Σήμερα: 17/01/2018
Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 11:38

Το σχόλιο του Προέδρου του ΣΕΕΝ και η ανταπάντηση της ΠΕΝΕΝ

Γράφτηκε από

_Νταλακογεώργος2.JPG

Όπως διαβάσαμε στην οικονομική εφημερίδα «Ναυτεμπορική» στις 27/7/2017, (η οποία διακρίνεται για την σκανδαλώδη μονομέρειά της να προβάλει τις θέσεις των εφοπλιστών και κατά κανόνα να αγνοεί και να ρίχνει στο καλάθι των αχρήστων τις παρεμβάσεις, τα κείμενα και τις θέσεις μας και στο σχετικό της ρεπορτάζ επιλεκτικά και αποσπασματικά δημοσιεύει την δήλωση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ…) ο Πρόεδρος του ΣΕΕΝ έκανε αναλυτικό σχόλιο σε απάντησή του στην χθεσινή δήλωση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ Αντώνη Νταλακογεώργου.

Παραθέτουμε το πλήρες σχόλιο του κ. Σακέλλη όπως αυτό δημοσιεύτηκε στην «Ναυτεμπορική»:

«Η «Ν» επικοινώνησε με τον κ. Σακέλλη, ο οποίος σε δηλώσεις του εκφράζει την απορία του για την τοποθέτηση του προέδρου της ΠΕΝΕΝ. «Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ κ. Νταλακογιώργος τοποθετήθηκε πρώτος και μετά αποχώρησε. Κίνηση ιδιαίτερα προσβλητική για τους συνομιλητές του και τους συναδέλφους του. Και στην συνέχεια προέβη σε δηλώσεις για το περιεχόμενο των συζητήσεων, χωρίς όμως να έχει ακούσει την ολοκληρωμένη τοποθέτηση των εκπροσώπων του ΣΕΕΝ, σύμφωνα με την οποία τα αποτελέσματα των ακτοπλοϊκών εταιρειών της περιόδου 2009-2016 ανέρχονται σε ζημιές ύψους 966 εκατ. ευρώ».

Καταλήγοντας, ο κ. Σακέλλης επεσήμανε ότι οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΝ δεσμεύτηκαν να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για τα αιτήματα τα οποία κατατέθηκαν, καθώς επίσης και για την δέσμευσή τους για τον άμεσο καθορισμό νέας συνάντησης προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.»

Λέξη για την ταμπακιέρα ο κ. Σακέλλης!!

Όπως προκύπτει από την απάντηση του Προέδρου του ΣΕΕΝ, ο ίδιος δεν αμφισβητεί κατ’ ελάχιστον την κερδοφορία των Ακτοπλοϊκών εφοπλιστικών επιχειρήσεων για την περίοδο 2015-2016 όπως αναλυτικά καταγράφεται στην δήλωση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ. Επίσης επιβεβαιώνεται ότι η αξιοποίηση της κρίσης τόσο για το 2015 όσο και για το 2016 από την πλευρά του ΣΕΕΝ χρησιμοποιήθηκε έντεχνα από την γνωστή πλειοψηφία της ΠΝΟ για να υπογραφτούν οι κατάπτυστες και προδοτικές για τα συμφέροντα των Ναυτεργατών ΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις.

Η επίκληση από τον ΣΕΕΝ των ίδιων αβάσιμων και ανυπόστατων επιχειρημάτων στις διαπραγματεύσεις για το 2017 πέφτει στο κενό και ουδείς από την πλειοψηφία της ΠΝΟ δεν έχει το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε για το έγκλημα…. Εξάλλου οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι Ναυτεργάτες δεν ήταν και δεν είναι μέτοχοι των εταιριών προκειμένου να διεκδικούν μέρισμα όταν οι εταιρίες έχουν θετικά αποτελέσματα και ούτε από την άλλη να αποδέχονται τα αρνητικά – ζημιογόνα αποτελέσματα όταν έτσι αυτά διαμορφώνονται από την πορεία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων!!

Αναφορικά με το σχόλιο του κ. Σακέλλη ότι ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ μίλησε και ακολούθως αποχώρησε είναι μεν σωστό αλλά κατά το ήμισυ αφού ήδη είχε παρουσία ο Γ.Γ της ΠΕΝΕΝ ο οποίος τον αντικατέστησε καθ’ όλη την διάρκεια της διαπραγματευτικής συνάντησης ΠΝΟ – ΣΕΕΝ και προφανώς ενημέρωσε ακολούθως τον Πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ.

Μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Σακέλλης διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο, δηλαδή δεν κρίνει την ουσία των αναφερομένων στην δήλωση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ αλλά προσπαθεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ δεν άκουσε τους εκπροσώπους του ΣΕΕΝ, σημειώνουμε ότι τις θέσεις αυτές όπως διατυπώθηκαν από τον Πρόεδρο του ΣΕΕΝ τις ακούμε σταθερά και μονότονα επί εφτά συναπτά έτη……

Τέλος σε ότι αφορά την αποχώρηση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ, ο κ. Σακέλλης γνωρίζει άριστα ότι το διάστημα του τελευταίου τριημέρου με αφορμή την εξαγγελία της ΠΕΝΕΝ για απεργιακές κινητοποιήσεις (στα πλαίσια της Πανελλαδικής αγωνιστικής δράσης της ΠΕΝΕΝ που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2017) είχε δεκάδες επαφές, συναντήσεις και διαπραγματεύσεις με τα μέλη του ΣΕΕΝ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ προκειμένου να δοθούν θετικές λύσεις σε σειρά προβλημάτων που αφορούν την καταστρατήγηση και την παραβατικότητα των Ακτοπλοϊκών εταιριών σε γενικευμένη κλίμακα στον χώρο της επιβατηγού ναυτιλίας που εκπροσωπεί ο ΣΕΕΝ και ο κ. Σακέλλης!!!  

Το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ

 

**********************************************

 

Δήλωση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ  - Μια οφειλόμενη απάντηση στον Πρόεδρο του ΣΕΕΝ

Κατά την χθεσινή διαπραγματευτική συνάντηση μεταξύ της ΠΝΟ και του ΣΕΕΝ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας), στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΣΕΕΝ αμφισβήτησε τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις που κατέθεσε στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ σχετικά με την ανάκαμψη της Ακτοπλοΐας την τελευταία διετία και την κερδοφορία που σημείωσαν οι βασικές και μεγάλες Ακτοπλοϊκές εταιρίες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά δημοσιεύονται στους ισολογισμούς των 4 μεγάλων Ακτοπλοϊκών εταιρειών που έχουν επίσημα δημοσιοποιηθεί, προκύπτουν τα παρακάτω:    

2015 Καθαρά κέρδη μετά φόρων
ATTICA GROUP 33.182.000,00
MINOAN LINES 17.696.000,00
ANEK 559.000,00
HELLENIC SEAWAYS 3.878.000,00
2016 Καθαρά κέρδη μετά φόρων
ATTICA GROUP 20.250.000,00
MINOAN LINES 20.700.000,00
ANEK 600.000,00
HELLENIC SEAWAYS 6.500.000,00

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι την τελευταία 2ετία τα συνολικά κέρδη των τεσσάρων Ακτοπλοϊκών εταιρειών που το μερίδιό τους στην αγορά στις Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ξεπερνάει το 80% είχαν καθαρά κέρδη που ανήλθαν στο ποσόν των 103.365.000 ευρώ!!!

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από την εικόνα της μιζέριας και της βαθειάς κρίσης που επικαλούνται οι εκπρόσωποι των Ακτοπλοϊκών εταιριών προκειμένου να απορρίψουν τα δίκαια και τεκμηριωμένα αιτήματα του Ναυτεργατικού μας κόσμου για αναπλήρωση των απωλειών στα καταβαραθρωμένα ναυτεργατικά εισοδήματα.

Μαζί με τα παραπάνω κερδοφόρα αποτελέσματα της τελευταίας 2ετίας πρέπει να προσθέσουμε και το ποσόν των 175 εκατομμυρίων ευρώ που εισέπραξαν οι Ακτοπλοϊκές εταιρίες από το ελληνικό δημόσιο και τον κρατικό προϋπολογισμό για την εκτέλεση των άγονων γραμμών την διετία 2015 – 2016!!!!

Κατά τα λοιπά οι ισχυρισμοί και τα επιχειρήματα των εφοπλιστών πέφτουν στο κενό από τα ίδια τα στοιχεία που αφορούν την πορεία των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Αντίθετα με την κερδοφορία των εφοπλιστών σε συνθήκες βαθειάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, οι Ναυτεργάτες έχουν υποστεί συντριβή όσον αφορά το βιοτικό τους επίπεδο και το πραγματικό ετήσιο εισόδημά τους από τις διαδοχικές κυβερνητικές φοροεπιδρομές (ΕΝΦΙΑ – Εισφορά Αλληλεγγύης – Αύξηση φορολογίας) αλλά και από τις δρακόντιες περικοπές και μειώσεις αποδοχών που έχουν προχωρήσει οι περισσότερες Ακτοπλοϊκές ναυτιλιακές εταιρίες.

Η ΠΕΝΕΝ όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Πρόεδρός της στην συνάντηση με τον ΣΕΕΝ, όχι μόνο δεν πρόκειται να συγκατατεθεί σε ανανέωση ΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις αλλά αντίθετα διερμηνεύοντας τα αισθήματα και την αγωνιστική βούληση όλων των Ναυτεργατών απαιτεί, προβάλει και διεκδικεί την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ μέσα από την οποία θα καλύπτονται οι απώλειες του Ναυτεργατικού εισοδήματος και ταυτόχρονα θα επιλύονται μια σειρά ώριμα θεσμικά και κλαδικά αιτήματα.  

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ

Αντώνης Νταλακογεώργος

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 08:48
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή