Σήμερα: 17/10/2018
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 13:01

Ετήσια Γενική Συνέλευση ΠΕΝΕΝ - Σε Αγωνιστική ετοιμότητα καλεί ο κλάδος των Ναυτών τον Ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας!

Γράφτηκε από

20170330_103537-1.jpg

Μέσα σε κλίμα ενότητας και αγωνιστικότητας πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΕΝΕΝ στον Πειραιά στις 30/3/2017.

Κεντρικά προβλήματα που απασχόλησαν την Συνέλευση ήταν η νέα επίθεση η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη με το αντεργατικό – αντιλαϊκό πακέτο που από κοινού προετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι λεγόμενοι θεσμοί (κουαρτέτο).

Στο πλαίσιο αυτό όλα δείχνουν ότι τα τοκογλυφικά κέντρα και η κυβέρνηση έχουν ήδη συμφωνήσει και οι διαρροές από πλευράς κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι είναι θέμα λίγων ημερών να ανακοινωθεί και τυπικά το συμφωνημένο πλαίσιο.

Αυτό περιλαμβάνει νέα βάρβαρα μέτρα κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης, νέες δρακόντιες περικοπές στις συντάξεις, μεγάλη μείωση στο αφορολόγητο, νέες ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΗ κ.λπ) και νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Τα νέα αυτά σφαγιαστικά και εξοντωτικά μέτρα αναμένεται να επιβαρύνουν δραματικά τους μισθούς, τις συντάξεις και γενικότερα τα λαϊκά εισοδήματα ενώ από την άλλη θα ενισχύσουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και θα διευρύνουν ακόμη περισσότερο την επιχειρηματική τους ασυδοσία!

Κοινή διαπίστωση των μελών της Συνέλευσης ήταν ότι η κυβέρνηση δηλώνει πλήρη υποταγή στις απαιτήσεις των δανειστών και διευρύνει το οπλοστάσιο μέσα από την θεσμοθέτηση μέτρων που οδηγούν παραπέρα στην συρρίκνωση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Παράλληλα η επίσημη συνδικαλιστική εκπροσώπηση στα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα και οργανώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος αδρανούν και αρνούνται επίμονα να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να προετοιμάσουν την αντίσταση των εργαζομένων, να αποφασίσουν και να συντονίσουν σε Πανελλαδική κλίμακα την αναγκαία αγωνιστική απάντηση της εργατικής τάξης σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα.

Η τακτική αυτή δείχνει για άλλη μια φορά ότι οι ηγεσίες των κορυφαίων οργανώσεων (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ΠΝΟ – Εργατικό Κέντρο Πειραιά κ.λπ) με την στάση τους βάζουν πλάτη να υλοποιηθεί το νέο σκληρό αντεργατικό πακέτο μέτρων.

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται όχι μόνο δεν πρέπει να εγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι σε λογικές παθητικότητας, αδράνειας και ανάθεσης αλλά αντίθετα πρέπει να ορθώσουν το δικό τους αγωνιστικό ανάστημα, να κινητοποιηθούν, να δράσουν και να τεθούν επικεφαλής ενός εργατικού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης με οργάνωση, ενότητα, συσπείρωση, ταξικό προσανατολισμό και διαρκή αγώνα ώστε να εμποδίσουν και να ματαιώσουν τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών!!

Επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ η οργάνωση και η συντονισμένη απάντηση των συνδικάτων της εργατικής τάξης με την μορφή Πανελλαδικής απεργίας και άλλων πολύμορφων κινητοποιήσεων.

Στο γενικότερο αυτό πλαίσιο πρέπει να δρομολογηθεί μια πλατειά ενημερωτική εκστρατεία με καθημερινές επαφές και επισκέψεις στους χώρους δουλειάς και η ανάγκη Πανεργατικού ξεσηκωμού με οργάνωση, προετοιμασία και η μαζική αντίδραση των Ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης, μεγάλου κεφαλαίου και δανειστών!      

Στο φόντο των παραπάνω εξελίξεων η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ και η εισήγηση του Προέδρου της στην Γ.Σ, καταλόγισε σοβαρότατες ευθύνες στις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού - κομματικού συνδικαλισμού και στην άρνησή τους να υιοθετήσουν προτάσεις που επανειλημμένα έχει καταθέσει για κήρυξη απεργιακών αγώνων, μέσα στον Μάρτη του 2017 αλλά και στις αρχές του Απρίλη του 2017, χωρίς ωστόσο να τις υιοθετήσουν και στην πράξη με την τακτική τους παρατείνουν την αδράνεια των εργαζομένων δίνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κυβέρνηση και προφανώς, όπως όλα δείχνουν, η όποια απάντηση θα υπάρχει τότε και όταν τα μέτρα πάνε για ψήφιση στην Βουλή!!

Προφανώς οι παραπάνω δυνάμεις ουδέν διδάχτηκαν από την αντίστοιχη τακτική που ακολούθησαν για την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου (Μάης 2016).

Η ΠΕΝΕΝ απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του Πειραιά, σε όλους τους εργαζόμενους, να πάρουν πρωτοβουλίες για την άμεση οργάνωση και τον συντονισμό της πάλης στην πόλη αλλά και σε όλη την χώρα!

Η καθυστέρηση στην οργανωμένη αγωνιστική απάντηση της εργατικής τάξης και των συνδικάτων της, διευκολύνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης και στρώνει τον δρόμο για τετελεσμένα τα οποία θα έχουν δραματικές συνέπειες στα εναπομείναντα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της.

Όλοι στους δρόμους, όλοι σε αγώνα διαρκείας για την ανατροπή της αντιλαϊκής – αντεργατικής επίθεσης και της κυβέρνησης που υλοποιεί αδίστακτα τους σχεδιασμούς για την συντριβή των δικαιωμάτων μας!!

Επίσης η Γενική Συνέλευση της ΠΕΝΕΝ ενέκρινε τέσσερα ομόφωνα ψηφίσματα που αφορούν:

Α) την κοινωνική ασφάλιση, Β) το προσφυγικό, Γ) την απασχόληση και Δ) τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Τέλος η Α΄ Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τον Απολογισμό δράσης 2016 και Προγραμματισμό δράσης 2017 καθώς και τον Ισολογισμό 2016 και τον Προϋπολογισμό 2017.

Με εντολή Γενικής Συνέλευσης

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης

Σαρρής Απόστολος

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ              ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ        ΣΤΙΣ 30 ΜΑΡΤΗ 2017 – ΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ - στις 9.30 π.μ. (στην αίθουσα Συνελεύσεων της ΠΝΟ – Κολοκοτρώνη 132, 2ος όροφος, Πειραιά)

DSCN0167-1.JPG

 

Συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΝΕΝ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Καταστατικό αποφάσισε την πραγματοποίηση στις 30/3/2017 της Α΄ Τακτικής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μελών μας.

Η Συνέλευση συνέρχεται σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο όπου η χώρα, ο λαός, οι εργαζόμενοι και οι Ναυτεργάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σκληρή, πολύχρονη, αντιλαϊκή, κυβερνητική μνημονιακή πολιτική, η οποία συνθλίβει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς και πολύχρονους αγώνες.

Στο πλαίσιο αυτό παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει τα εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα σε μια πρωτοφανή συρρίκνωση και αυτό συνεχίζεται με τα νέα μέτρα που βρίσκονται στα σκαριά και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο των δανειστών.

Στην κατεύθυνση αυτή ετοιμάζουν το νέο σκληρό αντεργατικό πακέτο το οποίο θα περιλαμβάνει νέα βάρβαρα μέτρα, με την παραπέρα μείωση των συντάξεων, την κατάργηση του αφορολόγητου, τις ομαδικές απολύσεις, το χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και στην ίδια την απεργία!!

Στον χώρο της Ναυτιλίας και της Ναυτεργασίας σημειώνεται η σφοδρότερη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών η οποία εκπορεύεται από το μεγάλο εφοπλιστικό κεφάλαιο (ΕΕΕ) με την συμπόρευση της συγκυβέρνησης, οι οποίοι από κοινού στοχοποιούν τον θεσμό των ΣΣΕ και τα θεσμοθετημένα δικαιώματα των Ναυτεργατών και επιτίθενται λυσσαλέα ενάντια στην ΠΕΝΕΝ η οποία αποτελεί το κύριο εμπόδιο για την ευόδωση των αντεργατικών τους σχεδίων.

Κυβέρνηση και εφοπλιστές μέσα από την επικοινωνιακή τακτική που εγκαινιάζουν και την προσπάθεια απομόνωσης της μόνης αγωνιστικής δύναμης στον ναυτεργατικό χώρο της ΠΕΝΕΝ, προσδοκούν ότι έτσι θα διαμορφώσουν τους όρους για να ξεμπερδέψουν με τις ΣΣΕ και θα ανοίξουν τον δρόμο για τριτοκοσμικούς μισθούς στην ποντοπόρο ναυτιλία αλλά και στις άλλες κατηγορίες που αναπόφευκτα θα επεκταθούν και θα εφαρμοστούν!

Σε αυτή την στόχευση συμβάλλουν και τα ελεγχόμενα παπαγαλάκια των συστημικών ΜΜΕ τα οποία αναπαράγουν με το αζημίωτο την εφοπλιστική ρητορική και προπαγάνδα.

Επίσης, η Κυβέρνηση, ο πρώην και ο νυν Υπουργός Ε.Ν., οι οποίοι από τη μια βάζουν πλάτη να μην θιγεί στο ελάχιστο το θεσμοθετημένο καθεστώς της εφοπλιστικής ασυδοσίας και από την άλλη αναμασούν και δηλώνουν πρόθυμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προώθηση και υλοποίηση των στρατηγικών επιδιώξεων και των συμφερόντων των εφοπλιστών.

Έτσι την μια ανακαλύπτουν το γερμανικό μοντέλο για το χτύπημα των ΣΣΕ και την άλλη την ανάγκη να βάλουν νερό στο κρασί τους οι Ναυτεργάτες και να απομονωθούν οι ακραίες φωνές, δηλαδή η ΠΕΝΕΝ!!

Από την άλλη ο εργοδοτικός - κυβερνητικός και κομματικός συνδικαλισμός που εκφράζεται στο κατεστημένο της ΠΝΟ αγρόν ηγόραζε, μάλιστα ορισμένες από αυτές τις δυνάμεις χαίρονται και ικανοποιούνται από την επίθεση σε βάρος της αγωνιστικής ΠΕΝΕΝ και με τον τρόπο τους και οι ίδιοι ενισχύουν και ενθαρρύνουν την επιθετικότητα του κεφαλαίου!!

Ο κλάδος μας και ευρύτερα ο Ναυτεργατικός κόσμος της χώρας μας αντιλαμβάνεται πλήρως, ότι η επίθεση

ενάντια στην ΠΕΝΕΝ και τα δικαιώματά μας, συνιστά μέρος ενός σχεδίου που αποσκοπεί στην συντριβή των κατακτήσεων σε όλους τους τομείς της Ναυτικής εργασίας.

Η συμμετοχή, η ανταπόκριση και ο μεγαλειώδης αγώνας της 9ήμερης Ναυτεργατικής απεργίας τον Δεκέμβρη 2016 επιβεβαιώνει ότι οι Ναυτεργάτες βρίσκονται στην πρωτοπορία του εργατικού κινήματος, στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τις θέσεις της ΠΕΝΕΝ και είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθούν με την ίδια αγωνιστικότητα και στην νέα επίθεση που συντονισμένα έχει εξαπλώσει όλο το τελευταίο διάστημα το εφοπλιστικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση και οι άλλες συστημικές πολιτικές δυνάμεις.

Η Συνέλευση της ΠΕΝΕΝ πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα κλιμάκωση των αγώνων με την ανάπτυξη πολύμορφων κινητοποιήσεων που θα έχουν ως κεντρική στόχευση την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αύξηση των θέσεων εργασίας τόσο στην ποντοπόρο όσο και στην επιβατηγό ναυτιλία, με σεβασμό των ΣΣΕ, στην πιο μαζική και αγωνιστική παρέμβαση για τα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα.

Μια πάλη που πρέπει αδιάρρηκτα να συνδέεται με τα γενικότερα προβλήματα του λαού μας όπως είναι η διαγραφή του χρέους, η πάλη για την κατάργηση των παλιών και νέων μνημονίων, για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα προ του μνημονίου επίπεδα.

Πειραιάς 22/3/2017    

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΑΥΤΩΝ

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) καθορίστηκε η πραγματοποίηση της Α Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου μας να γίνει στις 23 Μαρτίου 2017 στις 09.30 το πρωί στην Αίθουσα Συνελεύσεων της ΠΝΟ (Κολοκοτρώνη 132-2ος όροφος) στον Πειραιά με τα εξής θέματα:

1. Απόφαση του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ για επικύρωση της διαγραφής του Αλέκου Κάκκου από τις τάξεις       της ΠΕΝΕΝ

2. Απολογισμός και Προγραμματισμός δράσης.

3. Οικονομικός Ισολογισμός 2016 και Προϋπολογισμός 2017.

4. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής χρήσης 2016.

5. Ψηφοφορία για τα θέματα 1,2,3,4

6. Ανάγνωση και έγκριση των πρακτικών της Β Γενικής Συνέλευσης 2016.

Εάν την παραπάνω ημερομηνία δεν υπάρχει η απαιτούμενη απαρτία η Α Γενική Συνέλευση θα γίνει στις 30 Μαρτίου 2017 μέρα Πέμπτη την ίδια ώρα με τα ίδια θέματα και στον ίδιο χώρο.

Με εντολή του Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                         Ο Γεν. Γραμματέας  

Νταλακογεώργος Αντ.                   Κροκίδης Νικόλαος

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 12:29
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή