Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 07:31

Εργατική Πρωτομαγιά 2019 - Παλεύουμε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης - Κεφαλαίου - Ε-Ε - Όλοι στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία την 1η Μάη, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από ώρα 00.01 έως 24.00

Γράφτηκε από

.jpg

Όλοι στην συγκέντρωση στο Μουσείο (Αθήνα) 10.30 π.μ

και στην διαδήλωση στην Βουλή

Συνάδελφοι εν ενεργεία και συνταξιούχοι Ναυτεργάτες,

φέτος συμπληρώνονται 133 χρόνια από την ηρωική εργατική εξέγερση του Σικάγου η οποία πνίγηκε στο αίμα από τις δυνάμεις καταστολής του κεφαλαίου και της τότε κυβέρνησης.

Η εργατική πρωτομαγιά καθιερώθηκε με τον αγώνα της εργατικής τάξης και συμβολίζει τις υψηλές αξίες της αλληλεγγύης, της ανειρήνευτης πάλης κατά του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την χειραφέτηση των εργαζομένων.

Στην περιοχή μας (νοτιοανατολική Μεσόγειος - δυτικά Βαλκάνια) και ευρύτερα στον κόσμο αναπτύσσονται και κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ε.Ε - Ρωσία - Κίνα) οι οποίες έχουν στο στόχαστρό τους την επέκταση και διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων, την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων, για την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου που εκπροσωπούν.

Στην ίδια κατεύθυνση επιδιώκουν την διεύρυνση των γεωστρατηγικών θέσεών τους και με στρατιωτικές επεμβάσεις επιβάλλουν την παρουσία τους σε διάφορες χώρες του κόσμου και να δυναμώσουν την επιρροή τους.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εμπλέκει άμεσα την χώρα στα τυχοδιωκτικά σχέδια του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού, τους παρέχει απεριόριστη στήριξη, βάσεις και άλλες στρατιωτικές διευκολύνσεις, συνάπτει συμμαχίες στρατιωτικού χαρακτήρα με αντιδραστικά καθεστώτα χωρών όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, επιζητεί ως αντίβαρο στην κρίση ΗΠΑ - Τουρκίας να παίξει η ίδια αυτό τον ρόλο και με τον τρόπο αυτό μετατρέπει την χώρα μας σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Την ίδια περίοδο το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας διέρχεται μια βαθειά κρίση, που είναι κυρίως αποτέλεσμα της απόλυτης ενσωμάτωσης στο αστικό σύστημα των συνδικαλιστικών ηγεσιών που ανήκουν στο τόξο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, η οποία έχει δώσει δείγματα υποταγής στις κυβερνητικές ευρωενωσιακές μνημονιακές αντιλαϊκές πολιτικές και έχει οδηγήσει σημαντικό μέρος των συνδικάτων στον παροπλισμό και την απαξίωση.

Ταυτόχρονα οι ίδιες αυτές δυνάμεις προκειμένου να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους στο εσωτερικό των συνδικάτων προβαίνουν σε εκτεταμένες νοθείες, νομιμοποιούν και βγάζουν μπροστά στα συνδικάτα ξεφωνημένους εργοδότες και διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν ρόλο εκπροσώπησης στις συνδικαλιστικές οργανώσεις!!!

Η ίδια η ΓΣΕΕ έχει μετατραπεί εδώ και πολύ καιρό σε μια ιδιότυπη Α.Ε., παράλληλα η γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής στο κεφάλαιο και στην αντιλαϊκή πολιτική οδηγεί σε πλήρη χρεοκοπία αυτών των δυνάμεων, ανεξάρτητα εάν εξακολουθούν να κατέχουν τυπικά την πλειοψηφία σε κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Από την άλλη πλευρά το ΠΑΜΕ σηκώνει τη σημαία κατά της νοθείας και της εργοδοτικής ανάμειξης μένοντας όμως προσηλωμένο στην κατεύθυνση συνύπαρξης και συμπόρευσης με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και στην ίδια ρότα με αυτούς επιδιώκει την βελτίωση των συσχετισμών χωρίς να προτείνει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των εργατικών προβλημάτων, την απόκρουση της επίθεσης κεφαλαίου - κυβέρνησης - Ε.Ε τα οποία προφανώς μεταθέτει για το μακρινό μέλλον.....

Τα συσσωρευμένα προβλήματα της εργατικής τάξης δεν μπορούν να περιμένουν ούτε μέρα, χρειάζεται άμεσα (και αυτό αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα) να συγκροτηθεί ένα νέο αγωνιστικό κέντρο με πανελλαδική δικτύωση στο οποίο χωρούν όλα τα συνδικάτα που βάζουν μπροστά τα εργατικά δικαιώματα και εναντιώνονται στις αντιλαϊκές πολιτικές, και να σχεδιαστούν πολύμορφοι αγώνες, δράσεις, κινητοποιήσεις και απεργίες για την επανάκτηση των εργατικών δικαιωμάτων.

Παρά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια η αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζεται με την ίδια ένταση, οι μνημονιακές δεσμεύσεις και εφαρμοστικοί νόμοι διατηρούνται σε πλήρη ισχύ, η λιτότητα είναι κυρίαρχη στους μισθούς και στις συντάξεις, οι βάρβαροι αντιασφαλιστικοί νόμοι υλοποιούνται απαρέγκλιτα, οι ευέλικτες μορφές εργασίας είναι κυρίαρχες στην απασχόληση, οι περικοπές στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια το ίδιο. Η ανεργία παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ για την Ευρώπη, οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη κλιμακώνουν την επίθεση ενάντια στην πρώτη λαϊκή κατοικία, οι ιδιωτικοποιήσεις παραμένουν ως βασικό εργαλείο της πολιτικής της κυβέρνησης για το ξεπούλημα του δημόσιου κοινωνικού πλούτου.

Κεφάλαιο - Κυβέρνηση - Ε.Ε με συστοιχισμένο και το υπόλοιπο αστικό πολιτικό σύστημα προβάλουν διάφορα "αναπτυξιακά και παραγωγικά μοντέλα" τα οποία έχουν στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας της οικονομικής ολιγαρχίας, το ξεπέρασμα της κρίσης με το παραπέρα χτύπημα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Στην ίδια ρότα κινείται η κυβερνητική πολιτική και στον τομέα της Ναυτιλίας, από την μία στηρίζουν την θεσμοθετημένη ασυδοσία των εφοπλιστών, όπως έγινε πρόσφατα με την διατήρηση της συνταγματικής φορολογικής ασυλίας, με την μείωση κατά 33% της εθελοντικής εισφοράς των εφοπλιστών στα δημόσια φορολογικά έσοδα, ενώ κυβέρνηση και ΥΕΝ πρωταγωνιστούν στον βρώμικο ρόλο που τους έχει ανατεθεί για την υπονόμευση των ΣΣΕ των Ναυτεργατών.

Από την άλλη για τα Ναυτεργατικά προβλήματα: ανεργία, συνθέσεις, εγκριτικές πράξεις, μαύρη ανασφάλιστη χαμηλόμισθη εργασία, περικοπή συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ, εργασιακές σχέσεις, καταστρατήγηση ΣΣΕ και πλήθος ακόμη προβλημάτων, βάζει πλάτη αυτά να διαιωνίζονται και να οξύνονται χωρίς να δίνει την παραμικρή λύση.....

Οι ναυτεργάτες δεν έχουν να περιμένουν καμία ουσιαστική παρέμβαση και δράση από την πλευρά της πλειοψηφίας της ΠΝΟ η οποία είναι παραδομένη στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, στηρίζει τη ναυτιλιακή κυβερνητική πολιτική, υπονομεύει και απαξιώνει τις δίκαιες ναυτεργατικές διεκδικήσεις.

Αναγκαία συνθήκη για να βρεθούν μπροστά τα ναυτεργατικά αιτήματα και δικαιώματα είναι η συσπείρωση και η πάλη μέσα και έξω από τα καράβια με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους ναυτεργάτες. Αυτή ήταν και είναι η κεντρική κατεύθυνση της ΠΕΝΕΝ για την αντιμετώπιση των ναυτεργατικών προβλημάτων. Η θέση αυτή αποτελεί και την εγγύηση για την ανάπτυξη των αγώνων οι οποίοι θα είναι και ο καταλύτης για την επίλυσή τους.

Προσυγκέντρωση ΠΕΝΕΝ στις 5.30 το πρωί στο λιμάνι

(στην καντίνα απέναντι από το τα γραφεία της ΑΝΕΚ)

Έναρξη απεργίας 1η Μάη 2019 από ώρα 00.01 - λήξη ώρα 24.00

Πειραιάς 22/4/2019

Οι Διοικήσεις των Σωματείων

Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ)

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΣΣ ΝΑΤ)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 07:38