Σήμερα: 18/01/2018
Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017 17:50

Νέα Πρόκληση - Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών κλιμακώνει την επίθεσή της εναντίον της Ένωσης Ναυτών - ΠΕΝΕΝ: Συνεχίζουμε αταλάντευτα την πάλη ενάντια στο καθεστώς της εφοπλιστικής ασυδοσίας

Γράφτηκε από

Σε νέα επίθεση προχώρησε σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε ενάντια στην ΠΕΝΕΝ και στον Πρόεδρό της από την ραδιοφωνική συχνότητα του φίλου του Δ. Κοντομηνά και από την ίδια εκπομπή του γνωστού δημοσιογράφου Δήμου Βερύκιου ο οποίος όλως τυχαία έχει μόνιμα καλεσμένο τον Πρόεδρο της Ε.Ε.Ε και πάντα αποκλεισμένη την ΠΕΝΕΝ ώστε να εξασφαλίζεται ο ανερμάτιστος μονόλογος του Προέδρου της Ε.Ε.Ε και παράλληλα η δημοσιογραφική δεοντολογία…. Η πολυφωνία και ο πλουραλισμός των απόψεων αποδείχνεται το τεράστιο έλλειμμα για τον ραδιοφωνικό σταθμό του ALPHA 989, ειδικά όταν έχει απέναντί του τον Πρόεδρο της ΕΕΕ….!!!

Στην πραγματικότητα ο κ. Βενιάμης έχει διασφαλίσει μέσω του συγκεκριμένου σταθμού να λέει ότι θέλει χωρίς απόδειξη, χωρίς την παραμικρή τεκμηρίωση και ενίοτε να λασπολογεί και ασύστολα να συκοφαντεί και το δημοσιογραφικό επιτελείο της εκπομπής να τον επικροτεί και να τον επαινεί…..

Όμως για αυτό αρμόδια είναι τα όργανα της ΕΣΗΕΑ τα οποία πρόσφατα ασχολήθηκαν με τα έργα και τις ημέρες του κ. Βερύκιου του άσκησαν πειθαρχική δίωξη και του επέβαλαν ποινή για παράβαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας…..

Όμως αυτός παραμένει ακλόνητος στην αντιδημοκρατική πρακτική του και προχωράει ακάθεκτος στην μονομερή και προκλητική προβολή των εφοπλιστικών θέσεων και απόψεων δείχνοντας ποια συμφέροντα θέλει να εξυπηρετήσει …..

Αφορμή σύμφωνα με τους δημοσιογράφους για την ραδιοφωνική συνέντευξη του κ. Βενιάμη ήταν η επίσκεψη Μακρόν στην χώρα μας και η συμμετοχή σε αυτήν διάφορων εκπροσώπων επιχειρήσεων, ομίλων και εργοδοτικών ενώσεων, όμως ο κ. Βενιάμης ξεμπέρδεψε κυριολεκτικά με δύο λόγια τα της επίσκεψης και επικεντρώθηκε στην ΠΕΝΕΝ και στον Πρόεδρό της οι οποίοι αντιστέκονται στην επιστροφή της ποντοπόρου ναυτιλίας στον εργασιακό μεσαίωνα!

Καταλόγισε στον Πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ ότι αντιδρά και αντιστέκεται στην είσοδο (με όρους εργασιακής γαλέρας) νέων στο επάγγελμα, ότι αυτό θα δημιουργήσει κίνδυνο για την θέση του στο Σωματείο………, ότι ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ έχει μόνο λίγες ημέρες θαλάσσια υπηρεσία στα πλοία………. ενώ τον ενόχλησε σφόδρα η πολυετής παρουσία του στο Ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και στην ΠΕΝΕΝ!!

Ταυτόχρονα ο κ. Βενιάμης επιλέγοντας συνειδητά πλέον τον δρόμο του γκεμπελισμού και του συνειδητού ψεύδους με σκοπό την εξαπάτηση των ακροατών του συγκεκριμένου ραδιοφωνικού σταθμού , δήλωσε ότι κανένας Ναύτης δεν υπάρχει στην ποντοπόρο Ναυτιλία σήμερα, προσπάθησε να αποδώσει τις όποιες αντιδράσεις για την κατάργηση των ΣΣΕ σε προσπάθεια διατήρησης της καρέκλας ενώ από την άλλη σε μια κρίση ειλικρίνειας ομολόγησε «ότι με τα άλλα Ναυτεργατικά σωματεία των Αξιωματικών και ορισμένα των κατωτέρων πληρωμάτων έχουν επαφή, επικοινωνία και δεν έχουν κανένα πρόβλημα συνεννόησης»…..  

Κατά τα λοιπά εξήρε για πολλοστή φορά το επίπεδο συμπόρευσης τόσο του ίδιου όσο και της ΕΕΕ με την κυβέρνηση , τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Ε.Ν δηλώνοντας σε όλους τους τόνους την άριστη μεταξύ τους συνεργασία!!

Αποκάλυψε ότι η ΕΕΕ επιθυμεί να καταργηθούν οι αγκυλώσεις και τα όποια προβλήματα ώστε οι απόφοιτοι του Λυκείου να εξελίσσονται έως του βαθμού του Πλοιάρχου……… ενώ όπως είναι γνωστό τάσσονται υπέρ του μοντέλου της ιδιωτικής εκπαίδευσης η οποία θα διαμορφώνει και θα υπερπαράγει μεγάλο αριθμό αξιωματικών με στόχο να δημιουργήσει συνθήκες στην αγορά ναυτικής εργασίας με την υπέρμετρη προσφορά ώστε να ρίξει τους μισθούς των Αξιωματικών που αποτελεί κυρίαρχο στόχο του εφοπλιστικού κατεστημένου….

Γιατί η ΕΕΕ συνεχίζει και κλιμακώνει την επίθεσή της ενάντια στην ΠΕΝΕΝ

 

Γίνεται φανερό, με πληθώρα στοιχείων που επιβεβαιώνουν πλήρως τον ισχυρισμό μας, ότι το παρασιτικό εφοπλιστικό κεφάλαιο με την επίθεσή του ενάντια στην ΠΕΝΕΝ δεν προσβλέπει μόνο στο να απομονώσει και να υπονομεύσει τον κυρίαρχο αγωνιστικό - ταξικό πόλο που αντιτίθεται στην κατάργηση των ΣΣΕ αλλά ταυτόχρονα να εξουδετερώσει και την οργανωμένη και πολύχρονη προσπάθεια της ΠΕΝΕΝ η οποία με συνέπεια θέτει σε καθημερινή βάση στην δράση της και στον δημόσιο λόγο της την κατάργηση του συνόλου του αντιλαϊκού αντικοινωνικού θεσμικού πλαισίου της ποντοπόρου ναυτιλίας (και όχι μόνο) ένα καθεστώς προνομίων και φοροαπαλλαγών το οποίο σε συνδυασμό με πλήθος αντεργατικών μέτρων και ρυθμίσεων έχει θωρακίσει την ανεξέλεγκτη επιχειρηματική εφοπλιστική ασυδοσία!!!

Η επίθεση ενάντια στην ΠΕΝΕΝ και στον Πρόεδρό της στην ουσία συνιστά επίθεση του εφοπλιστικού κατεστημένου ενάντια σε κάθε τίμιο Ναυτεργάτη που βλέπει και αντιλαμβάνεται το καθεστώς φοροασυλίας και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας που έχει επιβληθεί στην ποντοπόρο ναυτιλία, που αντιστέκεται, παλεύει και διεκδικεί τα δικαιώματά του και σε τελική ανάλυση δεν συμβιβάζεται και δεν υποτάσσεται σε αυτήν την νέα εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφώσει το αστικό πολιτικό σύστημα και όσοι το στηρίζουν.

Σε αυτήν την μάχη η ΠΕΝΕΝ ήταν και θα παραμείνει σταθερά και αταλάντευτα απέναντι τόσο στην εφοπλιστόδουλη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική όσο και ενάντια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο το οποίο διαχρονικά ο ρόλος του ήταν παρασιτικός στην ελληνική κοινωνία και οικονομία (παρά την απίστευτη αύξηση της κερδοφορίας τους) είχε και έχει μοναδικά προνόμια τα οποία δεν συγκρίνονται όχι μόνο με καμία άλλη επιχειρηματική ομάδα της χώρας αλλά ούτε φυσικά με καμία άλλη παραδοσιακή ναυτιλιακή χώρα του κόσμου…

Η επίθεση αυτή, οι ανορθόδοξες μέθοδες που εγκαινιάζει εναντίον μας το εφοπλιστικό κατεστημένο, η λασπολογία και η συνειδητή συκοφαντία, η αξιοποίηση των ελεγχόμενων από αυτούς ΜΜΕ με σκοπό να απαξιώσουν την δράση, τις πρωτοβουλίες και τον αγώνα μας χρησιμοποιώντας ως επιχειρήματα γελοίους ισχυρισμούς για θαλάσσια υπηρεσία του Νταλακογεώργου λίγων ημερών….. για την πολυετή παραμονή του στην ΠΕΝΕΝ και για δήθεν κίνδυνο για την καρέκλα του από την είσοδο νέων στο επάγγελμα, όλα αυτά συνιστούν αθλιότητες του χειρίστου είδους που εκθέτουν ανεπανόρθωτα το εφοπλιστικό λόμπυ το οποίο απεργάζεται διάφορους τρόπους για να ανακόψει την πρωτοπόρα και αγωνιστική δράση της ΠΕΝΕΝ.

Εάν πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτόν θα καταφέρουν να πλήξουν την ΠΕΝΕΝ στον κλάδο, στους Ναυτεργάτες και ευρύτερα στους εργαζόμενους πλανώνται πλάνη οικτρά….

Ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι παρά τον αποκλεισμό μας από όλα σχεδόν τα μεγάλα ΜΜΕ γνωρίζουν την μηδενική συνεισφορά του εφοπλιστικού κεφαλαίου στον τόπο, ειδικότερα οι Ναυτεργάτες, τους οποίους ο κ. Βενιάμης περιφρονεί, διακρίνονται από υψηλό επίπεδο νοημοσύνης, διαθέτουν αλάνθαστη κρίση και η μνήμη τους είναι πολύ καλύτερη από αυτή του κ. Βενιάμη!

Γνωρίζουν ότι στις δεκαετίες 1980-2000 το κομπραδόρικο εφοπλιστικό κεφάλαιο σε ιερή συμμαχία με την εκάστοτε κυβέρνηση, οδήγησε σε επαγγελματικό διωγμό πάνω από 65.000 έλληνες Ναυτεργάτες οι οποίοι έγιναν θυσία στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγαλοσχήμονων εφοπλιστών.

Εάν επίσης πιστεύουν ότι οι θέσεις τους θα βρουν απήχηση και θα έχουν επίδραση στα εργατικά και λαϊκά στρώματα από όσα προκλητικά διατυμπανίζουν και προπαγανδίζουν (παρά την ευνοϊκότατη μεταχείριση που τους επιφυλάσσουν φιλικά και ελεγχόμενα από αυτούς ΜΜΕ), ο λαός κατά την λαϊκή έκφραση δεν τρώει κουτόχορτο, αντιλαμβάνεται και ο τελευταίος έλληνας, ο άνεργος, νέος ή όχι, ότι οι συνθήκες τριτοκοσμικών μισθών και αντίστοιχης εργασίας δεν αποτελεί θέση στον Παράδεισο αλλά στην κόλαση της εργασιακής γαλέρας!!

Κατά συνέπεια οι επιθέσεις αυτές θα πέσουν στο κενό και οι προσπάθειες σύγχυσης, αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης θα έχουν ακριβώς την ίδια τύχη……

Τι αποσιωπά και κρύβει ο Πρόεδρος της ΕΕΕ

 

Οι επαναλαμβανόμενες και σχεδιασμένες επιθέσεις των εκπροσώπων του εφοπλιστικού κεφαλαίου ενάντια στην ΠΕΝΕΝ πέρα από όλα τα παραπάνω αποσκοπούν να συγκαλυφθεί με κάθε δυνατό τρόπο το καθεστώς των προνομίων και της ασύδοτης επιχειρηματικής δράσης των εφοπλιστών.

Στο πλαίσιο αυτό στοχοποιείται η ΠΕΝΕΝ για την συνεπή και αταλάντευτη θέση ταξικών αρχών και παράλληλα επιχειρείται να αποδοθεί σε αυτήν η κατηγορία ότι στην μάχη για την καρέκλα θυσιάζει χιλιάδες θέσεις εργασίας τις οποίες δήθεν θα διασφαλίσει μια ρύθμιση με μισθούς και εργασιακές ρυθμίσεις Πακιστάν – Αιγύπτου – Μπαγκλαντές για τους νέους άνεργους πολίτες της χώρας μας!!!

Η επίθεση αυτή αποδείχνει επίσης ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι αδίστακτο στην προσπάθειά του να εξοστρακίσει οτιδήποτε βλάπτει, θίγει και αμφισβητεί την δημόσια εικόνα τους όπως αυτήν που εμφανίζουν διάφορα ΜΜΕ, δηλαδή οι πατριώτες εφοπλιστές που θέλουν έλληνες στα πλοία τους αλλά υπάρχει αντίδραση και άρνηση από κάποιο συνδικαλιστικό κέντρο ή κατεστημένο…. που εμποδίζει χιλιάδες ελληνόπουλα να μπουν και να δουλέψουν στην ελληνική ναυτιλία…..

Η εικόνα του επιχειρηματικού δαιμόνιου των εφοπλιστών και η «αγιοποίηση» της επιχειρηματικής δράσης τους παραείναι προκλητική την στιγμή που, ακόμη και σε αυτήν την περίοδο κρίσης για τον λαό και την χώρα, αυτοί συνεχίζουν το παιχνίδι της φοροαποφυγής, επιλέγουν να απασχολούν δεκάδες χιλιάδες χαμηλόμισθους αλλοδαπούς, την ίδια στιγμή που η ανεργία έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη και ενώ οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στενάζουν κάτω από μια σκληρή και αδυσώπητη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική η οποία δημιουργεί φτώχεια και εξαθλίωση σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, αυτοί ζητούν και απαιτούν νέα προνόμια….  

Κανένα εφοπλιστικό προπαγανδιστικό τέχνασμα δεν θα τους βγάλει από το κάδρο (ούτε αυτούς, ούτε το μεγάλο κεφάλαιο) της κοινωνικής και λαϊκής απέχθειας και καταδίκης…..

Για τους Ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους και τον λαό ήταν είναι και παραμένουν ένα παρασιτικό τμήμα του κεφαλαίου που πιέζει, εκβιάζει για να αποσπά κάθε φορά νέα προνόμια για την διεύρυνση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του. Δεν νοιάζονται στο ελάχιστο για την πραγματική απασχόληση ελλήνων με όρους τις σύγχρονες ανάγκες και τις θεσμοθετημένες ΣΣΕ. Έχουν αποδείξει επίσης ότι στο όνομα της ανταγωνιστικότητας έχουν εγκαταλείψει την ελληνική ναυπηγοεπισκευή και τα πλοία τους τα ναυπηγούν, τα μετασκευάζουν και τα επισκευάζουν στην Κίνα, στην Ρουμανία, στην Τουρκία κ.λπ…. ενώ και στο προσωπικό των γραφείων τους πολλοί από αυτούς έχουν κάνει δρακόντιες περικοπές και μειώσεις στου μισθούς του……

Λειτουργεί αποκλειστικά με γνώμονα τα επιχειρηματικά και συντεχνιακά του συμφέροντα, δεν είχε και δεν έχει την παραμικρή σύνδεση με την κοινωνία και την οικονομία του τόπου μας.

Με άλλα λόγια υπερασπίζονται και ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντά τους, θέλουν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο να διατηρήσουν την φοροασυλία, την μαύρη ανασφάλιστη και χαμηλόμισθη εργασία και έναν ατελείωτο κατάλογο προνομίων και όποιος αμφισβητεί αυτό το σάπιο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο γίνεται θανάσιμος εχθρός τους….

Αυτή είναι η ταμπακιέρα για την οποία δεν λέει ούτε λέξη ο κ. Βενιάμης, όπως επίσης το γεγονός ότι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν δεσπόζουσα θέση στις πειρατικές σημαίες ευκαιρίας είναι ο ίδιος ως Πρόεδρος της ΕΕΕ!!!

Κατά τα λοιπά έχει το απίστευτο και απύθμενο θράσος να επιτίθεται και να συκοφαντεί την ΠΕΝΕΝ η οποία με συνέπεια αποκαλύπτει και ξεσκεπάζει αυτό το καθεστώς ασυδοσίας!!!

Το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ.: Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να υπογραμμίσουμε στον Πρόεδρο της Ε.Ε.Ε. ότι δεν θα τον βάλουμε θεματοφύλακα στις εσωτερικές και καταστατικές διαδικασίες της ΠΕΝΕΝ ώστε να ζητήσουμε την γνώμη του ποιους θα επιλέγει ο κλάδος σαν εκπροσώπους του και φυσικά δεν θα τον αναγορεύσουμε σε κριτή για τα εκλεγμένα όργανα και πρόσωπα της ΠΕΝΕΝ.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτά που ξεστόμισε για την θαλάσσια υπηρεσία του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ είναι προϊόν και πληροφορίες που προέρχονται από διάφορους χαφιέδες αυλοκόλακες και σαλτιμπάγκους, που υπηρετούν με το αζημίωτο το εφοπλιστικό κεφάλαιο!!!

Όπως έχουμε καταγγείλει, ο πολυπράγμων κ. Βενιάμης έχει επί παντός επιστητού λόγο και σε συνάντηση που είχε πριν από 1,5 χρόνο με τον τότε Υπουργό Ε.Ν παρενέβη θρασύτατα λέγοντας ότι «μην πειράξετε την ΠΝΟ και κυρίως τον Γενικό Γραμματέα της….. Η ΠΝΟ είναι καράβι και στο τιμόνι της πρέπει να είναι καπετάνιος και όχι Ναύτης ή οτιδήποτε άλλο…..». Σημειώνουμε ότι ο Γ.Γ της ΠΝΟ είναι 82 ετών και έχει πάνω από 30 χρόνια στην ΠΝΟ και στην ΠΕΠΕΝ……

Με το παράδειγμα αυτό αποδεικνύουμε την υποκρισία και τον φαρισαϊσμό του κ. Βενιάμη και του εφοπλιστικού λόμπυ που έχει την ευθύνη στην Διοίκηση της Ε.Ε.Ε.

Στην συνέχεια σας παραθέτουμε το LINK στο οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε την σχετική συνέντευξη η οποία μεταδόθηκε στις 8/9/2017 στον ραδιοσταθμό ALPHA989:

http://www.alpha989.com/Interview.aspx?a_id=77624

 

                                                                                                                   ******************-*********************

 

Οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του μεγάλου παρασιτικού εφοπλιστικού κεφαλαίου σε βάρος της ΠΕΝΕΝ και του Προέδρου της, δείχνουν ότι ο δρόμος που πορευόμαστε είναι σωστός!! «Δημοσιογραφία» σε διατεταγμένη υπηρεσία υπέρ των συμφερόντων των εφοπλιστών!!

apergia_penen.JPG

 • Επιλέγουν τον μονόλογο, τρέμουν τον διάλογο και την δημόσια αντιπαράθεση των απόψεων!!!
 • Ο κοινωνικός αυτοματισμός με όρους εργασιακής γαλέρας δεν θα περάσει!!!
 • Ανοιχτή σύγκρουση με το σύστημα της θεσμοθετημένης εφοπλιστικής ασυδοσίας!!!
 • Ούτε βήμα πίσω ενάντια στις μεθοδεύσεις για την υπονόμευση και την κατάργηση των ΣΣΕ!!!
 • Οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των Ναυτεργατών πάνω από τα κέρδη των εφοπλιστών!!!
 • Στην πρώτη γραμμή της πάλης αποκαλύπτουμε την υποκρισία και τον φαρισαϊσμό!!!
 • Επιτακτική ανάγκη να καταργηθούν εδώ και τώρα τα προνόμια και η ασύδοτη επιχειρηματική δράση των εφοπλιστών στην φοροαποφυγή, στην μαύρη ανασφάλιστη και χαμηλόμισθη εργασία και στον εργασιακό μεσαίωνα!!!
 • Μηδαμινή η συμβολή τους στην Ελλάδα της κρίσης, χωρίς κανένα δεσμό με την κοινωνία, την οικονομία και τους Ναυτεργάτες!!!
 • Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες της ΠΕΝΕΝ για να τερματισθεί το θεσμοθετημένο καθεστώς των εφοπλιστικών προνομίων!!!
 • Αυτοί που επιτίθενται και στοχοποιούν την ΠΕΝΕΝ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΕΕΕ, έχουν τα πλοία τους στις πειρατικές σημαίες ευκαιρίας και σε αυτά οργιάζει η μαύρη ανασφάλιστη εργασία!!!
 • Ιερή συμμαχία των εφοπλιστών με το πολιτικό – συνδικαλιστικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο με σκοπό να μην διαρραγεί στο ελάχιστο το σκανδαλώδες σύστημα της εφοπλιστικής φοροασυλίας!!!
 • Πολιτικά ένοχη και άθλια η στάση της κυβέρνησης και του Υπουργού Ε.Ν που συμπορεύονται με τις τυχοδιωκτικές επιδιώξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου!!!

Πόλεμο κατά της ΠΕΝΕΝ κήρυξε το μεγάλο εφοπλιστικό κεφάλαιο και ο επίσημος εκπρόσωπός τους ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θ. Βενιάμης.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο Πρόεδρος της ΕΕΕ εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση κατά της ΠΕΝΕΝ και του Προέδρου της Αντώνη Νταλακογεώργου και με αήθεις και απαράδεκτους ισχυρισμούς τον στοχοποιεί ότι συνιστά το μοναδικό εμπόδιο στα τυχοδιωκτικά σχέδιά τους να συντρίψουν ότι έχει απομείνει όρθιο στα κεκτημένα δικαιώματα του Ναυτεργατικού μας κόσμου.

Από την ίδια συχνότητα του ραδιοφώνου ALPHA 989, με τους ίδιους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο – Σπύρο Λάμπρου, έχοντας εξασφαλίσει ο κ. Βενιάμης από τον φίλο του Δημήτρη Κοντομηνά τον μονόλογο και με εκτελεστικό όργανο τον γνωστό Βερύκιο, σε ραδιοφωνικό δικαστήριο δίκασαν και καταδίκασαν την ΠΕΝΕΝ και τον Πρόεδρό της ως υπεύθυνο ότι με την αρνητική του στάση εμποδίζει 50.000 (την προηγούμενη φορά μιλούσαν για 200.000) νέους να εξασφαλίσουν δουλειά στο Ναυτικό επάγγελμα και ο «σερίφης της ποντοπόρου ναυτιλίας» Νταλακογεώργος Αντώνης εμποδίζει μια τέτοια εξέλιξη αφήνοντας τους νέους να σαπίζουν στις καφετέριες και στους άνεργους έλληνες ναυτικούς να τους στερεί τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν οι «πατριώτες» έλληνες εφοπλιστές!!

Τα ίδια ακριβώς στην συνέχεια ο κ. Βερύκιος τα αναμετέδωσε στην παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA!

Το ίδιο βράδυ την σκυτάλη πήρε από την τηλεοπτική συχνότητα του ΑΝΤΕΝΝΑ ο γνωστός Θέμος ο οποίος στην εκπομπή του ζητάει τον εγκλεισμό των συνδικαλιστών της ΠΕΝΕΝ σε HOTSPOT μέχρι να βρουν δουλειά όλοι οι άνεργοι Ναυτικοί και αυτοί που ενδιαφέρονται για το ναυτικό επάγγελμα!! Αυτός είναι ο γνωστός Θέμος ο οποίος κάθε Κυριακή στο «Πρώτο Θέμα» αφιερώνει δισέλιδα στους εκπροσώπους του εφοπλιστικού κεφαλαίου και αγιοποιεί την επιχειρηματική τους δράση!!

Το εμετικό παραλήρημα του κ. Βενιάμη το αναπαρήγαγαν εκατοντάδες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, μεγάλο μέρος του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, ακόμη και εφημερίδες που έως τώρα διακρίνονταν στο ναυτιλιακό ρεπορτάζ για μια σχετική αντικειμενικότητα που αφορούσε την προβολή των διαφορετικών απόψεων!!!

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ θεωρεί ότι η επίθεση εναντίον της είναι οργανωμένη, συντονισμένη και πολιτικά στοχευμένη για να χτυπηθεί με όρους κοινωνικού αυτοματισμού ένα από τα πλέον πρωτοπόρα αγωνιστικά κομμάτια του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος με σκοπό την επέλαση του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των αντεργατικών του σχεδιασμών με σκοπό την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών.

Ταυτόχρονα η επίθεση αυτή του μεγάλου εφοπλιστικού κεφαλαίου αποσκοπεί να τσακίσει κάθε δράση – αντίσταση και πρωτοβουλία που θίγει το αμαρτωλό και αντικοινωνικό θεσμικό πλαίσιο που διαχρονικά απολαμβάνουν οι εφοπλιστές στον χώρο της Ναυτιλίας και το οποίο του εξασφαλίζει ανεξέλεγκτη και ασύδοτη επιχειρηματική δράση!

Αποσκοπεί επίσης να συγκαλύψει το γεγονός ότι σε συνθήκες μεγάλης και παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης για τον λαό και τους εργαζόμενους το κομπραδόρικο εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει εξασφαλίσει καθεστώς φορολογικής ασυλίας, μαύρης ανασφάλιστης και χαμηλόμισθης εργασίας και έτσι να βγει από το κάδρο του κατηγορούμενου το ίδιο αλλά και οι πολιτικές που ασκήθηκαν και ασκούνται και σήμερα, και να προβάλει επικοινωνιακά ότι δήθεν κόπτεται και νοιάζεται για το κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας!!

Πρόκειται για επικοινωνιακά τεχνάσματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου με την συνδρομή των ασφυκτικά ελεγχόμενων ΜΜΕ που άμεσα και έμμεσα έχουν στον έλεγχό τους και τα οποία υπηρετούν με το αζημίωτο την προπαγάνδα τους!  

Στην κατεύθυνση αυτή όπως κυνικά αλλά και με αφοπλιστική ειλικρίνεια ομολόγησε ο Πρόεδρος της ΕΕΕ έχουν μαζί τους «ως συμπαραστάτη την ελληνική κυβέρνηση με την οποία τα έχουν βρει μαζί σε όλα». Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνεται από τις διαδοχικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού ο οποίος σε κάθε ευκαιρία εξυμνεί το «δαιμόνιο και την επιχειρηματική τους οξυδέρκεια».

Συμπληρώνουμε ότι σε πρόσφατο ναυτιλιακό συνέδριο και ο εκπρόσωπος της ΝΔ – διαχρονικά η ΝΔ με την πολιτική και τα έργα της έχει αποδείξει ότι είναι πιστός πολιτικός σύμμαχος των εφοπλιστών – δήλωσε ότι η Ναυτιλία είναι εθνικό κεφάλαιο και πρέπει να σχεδιαστεί μια εθνική πολιτική για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.

Σήμερα στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Υπουργός Ε.Ν κ. Π. Κουρουμπλής ο οποίος έχει ως «εθνική αποστολή» να ενημερώσει τους Ευρωβουλευτές, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Επίτροπο Ναυτιλίας ότι οι φοροαπαλλαγές και η ασυδοσία των εφοπλιστών δεν συνιστούν αθέμιτη πρακτική στα πλαίσια της Ε.Ε αλλά το πρόβλημα έγκειται στο να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τον ανταγωνισμό των χωρών της Άπω Ανατολής οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τα ναυτιλιακά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!

Οι παραπάνω πολιτικές δυνάμεις έχουν ταυτίσει την πολιτική τους με τα συμφέροντα και την ανταγωνιστικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, υπηρετούν τυφλά τους τυχοδιωκτικούς του σχεδιασμούς….

Φυσικά από κοντά ακολουθούν και οι άλλες συστημικές πολιτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι – Ένωση Κεντρώων) αλλά και η νεοφασιστική Χρυσή Αυγή.

Κοινός τόπος και στόχος να διατηρηθεί αλώβητο, ανέπαφο και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το θεσμικό σύστημα της εφοπλιστικής επιχειρηματικής ασυδοσίας!

Στο στόχαστρο του μεγάλου εφοπλιστικού κεφαλαίου βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η μεθόδευσή τους να καταργήσουν τις ΣΣΕ που έχουν θεσμοθετηθεί από την θρυλική ΟΕΝΟ το 1944. Το επιχείρησαν επί Ν.Δ με τον τότε Υπουργό Ε.Ν Κ. Μουσουρούλη, αργότερα με τον Μ. Βαρβιτσιώτη κάνοντας ερμηνεία στην Διεθνή Ναυτική Σύμβαση, το επιχειρούν και τώρα με την «κυβέρνηση πρώτη φορά αριστερά» επιλέγοντας αυτή την φορά να υπογραφεί μια νέα ΣΣΕ από τα ίδια τα Σωματεία με την οποία θα καταργούνται όλα τα θεσμοθετημένα δικαιώματα των Ναυτεργατών στους μισθούς, στους όρους εργασίας και στα λοιπά δικαιώματα των Ναυτεργατών!!

Δηλαδή θέλουν, επιδιώκουν και επιθυμούν διακαώς το ίδιο το Ναυτεργατικό κίνημα να βάλει την ταφόπλακα για την καταδίκη του κλάδου, το ίδιο να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του για την καταδίκη του και τον ενταφιασμό του ναυτικού επαγγέλματος και των δικαιωμάτων του Ναυτεργατικού μας κόσμου!

Στο πλαίσιο αυτό θέλουν να διαμορφώσουν μισθούς στα ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία Φιλιππινέζων – Πακιστανών – Ινδών κ.λπ.

Η θεμελιώδης αρχή του αγωνιστικού ταξικού κινήματος όπως εκφράζεται από την ΠΕΝΕΝ για «ίση αμοιβή και εργασία» ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία, αποτελεί για το διεθνές και ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο το κόκκινο πανί!

Για να εξαπατήσουν την κοινή γνώμη ισχυρίζονται και επικαλούνται με ψευδή τρόπο την Διεθνή Ναυτική Σύμβαση η οποία όμως, αντίθετα με τις αυθαίρετες ερμηνείες, το πεδίο εφαρμογής της είναι να θεσπίσει τα κατώτερα επίπεδα των όρων εργασίας και αμοιβής, κυρίως για τους ναυτικούς των τρίτων χωρών, ενώ από την άλλη με απόλυτη σαφήνεια τονίζεται ότι οι Συμβάσεις που περιλαμβάνουν καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας στις διάφορες ναυτιλιακές χώρες διατηρούνται σε απόλυτη ισχύ και εφαρμογή!!

Αυτός ήταν και ο λόγος που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αλλά και η τωρινή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν τόλμησαν να προβούν σε οποιαδήποτε τροποποίηση της Διεθνούς Σύμβασης επειδή αυτή έχει αυξημένη τυπική ισχύ!

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Μεταφορών (ITF) της οποία το πεδίο εφαρμογής είναι τα πλοία των σημαιών ευκολίας και αυτή θεσπίζει και κατοχυρώνει τα μίνιμουμ για τους Ναυτικούς που εργάζονται σε αυτά, χωρίς να θίγει ή να αμφισβητεί με οποιοδήποτε τρόπο τις εθνικές και κλαδικές συμβάσεις των Ναυτικών στις παραδοσιακές ναυτιλιακές χώρες!!

Κατά συνέπεια η επίκληση και η αναπτυσσόμενη παραφιλολογία περί Διεθνούς Σύμβασης και σύμβασης της ITFαπό την πλευρά της εφοπλιστικής προπαγάνδας, αλλά και αυτών που έχουν εξελιχθεί σε βαποράκια της εφοπλιστικής παραπληροφόρησης, είναι τελείως αβάσιμη και δεν έχει την παραμικρή υπόσταση!

Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε τι προβλέπει το πλαίσιο της Σύμβασης της ITF για να βγάλουν τα συμπεράσματα όσοι κόπτονται και εκφράζουν άμεσα και έμμεσα προτροπή στην ΠΕΝΕΝ να αποδεχτεί για τους έλληνες Ναυτικούς αυτήν την Σύμβαση, χωρίς να γνωρίζουν στο ελάχιστο τους όρους της, και βέβαια φέρονται να αγνοούν παντελώς ότι αυτή έχει εφαρμογή μόνο στους Ναυτικούς των τρίτων χωρών και η οποία στην ουσία αποδέχεται την ρατσιστική αρχή της διάκρισης ανάμεσα στους Ναυτικούς σύμφωνα με την χώρα προέλευσης και έτσι θεσμοθετήθηκε η μαζική πρόσληψη χαμηλόμισθων αλλοδαπών ναυτικών οι οποίοι επί δεκαετίες έγιναν και εξακολουθούν να είναι αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης από το διεθνές εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Οι διακρατικές Συμβάσεις σε συνδυασμό με την σύμβαση της ΔΟΜ (ITF) ήταν και η αιτία που το διεθνές εφοπλιστικό κεφάλαιο οδήγησε σε βίαιη απομάκρυνση τους ναυτικούς των παραδοσιακών χωρών όπως Αγγλία, Νορβηγία, Ελλάδα κ.λπ.

Η σύμβαση αυτή, όπως ισχύει σήμερα, προβλέπει τους εξής βασικούς μισθούς με βάση την ειδικότητα του Ναύτη:

Βασικός μισθός 608 ευρώ ο Ναύτης, ενώ για τον νεοεισερχόμενο στο ναυτικό επάγγελμα (είναι οι νέοι για τους οποίους διαφημίζουν οι εφοπλιστές ότι νοιάζονται να έρθουν στο ναυτικό επάγγελμα…..) ναυτόπαιδες κλπ 452 ευρώ.

Ο μισθός αυτός είναι για 8ωρη εργασία, 7 ημέρες την εβδομάδα, 30 μέρες τον μήνα! Για να φθάσει ο Ναύτης τον μισθό του 1400 ευρώ πρέπει επιπλέον να εργάζονται 4 ώρες υπερωρία την ημέρα, ακόμη και τις αργίες (στην πραγματικότητα δουλεύουν πολύ περισσότερο από τα προβλεπόμενα στην ΣΣΕ ενώ ένα μέρος του μισθού αυτών των ναυτικών πηγαίνει στα παραμεσιτικά και δουλεμπορικά κυκλώματα που λυμαίνονται το δικαίωμα εργασίας των αλλοδαπών ναυτικών). Επίσης στον μισθό αυτόν περιλαμβάνεται το σύνολο των έξτρα εργασιών, οι προβλεπόμενες άδειες, τα δώρα, τα επιδόματα και οι λοιπές αποδοχές.

Στην πραγματικότητα οι ώρες εργασίας πάγιες και υπερωριακές που δουλεύει αυτός ο ναυτικός είναι κατά μέσο όρο 13 με 14 ώρες την ημέρα που αγγίζουν και ξεπερνούν τις 400 ώρες μηνιαίως!!!

Οι ναυτικοί αυτοί εργάζονται σε συνθήκες μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση ενώ οι έλεγχοι για την εφαρμογή των παραπάνω εργασιακών σχέσεων είναι ανεπαρκείς έως και ανύπαρκτοι για τους έχοντες γνώση για αυτά τα πλοία.

Η σύγκριση που επιχειρούν (διάφοροι καλοθελητές για να τροφοδοτήσουν την εφοπλιστική προπαγάνδα) του ναυτικού επαγγέλματος, των συνθηκών δουλειάς, διαβίωσης αλλά και της επικινδυνότητας του επαγγέλματος απαγορεύει οποιαδήποτε σύγκριση με οποιοδήποτε επάγγελμα στον χερσαίο χώρο και οι υπεραπλουστεύσεις του είδους να συγκριθεί η άσκηση του ναυτικού επαγγέλματος με το αντίστοιχο του σερβιτόρου, του εμποροϋπαλλήλου και άλλα τέτοια είναι προφανές ότι δεν είναι μόνο άτοπη και ατυχής αλλά και παράλογη από κάθε πλευρά και άποψη. Σημειώνουμε ότι ο Ναυτικός είναι 24 ώρες το 24ωρο στο πλοίο, ταξιδεύει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο πέλαγος, είναι τελείως αποκομμένος για 7-8 μήνες τον χρόνο από την οικογένειά του, το κοινωνικό και φιλικό του περιβάλλον.

Επίσης ο παραπάνω μισθός είναι σύμφωνα με την σύμβαση της ΔΟΜ 7-8 μήνες τον χρόνο ενώ η αντίστοιχη χρονική διάρκεια των Συμβάσεων στην ελληνική ναυτιλία είναι 6-7 μήνες τον χρόνο.

Εκείνο που σκόπιμα παρακάμπτουν τα παπαγαλάκια της εφοπλιστικής προπαγάνδας είναι το γεγονός ότι το επίπεδο των αναγκών στην χώρα μας (ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης) διαφέρει παρασάγγας από αυτό των χωρών όπως είναι οι Ινδίες, το Πακιστάν, η Ουκρανία ή και οι Βαλκανικές χώρες.

Η προσπάθεια να συμπιεστούν οι μισθοί και τα δικαιώματα των Ναυτεργατών με όρους ισοπέδωσης προς τα κάτω και να εναρμονιστούν με αυτά χωρών του τρίτου κόσμου οδηγεί σε επιστροφή στην εποχή της γαλέρας, στον εργασιακό μεσαίωνα.  

Φαίνεται διάφοροι εντολοδόχοι του εφοπλιστικού κεφαλαίου εκεί στοχεύουν μιλώντας για την ανάγκη να ξεπεράσουμε τις ιδεοληψίες με τις ΣΣΕ και τα απαρχαιωμένα δικαιώματα των Ναυτεργατών και των εργαζομένων και όπως μας καλούν να βάλουμε πλάτη στην «πατριωτική» πρωτοβουλία του εφοπλισμού, της κυβέρνησης και των συστημικών πολιτικών δυνάμεων για την μαζική επαναφορά στα πλοία των ελλήνων!!!

Παρά την λυσσαλέα επίθεση, τους δημόσιους πολιτικού χαρακτήρα προπηλακισμούς, παρά τις ύβρεις, τις πρωτοφανείς απειλές και εκβιασμούς που δεχόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα δηλώνουμε ότι δεν θα κάνουμε ούτε μισό βήμα πίσω. Όχι μόνο στην αδιαπραγμάτευτη θέση αρχών και αξιών που αφορά την περιφρούρηση του θεσμού της ΣΣΕ αλλά στο επίκεντρο μας ήταν και θα είναι η θέση μας για κατάργηση της θεσμοθετημένης ασυδοσίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου όπως κατοχυρώνεται με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ποντοπόρου, της κρουαζιερόπλοιας ναυτιλίας αλλά και της Ακτοπλοΐας.

Ο λαλίστατος κ. Βενιάμης με περίσσια θρασύτητα αλλά και υποκρισία μας προκάλεσε να αποκαλύψουμε ποιες είναι επιτέλους οι φοροαπαλλαγές για τις οποίες αναφερόμαστε. Προφανώς δεν διαβάζει και δεν      ενημερώνεται ……

Μόνο στην διάρκεια του 2015-2016 υπήρξε η μεγαλύτερη καμπάνια στην ιστορία της ναυτιλίας που αναδείξαμε τα προνόμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου πάνω στα οποία οικοδομήθηκε, αναπτύχθηκε και γιγαντώθηκε η ελληνική ναυτιλία.    

Όμως και με αυτήν την ευκαιρία θέλουμε επιγραμματικά να αναφέρουμε τα σημαντικότερα από αυτά (αναλυτικά θα τα παρουσιάσουμε στην ημερίδα της ΠΕΝΕΝ).

ΟΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

Ατέλειωτος ο κατάλογος……..

1. Απαλλάσσονται από οποιοδήποτε φόρο εισοδήματος τα κέρδη που προκύπτουν από την εκμετάλλευση πλοίων.

2. Απαλλάσσεται από κάθε φορολογία η υπεραξία που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από την πώληση κάποιου πλοίου είτε από την είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης είτε από άλλη αιτία.

3. Απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος το ποσό των καθαρών κερδών ή μερισμάτων κάθε ημεδαπής ή αλλοδαπής εταιρείας που εκτός από την εκμετάλλευση πλοίων έχει και άλλες εκμεταλλεύσεις. Το απαλλασσόμενο ποσό είναι ίσο προς τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των ακαθάριστων εσόδων του πλοίου και των συνολικών ακαθάριστων εσόδων της εταιρείας.

4. Απαλλάσσονται από το φόρο πλοία α΄ κατηγορίας, ναυπηγούμενα στην Ελλάδα.

5. Απαλλάσσονται από το φόρο πλοία α΄ κατηγορίας που υφίστανται επισκευές και οι δαπάνες για αυτές καλύπτονται με εισαγωγή συναλλάγματος. Η απαλλαγή δε μπορεί να υπερβεί το 50% της δαπάνης.

6. Μείωση του φόρου κατά 50% σε πλοία β΄ κατηγορίας.

7. Μείωση του φόρου κατά 60% σε επιβατηγά πλοία, μηχανοκίνητα και ιστιοφόρα, ανεξαρτήτου υλικού αυτών.

8. Απαλλάσσονται από το φόρο πλοία β΄κατηγορίας καθώς και φορτηγά ηλικίας μικρότερης των 10 ετών.

9. Απαλλάσσονται από το φόρο φορτηγά πλοία της παραπάνω κατηγορίας, εφόσον έχουν ηλικία μικρότερη των 30 ετών.

10. Απαλλάσσονται από το φόρο πλοία β΄ κατηγορίας που ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα.

11. Απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά ή κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου ή κάποιου τρίτου το εισόδημα που αποκτάται από γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα. Επίσης απαλλάσσεται από το φόρο κύκλου εργασιών και τελών χαρτοσήμου και κάθε κράτησης ή τέλους υπέρ τρίτου, πλην των ανταποδοτικών, των συμβάσεων, των εισπράξεων και πληρωμών και γενικά οποιωνδήποτε πράξεων που διενεργούνται από τα γραφεία ή υποκαταστήματα ή για λογαριασμό των αντιπροσωπευόμενων επιχειρήσεων κατά την άσκηση των εργασιών ή την παροχή υπηρεσιών.

12. Απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση το εισόδημα που δημιουργείται από την εκμετάλλευση πλοίου στο εξωτερικό. Την απαλλαγή αυτή απολαμβάνουν οι μέτοχοι ή οι εταίροι των εταιρειών.

13. Απαλλάσσονται από κάθε τέλος, τα έγγραφα που συντάσσονται για την εφαρμογή του Ν. 27/1975.

14. Απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά το εισόδημα που αποκτάται από εταιρείες χαρτοφυλακίου που κατέχουν αποκλειστικά μετοχές εταιρειών πλοιοκτητριών που βρίσκονται υπό ελληνική σημαία.

15. Απαλλάσσονται από κάθε τέλος ή άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων η διανομή κερδών και το καθαρό προϊόν της εκκαθαρίσεως αυτής, η ανάληψη κεφαλαίου και οι σχετικές εξοφλητικές αποδείξεις, οι εγγραφές στα βιβλία της εταιρείας και τα δικαιολογητικά καθώς και άλλα έγγραφα που αφορούν πράξεις που ενεργεί η εταιρεία στο εξωτερικό και έρχονται στην Ελλάδα, οι καταθέσεις και τα δάνεια των μετόχων, η κεφαλαιοποίηση των κερδών και η μη ανάληψη των κερδών από τους μετόχους.

16. Απαλλάσσονται από το φόρο κληρονομιάς πλοία χωρητικότητας άνω των 1.500 κόρων, μερίδια πλοίων, μετοχές ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών που είναι πλοιοκτήτριες τέτοιων πλοίων.

17. Απαλλάσσεται από το φόρο μεταβίβασης η εκποίηση: α) των επιβατηγών πλοίων, β) των πλοίων που είναι άνω των 500 και μέχρι 3.000 κόρων και τα οποία προχωρούν σε εκποίηση ολόκληρου του πλοίου ή μεριδίων του.

18. Απαλλάσσονται από το φόρο μεταβίβασης τα πάσης φύσεως τέλη, πλην τελών χαρτοσήμου ή δικαιώματα υπέρ τρίτων, η εκποίηση ολόκληρου του πλοίου ή μεριδίων του.

19. Απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τα ενεργειακά προϊόντα τα οποία παραλαμβάνονται για να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα για τη ναυσιπλοΐα στα ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης και της επαγγελματικής αλιείας.

20. Απαλλάσσονται από φόρο, τέλη χαρτοσήμου και από κάθε άλλη επιβάρυνση οι τόκοι, οι προμήθειες και οι εργασίες σε συνάλλαγμα ναυτιλιακών τραπεζών. Επίσης, από τους παραπάνω φόρους απαλλάσσονται τα ναυτιλιακά ομολογιακά δάνεια.

21. Απαλλάσσονται από το φόρο μεταβίβασης, τα πάσης φύσεως τέλη, πλην τελών χαρτοσήμου ή δικαιώματα υπέρ τρίτων, η εκποίηση ολόκληρου του πλοίου ή μεριδίων του.

22. Απαλλάσσονται από το φόρο κληρονομιάς τα πλοία χωρητικότητας άνω των 1.500 κόρων, μερίδια πλοίων, μετοχές ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών που είναι πλοιοκτήτριες τέτοιων πλοίων.

23. Απαλλάσσονται από τα τέλη χαρτοσήμου και από κάθε τέλος, κράτηση και εισφορά, δικαίωμα ή παράβολο ή άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου όλες οι δικαιοπραξίες και διενεργούμενες πράξεις, που αφορούν τη χρηματοδότηση ναυτιλιακών και ναυπηγικών επιχειρήσεων. Την παραπάνω απαλλαγή έχουν και η εγγραφή, η εξάλειψη υποθήκης πλοίων ή ακινήτων κ.λπ. των παραπάνω επιχειρήσεων.

24. Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ οι παραδόσεις και εισαγωγές πλοίων ή άλλων πλωτών μέσων για εμπορική ή άλλη εκμετάλλευση με εξαίρεση τα σκάφη ιδιωτικής χρήσης που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό, καθώς και οι παραδόσεις και εισαγωγές υλικών και εφοδίων καθώς και των σχετικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των ανωτέρω πλοίων.

Επιπλέον όλων των παραπάνω εκείνο που βγάζει το μάτι και προκαλεί το δημόσιο και κοινωνικό αίσθημα είναι ότι οι εφοπλιστές απαλλάσσονται του ΦΠΑ των αγορών στην Ελλάδα προϊόντων που προορίζονται για τις τροφοδοσίες των ποίων τους. Είναι γνωστό στην Ακτή Μιαούλη ότι ακόμη και τα πάγια έξοδα για γραφικά, χαρτικά φορτώνονται στα έξοδα των πλοίων. Απαλλάσσονται ακόμη και από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης άκουσον – άκουσον στα ποτά, τα ουίσκι και τα πούρα…..

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από τα στοιχεία του προϋπολογισμού όπως αυτά κατατέθηκαν στην Βουλή.  

Με λίγα λόγια οι εφοπλιστές απαλλάσσονται από οποιοδήποτε φόρο εισοδήματος, από κάθε φορολογία ή υπεραξία που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από πώληση πλοίου είτε από την είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης είτε από άλλη αιτία, από το φόρο εισοδήματος (των καθαρών κερδών) ή μερισμάτων κάθε ημεδαπής ή αλλοδαπής εταιρείας, που εκτός από τα πλοία έχει και άλλες εκμεταλλεύσεις, από το φόρο κληρονομιάς και μεταβίβασης πλοίων.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

Ισχυρίζεται η ΕΕΕ και τα γνωστά παπαγαλάκια της σε ΜΜΕ ότι αγνοούμε την γνώμη και την θέληση των νέων ανθρώπων για δουλειά!

Απάντηση: Είμαστε το μόνο Σωματείο που στην διάρκεια 2015-2016 έκανε 32 συσκέψεις ανέργων Ναυτικών. Σε πολλές από αυτές συμμετείχαν νέοι που έχουν αποκτήσει ναυτικό φυλλάδιο και άλλοι που ενδιαφέρονταν για την άσκηση του ναυτικού επαγγέλματος χωρίς ναυτικό φυλλάδιο. Στις συσκέψεις αυτές συνολικά πήραν μέρος πάνω από 2.000 άτομα. Στην ανάλυση των προτάσεων και των επιδιώξεων εφοπλισμού - κυβέρνησης για το μοντέλο των εργασιακών σχέσεων και των μισθών που προτείνονται δεν υπήρξε έστω και μια θετική μεμονωμένη άποψη που να έχει έως τώρα καταγραφεί στα πρακτικά της ΠΕΝΕΝ!!

Ισχυρίζεται ο Πρόεδρος και η ΕΕΕ ότι σήμερα στην ποντοπόρο ναυτιλία δεν υπάρχει ούτε ένας έλληνας Ναύτης ή Λοστρόμος και ότι επανειλημμένα ζητάει σχετικά στοιχεία χωρίς να του δίνουμε απάντηση.

Απάντηση: Αυτός ήταν ανάμεσα στους λόγους που καθυστερήσαμε την απάντηση μας (την ίδια μέρα δόθηκε δήλωση του Προέδρου μας μέσω του ΑΠΕ) και η οποία εξαφανίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ τα οποία επέλεξαν να προβάλουν τον γνωστό μονόλογο του εκπροσώπου του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Την απάντηση θα μπορούσε το ίδιο έγκυρα να την αναζητήσει και ο ίδιος από τις ναυτιλιακές εταιρίες, δηλαδή ο Πρόεδρος της ΕΕΕ. Πιάνεται όμως αδιάβαστος, ανενημέρωτος ή με την απώλεια της ψυχραιμίας του ψευδολογεί σκόπιμα και ασύστολα. Δυστυχώς στην στατιστική υπηρεσία αλλά και στα στοιχεία που αυτή καταγράφει δεν φαίνονται επακριβώς οι απασχολούμενοι έλληνες Ναύτες – Λοστρόμοι – Αντλιωροί κ.λπ. Όμως βρήκαμε τρόπο με υψηλό βαθμό αξιοπιστίας για να αποκρούσουμε την απαξιωτική αναφορά του για μηδενική απασχόληση του κλάδου στα ποντοπόρα πλοία.

Τα στοιχεία λοιπόν που έχουμε στα χέρια μας για το 2016 μας δείχνουν ότι στα ποντοπόρα πλοία υπήρξαν 270 ναυτολογήσεις Λοστρόμων, 197 Ναυτών, 27 Ναυτόπαιδων και 67 Αντλιωρών που προέρχονται από το πλήρωμα καταστρώματος. Ο συνολικός αυτός αριθμός αντιστοιχεί σε πάνω από 10% των απασχολούμενων Ναυτικών ως θέσεις εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία. Στους ανωτέρω δεν περιλαμβάνονται Ναύτες και Λοστρόμοι που ταξιδεύουν ως συνεργεία συντήρησης των πλοίων και οι οποίοι ξεπερνούν τα 250 έως 300 άτομα σε ετήσια βάση. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός ελλήνων Ναυτικών στην ποντοπόρο ναυτιλία στα υπό ελληνική σημαία πλοία ανέρχονται σε 4.600 έως 4.800.

Μπορεί ο κ. Βενιάμης να έχει επιλέξει και να έχει εξοστρακίσει το σύνολο των πληρωμάτων από τα πλοία της εταιρείας του, όμως η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη διατηρείται ένας σημαντικός και αξιόλογος αριθμός Ναυτικών του κλάδου μας στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Έχει όμως σημασία να αποκαλύψουμε και να ξεσκεπάσουμε την υποκρισία και τον φαρισαϊσμό του εφοπλισμού για τα παρακάτω στοιχεία

Ο αριθμός του ελληνικού και ελληνόκτητου στόλου ανέρχεται περίπου σε 5.370 πλοία.

Σε αυτά απασχολούνται περίπου 5.500 έλληνες Ναυτικοί!!! Δηλαδή αντιστοιχεί ένας έλληνας ναυτικός ανά ελληνόκτητο πλοίο, αυτή είναι η συνεισφορά των εφοπλιστών στην στελέχωση, την επάνδρωση και την απασχόληση ελλήνων ναυτικών!!

Από αυτό προκύπτει ότι είναι μηδενική σχεδόν η σχέση και ο δεσμός του εφοπλισμού με την χώρα, την οικονομία και την κοινωνία!!!

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο για τον κ. Βενιάμη ο οποίος καταλογίζει όλα τα δεινά της ναυτιλίας στον πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ είναι το παρακάτω:

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι φέρεται ως πλοιοκτήτης ή συμπλοιοκτήτης δύο ναυτιλιακών εταιριών, της GOLDENUNIONENTERPRISES και της GOLDENUNIONSHIPPING. Οι δύο εταιρίες έχουν σύνολο 37 πλοία, από αυτά καταχωρημένα στην ελληνική σημαία μόνο τα 6!!!

Επίσης οι έτεροι θιασώτες της «μαζικής» επιστροφής των ελλήνων στην ναυτιλία και τα πλοία:

Ο κ. Παναγιώτης Τσάκος, έχει υπό τα συμφέροντά του 80 πλοία από τα οποία μόνο τα 25 στην ελληνική σημαία!!!

Ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, ηγετικό στέλεχος της ΕΕΕ και του εφοπλισμού, έχει 39 πλοία από τα οποία κανένα στην ελληνική σημαία!!!

Μπορούν οι ανωτέρω να μας απαντήσουν γιατί έχουν τα πλοία τους σε ξένες «πειρατικές» σημαίες ευκαιρίας, μπορούν να απαντήσουν πόσους έλληνες απασχολούν σε αυτά, μήπως ο Νταλακογεώργος φταίει για την επιλογή τους να διατηρούν ένα ελάχιστο αριθμό πλοίων στην ελληνική σημαία και την συντριπτική πλειοψηφία στα ευκαιριακά νηολόγια;

Αναλυτική κατάσταση αλλά και την απάντηση την έχουμε και θα την δημοσιοποιήσουμε στην ημερίδα της ΠΕΝΕΝ.

Αφήσαμε για το τέλος την αναφορά του Προέδρου της ΕΕΕ σχετικά με την προσωπική επίθεσή του στον Πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ.

Σημειώσαμε ότι στην 15λεπτη κακοστημένη και επαναλαμβανόμενη εκπομπή των Βερύκιου – Λάμπρου 15 φορές αναφέρθηκε, κατηγόρησε και κατήγγειλε επί παντός επιστητού τον Πρόεδρό μας Αντώνη Νταλακογεώργο.

Ο στόχος αυτής της επίθεσης είναι σαφής, διακριτός και γίνεται απόλυτα κατανοητός πού αποσκοπεί, οι εργαζόμενοι, ο Ναυτεργατικός και γενικότερα ο κόσμος της εργασίας της χώρας μας ξέρουν, γνωρίζουν τον αδιάκοπο αγώνα της ΠΕΝΕΝ και των στελεχών της τόσο στο Ναυτεργατικό όσο και ευρύτερα στο εργατικό κίνημα.

Οι επιθέσεις αυτές δεν θα κλονίσουν στο ελάχιστο την πεποίθηση μας και την πίστη μας στις αρχές και στις αξίες του ταξικού αγωνιστικού κινήματος που υπερασπιζόμαστε τόσο απέναντι στους ταξικούς αντιπάλους μας όσο και στο πολιτικό και συνδικαλιστικό κατεστημένο που είναι ταγμένο να υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, την ανταγωνιστικότητά του και τα συμφέροντά του.

Ο κ. Βενιάμης ξεπερνώντας τα εσκαμμένα, έμμεσα πλην σαφώς παρεμβαίνει στα εσωτερικά του συνδικαλιστικού κινήματος και αξιώνει να έχει λόγο σε αυτά, ζητώντας να έχει γνώμη και άποψη για την θαλάσσια υπηρεσία που πρέπει να έχει κάποιος για να είναι Πρόεδρος και συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των Ναυτικών. Προφανώς ο έκδηλος κατά τα άλλα θυμός τον εκτροχίασε γιατί στην ΠΕΝΕΝ δεν υπάρχουν άνθρωποι που θα ανταποκριθούν στην έκκλησή του αυτή….

Εξάλλου όπως λέει και ισχυρίζεται και ο ίδιος, τα υπόλοιπα Σωματεία και η ΠΝΟ δεν συμμερίζονται τις εξαλλοσύνες και την ακραία τακτική του Νταλακογεώργου. Εκεί ίσως βρει ευήκοα ώτα…..

Κατά τα λοιπά αυτό που σχεδίασε, οργάνωσε και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το μεγάλο εφοπλιστικό κεφάλαιο με την επίθεση ενάντια στην ΠΕΝΕΝ αλλά και την φίμωση της θέσης μας που επέβαλε στα ΜΜΕ δεν πρόκειται να έχει την παραμικρή κοινωνική και λαϊκή απήχηση και πολύ περισσότερο δεν θα βρει απήχηση και ανταπόκριση στους νέους ανθρώπους, αφού το προσκλητήριο για την απασχόληση στα ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία θέτει ως απαράβατο όρο την κατάργηση των δικαιωμάτων και των εργασιακών κατακτήσεων των Ναυτεργατών.

Η κυβέρνηση αντί να συναινεί, να συμπορεύεται και να στρατεύεται μαζί με το εφοπλιστικό κεφάλαιο στις τυχοδιωκτικές του επιδιώξεις και αξιώσεις, καλά θα κάνει να αποδεχτεί την πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος για την κατάργηση των εγκριτικών πράξεων, την επάνδρωση των πλοίων με ελληνικά πληρώματα, με ισχύ και εφαρμογή των ΣΣΕ και των θεσπισμένων δικαιωμάτων των Ναυτεργατών και ταυτόχρονα να κατοχυρώσει τα δικαιώματα (ίση αμοιβή για ίση εργασία) για όλους τους Ναυτικούς, ανεξάρτητα από χώρα προέλευσης, χρώμα, φυλή, θρησκεία κ.λπ.

Η ΠΕΝΕΝ θα συνεχίσει, θα εντείνει και θα κλιμακώσει την δράση και τον αγώνα σε αυτήν την κατεύθυνση έχοντας την ολόθερμη στήριξη του κλάδου και της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ναυτεργατικού μας κόσμου.

Στα πλαίσια αυτά στις 4/3/2017 διοργανώνει ημερίδα στην ατζέντα της οποίας θα είναι το θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας και η ανάληψη δράσεων για την κατάργησή του!

Προσκαλεσμένος είναι και ο Πρόεδρος της ΕΕΕ, που παρά την οργή και αγανάκτηση του συνόλου των Ναυτεργατών για την ανεπίτρεπτη και διαλυτική στρατηγική τους, τους δίνουμε βήμα να εκφράσουν τις θέσεις τους σε αντίθεση με τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το εφοπλιστικό κατεστημένο στην φωνή, στις θέσεις και στους αγώνες της ΠΕΝΕΝ μέσα από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ.

Μπορεί να προσέλθει χωρίς αστυνομική προστασία και χωρίς την ιδιωτική ασφάλεια και φρουρά του και εγγυόμαστε για την ελεύθερη και ανεμπόδιστη έκφραση της γνώμης του…..

Για την Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                                           Κροκίδης Νικόλαος

 

Ακολουθεί η συνέντευξη - μονόλογος του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρου Βενιάμη στην ραδιοφωνική εκπομπή των Δήμου Βερύκιου και Σπύρου Λάμπρου στον ALPHA 989

 

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.Ε ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ

_ΕΠΙΘΕΣΗ_ΒΕΝΙΑΜΗ.jpg

Μια ασυνήθιστη και πρωτοφανή επίθεση εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών εναντίον της ΠΕΝΕΝ και του Προέδρου μας Αντώνη Νταλακογεώργου σε μια στημένη όπως αποδείχτηκε εκπομπή του ραδιοφώνου του ALPHA989 στις 16/11/2016 μαζί με τον δημοσιογράφο Δήμο Βερύκιο.

Το ασυνήθιστο που αναφερόμαστε είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει προηγούμενο από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, τουλάχιστον για την μεταπολιτευτική περίοδο, σχεδόν ποτέ δεν σχολίαζε και δεν έπαιρνε θέση για τις απόψεις του ταξικού αγωνιστικού κινήματος, αντίθετα επικροτούσε με δημόσιες παρεμβάσεις την αγαστή συνεργασία μεταξύ της ΕΕΕ και της ΠΝΟ και την κοινή συμπόρευσή τους στα προβλήματα της ναυτιλίας όπως επίσης επανέλαβε και αυτή την φορά ο Πρόεδρος της ΕΕΕ στην διάρκεια της συνέντευξής του προχθές στον παραπάνω ραδιοσταθμό.

Παραθέτουμε ορισμένα βασικά σημεία αυτής της επίθεσης που δείχνει ότι το ναυάγιο της κοινής πρωτοβουλίας ΕΕΕ – συγκυβέρνησης – των υπολοίπων συστημικών κομμάτων να καταργήσουν την ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία, αφού απέτυχε παταγωδώς, εγκαινιάζουν μια νέα στρατηγική, αυτή της απροκάλυπτης επίθεσης ενάντια στο πιο σημαντικό τμήμα του αγωνιστικού κινήματος των Ναυτεργατών στην ΠΕΝΕΝ και την Διοίκησή της.

Στο παραλήρημά του ενάντια στην ΠΕΝΕΝ και στο Πρόεδρό της η ΕΕΕ βλέπει τον κύριο αντίπαλο, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υλοποίηση των αντεργατικών σχεδίων που δεν είναι άλλο από την κατάργηση της ΣΣΕ, την συντριβή των εργασιακών σχέσεων και την μετατροπή τους σε εργασιακό μεσαίωνα και επιστροφή στην περίοδο της γαλέρας.

Στο πλαίσιο αυτής της στοχευμένης στρατηγικής πρέπει να χτυπηθεί αλύπητα και ανελέητα κάθε δύναμη αντίστασης και ανυπακοής που παρεμβάλλεται στον δρόμο τους για να πετύχουν τους άθλιους σκοπούς τους.

Για τον σκοπό αυτό επιστρατεύονται τα ΜΜΕ που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ελεγχόμενα από το εφοπλιστικό κεφάλαιο αλλά και μια στρατιά δημοσιογράφους που υπηρετούν με το αζημίωτο τα συμφέροντά τους.

Οι αναφορές του Προέδρου της ΕΕΕ στην συνέντευξή του επιβεβαιώνουν απόλυτα αυτούς τους ισχυρισμούς μας.

Συγκεκριμένα κατηγόρησε ευθέως την ΠΕΝΕΝ ότι αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο για την προσέλκυση 200.000 ανέργων και νέων ανθρώπων να εργαστούν στην ποντοπόρο ναυτιλία, διατύπωσε μάλιστα το προκλητικό ερώτημα, τι συμφέροντα εξυπηρετεί με αυτή την έξαλλη αντίδρασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι με την ΠΝΟ και τα Σωματεία των Αξιωματικών υπάρχει σχετική συνεννόηση και συμφωνία (τα βασικά Σωματεία των Αξιωματικών είναι δύο ΠΕΠΕΝ – ΠΕΜΕΝ), ανέφερε ως παράλογο το αίτημα της ΠΕΝΕΝ για διατήρηση των ΣΣΕ τονίζοντας ότι ο πλούτος αποκτάται από την επιχειρηματική δράση τους στο εξωτερικό, εξύμνησε την κυβέρνηση της «αριστεράς» (και του πρώην Υπουργού Θ. Δρίτσα) λέγοντας ότι έχουν άριστη συνεργασία και ότι τους στηρίζει απόλυτα στην προσπάθεια των Βρυξελλών για αλλαγή του τρόπου φορολογίας τους, ενώ προέβη και στην βαρυσήμαντη αποκάλυψη…. (όπως ακριβώς διαδίδουν οι χαφιέδες του πολιτικού και συνδικαλιστικού κατεστημένου όλων των αποχρώσεων) ότι ο Νταλακογεώργος είναι σε αναζήτηση πολιτικής στέγης, επίσης εξέφρασε την απορία πως: όταν επισκέφθηκε την ΠΝΟ και είχε μακρά συζήτηση με την Διοίκησή της αυτή οδηγήθηκε σε αποτυχία και πάλι λόγω των αντιδράσεων της ΠΕΝΕΝ και του Νταλακογεώργου, ενώ κατήγγειλε την επικοινωνιακή εκστρατεία της ΠΕΝΕΝ ότι είναι ύβρεις προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο…. είτε επίσης ότι η ΠΕΝΕΝ έχει αφήσει αναπάντητο έως τώρα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΕΕ, πόσοι Ναύτες απασχολούνται στα ποντοπόρα πλοία ενώ ο μισθός που δίνουν είναι 1700 (δεν ανέφερε εάν είναι ευρώ ή δολάρια).

Είπε και άλλα φαιδρά μέσα στο αντιΠΕΝΕΝ λογύδριό του ο Πρόεδρος της ΕΕΕ, περιοριζόμαστε όμως να σχολιάσουμε προς το παρόν αυτά.

Το μεγαλύτερο ψέμα που ξεστόμισε ο Πρόεδρος της ΕΕΕ είναι ο ισχυρισμός του για 200.000 θέσεις εργασίας νέων, οι οποίοι όπως ισχυρίστηκε θα ασχοληθούν κυρίως στην ελληνική σημαία.

Σήμερα ο ελληνόκτητος στόλος αγγίζει στον αριθμό τα 5000 πλοία ενώ τα πλοία ελληνικής σημαίας τα 810.

Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας ο αριθμός των απασχολούμενων ναυτικών ανέρχεται σε 18.000 έλληνες και αλλοδαπούς ναυτικούς. Στα πλοία εργάζονται περίπου 4.200 έως 4.500 έλληνες ναυτικοί ενώ ο συνολικός αριθμός που απασχολούνται (ο χρόνος υπηρεσίας είναι 6 μήνες και 7 μήνες για τους 9 μήνες για τους αλλοδαπούς) υπολογίζεται το ανώτερο σε 25.000 έλληνες και αλλοδαπούς Ναυτικούς.

Εάν αφαιρέσουμε τον αριθμό των ελλήνων 4.500+2.500= 6.500 που είναι σήμερα οι έλληνες ναυτικοί, συμπεραίνουμε ότι οι δυνατότητες απασχόλησης (με την απίθανη προϋπόθεση ότι όλες οι ναυτιλιακές εταιρίες αντικαθιστούν τους αλλοδαπούς ναυτικούς) στην περίπτωση αυτή τότε θα απασχολούνται σε ετήσια βάση στην ποντοπόρο ναυτιλία18.500 επιπλέον έλληνες ναυτικοί. Όποιος ισχυρίζεται ότι το μοντέλο αυτό μπορεί να έχει εφαρμογή στα ελληνόκτητα πλοία σημαιών ευκολίας τα οποία απασχολούν σχεδόν αμιγώς αλλοδαπά πληρώματα, τότε είναι αναξιόπιστος και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα!!!! Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός 200.000 αποτελεί ένα παραμύθι που δεν ταιριάζει παρά μόνο σε εκείνους που έχουν πλήρη άγνοια ή καλύτερα σε μικρά παιδιά!!!

Εκείνο το οποίο προσπαθεί εναγωνίως να αποκρύψει και να αποσιωπήσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο στην χώρα μας μέσα από αυτές τις αποπροσανατολιστικές πρωτοβουλίες και αποτελεί την καρδιά του προβλήματος είναι το εξής:

Όταν ο ελληνικός στόλος φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια ναυτιλία, στον χώρο της ναυτεργασίας η ανεργία ξεπερνάει το 50%. Όταν ο χαμηλοσυνταξιούχος και ο εργαζόμενος δέχεται και υφίσταται τις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές καταργώντας ακόμη και το ΕΚΑΣ και οι μισθοί έχουν πάει στα τάρταρα και όταν το 40% της ελληνικής κοινωνίας ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, το κομπραδόρικο εφοπλιστικό κεφάλαιο και μια σειρά εφοπλιστές που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, ασχημονεί, πιέζει εκβιάζει προκειμένου να διατηρήσει αλώβητο και ανέπαφο το καθεστώς επιχειρηματικής ασυδοσίας και βάζει όρους κατάργησης των ΣΣΕ και αμοιβής των ελλήνων με όρους, μισθών και εργασιακών σχέσεων αντίστοιχων του Πακιστάν, της Ουκρανίας, των Φιλιππίνων.

Μάλιστα ξεδιάντροπα ισχυρίζονται ότι δεν ζητούν κάτι από την ελληνική πολιτεία, το κράτος και την κυβέρνηση αφού ο πλούτος παράγεται στο εξωτερικό!!!! Μεγαλύτερο και αθλιότερο ψέμα από αυτό δεν μπορεί να υπάρχει.

Όπως είναι γνωστό οι έδρες τόσο των ναυτιλιακών εταιριών που έχουν ελληνική όσο και τα ελληνόκτητα με ξένη σημαία πλοία είναι η Ελλάδα, μάλιστα όλες σχεδόν (πάνω από το 90%) με χαρακτηριστικό παράδειγμα την GOLDENUNION (συμφερόντων Θ. Βενιάμη) εδώ και δεκαετίες έχουν το μεγαλύτερο μέρος του στόλου τους σε ευκαιριακά νηολόγια και ένα μικρό μέρος στην ελληνική σημαία.

Η ελληνική σημαία αποτελεί την βιτρίνα της αξιοπιστίας, της αναγνώρισης και της καταξίωσης που ο ρόλος της είναι καθοριστικός στο τραπεζικό σύστημα, στην ναυλαγορά, στους ασφαλιστές, στους διεθνείς οργανισμούς και στις κρατικές αρχές και υπηρεσίες που διενεργούν ελέγχους.

Παράλληλα εκμεταλλεύονται τις υποδομές της χώρας, την δημόσια εκπαίδευση, τις τηλεπικοινωνίες, το εκπαιδευμένο και έμπειρο ναυτεργατικό δυναμικό (αξιωματικούς). Έχουν εξασφαλίσει χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές ως δαπάνη για την κοινωνική ασφάλιση, έχουν εγκαθιδρύσει σε γενικευμένη έκταση την ανασφάλιστη και χαμηλόμισθη εργασία, ένα σκανδαλώδες αντικοινωνικό θεσμικό πλαίσιο, απολαμβάνουν φορολογικής ασυλίας, εκμεταλλεύονται και αξιοποιούν στο έπακρο την θέση της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς (ΙΜΟ κ.λπ) προκειμένου να περνούν τις θέσεις τους και όπως περίτρανα ομολόγησε και στην συνέντευξή του ο Πρόεδρος της ΕΕΕ στην διαμάχη τους με τις Βρυξέλες έχουν σταθερό αρωγό και σύμμαχο την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να περάσουν τους στόχους τους που δεν είναι άλλοι από το γεγονός να παραμείνει το σκανδαλώδες σύστημα φορολογικής ασυδοσίας.

Κατά συνέπεια είναι παντελώς ψευδής η άποψη του Προέδρου της ΕΕΕ ότι δήθεν δεν ζητούν τίποτα από την πολιτεία και δεν θέλουν τίποτα από την κυβέρνηση. Ήδη έχουν κερδίσει τα πάντα, έχουν εγκαθιδρύσει το πιο σκανδαλώδες θεσμικό πλαίσιο στον χώρο των εθνικών σημαιών, ανταγωνίζονται όχι με παραδοσιακές χώρες και ναυτιλίες αλλά με αυτές των σημαιών ευκολίας!!!

Ο πλούτος τους κατοχυρώνεται και διασφαλίζεται με βάση το καθεστώς των προνομίων που τους εξασφαλίζει το ελληνικό κράτος μέσα από ένα πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων από το 1953 με τον νόμο 2687/53 και τον νόμο 27/1975 για την φορολογία τους.

Πάνω σε αυτούς τους νεοαποικιακούς νόμους έχτισαν, οικοδόμησαν και ανέπτυξαν την αυτοκρατορία τους και σε ένα κράτος και ένα ΥΕΝ τα οποία πιστά και τυφλά υπηρετούν τα συμφέροντά τους. Το σπουδαιότερο όλων είναι ότι αξιοποίησαν επί δεκαετίες ένα άρτια εκπαιδευμένο, ικανό και έμπειρο ελληνικό ναυτεργατικό δυναμικό που ξεχωρίζει παγκόσμια για την τεχνογνωσία και την ναυτοσύνη του, το οποίο στην συντριπτική του πλειοψηφία απέβαλαν τα τελευταία 20 χρόνια και το αντικατέστησαν με χαμηλόμισθους αλλοδαπούς ναυτικούς οι οποίοι είναι και αυτοί θύματα της εφοπλιστικής ασυδοσίας. Χιλιάδες έλληνες Ναυτικοί έχασαν την ζωή τους στα σαπάκια, στα υποσυντήρητα και στα πλωτά φέρετρα των εφοπλιστών τις δεκαετίες από το 1950 έως και το 1995. Δικό τους έργο είναι αυτή η ναυτιλία, το οικοδόμημα αυτό είναι ο μόχθος τους, είναι η άσκηση του επαγγέλματός τους κάτω από σκληρές και αντίξοες συνθήκες και έδωσαν την ζωή τους πέφτοντας θύματα του εφοπλιστικού μινώταυρου.

Εάν αυτές οι κρίσεις, εκτιμήσεις και διαπιστώσεις μας αποτελούν ύβρη όπως τις χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της ΕΕΕ, για μας είναι τιμή μας να είμαστε έστω και οι μόνοι που περιγράφουμε και αποκαλύπτουμε την σκληρή πραγματικότητα και τον αναντικατάστατο και διαχρονικό ρόλο των Ναυτεργατών στην αλματώδη ανάπτυξη της ναυτιλίας.

Αναφορικά με την προφανή προσπάθεια του Προέδρου της ΕΕΕ να στοχοποιήσει την ΠΕΝΕΝ και τον Πρόεδρό της φθάνοντας να ζητάει να εξετασθεί «Τι συμφέροντα εξυπηρετεί» (προφανώς για τον ίδιο η στάση μας είναι ύποπτη, σκοτεινή κ.ο.κ), αποδεικνύει ότι δεν δέχεται την παραμικρή κριτική και περισσότερο την οποιαδήποτε αμφισβήτηση στο θεσμοθετημένο καθεστώς ασυδοσίας τους το οποίο καταγγέλλει και καταδικάζει η ΠΕΝΕΝ.

Σημειώνουμε ότι παλαιότερα αρθρογράφοι και υπηρέτες τους «δημοσιογράφοι» απεκάλεσαν τον Πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ πράκτορα της ΕΣΣΔ που προωθεί τα συμφέροντα της σοβιετικής ναυτιλίας στην χώρα μας!!!!!!!

Αν πιστεύει ο Πρόεδρος της ΕΕΕ ότι με αυτές και άλλες κακόγουστες, στημένες και κατασκευασμένες συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους θα δημιουργήσει όρους κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος της ιστορικής ΠΕΝΕΝ και των στελεχών της πλάνη οικτρά.

Για τον λαό, την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τον Ναυτεργατικό κόσμο της χώρας ήταν και θα είναι υπόλογοι (τόσο αυτοί, όσο και το πολιτικό σύστημα ανδρεικέλων που υπηρετούν τα συμφέροντά τους καθώς και τα κατευθυνόμενα βαποράκια της δημοσιογραφίας μαζί με το συνδικαλιστικό ελεγχόμενο από αυτούς κατεστημένο.

Σε ότι αφορά το βρώμικο, προβοκατόρικο και άθλιο ρόλο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των πρωταγωνιστών – στελεχών του στην διάσωση αυτού του αντικοινωνικού και αντιλαϊκού θεσμικού πλαισίου της εφοπλιστικής ασυδοσίας, εισπράττουν για πολλοστή φορά θερμά λόγια από τους μεγαλοσχήμονες του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Ο κατήφορός τους δεν έχει τέλος, τους αφήνουμε να τους κρίνει ο λαός και οι εργαζόμενοι.

Αυτή η επίθεση σε βάρος της ΠΕΝΕΝ ενορχηστρώθηκε, σχεδιάστηκε και εξελίσσεται με την δική τους συμμετοχή θεωρώντας και οι ίδιοι εχθρό ‘όποιον αντιμάχεται και αντιστρατεύεται την αντιλαϊκή και εφοπλιστόδουλη πολιτική τους.

Αφήνουμε σε αυτή την φάση ασχολίαστο τον ρόλο του εργοδοτικού – κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού στο ναυτεργατικό κίνημα, διότι και αυτοί με πολλούς τρόπους συνέβαλαν τα μέγιστα στην στοχοποίηση της ΠΕΝΕΝ από τις δυνάμεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Ας μείνουν στην ένοχη σιωπή τους.

Τέλος στον Πρόεδρο της ΕΕΕ και στο εφοπλιστικό κεφάλαιο στο σύνολό του δίνουμε την απάντηση ότι δεν θα υποκύψουμε, δεν θα συμβιβαστούμε, δεν θα υποταχθούμε σε αυτό το σαθρό σύστημα που έχουν οικοδομήσει επί δεκαετίες και το οποίο συνιστά ένα διαρκές κοινωνικό και πολιτικό σκάνδαλο και θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις για την ανατροπή του.

Για τον σκοπό αυτό σε συνέχεια των δράσεων και πρωτοβουλιών μας και εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης οργανώνουμε ημερίδα με κεντρικό θέμα την εφοπλιστική ασυδοσία, την φοροασυλία, την ανασφάλιστη εργασία και τις συνθήκες γαλέρας στην ελληνική ναυτιλία.

Στην ημερίδα θα προσκληθούν και θα λάβουν μέρος επιστήμονες, οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι, πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις και άλλες κοινωνικές συλλογικότητες της χώρας μας ενώ μέσα από την ημερίδα θα συγκροτηθεί πλατιά επιτροπή η οποία θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την κατάργηση των συνταγματικών ρυθμίσεων που κατοχυρώνουν την εφοπλιστική ασυδοσία.

Για την Διοίκηση

Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                                         Κροκίδης Νικόλαος

Υ.Γ: Αποστέλλουμε το υλικό της συνέντευξης (http://www.alpha989.com/Interview.aspx?a_id=75484) στην ΕΣΗΕΑ και στα θεσμοθετημένα όργανά της να κρίνουν εάν ο εν λόγω δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος τίμησε την ιδιότητά του και την δημοσιογραφική δεοντολογία ή εάν έπαιξε ένα θλιβερό ρόλο να αναπαράγει τις συκοφαντικές αναφορές του Προέδρου της ΕΕΕ και στην ουσία να συμβάλει με τα σχόλιά του στην στοχοποίηση της ΠΕΝΕΝ και του Προέδρου της. Προφανώς ο κύριος Βερύκιος εκτέλεσε με συνέπεια την αποστολή του η οποία όπως αποδεικνύεται ήταν να κάνει τα πάντα προκειμένου να περάσουν οι απόψεις και οι αντιλήψεις της ΕΕΕ και φυσικά χωρίς τον παραμικρό αντίλογο ούτε στην ίδια ούτε σε επόμενη εκπομπή του……

Μάλιστα ο εν λόγω δημοσιογράφος εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή, χρησιμοποίησε – και πάλι χωρίς αντίλογο – και το βήμα του τηλεοπτικού σταθμού ALPHAστις 18/11/2016 για να αναπαράγει τα εφοπλιστικά ψεύδη και απευθυνόμενος στους τηλεθεατές του καναλιού ανέφερε ότι «ο Νταλακογεώργος και η ΠΕΝΕΝ ενώ οι εφοπλιστές δίνουν μισθό 1700 ευρώ για τους Ναύτες, ζητάει 5.000 τον μήνα»!!!!

Για την αποκατάσταση της αλήθειας σημειώνουμε ότι ο βασικός μισθός του Ναύτη σύμφωνα με την ισχύουσα ΣΣΕ περί ποντοπόρων πλοίων είναι 860 ευρώ και το αντίστοιχο επίδομα για την εργασία των Κυριακών 189 ευρώ. Σύνολο 1039 ευρώ τον μήνα!!!

Αναφέρουμε επίσης ότι ο ναυτικός εργάζεται 7 μέρες την εβδομάδα, 30 ημέρες τον μήνα, ανεξάρτητα ημέρας και ώρας και εφόσον δουλέψει υπερωριακή απασχόληση πέρα του 8ώρου ημερησίως και του 40ώρου της εβδομάδας αμείβεται με υπερωριακή αμοιβή. Ένας μέσος μισθός έλληνα Ναύτη σήμερα στην ποντοπόρο ναυτιλία με 120 ώρες υπερωριακή εργασία και υπολογίζοντας όλες τις πάγιες και σταθερές αποδοχές σύμφωνα με την ΣΣΕ ανέρχονται στα 2.300 με 2.500 ευρώ τον μήνα.

Συνιστά κακοποίηση της αλήθειας του χειρίστου βαθμού η αναφορά του Προέδρου της Ε.Ε.Ε για 5.000 καθώς και η αναπαραγωγή από το παπαγαλάκι Δήμο Βερύκιο. Ο στόχος και των δύο ευδιάκριτος και σαφής. Όμως η παραπληροφόρηση, η διαστρέβλωση της αλήθειας και η προκλητική μονομέρεια στην προβολή του εφοπλιστικού ψεύδους βγάζει μάτια. Αντίστοιχα η ΣΣΕ της ITF την οποία ζητάει και εκβιάζει να εφαρμόσει η ΕΕΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία προβλέπει για εργασία 7 μέρες την εβδομάδα, 30 ημέρες σε καθημερινή βάση 12 ώρες δουλειάς τις καθημερινές Δευτέρα – Παρασκευή, από 4 ώρες το Σαββατοκύριακο, μαζί με τα επιδόματα, την αναλογία της άδειας, την εργασία στις αργίες συνολικό μισθό 1600 δολάρια που αντιστοιχούν (με την σημερινή ισοτιμία ευρώ – δολαρίου) σε 1430 ευρώ για τον Έλληνα Ναύτη. Αυτή είναι η μοναδική και αδιαμφισβήτητη αλήθεια την οποία ξορκίζει και απεχθάνεται ο αυτόκλητος δήθεν προστάτης των άνεργων κ. Βενιάμης. Μάλιστα σε αυτόν τον μισθό δήλωσε στην ΠΝΟ ο Πρόεδρος της ΕΕΕ δεν προτίθενται να δώσουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω.

Σημειώνουμε ότι ο μισθός της ITF είναι ο μίνιμουμ μισθός που κατοχυρώνει τα κατώτατα επίπεδα για τους Ναυτικούς των τρίτων χωρών, δεν εφαρμόζεται στις εθνικές και παραδοσιακές σημαίες των ναυτιλιακών χωρών για τους ναυτικούς αυτών των χωρών που όλοι έχουν την εθνική τους ΣΣΕ ενώ η διεθνής σύμβαση εργασίας απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά κάθε αλλαγή ή τροποποίηση των όρων που ισχύουν από τις εθνικές τους ΣΣΕ σε δυσμενέστερη κατεύθυνση.

Από τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής απλά συμπεράσματα ότι η Σύμβαση της ITF ισχύει και εφαρμόζεται για τους Ναυτικούς των τρίτων χωρών και σε καμιά περίπτωση για τους Ναυτεργάτες των παραδοσιακών χωρών με Ναυτιλία, οι οποίοι έχουν δική τους εθνική ΣΣΕ, ενώ η Διεθνής Σύμβαση δεν μπορεί να αλλάξει επί το χειρότερο για τους έλληνες Ναυτικούς εφόσον υπάρχει η εθνική ΣΣΕ η οποία είναι η κλαδική μεταξύ ΠΝΟ – ΕΕΕ.

Κατά συνέπεια όλοι οι ισχυρισμοί των εφοπλιστών είναι στην κατεύθυνση παραβίασης και καταστρατήγισης της ΣΣΕ των ελλήνων Ναυτικών, επιθυμούν διακαώς μισθούς και συνθήκες εργασίας Φιλιππίνων, κ.λπ, επιδιώκουν την ντε φάκτο και ντε γιούρε κατάργηση της ισχύουσας ΣΣΕ, την μετατροπή των ελλήνων Ναυτεργατών σε είλωτες με εργασιακές συνθήκες γαλέρας, απαιτούν την καθιέρωση ατομικών ΣΣΕ και αυτό προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως μεγάλη εθνική και πατριωτική κίνηση. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του!!!!

Στην συνέχεια σας παραθέτουμε το LINK στο οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε την σχετική εκπομπή η οποία μεταδόθηκε στις 16/11/2016 στον ραδιοσταθμό ALPHA989:

http://www.alpha989.com/Interview.aspx?a_id=75484

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 17:04
 • Τελευταια
 • Δημοφιλή