Σήμερα: 28/03/2024
Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 07:43

Ένοχη σιγή ιχθύος

Γράφτηκε από τον

Singapore_during_day_and_night.jpg

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού όλα δείχνουν ότι έχουν συμπτύξει μια άτυπη συμμαχία η οποία (ανεξάρτητα από τις υπαρκτές ή όχι διαφορές τους) έχει ολέθριες συνέπειες στα Ναυτεργατικά δικαιώματα και στην παρούσα φάση όλοι μαζί έχουν οδηγήσει στην τυπική διάλυση της ΠΝΟ η οποία υποτίθεται ότι είναι το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο των Ναυτεργατών.

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της εναντίον των εργατικών δικαιωμάτων, το σφαγιαστικό νομοσχέδιο για το κοινωνικοασφαλιστικό με το οποίο ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, συνιστά ένα νέο ποιοτικά βήμα στις αντιδραστικές αλλαγές στην δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Το Υπουργείο εργασίας μετατρέπει με γοργά βήματα την κοινωνική ασφάλιση σε κεφαλαιοποιητική. Δηλαδή ο κάθε εργαζόμενος θα έχει έναν ατομικό κουμπαρά και είναι δική του ευθύνη να γεμίζει αυτός ο κουμπαράς για να του αποδώσει την σύνταξη, το ύψος της οποίας καθορίζεται αποκλειστικά από τις δικές του εισφορές!!! Στόχος του είναι να περάσει σταδιακά η κοινωνική ασφάλιση στα "κοράκια" των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή στον χώρο της Ναυτεργασίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεγαλύτερη επίθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου να χτυπηθεί και να ακυρωθεί στην πράξη ο θεσμός των ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία και η ελληνική σύμβαση να αντικατασταθεί με αυτή της ITFπου αφορά τα μισθολόγια και την εργασία στο μίνιμουμ επίπεδο για τους αλλοδαπούς Ναυτικούς των τρίτων χωρών....

Επίσης στο στόχαστρο είναι και οι εναπομείναντες θέσεις εργασίας που προβλέπονται στις εγκριτικές πράξεις των πλοίων και αφορούν έλληνες Ναυτεργάτες.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Ε.Ν αναπαράγει το αντιδραστικό ιδεολόγημα της Ε.Ε.Ε ότι δεν υφίστανται έλληνες στην ποντοπόρο Ναυτιλία και κατά συνέπεια δεν υπάρχει και συνδικαλιστική εκπροσώπηση...

Παράλληλα στον χώρο της επιβατηγού Ναυτιλίας τα ναυτεργατικά προβλήματα μεγεθύνονται όπως διαπιστώνεται από πρόσφατες καταγγελίες μας σχετικά με την απλήρωτη εργασία, τα επιβαρυμένα ωράρια και την ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών.

Στο φόντο αυτών των δυσμενών εξελίξεων η ΠΕΝΕΝ έχει ζητήσει επανειλημμένα με έγγραφό της έκτακτη συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΝΟ και την λήψη απόφασης για κάθοδο σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις βάζοντας μπροστά τα ναυτεργατικά προβλήματα, την οργάνωση και την αντίσταση για να μην περάσουν οι νέοι σχεδιασμοί κυβέρνησης εφοπλιστών.

Το αίτημα της ΠΕΝΕΝ με ευθύνη όλων των μπλοκ που συναποτελούν την ΠΝΟ δεν έχει γίνει αποδεκτό.

Από την μια έχουμε το μπλοκ του Χαλά το οποίο βρίσκεται σε μακροχρόνιο λήθαργο και έχει δώσει τα διαπιστευτήρια στα αφεντικά ότι αυτός και μόνο μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους.

Από την άλλη το μπλοκ των 9 Σωματείων το οποίο με την σειρά του σιωπά σχετικά με την επιθετικότητα εφοπλιστών - κυβέρνησης και έως τώρα αναλώνεται νυχθημερόν στην επιχείρηση αντικατάστασης του Γ. Χαλά τον οποίο όμως πιστά υπηρέτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια έως και πρόσφατα, την στρατηγική, την τακτική και τους χειρισμούς του για την καταβαράθρωση των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων...

Κοντά στο μπλοκ του Χαλά βρίσκονται από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ - Στέφενσων - ΠΕΕΜΑΓΕΝ οι οποίες έχουν βγάλει τον σκασμό για την αναγκαία δράση και αγώνα που επιβάλλεται να οργανωθεί άμεσα για να μην ευοδωθούν τα σχέδια κυβέρνησης εφοπλιστών!!!

Μάλιστα οι τελευταίοι στο μόνο που διακρίνονται τα τελευταία χρόνια είναι η παρέμβασή τους να ζητούν κάθε δεύτερη μέρα την έκτακτη σύγκληση της Διοίκησης της ΠΝΟ επί παντός επιστητού, που όμως στην παρούσα φάση και αυτοί έχουν προσχωρήσει στο στρατόπεδο της ένοχης σιγής ιχθύος....

Οι Ναυτεργάτες με το αλάνθαστο κριτήριό τους θα βγάλουν για άλλη μια φορά τα ορθά και χρήσιμα συμπεράσματά τους....

Το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή