην Κέρκυρα. Για τον σκοπό της στήριξης και έμπρακτης αλληλεγγύης της ΠΕΝΕΝ στον δίκαιο αγώνα των Ναυτεργατών αναχώρησε χθες από τον Πειραιά κλιμάκιο της ΠΕΝΕΝ με επικεφαλής τον Γ.Γ της ΠΕΝΕΝ.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ

M/S ΚΑΙ Π/Θ ΚΟΝΤΙΝΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ»

 

Κέρκυρα 1/11/2017

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η διοίκηση του σωματείου μετά την σημερινή γενική συνέλευση αποφάσισε την περαιτέρω κλιμάκωση της τοπικής απεργίας για άλλες 48 ώρες, με έναρξη την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου και ώρα 06:00 έως το Σάββατο 4 Νοεμβρίου και ώρα 06:00 με προοπτική κλιμάκωσης. Για την αντιμετώπιση εκτάκτων ή ζωτικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου ανακοινώθηκε προσωπικό ασφαλείας.

   Η απόφαση συνέχισης της απεργίας οφείλεται στην άρνηση υπογραφής της συλλογικής σύμβασης πληρωμάτων πορθμείων εσωτερικού από τον πρόεδρο της ένωσης πλοιοκτητών πορθμείων εσωτερικού Π. Τσάγκαρη, παρότι όλοι οι πλοιοκτήτες είναι θετικοί με τα αιτήματα της ωριαίας διακοπής, το επίδομα νυκτερινής εργασίας και την κάλυψη των χειμερινών αναγκών του πορθμείου, ένας και μοναδικός πλοιοκτήτης είναι αρνητικός στα αιτήματα δεν συναινεί και εξ αιτίας του δεν υπογράφεται η συλλογική σύμβαση.

   Τον θέτουμε ενώπιον των ευθυνών του για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ναυτεργάτες και ένα ολόκληρο νησί όπου και δραστηριοποιείται από την δεκαετία του 70, με την κλιμάκωση της απεργίας εξ αιτίας της αδιάλλακτης στάσης του.

   Εμείς θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας μέχρι τέλους, η απεργία θα ανασταλεί μόνο όταν υπαναχωρήσει ο συγκεκριμένος πλοιοκτήτης και υπογραφεί η συλλογική σύμβαση. Σχετικά με τις ακινησίες πλοίων υπήρξε αρχικά θετική αντιμετώπιση από το υπουργείο ναυτιλίας και αναμένουμε εγγράφως τις δεσμεύσεις τους, που θα αποτελέσουν θετική εξέλιξη για τις συγκοινωνιακές ανάγκες του νησιού.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΙΤΟΥΛΑΔΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                                 ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

 

Μαζική και καθολική η συμμετοχή των Ναυτεργατών  στην Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας στην 48ωρη απεργία

__και_ηγουμενιτσα.jpg

Ξεκίνησε σήμερα στις 6 το πρωί και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει το «Σωματείο Μηχανικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων M/Sκαι Π/Θ κοντινών αποστάσεων ο Άγιος Σπυρίδων» διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών, θεσμικών και τοπικών προβλημάτων που αφορούν την ΣΣΕ (αυξήσεις μισθών, θέσπιση νυχτερινού επιδόματος, ωριαία διακοπή για ανάπαυση – φαγητό) αλλά και αιτήματα που αφορούν την ετήσια ακινησία των πλοίων, την ενίσχυση των θέσεων εργασίας με την πρόσληψη μαθητευόμενου στο μηχανοστάσιο και επίκουρου στα BARτων πλοίων.

Η απεργία των Ναυτεργατών σημειώνει καθολική συμμετοχή και η επιτυχία είναι 100% από τα πληρώματα των πλοίων που καλύπτει η παραπάνω Πορθμειακή γραμμή.

Η μαζική συμμετοχή επιβεβαιώνει ότι τα δίκαια και ώριμα αυτά αιτήματα και η μορφή του αγώνα ενώνει, συσπειρώνει και κινητοποιεί το σύνολο των Ναυτεργατών οι οποίοι δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν μέχρι τέλος για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Παράλληλα με πρωτοβουλία του ΥΕΝ πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην οποία έλαβαν μέρος ο Γενικός Γραμματέας του ΥΕΝ, υπηρεσιακοί παράγοντες και οι πλοιοκτήτες της τοπικής γραμμής ενώ το τοπικό Σωματείο με έγγραφη εξουσιοδότηση εκπροσώπησε το Προεδρείο της ΠΕΝΕΝ, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας (απεργία) να παραστούν εκπρόσωποί του οι οποίοι την ίδια ώρα πραγματοποιούσαν Γενική Συνέλευση των απεργών στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Στην συνάντηση το Προεδρείο ανέπτυξε τα αιτήματα του απεργιακού αγώνα, τόνισε ότι για την ΠΕΝΕΝ και το Ναυτεργατικό κίνημα οι διεκδικήσεις αυτές είναι δίκαιες και αποτελεί γενικότερη απαίτηση του ναυτεργατικού μας κόσμου να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων όπως αυτά καθορίστηκαν από το τοπικό Σωματείο.

Ταυτόχρονα υπογράμμισαν την θέση της ΠΕΝΕΝ ότι επιβάλλεται εάν και εφόσον δεν δοθούν σήμερα σαφείς απαντήσεις και λύσεις στα αιτήματα αυτά ο απεργιακός αγώνας να κλιμακωθεί και να επεκταθεί με απόφαση όλων των Ναυτεργατικών σωματείων και της ΠΝΟ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για τα μεγάλα Ναυτεργατικά προβλήματα που αφορούν το κοινωνικοασφαλιστικό, την ανεργία, τις ΣΣΕ και τα υπόλοιπα Ναυτεργατικά προβλήματα. Σχετική πρόταση θα υποβληθεί και επίσημα από την ΠΕΝΕΝ στην αυριανή συνεδρίαση του Ετήσιου Γενικού Συμβουλίου της ΠΝΟ.    

Στις απαντήσεις των πλοιοκτητών της τοπικής γραμμής που ήταν παρόντες στην συνάντηση, αναφορικά με τα αιτήματα που αφορούν την ΣΣΕ διαπιστώθηκε ότι υπάρχει διχογνωμία στις θέσεις τους, η οποία, με ευθύνη δική τους, δεν κατέστη δυνατό να ξεπεραστεί έως το τέλος της συνάντησης.

Σχετικά με τα υπόλοιπα αιτήματα που αφορούν την αρμοδιότητα του ΥΕΝ, δόθηκαν αόριστες υποσχέσεις οι οποίες δεν είχαν το παραμικρό στοιχείο ουσιαστικών δεσμεύσεων για την επίλυση των προβλημάτων, όπως για την διάρκεια ακινησίας των πλοίων καθώς και την ενίσχυση στην επάνδρωση και στην σύνθεση των πλοίων της Πορθμειακής γραμμής.

Οι Ναυτεργάτες της Πορθμειακής γραμμής θα πραγματοποιήσουν αύριο το μεσημέρι νέα Γενική Συνέλευση στην οποία θα αποφασίσουν την παραπέρα πορεία των αγώνων τους.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

*****************//////*************

 

Ύπουλη και απεργοσπαστική η στάση της εξωνημένης ηγεσίας και πλειοψηφίας της ΠΝΟ στον δίκαιο αγώνα των Ναυτεργατών στο Πορθμείο Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας

.jpg

Όπως είναι γνωστό οι Ναυτεργάτες και το τοπικό Σωματείο Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με την ΠΕΝΕΝ βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και πρόσφατα πραγματοποίησαν με απόλυτη επιτυχία στάσεις εργασίας με σκοπό την διεκδίκηση μιας σειράς δίκαιων και ώριμων αιτημάτων που αφορούν τόσο την ΣΣΕ των Πορθμείων όσο και θεσμικά αιτήματα σχετικά με την ακινησία των πλοίων, τα δρομολόγια, τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης κ.α.

Στα πλαίσια αυτά με την δραστήρια συμπαράσταση και την παρουσία του Προεδρείου της ΠΕΝΕΝ και του αντίστοιχου τοπικού Σωματείου έγιναν πριν λίγες μέρες συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΝ και των τοπικών πλοιοκτητών όπου για πολλοστή φορά τέθηκαν οι στόχοι και οι διεκδικήσεις των Ναυτεργατών.

Από τις συναντήσεις αυτές δεν έγινε κατορθωτό να υπάρχουν δεσμεύσεις και λύσεις στα επίμαχα προβλήματα. Η αδιαλλαξία των πλοιοκτητών και η άρνηση του ΥΕΝ να ικανοποιήσουν τα αιτήματά των Ναυτεργατών επέβαλε εξ αντικειμένου στο τοπικό Σωματείο να αποφασίσει την κλιμάκωση των αγωνιστικών και απεργιακών αγώνων προκηρύσσοντας 48ωρη απεργία στην γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας – Λευκίμμης – Παξών - Διαπόντιων νησιών στις 31 Οκτωβρίου και ώρα 06:00 και λήξη στις 2 Νοεμβρίου και ώρα 06:00, με προοπτική αυτή να κλιμακωθεί και να συνεχισθεί εάν και εφόσον δεν δοθούν ικανοποιητικές λύσεις στις διεκδικήσεις και τα αιτήματα των Ναυτεργατών.

Στην φάση αυτή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων η ηγεσία και η εργοδοτική – κυβερνητική πλειοψηφία της ΠΝΟ κάτω από την πίεση των Ναυτεργατών και της ΠΕΝΕΝ, έβγαλε σχετική ανακοίνωση η οποία με το ζόρι ψελλίζει ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια….  

Παράλληλα χθες αργά το μεσημέρι δείχνοντας σαφέστατα με τίνος το μέρος τάσσεται επιχείρησε άρον – άρον να πραγματοποιήσει σήμερα συνάντηση με την Ένωση πλοιοκτητών Πορθμείων με σκοπό να υπογράψουν την Σύμβαση έτσι ώστε οι δίκαιες διεκδικήσεις των Ναυτεργατών να πέσουν στο κενό και στην ουσία να τινάξουν στον αέρα την προγραμματισμένη 48ωρη απεργία των Ναυτεργατών!!!

Είναι προφανές ότι αυτή η άθλια, βρώμικη και απεργοσπαστική μεθόδευση έγινε από κοινού μεταξύ της ΠΝΟ και της Ένωσης πλοιοκτητών των Πορθμείων και αποσκοπούσε στο χτύπημα, την υπονόμευση και στην πράξη στην ακύρωση του απεργιακού αγώνα!!

Μάλιστα στην τελευταία συνάντηση για την διαπραγμάτευση της ανανέωσης της Σύμβασης των Πορθμείων ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών με περίσσιο θράσος διατύπωσε τον ψευδέστατο ισχυρισμό ότι δήθεν η ΠΕΝΕΝ και το τοπικό Σωματείο είχαν ζητήσει την θέσπιση στην ΣΣΕ των 35 λεπτών για την ξεκούραση και την τροφή (φαγητό) των Ναυτεργατών ενώ η πραγματική αλήθεια είναι ότι αποτελούσε και είναι και σήμερα πάγιο το αίτημα των δύο Σωματείων αυτή η διακοπή να είναι τουλάχιστον 1 ώρα, όχι μόνο στην γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας αλλά σε όλα τα Πορθμεία της χώρας μας.

Μετά από δυναμική παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ ακυρώθηκε η κακοστημένη και απεργοσπαστική επιχείρηση συνάντηση ΠΝΟ – Ένωσης Πορθμίων και ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι η απροκάλυπτη εναντίωση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού με τις δίκαιες διεκδικήσεις και τους αγώνες των Ναυτεργατών αποτελεί κόκκινη γραμμή για το ταξικό αγωνιστικό τμήμα των Ναυτεργατών και η οποιαδήποτε νέα πρόκληση από τις δυνάμεις αυτές θα αντιμετωπισθεί και θα αποκρουσθεί με όρους κινήματος και δυναμικής παρέμβασης των Ναυτεργατών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την έκκληση του τοπικού Σωματείου για αποστολή κλιμακίου της ΠΝΟ στην Κέρκυρα στις πρόσφατες στάσεις εργασίας που έκαναν στις 9-10/10/2017 κανένα Σωματείο δεν ανταποκρίθηκε πλην της ΠΕΝΕΝ.

Καλούμε τα μέλη μας και όλους τους Ναυτεργάτες να πάρουν μαζικά μέρος στην 48ωρη απεργία, να συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους στην προετοιμασία, την οργάνωση, την περιφρούρηση και την μαζική συμμετοχή και επιτυχία της απεργίας.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

_11_17-001.jpg

 

_31_10_2_11-1.jpg

 

 

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι στάσεις εργασίας στην Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας – Παξών – Διαποντίων νήσων στις 10-11 Οκτώβρη 2017

_ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ.jpg

Με καθολική συμμετοχή των Ναυτεργατών πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες 4ωρες στάσεις εργασίας που έγιναν στο Πορθμείο Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας που είχε αποφασίσει το τοπικό Σωματείο Ναυτεργατών για τις 10-11 Οκτώβρη 2017.

Η εξαιρετική οργάνωση και περιφρούρηση της κινητοποίησης, τα δίκαια αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου συνάντησαν την μαζική αποδοχή των Ναυτεργατών οι οποίοι έκαναν δική τους υπόθεση την επιτυχία της αγωνιστικής αυτής κινητοποίησης.

Στην διάρκεια των στάσεων εργασίας έγιναν δύο Γενικές Συνελεύσεις των Ναυτεργατών στην Κέρκυρα με σκοπό την ενημέρωσή τους από την Διοίκηση του τοπικού Σωματείου.

Κλιμάκιο της ΠΕΝΕΝ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Νίκο Κροκίδη είχε μεταβεί στην Κέρκυρα με σκοπό να συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση αλλά και στην επιτυχία των στάσεων εργασίας.

Σημειώνουμε ότι το πλαίσιο των αιτημάτων αφορούσε τις διεκδικήσεις για την ανανέωση των ΣΣΕ στα Πορθμεία, ειδικότερους στόχους που αφορούν την συγκεκριμένη Πορθμειακή γραμμή αλλά και θεσμικά θέματα την αρμοδιότητα των οποίων έχει το ΥΕΝ και οι υπηρεσίες του.

Οι Ναυτεργάτες στην Πορθμειακή γραμμή μετά από διάλογο στα πλαίσια των Συνελεύσεων αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις εάν δεν δοθούν θετικές απαντήσεις και λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους.

Ταυτόχρονα οι Ναυτεργάτες εξέφρασαν ομόφωνα την απόφασή τους να μην υπογραφεί ΣΣΕ από την ΠΝΟ στα Πορθμεία εάν δεν επιλυθούν μέσα από αυτήν μια σειρά αιτήματα που αφορούν τα πληρώματα της Πορθμειακής γραμμής.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

Πορθμειακή Γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας - Η ΠΕΝΕΝ στο πλευρό των Ναυτεργατών και στα δίκαια αιτήματά τους - Αγώνας για να σπάσει η εφοπλιστική αδιαλλαξία

_ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ_2.jpg

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ η οποία διατηρεί διαχρονικά ουσιαστική σχέση και σύνδεση με τους Ναυτεργάτες και το τοπικό Ναυτεργατικό Σωματείο Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας και διαπόντιων νησιών, εκφράζει και αυτή την φορά την αλληλεγγύη της στις προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις που εξαγγέλθηκαν αλλά και στον δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα που διεκδικούν στην Πορθμειακή γραμμή.

Η άρνηση και η αδιαλλαξία των πλοιοκτητών να προσέλθουν στην διαπραγμάτευση για τα τοπικά προβλήματα των Ναυτεργατών στην παραπάνω Πορθμειακή γραμμή δείχνει ότι έχουν αποθρασυνθεί μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ασκούμενης κυβερνητικής ναυτιλιακής πολιτικής η οποία στηρίζει και ενισχύει τα συμφέροντα και την εφοπλιστική ανταγωνιστικότητα.

Ευθύνες έχουν και οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ οι οποίες με την κατάπτυστη ΣΣΕ που υπέγραψαν στην Ακτοπλοΐα άνοιξαν τον δρόμο για άλλη μια φορά να υπονομευτούν χρόνια και οξυμένα ναυτεργατικά προβλήματα (οικονομικά – θεσμικά και κλαδικά) και ταυτόχρονα το εφοπλιστικό κεφάλαιο όχι μόνο να μην αποδέχεται τα δίκαια αιτήματα των Ναυτεργατών αλλά αντίθετα να ποδοπατά ακόμη και αυτά που είναι θεσπισμένα και κατοχυρωμένα στις ΣΣΕ και στην ναυτική νομοθεσία.

Από αυτή την σκοπιά και ενόψει της ανανέωσης της ΣΣΕ στην κατηγορία των Πορθμείων, η διεκδίκηση και η πάλη των Ναυτεργατών στην γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας και διαπόντιων νησιών είναι εξαιρετικά σοβαρή και επιβάλλεται να στηριχθεί πολύπλευρα απ’ όλο το Ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ εκφράζει την συμπαράστασή της στον δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των Ναυτεργατών και καλεί τα μέλη της στην τοπική Πορθμειακή γραμμή να πρωτοστατήσουν στις αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει το τοπικό Σωματείο.

Ταυτόχρονα η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ πέρα από την παρουσία και την συμμετοχή της στις απεργιακές αυτές κινητοποιήσεις θα πάρει και αντίστοιχες πρωτοβουλίες προς την πλευρά του ΥΕΝ και των υπηρεσιών του για την επίλυση των τοπικών ναυτεργατικών προβλημάτων.

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                                           Κροκίδης Νικόλαος

Υ.Γ: Ο αγωνιστικός σχεδιασμός του τοπικού Σωματείου είναι ο παρακάτω:

9/10/2017 – μέρα Δευτέρα: Στάση Εργασίας από 08.00 έως 12.00

10/10/2017 – μέρα Τρίτη:   Στάση Εργασίας από 12.00 έως 16.00

Στην διάρκεια των στάσεων εργασίας θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις με σκοπό την ενημέρωση των Ναυτεργατών

 

                                      ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

                                ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ

 

                            ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

     Πραγματοποιήθηκε η πρώτη τετράωρη στάση εργασίας με καθολική συμμετοχή των πληρωμάτων. Το πλέον ανησυχητικό σημείο της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε ήταν οι τοποθετήσεις των ομιλητών όσον αφορά την ανύπαρκτη στήριξη και συμπαράσταση της ΠΝΟ και των ναυτεργατικών σωματείων προς το τοπικό σωματείο, με εξαίρεση την ΠΕΝΕΝ που εκδήλωσε τη συμπαράσταση της, τόσο εγγράφως όσο και με την παρουσία του ΓΓ Νίκου Κροκίδη στην γενική συνέλευση. Επίσης αποφασίστηκε ομόφωνα, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας που αφορούν κυρίως την συλλογική σύμβαση εργασίας πορθμείων εσωτερικού την οποία εσείς υπογράφετε εν λευκώ χωρίς να διεκδικείτε το παραμικρό για τους ναυτεργάτες, θα κλιμακώσουμε τις τοπικές κινητοποιήσεις με 48 ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

   ΥΓ Έτσι διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις και δικαιώματα κύριε Χαλά και λοιπά ναυτεργατικά σωματεία και όχι αδρανώντας όπως εσείς λόγω ηλικίας και βολέματος.

                      

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΙΤΟΥΛΑΔΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                        ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ       

 

 20171009_111113-1.jpg

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2017 12:14
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή