Σήμερα: 25/10/2020
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016 00:00

ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΙΣ 4-5 ΦΛΕΒΑΡΗ 2016 - ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ–ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ–ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Γράφτηκε από

BLUE_HORIZON1.jpg

ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΝΟ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

 

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες όλων των κλάδων,

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ χαιρετίζει την αγωνιστική σας συμμετοχή στην πρόσφατη 4ήμερη απεργιακή κινητοποίηση η οποία αποτελούσε συνέχεια ανάλογων αγώνων που αναπτύχθηκαν και διεξήχθησαν με απόλυτη επιτυχία και καθολική συμμετοχή από τις αρχές του Νοέμβρη του 2015.

Οι αγώνες αυτοί αποτελούν σημαντική συμβολή και παρακαταθήκη στους ανερχόμενους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος ενάντια στα παλιά και νέα μνημόνια, τις αντιλαϊκές και αντεργατικές κυβερνητικές πολιτικές που ιδιαίτερα την περίοδο 2010-2016 οδήγησαν τον λαό, τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους στην απαξίωση, μετέτρεψαν την χώρα σε προτεκτοράτο των τοκογλύφων δανειστών, αφαίρεσαν κάθε ίχνος εθνικής ανεξαρτησίας, οδήγησαν τον λαό σε μαζική φτωχοποίηση και τον μετέτρεψαν σε πειραματόζωο των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών των υπερεθνικών οικονομικών και ιμπεριαλιστικών κέντρων Δ.Ν.Τ – Ε.Ε – Ε.Κ.Τ κ.λπ.

Οι προωθούμενες αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που συμφωνήθηκαν στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου στοχεύουν στην μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δις ευρώ μόνο για το 2016 και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου τα χρήματα αυτά να δοθούν στους δανειστές για την αποπληρωμή του απεχθούς, παράνομου και άδικου δημόσιου χρέους της χώρας.

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης προστίθεται ως συνέχεια των καταστροφικών αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ (Σιούφα, Πετραλιά, Λοβέρδου, Κουτρουμάνη κ.λπ) οδηγεί στην αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας, στην αύξηση των εισφορών για την περίθαλψη ενώ κατακρεουργεί παραπέρα τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Πρόκειται για συνολική αντεργατική, αντιλαϊκή, αντιασφαλιστική αναδιάρθρωση που συντρίβει και διαλύει ότι έχει απομείνει όρθιο στο δημόσιο αλληλέγγυο ασφαλιστικό σύστημα μετατρέποντάς το σε ανταποδοτικό με σαφή προσανατολισμό αυτό να εξελιχθεί σε κεφαλαιοποιητικό!!

Στο πλαίσιο αυτό θεσπίζονται για όλους ενιαίοι κανόνες προσαρμοσμένοι στους δημοσιονομικούς στόχους της αντιλαϊκής συγκυβέρνησης.

Στόχος επίσης είναι μέσα από τις επιχειρούμενες αλλαγές να οδηγήσουν τους ασφαλισμένους, που έχουν την δυνατότητα και μπορούν, στα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης για να εξασφαλίσουν στοιχειώδεις παροχές υγείας και επιβίωσης.

Με τον τρόπο αυτόν μεθοδεύεται η ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στην ιδιωτική ασφάλιση.

Στον χώρο της Ναυτεργασίας το σχέδιο νόμου διαλύει τον αρχαιότερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας το ΝΑΤ, όπως επίσης το ΚΕΑΝ, τα Ταμεία Πρόνοιας, το ΕΛΟΕΝ κ.λπ, οδηγεί τις συντάξεις σε νέες δραματικές μειώσεις και περικοπές με πρωτοφανή και παράνομο τρόπο, υφαρπάζει την ακίνητη περιουσία του ΝΑΤ και των άλλων Ταμείων και είναι πλέον βέβαιο ότι θα την οδηγήσει άρον – άρον στο ξεπούλημά της!!!

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αφήνει ανέγγιχτο το καθεστώς της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας στην ελληνική και ελληνόκτητη Ναυτιλία, στηρίζει την σκανδαλώδη φοροασυλία και την επιχειρηματική τους ασυδοσία, δηλώνει πίστη και υποταγή στην νεοφιλελεύθερη αντίληψη για στήριξη, ενίσχυση και διεύρυνση της ανταγωνιστικότητας, ερωτοτροπεί με την κατάργηση των ΣΣΕ στην ποντοπόρο Ναυτιλία, αρνείται να λάβει το παραμικρό μέτρο για την ανεργία και την προστασία των χιλιάδων ανέργων.

Παρέχει απεριόριστη στήριξη και βοήθεια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, ταυτίζεται με τις θέσεις του εντός και εκτός των τειχών της χώρας….

Η σοσιαλδημοκρατική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ συμπλέει με το εφοπλιστικό κατεστημένο, υπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντά του και ο κ. Δρίτσας επί ένα χρόνο εμπαίζει και εξαπατά τον Ναυτεργατικό κόσμο και τους εργαζόμενους στην Ναυτιλία.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας παραμένει γκέτο και στην υπηρεσία των εφοπλιστικών συμφερόντων. Ακόμη και σε δευτερεύοντα ζητήματα αποδεικνύεται τραγικά ανίκανος να παρέμβει για να δώσει λύσεις…..

Αυτή η ψευτοαριστερά αρνείται να θίξει στο ελάχιστο τα προνόμια και την ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου ενώ αντίθετα με μεγάλη ευκολία διαπρέπουν στο θεάρεστο έργο - πλιάτσικο της καταστροφής και της φτωχοποίησης του λαού και των εργαζομένων!!!

Συνομολόγησε στο ξεπούλημα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, τώρα με την σφραγίδα και την υπογραφή του διαλύει το ΝΑΤ και είναι έτοιμος να γίνει και ο νεκροθάφτης του θεσμού των ΣΣΕ των Ναυτεργατών όπως το θέλουν και το μεθοδεύουν οι εφοπλιστές που αποτελούν κράτος εν κράτει.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται κατανοητό ότι οι εργαζόμενοι και οι Ναυτεργάτες πρέπει να σηκώσουν ακόμη πιο ψηλά το ανάστημά τους, να ορθώσουν το δικό τους μπόϊ, την δική τους αγωνιστική παρέμβαση για να εμποδίσουν την διάλυση και την καταστροφή του ναυτικού επαγγέλματος για τους έλληνες Ναυτεργάτες που ήταν και είναι διακαής πόθος των εφοπλιστών προκειμένου να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους. Το παράδειγμα της ποντοπόρου και κρουαζιερόπλοιου ναυτιλίας είναι εξαιρετικά διδακτικό….

Δυστυχώς αυτήν την σκληρή ομολογουμένως πραγματικότητα αρνούνται να αντιληφθούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού οι οποίες ίσως από διαφορετικές αφετηρίες οδηγούνται όμως σε μια ετερόκλητη συμμαχία και συμπόρευση και αναδεικνύονται σε μια κοινή – ενιαία δύναμη στο εσωτερικό του Ναυτεργατικού κινήματος που βάζουν εμπόδια, υπονομεύουν ακόμη και προβοκάρουν κάθε οργανωμένη αντίσταση, δράση και αγώνα που δημιουργεί τους όρους μιας μαζικής ενωτικής αγωνιστικής παρέμβασης που θα αμφισβητήσει το εφοπλιστικό κατεστημένο, την ανάλγητη ναυτιλιακή πολιτική και το άθλιο αντικοινωνικό θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στην Ναυτιλία όλη την μεταπολεμική περίοδο.

Είχαμε πρόσφατα επισημάνει ως ΠΕΝΕΝ με τον γραπτό και προφορικό μας λόγο τον υπονομευτικό ρόλο αυτών των συνασπισμένων δυνάμεων στο κίνημα για την απλήρωτη ναυτική εργασία αλλά και στις απεργιακές κινητοποιήσεις που όταν αυτές έπαιρναν μαζικό, δυναμικό και αγωνιστικό χαρακτήρα αναιτιολόγητα και με γελοίους ισχυρισμούς από κοινού διαμόρφωναν τις συνθήκες να τον διακόψουν και να τον οδηγήσουν σε ταπεινωτική υποχώρηση.

Η πλευρά του εργοδοτικού συνδικαλισμού με πρωταγωνιστή τον Γ.Γ της ΠΝΟ (η οποία σημειώνουμε ότι στον τομέα οργάνωση – προετοιμασία – συμμετοχή – ανταπόκριση είναι παντελώς ανύπαρκτη η συμβολή της) σε κάθε απεργία κάνει επίκληση των προβλημάτων και των δυσκολιών που παρουσιάζονται από πλευράς διαφόρων δυνάμεων που συστηματικά λειτουργούν στα πλαίσια του κοινωνικού αυτοματισμού και ενίοτε στηρίζουν τις πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων και των Ναυτεργατών και από την άλλη οι δυνάμεις που υπηρετούν το μοντέλο του κομματικού συνδικαλισμού ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ με επικεφαλής τον Τσιμπόγλου Σάββα επισείουν διαρκώς τον κίνδυνο του εκφυλισμού για να διακόψουν, να φρενάρουν και να ανακόψουν το ανερχόμενο αγωνιστικό φρόνημα και την εκφρασμένη βούληση των Ναυτεργατών για την ανάπτυξη και κλιμάκωση των αγώνων.    

Οι δυνάμεις αυτές την μόνη συνεισφορά που έχουν στους αγώνες είναι η συνδρομή τους στην περιφρούρηση από δυνάμεις τους (ΠΑΜΕ – ΚΚΕ – ΚΝΕ – ΠΕΣ ΝΑΤ) και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για τα μέλη τους στα πλοία, τους άνεργους, τους ξέμπαρκους…..

Η παρουσία όλων αυτών είναι ανύπαρκτη επί σειρά ετών αποδείχνοντας έμπρακτα την αποξένωση που έχουν οδηγήσει τις σχέσεις με τους κλάδους που τυπικά αντιπροσωπεύουν!!!

Στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις και αυτή η συμμετοχή από το ΠΑΜΕ κ.λπ είναι τραγικά αποδυναμωμένη και αυτό διαπιστώθηκε στις δύο συγκεντρώσεις, στην περιφρούρηση, στην παρουσία τους στα κλιμάκια και γενικότερα στην οργάνωση της απεργίας. Καθόλου τυχαίο ότι στην διακοπή της τελευταίας 4ήμερης απεργίας για άλλη μια φορά συμμάχησαν με τις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού για να ανακοπεί το ανερχόμενο αγωνιστικό κλίμα του Ναυτεργατικού κόσμου.

Αρνήθηκαν και καταψήφισαν την πρόταση της ΠΕΝΕΝ για νέα 48ωρη απεργία όπως ήταν η καθολική απαίτηση των Ναυτεργατών.

Συνάδελφοι όλων των κλάδων,

Επειδή οι καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές οδηγούν στην διάλυση και το λουκέτο το ιστορικό μας Ταμείο και ενταφιάζουν τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, καλούμε τους Ναυτεργάτες να μη επιτρέψουν ερήμην τους να ληφθούν αποφάσεις στα πλαίσια της ΠΝΟ, αγνοώντας την δική τους θέληση και βούληση και σε κάθε περίπτωση η πορεία των κινητοποιήσεων και των πολύμορφων αγώνων για το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχει εξασφαλισμένη την δική τους ουσιαστική ετυμηγορία.

Η ΠΕΝΕΝ για τον σκοπό αυτό θα πάρει σχετικές πρωτοβουλίες και θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στην ανατροπή των υπονομευτικών και εκφυλιστικών φαινομένων που διαπιστώνονται όλο το τελευταίο διάστημα σχετικά με τους απεργιακούς αγώνες των Ναυτεργατών.

Η οργάνωση, ο σχεδιασμός, η κατεύθυνση και ο προσανατολισμός των αγώνων καθώς και οι συμφωνημένοι στόχοι πρέπει να υπηρετούν τα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις των Ναυτεργατών σε συνδυασμό και συντονισμό με τις υπόλοιπες δυνάμεις του εργατικού κινήματος και των λαϊκών στρωμάτων και σε καμιά περίπτωση να μην υποτάσσονται ή αναστέλλονται ανάλογα με τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των ξεφωνημένων εκπροσώπων του κατεστημένου που αγωνίζονται νυχθημερόν για να εκτονώσουν τον δίκαιο και οργανωμένο αγώνα της εργατικής τάξης.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

 

ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΜΕ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.

 

Ή ΕΜΕΙΣ Η ΑΥΤΟΙ

 

                                       ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ ΣΤΙΣ 4/2/2016

                               ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (ΑΘΗΝΑ) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 10 Π.Μ

Πειραιάς 30/1/2016

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Με πρωτοβουλία του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ πραγματοποιήθηκε στις 29/1/2016 στο Ε/Γ- Ο/Γ πλοίο «BLUEHORIZON» μαζική απεργιακή σύσκεψη του κλάδου προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις που αφορούν το πρόβλημα των κοινωνικοασφαλιστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση με σχέδιο νόμου και το οποίο διαλύει τον αρχαιότερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας μας, οδηγεί τα εναπομείναντα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα στον Καιάδα και την κοινωνική ασφάλιση στην απαξίωση.

Επίσης κεντρικό θέμα της σύσκεψης ήταν η καλύτερη οργάνωση, συμμετοχή, κινητοποίηση και περιφρούρηση της απεργιακής κινητοποίησης που είναι σε εξέλιξη σε πανελλαδική κλίμακα και σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Μιλώντας στην σύσκεψη ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο του κλάδου και της ΠΕΝΕΝ στους αγώνες των Ναυτεργατών, στον σωστό ταξικό προσανατολισμό τους, στην διατύπωση του διεκδικητικού πλαισίου με αιτήματα που συσπειρώνουν το σύνολο του Ναυτεργατικού κόσμου εν ενεργεία και απόμαχους της θάλασσας.

Κατήγγειλε έντονα την νεομνημονιακή κυβερνητική και ναυτιλιακή πολιτική η οποία συνεχίζει στην ίδια ρότα της ανταγωνιστικότητας του εφοπλιστικού κεφαλαίου διατηρώντας, ενισχύοντας και διευρύνοντας τα σκανδαλώδη προνόμια τους.

Στα πλαίσια αυτά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το σχέδιο νόμου λαιμητόμο προωθεί ριζικές ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση των Ναυτικών με νέες περικοπές και μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και στις εφάπαξ παροχές των Ταμείων Πρόνοιας.

Την ίδια στιγμή που προωθούνται αυτές οι σφαγιαστικές αλλαγές η κυβέρνηση αφήνει άθικτο και αλώβητο το θεσμικό πλαίσιο και την επιχειρηματική ασυδοσία των εφοπλιστών.

Τσίπρας – Δραγασάκης – Σταθάκης – Αλεξιάδης – Δρίτσας διακηρύσσουν σε κάθε ευκαιρία την πίστη και την υποταγή τους στο εφοπλιστικό κεφάλαιο το οποίο χάρη σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο και την υπερεκμετάλλευση των Ναυτεργατών (ελλήνων και αλλοδαπών) έχει αποκομίσει αστρονομικά και ιλιγγιώδη κέρδη με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να φιγουράρουν στην κορυφή της παγκόσμιας ελίτ του πλούτου!!

Πρόκειται για μια άθλια αντικοινωνική πολιτική που δείχνει τον πλήρη εγκλωβισμό και την υποταγή τους στα συμφέροντα του πλούτου. Αυτή είναι η ουσία της «αριστερής» πολιτικής που έχουν δρομολογήσει από την πρώτη στιγμή που κατάφεραν με ψεύτικες υποσχέσεις να παραπλανήσουν και να εξαπατήσουν τον λαό και τους εργαζόμενους και να τους αποσπάσουν την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους.

Στο διάστημα του ενός έτους στην κυβέρνηση έχουν δείξει απτά δείγματα γραφής τίνος συμφέροντα υπηρετούν με το τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν αλλά και τα ολέθρια και καταστροφικά αποτελέσματα που παράγει αυτή η πολιτική τους για τον λαό και τους εργαζόμενους.

BLUE_HORIZON3.jpg

Οι επιχειρούμενες αλλαγές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας δεν είναι μόνο ο τυπικός ενταφιασμός της συμβιβασμένης αυτής αριστεράς αλλά είναι βέβαιο ότι το ανερχόμενο κίνημα αντίστασης ενάντια στην πολιτική τους θα σημάνει και το πολιτικό τους τέλος, δηλαδή την ανατροπή τους.

Κλείνοντας τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης για τον μεγάλο απεργιακό αγώνα της 4/2/2016 και την ανάγκη ο αγώνας αυτός να ενταθεί, να επεκταθεί και να κλιμακωθεί με την συμμετοχή και τον συντονισμό του εργατικού κινήματος, των αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματιών της μικρομεσαίας αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αναδειχθούν και οι στόχοι, τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις που πρέπει να αφορούν το σύνολο των παλιών και νέων μνημονιακών πολιτικών καθώς και της διατύπωσης ενός άλλου εναλλακτικού δρόμου έξω από τα δεσμά και την εξάρτηση του ευρωμονόδρομου.

Σημειώνουμε ότι ανάλογες συσκέψεις με τον κλάδο πραγματοποιούν τα κλιμάκια και οι δυνάμεις της ΠΕΝΕΝ σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας.

Μετά από μια πλούσια διαλογική και εποικοδομητική συζήτηση στην οποία εκφράστηκαν και διατυπώθηκαν μια σειρά προτάσεις και παρατηρήσεις, τα μέλη της ΠΕΝΕΝ ομόφωνα ενέκριναν τον σχεδιασμό της Διοίκησης της ΠΕΝΕΝ και εξουσιοδότησαν το Προεδρείο να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του για την επιτυχία των αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων.

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                                             Κροκίδης Νικόλαος

 

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ   - ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΜΕ ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 29-30/1/2016

IMG_20160128_113625.jpg

Συνεχίζεται ο αγώνας των Ναυτεργατών στα πλαίσια της 48ωρης Πανελλαδικής απεργίας στις 27-28/1/2016 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας.

Αποτέλεσμα του απεργιακού αγώνα είναι η καθολική ακινητοποίηση όλων των πλοίων και η ματαίωση όλων των δρομολογίων στην Ακτοπλοΐα, στα πλοία διεθνών γραμμών και στις Πορθμειακές γραμμές της χώρας.

Η απεργία σημειώνει μεγάλη επιτυχία, οι Ναυτεργάτες συμμετέχουν δραστήρια και αγωνιστικά διεκδικώντας μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό το οποίο αποτελεί λαιμητόμο για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας αλλά και την χαριστική βολή στα εναπομείναντα δικαιώματα των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων.

Παράλληλα σύμφωνα με το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΕΝΕΝ αναδεικνύεται ως κεντρικό ζήτημα αιχμής η αντιμετώπιση της ανεργίας, η αύξηση των θέσεων εργασίας των Ναυτεργατών με κατοχυρωμένα και συγκροτημένα δικαιώματα, η κατάργηση των προνομίων και των φοροαπαλλαγών του εφοπλιστικού κεφαλαίου και η ουσιαστική συμβολή του στα φορολογικά έσοδα της χώρας μας.

Επίσης βασικό σημείο των διεκδικήσεών μας είναι η ακύρωση της επαχθέστατης συμφωνίας μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, του ΟΛΠ, το οποίο με απόφαση της κυβέρνησης και του αμαρτωλού ΤΑΙΠΕΔ παραδίδεται στην κρατική κινέζικη COSCO με ολέθριες συνέπειες σε κοινωνικό – πολιτικό – αμυντικό – οικονομικό και τοπικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πιστή στις νεομνημονιακές δεσμεύσεις απέναντι στο κουαρτέτο των δανειστών μέσα από το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό επιλέγει τον δρόμο της σύγκρουσης με την εργατική τάξη, με όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, την αγροτιά, τα μικρομεσαία στρώματα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή με το σύνολο του εργαζόμενου λαού και της κοινωνίας.

Οι κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου, οι μαζικοί αγώνες των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών, οι κλαδικοί αγώνες που αναπτύσσονται όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα σηματοδοτούν και αναδεικνύουν μια σφοδρή και οξύτατη σύγκρουση του λαού με το σύνολο των πολιτικών που προωθεί το παλιό και νέο πολιτικό κατεστημένο καθώς και τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του θεσμοθετημένου νεοφιλελευθερισμού της Ε.Ε, της ζώνης του ευρώ και του μεγάλου κεφαλαίου (εγχώριου και ξένου).

Παρά το γεγονός ότι στο ανερχόμενο αυτό εργατικό και λαϊκό κίνημα υπάρχουν δυνάμεις και πρόσωπα που απαλλάσσουν και αθωώνουν τον ευρωμονόδρομο των πολιτικών – συστημικών δυνάμεων, η ορμή, η μαζικότητα, το αγωνιστικό κλίμα, η επέκταση και η κλιμάκωση των αγώνων, η πολιτικοποίηση στον χαρακτήρα, το περιεχόμενο και την κατεύθυνση των αγώνων θα ξεπεράσει και θα συντρίψει τις αυταπάτες αλλά και τις κατευθυνόμενες «υπηρεσίες» αυτών των αντιδραστικών δυνάμεων που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στο κίνημα.

Οι ανερχόμενοι αγώνες πρέπει να έχουν στο κέντρο των διεκδικήσεων μαζί με το ασφαλιστικό που είναι το κορυφαίο ζήτημα αυτής της περιόδου και όλο το πλέγμα της αντιδραστικής, αντιλαϊκής πολιτικής που καθορίζεται από τα παλιά και νέα μνημόνια όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, τα εργασιακά προβλήματα, οι ΣΣΕ, οι ελαστικές μορφές εργασίας, η ανεργία, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η ουσιαστική φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και του πλούτου, μέτρα για την στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας.

Οι δυνάμεις του ταξικού αγωνιστικού κινήματος οφείλουν να αναδείξουν, να προβάλουν και να διεκδικήσουν έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης και προοπτικής για την χώρα με την διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος αλλά και των μεγάλων παραγωγικών επιχειρήσεων. Να αγωνισθούν για μια εναλλακτική λύση που θα σπάει τα δεσμά της εξάρτησης, της κηδεμονίας και της υποταγής της χώρας στον μονόδρομο της Ε.Ε και του ευρώ.

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει ο αγώνας τις επόμενες ημέρες να σχεδιαστεί, να οργανωθεί και να πραγματοποιηθεί με ένα γενικευμένο ξεσηκωμό σε κάθε χώρο δουλειάς και να εξελιχθεί σε παλλαϊκό πανεργατικό συντονισμό ώστε η απεργία στις 4/2/2016 να βγάλει στους δρόμους και στον αγώνα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας.

Παράλληλα αμέσως μετά πρέπει να υπάρχει γενικευμένη επέκταση, κλιμάκωση αυτού του αγώνα και η εργατική τάξη, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η μικρομεσαία αγροτιά, η νεολαία να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την μεγάλη ανατροπή των αντιλαϊκών – αντεργατικών και μνημονιακών πολιτικών.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο κινείται σταθερά και με συνέπεια η δράση της ΠΕΝΕΝ τόσο στον χώρο της Ναυτιλίας αλλά και ευρύτερα σε Παμπειραϊκό και Πανελλαδικό επίπεδο.

IMG_20160128_113525.jpg

Συνεχίζουμε τους αγώνες, συσπειρώνουμε κινητοποιούμε και βάζουμε σε δράση όλον τον Ναυτεργατικό κόσμο καταθέτοντας την δική μας αγωνιστική συμβολή σε αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική για το εργατικό κίνημα.

Καλούμε τους Ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους να είναι στις επάλξεις του αγώνα και να δώσουν με πίστη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία την μάχη για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα.

Τα παραπάνω ήταν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ στην συγκέντρωση των Ναυτεργατών που πραγματοποιήθηκε στις 28/1/2016 στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΝΟ ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ διατυπώνοντας την εκτίμηση για την επιτυχή έκβαση του απεργιακού αγώνα και παίρνοντας υπόψη την αρνητική θέση της κυβέρνησης στα αιτήματά μας, πρότεινε την συνέχιση και κλιμάκωση με νέα 48ωρη απεργία για τις 29-30 Γενάρη 2016.

Μετά από διαλογική συζήτηση η πρόταση της ΠΕΝΕΝ τέθηκε σε ψηφοφορία και υπερψηφίστηκε (10 υπέρ έναντι 3 κατά).

Η ΠΕΝΕΝ καλεί όλο τον Ναυτεργατικό κόσμο να κάνει δική του υπόθεση την οργάνωση, την περιφρούρηση και την παραπέρα επιτυχία της απεργίας. Καλεί τα Συνδικάτα να εκφράσουν με κάθε δυνατό τρόπο την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των Ναυτεργατών της χώρας μας.

Έναρξη νέας απεργίας 29/1/2016 ώρα 6 π.μ – λήξη 31/1/2016 ώρα 6 π.μ

 

Για το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ

Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                                             Κροκίδης Νικόλαος

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016 16:08
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή