Σήμερα: 21/08/2017
20/Αυγ/2017 Γράφτηκε από

dasos.jpg

Περισσότερες από 1.000 δασικές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει φέτος σε χώρες της Ε.Ε. (έως τα μέσα Αυγούστου), αριθμός σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της περιόδου 2008-16, σύμφωνα με το European Forest Fire Information Service (EFFIS). Οσον αφορά την επιφάνεια των καμένων εκτάσεων, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: φέτος έχουν καεί σχεδόν 6 εκατομμύρια στρέμματα, έναντι μέσου όρου λίγο πάνω από 1,5 εκατομμύριο στρέμματα την περίοδο 2008-16.

Η θεαματική αύξηση των πυρκαγιών έχει οδηγήσει σε αναζωπύρωση της συζήτησης σχετικά με τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής στην επιδείνωση του φαινομένου. Δεν είναι μόνο στην Ευρώπη που η κατάσταση έχει χειροτερεύσει: σειρά μελετών έχει δείξει ότι την τρέχουσα δεκαετία ξεσπούν σχεδόν πέντε φορές περισσότερες δασικές πυρκαγιές στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες σε σύγκριση με τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Οι φωτιές αυτές διαρκούν πέντε φορές περισσότερο και καίνε εκτάσεις έξι φορές μεγαλύτερες σε σχέση με πριν από 30 και 40 χρόνια. To 2015 κάηκαν 40 εκατομμύρια στρέμματα στις ΗΠΑ – αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών. Μάλιστα, σύμφωνα με προβλέψεις του Union of Concerned Scientists στις ΗΠΑ, οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να γίνουν έως και έξι φορές πιο καταστροφικές εντός του 21ου αιώνα.

Θερινές θερμοκρασίες

Κατά την ίδια περίοδο, καταγράφεται με τρόπο αδιαμφισβήτητο η αυξητική τάση της θερμοκρασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση για τις θερινές θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο από το 1951 έως το 2015 του Τζέιμς Χάνσεν, του διάσημου πρώην κλιματολόγου της NASA και νυν καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia, η τάση είναι ξεκάθαρη. Η ανάλυση παίρνει ως βάση την περίοδο 1951-80, κατά την οποία οι καταγεγραμμένες θερμοκρασίες κατανέμονται ισότιμα μεταξύ φυσιολογικών για την εποχή, κρύων και θερμών. Στις επόμενες δεκαετίες (1983-93, 1994-2004 και 2005-15), η εικόνα αυτή ανατρέπεται. Στην τελευταία περίοδο, οι θερμές θερμοκρασίες κυριαρχούν (φτάνουν τα 2/3 των καταγεγραμμένων), ενώ οι κρύες έχουν περιοριστεί σε μεγέθη μικρότερα από τις πολύ θερμές – μια κατηγορία που το 1951-80 ήταν αμελητέα.

«Είναι σαφής ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στον κίνδυνο πυρκαγιάς», δηλώνει στην «Κ» ο Κριστόφ Ορατσιό, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δασών (EFI). «Οι δείκτες κινδύνου πυρκαγιάς στις περισσότερες προγνωστικές μελέτες επιδεινώνονται καθώς εξελίσσεται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής». Αυτό, όπως εξηγεί, «ισχύει ειδικά στη Νότια Ευρώπη, αλλά ακόμα και ευρωπαϊκές χώρες που σήμερα δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από δασικές φωτιές θα γίνουν πιο ευάλωτες, καθώς θα επιμηκύνονται οι περίοδοι ξηρασίας και οι καύσωνες και θα ενισχύονται οι άνεμοι κατά τη ζεστή περίοδο».

Σύμφωνα με τον ειδικό του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δασών, οι δράσεις που απαιτούνται είναι «η ενεργός διαχείριση των δασών με σκοπό τη μείωση της καύσιμης ύλης, η αυξημένη ετοιμότητα, ακόμα και σε περιοχές που είχαν σπάνια φωτιές στο παρελθόν, και η επανεξέταση των αιτιών των πυρκαγιών στο πλαίσιο του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής» και του τρόπου που επηρεάζει τα δάση.

Η τελευταία δημοσιευμένη Εθνική Αξιολόγηση του Κλίματος από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ συνδέει με σαφή τρόπο την κλιματική αλλαγή με την αυξανόμενη συχνότητα και σφοδρότητα των δασικών πυρκαγιών. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, «ειδική ανησυχία προκαλεί η πιθανότητα αυξημένης όχλησης των δασών εξαιτίας της ξηρασίας και των πιο ζεστών θερμοκρασιών, που μπορούν να προκαλέσουν τόσο δασικές πυρκαγιές όσο και θάνατο δέντρων». Οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν «με υψηλό επίπεδο βεβαιότητας» ότι τα επεισόδια ξηρασίας στο μέλλον θα συνοδεύονται από θερμότερες συνθήκες.

Πηγή: kathimerini.gr

20/Αυγ/2017 Γράφτηκε από

tsakalotos-vouli.jpg

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί στο φουλ τη «μηχανή» των κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων και τραπεζικών λογαριασμών για να αντιμετωπίσει την υστέρηση των εσόδων. Τον Αύγουστο οι κατασχέσεις άγγιξαν τις 1.000 την ημέρα!

Έσοδα 25,7 δισ. ευρώ ψάχνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος από το τέλος Αυγούστου ως την εκπνοή του έτους για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και να αποκρουστούν οι πιέσεις για νέα μέτρα το 2018.

Παρότι η «μηχανή» των κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων και τραπεζικών λογαριασμών που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση δουλεύει στο φουλ -στις αρχές Αυγούστου είχαν αγγίξει τις 1.000 τη μέρα– στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν για το ξαφνικό «μπλακ άουτ» στα έσοδα τον Ιούλιο. Η υστέρηση ήταν συνολικά 730 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων η τρύπα ήταν 340 εκατ. ευρώ. Σχεδόν ένας στους τρεις δεν πλήρωσε την πρώτη δόση.

Με τη φοροδοτική ικανότητα εξαντλημένη και την «οικονομική κόπωση» νοικοκυριών και επιχειρήσεων να γίνεται πλέον αντιληπτή και από την κυβέρνηση οι υποχρεώσεις που έχουν μπροστά τους οι φορολογούμενοι είναι πολλές:

-Aμέσως μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου το επόμενο τετράμηνο που ακολουθεί κρύβει συνολική επιβάρυνση 7,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

-Περίπου 2,5 εκατομμύρια θα πρέπει να συμπληρώσουν το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος των 3,4 δισ. ευρώ με την πληρωμή των δύο επόμενων δόσεων (Σεπτέμβριο και Νοέμβριο) αντιμετωπίζοντας παράλληλα και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.

-Εκτός από τον φόρο εισοδήματος 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν από τον Σεπτέμβριο τον ΕΝΦΙΑ. Φέτος η πληρωμή θα γίνει σε πέντε δόσεις: η πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως το τέλος του Ιανουαρίου του 2018. Οι βεβαιώσεις του φόρου φτάνουν συνολικά τα 3,2 δισ. ευρώ και από αυτά υπολογίζεται ότι 2,65 θα μπουν στα ταμεία του κράτους.

Μόνο τον Σεπτέμβριο το Δημόσιο περιμένει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται τον Δεκέμβριο με τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία θα επιβαρύνουν επιβαρύνουν τα νοικοκυριά με επιπλέον φόρο 1,1 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν και φέτος να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με δεδομένο ότι έχουν ήδη δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται από 35 έως 40% την περίοδο 2010 – 2016.

Ρεκόρ κατασχέσεων
Παρά τη φετινή υστέρηση τα φορολογικά έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών πάνε καλά καθώς το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης παραμένουν οι κατασχέσεις που αγγίζουν τις τελευταίες μέρες τις 1.000 την ημέρα.

Ως εκ τούτου, είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο επτάμηνο του έτους τα έσοδα από άμεσους φόρους προηγούμενων ετών καταγράφουν υπέρβαση του στόχου κατά 100 εκατ. ευρώ ενώ αυτά από έμμεσους φόρους υπερέβησαν το στόχο κατά 68 εκατ. ευρώ.

Πηγή: iskra.gr

20/Αυγ/2017 Γράφτηκε από

_χάρτης_των_κροίσων_και_οι_φορολογικοί_παράδεισοι.jpg

Ενώ ο παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος κινείται σήμερα σε ιστορικά υψηλά, οι εισοδηματικές ανισότητες στον δυτικό κόσμο δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερες. Αυτή είναι πραγματικότητα που καταγράφεται σε μια σειρά από έρευνες διεθνών οργανισμών. Εν ολίγοις η πίτα μεγάλωσε, αλλά δεν μοιράζεται δίκαια.

Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει και η φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου. Σύμφωνα με έρευνα της Boston Consulting Group (BCG), την οποία επικαλείται το “Βήμα της Κυριακής”, υπάρχουν “κρυμμένα” σε φορολογικούς παραδείσους συνολικά κεφάλαια αξίας περίπου 9 τρις ευρώ, δηλαδή ποσό 70% υψηλότερο από το συνολικό πλούτο που κατέχει σήμερα το 73,2% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Συνολικά, βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, εκτιμάται πως οι “έχοντες” μέσω των offshore αποφεύγουν φόρους περίπου 3,5 τρισ. δολαρίων ετησίως. Με δεδομένη την υποκριτική, σε πολλές περιπτώσεις στάση των κυβέρνησεων για την καταπολέμηση του φαινόμενου, οι πλούσιοι απλά γίνονται πλουσιότεροι. Είναι ενδεικτικό πως από τις αρχές του 2000 ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 155% και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων κατά 216%.

Όπως προκύπτει από την απογραφή της Wealth X για το 2017 οι υπερπλούσιοι με περιουσία άνω των 30 εκατ. Δολαρίων που διαθέτουν συνολική περιουσία 27 τρισ. δολάρια αυξήθηκαν κατά 3,5% το τελευταίο 12μηνο φτάνοντας τα 226.540 άτομα, δηλαδή 0,003% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Βήματος, σύμφωνα με την Wealth X έχουν καταγραφεί 2.397 δισεκατομμυριούχοι. Με συνολική περιουσία 7,37 τρισ. δολαρίων, αυτό το κλειστό κλαμπ ελέγχει πλούτο μεγαλύτερο από αυτόν που κατέχουν 3,5 δισ. άνθρωποι (6,1 τρισ. Δολάρια).

Βάσει των δεδομένων της BCG, το τελευταίο 12μηνο, οι πλούσιοι αύξησαν κατά 3,7%, στα 10,3 τρισ. Δολάρια, τον πλούτο που έχουν “κρυμμένο” στα κορυφαία “offshore” κέντρα του πλανήτη. Η Ελβετία με 2,4 τρισ δολάρια παραμένει ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο των offshore, καθώς καταλαμβάνει μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 24% των συνολικών “κρυμμένων” κεφαλαίων. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελβετία βρήκε “καταφύγιο” και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών συμφερόντων κεφαλαίων, τα οποία σύμφωνα με εσωτερικές έρευνες των ελβετικών τραπεζών και οίκων κυμαίνεται μεταξύ 100 και 120 δισ. ευρώ. Το 60% εξ αυτών έχουν τοποθετηθεί σε επενδυτικά προϊόντα.

Άλλα “αγαπημένα” offshore κέντρα, κυρίως για τους πλούσιους της Ασίας, είναι η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, ενώ τα κεφάλαια της Βόρειας Αμερικής επιλέγουν κυρίως την Καραϊβική και τον Παναμά. Οι έχοντες της Λατινικής Αμερικής επιλέγουν κυρίως τις ΗΠΑ, οι οποίες, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, είναι ένας ανερχόμενος φορολογικός παράδεισος, μια “νέα Ελβετία”, όπως τις αποκαλούν, κάτι που είναι εμφανές για παράδειγμα στην περίπτωση της Πολιτείας της Νότιας Ντακότα.  

Πηγή: tvxs.gr

20/Αυγ/2017 Γράφτηκε από

boston.jpg

Περίπου 40.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν χθες, κατά του ρατσισμού στη Βοστόνη, ενώ η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη στις ΗΠΑ μία εβδομάδα μετά τις ταραχές στο Σάρλτοσβιλ και τις δηλώσεις Τραμπ που ακολούθησαν. 

Οι αντιφασίστες, που κρατούσαν πανό που έγραφαν «Δεν υπάρχει θέση για το μίσος» και «γυρίστε σπίτια σας, ναζί», καταγγέλλοντας τους νεοναζί και την Κου Κλουξ Κλαν, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βοστόνης, σε κοντινή απόσταση από την πορεία των ακροδεξιών. 

Στην «απέναντι όχθη», στη συγκέντρωση των ακροδεξιών δεν ήταν παρά μερικές δεκάδες, παρά τις υψηλές προσδοκίες των διοργανωτών. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί από νωρίς προκειμένου να αποφευχθούν συγκρούσεις μεταξύ των συμμετεχόντων στις δύο συγκεντρώσεις.

Όταν οι αστυνομικοί επενέβησαν ώστε να εξασφαλίσουν την ήρεμη αποχώρηση των ακροδεξιών ξέσπασαν αψιμαχίες με τους αντιφασίστες.

Οι αντιφασίστες που πλησίασαν απωθήθηκαν βίαια από αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση γκλομπς και άλλων μέσων καταστολής.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές στράφηκαν εναντίον των αστυνομικών τους οποίους κατηγόρησαν ότι υπερασπίζονται τους ναζί, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. 

Όπως έγραψε η εφημερίδα Boston Globe, 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν. 

Σημειώνεται ότι για τη συγκέντρωση των ακροδεξιών, οι δημοτικές αρχές είχαν επιβάλει πολύ αυστηρούς όρους και περιορισμένη διάρκεια δύο ωρών. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων γιατί δεν καταδίκασε ευθέως τους νεοναζί στο Σάρλοτσβιλ, αντέδρασε στις εικόνες των συμπλοκών και ανάρτησε το εξής μήνυμα στο Twitter: «Φαίνεται πως υπάρχουν πολλοί ταραχοποιοί (που στρέφονται) κατά της αστυνομίας στη Βοστόνη. Οι αστυνομικοί φάνηκαν σκληροί και ικανοί. Ευχαριστώ».

Τόσο ο επικεφαλής της αστυνομίας, όσο και ο δημοκρατικός δήμαρχος Μάρτι Ουόλς εξέφρασαν την ανακούφισή τους διότι αποφεύχθηκε το επίπεδο της βίας που ξέσπασε στη Σάρλοτσβιλ το περασμένο Σαββατοκύριακο που κατέληξε στη δολοφονία μίας γυναίκας και τον τραυματισμό άλλων 19 ανθρώπων από νεοναζί που έπεσε με το αυτοκίνητο του σε συγκεντρωμένους αντιφασίστες.

Πηγή: tvxs.gr

 

20/Αυγ/2017 Γράφτηκε από

ilikiomenos.jpg

Στο στόχαστρο περισσότεροι από 3 εκατ. ασφαλισμένοι

Αυξήσεις εισφορών σε αγρότες, επαγγελματίες και επιστήμονες, αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση ή κατάργηση ΕΚΑΣ για χαμηλοσυνταξιούχους και «ψαλίδι» στο ΕΦΑΠΑΞ είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που μπαίνουν σε ισχύ με το ασφαλιστικό-τέρας από 1/1/2018.

Πιο συγκεκριμένα, έρχονται έντεκα μέτρα-σοκ που περιλαμβάνουν, αυξήσεις εισφορών από 14,2% ως 21,4% σε αγρότες, επαγγελματίες και επιστήμονες, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ως και 2 έτη για μισθωτούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, νέα μείωση-κατάργηση του ΕΚΑΣ για 180.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ψαλίδι ως 6% στα εφάπαξ αλλά και μεγάλες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις παλιές και νέες.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» οι 11 αλλαγές-σοκ δρομολογούνται στο «καυτό» δωδεκάμηνο που ξεκινά από την 1/1/2018 και έρχονται μέσα από ψηφισμένες ρυθμίσεις των νόμων 4472/2017, 4387/2016 καθώς και του νόμου 4336/2015. Η εφαρμογή τους επηρεάζει την τσέπη άνω των 3 εκατ. ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Τα μέτρα αυτά μάλιστα, πρόκειται να ενεργοποιηθούν πριν ακόμη ξεδιπλωθούν οι νέες απαιτήσεις της τρόικας στην τρίτη αξιολόγηση που ξεκινά στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι 11 αλλαγές που έρχονται από την 1/1/2018 στο ασφαλιστικό με τους μνημονιακούς νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα αείναι οι εξής:

1) Κλειδώνει ο τελικός επανυπολογισμός 2,5 εκατομμυρίων παλαιών κύριων και επικουρικών συντάξεων. Όλες οι συντάξεις που καταβάλλονταν ως τις 12/5/2016 (συντάξεις προ νόμου Κατρούγκαλου) επανυπολογίζονται και χωρίζονται σε εθνική και ανταποδοτική σύνταξη. Οι παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν μέσα στο 2018 στα ενημερωτικά τους σημειώματα νέα ποσά σύνταξης. Στην κύρια σύνταξη ένα τμήμα θα είναι η εθνική σύνταξη, το πλήρες ποσό της οποίας, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, κυμαίνεται από 345,6 ευρώ ως 384 ευρώ, και ένα τμήμα θα είναι η σύνταξη βάσει εισφορών και ετών ασφάλισης που είχαν όταν συνταξιοδοτήθηκαν, που θα είναι η λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη. Ο επανυπολογισμός βγάζει κατά κανόνα μικρότερη σύνταξη. Μέχρι το τέλος του 2018 οι συνταξιούχοι θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές, παίρνοντας και την προσωπική διαφορά-μείωση που βγάζει ο επανυπολογισμός. Από 1/1/2019 η προσωπική διαφορά καταργείται, αλλά οι μειώσεις θα έχουν ταβάνι το 18%. Όσοι δηλαδή δουν ότι η νέα τους σύνταξη έχει μείωση 22% θα έχουν περικοπή μέχρι 18% την 1/1/2019, ενώ όσοι έχουν μείωση 17%, δηλαδή κάτω από το πλαφόν, θα λαμβάνουν τη σύνταξη με μείωση 17%. Το υπόλοιπο ποσοστό της περικοπής δεν «ξεχνιέται» και ανά πάσα στιγμή μπορεί το πλαφόν να γίνει 20% ή 25% αντί 18%, εφόσον κριθεί από την τρόικα ότι το πλεόνασμα του 2018 αλλά και του 2019 δεν βγαίνει στο 3,5% του ΑΕΠ αλλά πολύ μικρότερο! Tις μεγαλύτερες μειώσεις, που φτάνουν στο 40%, έχουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ. Στο Δημόσιο οι μειώσεις φτάνουν στο 23%, στο ΙΚΑ ως και το 25% στο ΝΑΤ ως το 22% ενώ για τους συνταξιούχους ΔΕΚΟ και Τραπεζών οι περικοπές λόγω επανυπολογισμού φτάνουν και στο 30%, ιδίως για τις γυναίκες με 25ετία.

2) Έρχεται μεγαλύτερη μείωση συντάξεων για τους ασφαλισμένους που θα κάνουν αίτηση μέσα το 2018 γιατί μπαίνει ακόμη ένα μνημονιακό έτος με χαμηλές αποδοχές στο μέσο όρο των μισθών υπολογισμού της σύνταξης από το 2002 και μετά. Οι νέες συντάξεις υπολογίζονται ως προς το ανταποδοτικό ποσό, με βάση το μέσο όρο μηνιαίων μικτών αποδοχών από το 2002 και μετά. Στο διάστημα αυτό μεσολαβούν και τα χρόνια των Μνημονίων (από το 2010 και μετά) που οι μισθοί έχουν υποχωρήσει ως και 40% σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Είναι προτιμότερο να φύγει κανείς με σύνταξη φέτος παρά το 2018 ή το 2019. Εργαζόμενος που βγήκε στη σύνταξη το 2017 με μέσο όρο αποδοχών 1.100 ευρώ και 35 έτη θα πάρει 371,91 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη και 384 ευρώ από την εθνική, δηλαδή 755,91 ευρώ. Με μια μείωση μισθού και αίτηση το 2018 ο μέσος όρος αποδοχών μπορεί να βγει στα 1.000 ευρώ, οπότε αυτομάτως με τα 35 χρόνια θα πάρει 338 ευρώ ανταποδοτική και 384 ευρώ εθνική, δηλαδή 722 ευρώ τελική σύνταξη. Το 2019 θα είναι ακόμη λιγότερα και το 2020 ακόμη πιο κάτω.

3) Μειώνεται η «προστασία» που προβλέπει ο νόμος 4387 για τις περικοπές στις νέες συντάξεις που υπερβαίνουν το 20%. Για όσους κάνουν αίτηση και πάρουν σύνταξη με μείωση άνω του 20% το 2018 θα χρεώνεται, βάσει νόμου, το 75% της περικοπής και το άλλο 25% θα παγώνει για ένα έτος. Δηλαδή αν η νέα σύνταξη έχει μείωση 25% σε σχέση με αυτή που θα έπαιρνε ο ασφαλισμένος με το παλιό σύστημα, η περικοπή που θα επιβάλλεται για το 2018 θα είναι 18,75%, (τα ¾ του 25%) ενώ από το 2019 θα χρεωθεί και το υπόλοιπο ¼ της μείωσης ώστε το συνολικό ποσοστό της μείωσης να είναι 25%. Η διαφορά με το 2017 είναι ότι όσοι συνταξιοδοτηθούν φέτος έχουν μεγαλύτερη προστασία, καθώς αντί για 25% θα χρεωθούν με μείωση 16,67% (τα 2/3 από τη συνολική μείωση), ενώ με αίτηση το 2016 η προστασία ήταν μεγαλύτερη, καθώς χρεώνεται η μισή μείωση, δηλαδή 12,5% αντί 25%. Οι εν λόγω διατάξεις για την προστασία από μειώσεις ισχύουν ως το τέλος του 2018.


Πηγή: newsbomb.gr
19/Αυγ/2017 Γράφτηκε από

ssetoinfw12.jpg

«Το μόνο που χρειάζεται ένα δάσος που έχει καεί είναι προστασία», σημείωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο επί σειρά ετών ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών σε θέματα αποκατάστασης δασικών εκτάσεων, Παύλος Κωνσταντινίδης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης, οι δράσεις καλό είναι να σχεδιάζονται με ιδιαίτερη προσοχή καθώς επιστημονικά δεν κρίνεται αναγκαίο «ούτε έξοδα να γίνονται ούτε άνθρωποι να κινηθούν σε έναν τομέα που δεν είναι της αρμοδιότητάς τους, ενώ και οι πολίτες δεν θα πρέπει να πιέζουν τις αρχές για γρήγορες κινήσεις αποκατάστασης που είναι συχνά χωρίς μελέτη, αποσπασματικές και οδηγούν σε μεγαλύτερη ζημιά από ότι προκαλεί η ίδια η φωτιά».

Κάθε δάσος, ύστερα από μια πυρκαγιά «είναι μεν καμένο αλλά δεν είναι νεκρό», τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης για να συμπληρώσει πως «πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου και τη δραστηριότητά του, τα δάση καίγονταν κάθε 100 με 120 χρόνια, ενώ σήμερα με την εμφάνιση του ανθρώπου αλλά κυρίως και με το ότι κατοικούμε πλέον πολύ κοντά στα δάση, οι πυρκαγιές έχουν μικρύνει τα διαστήματά τους και έτσι έχουμε πυρκαγιές πολύ συχνότερα καθώς εμφανίζονται δύο αλλά και τρεις φορές μέσα σε έναν αιώνα, κάτι που το δάσος μπορεί να αντιμετωπίσει».

«Το κάθε δάσος έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό αναγεννητικών δυνάμεων», επισήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης και εξήγησε: «Σε κάθε δάσος με πεύκα υπάρχουν εκατομμύρια κουκουνάρια που μετά τη φωτιά θα ανοίξουν και θα σκορπιστούν ώστε να γεννηθούν εκ νέου τα πεύκα, ενώ ταυτόχρονα κάθε θάμνος κρύβει επίσης εκατομμύρια οφθαλμούς κάτω από τη γη ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να μην καταστραφεί αλλά να δώσει νέα παραβλαστήματα».

«Η φύση», συμπλήρωσε, «έχει αυτή τη στιγμή όλους τους μηχανισμούς ώστε να ανταποκριθεί σε αυτό που της έχει συμβεί, ενώ ένα δάσος που έχει καεί θα βελτιώνεται συνεχώς στο επόμενο διάστημα καθώς θα επικρατήσουν τα πιο υγιή δέντρα στην περιοχή και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ένα καλύτερο δάσος (σ.σ. συγκριτικά με ένα δάσος στο οποίο θα έχουν γίνει παρεμβάσεις)».

Κυριότερες δε αιτίες για τις περισσότερες δασικές πυρκαγιές είναι, σύμφωνα με τον κ. Κωσταντινίδη, αφενός οι εμπρησμοί, όπου αυτό είναι γεγονός, και αφετέρου η ανθρώπινη δραστηριότητα καθώς υπάρχει η αμέλεια των ανθρώπων, «αμέλεια που οδηγείται από την άγνοια καθώς συζητώντας μόνο για τη δράση των εμπρηστών καταλήγουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που έχει την αίσθηση πως δεν έχει μερίδιο ευθύνης όταν επί παραδείγματι θα πετάξει το τσιγάρο, θα ανάψει μια ψησταριά κ.ο.κ».

Τι δείχνει η επιστημονική έρευνα και η εμπειρία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξέλιξης ενός δάσους που κάηκε και στο οποίο έχουν υπάρξει παρεμβάσεις σε σημεία είναι, σύμφωνα με τον Έλληνα ειδικό ερευνητή, το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1997. «Στη Θεσσαλονίκη μπήκαν 100.000 φυτά, από τα οποία σήμερα δεν υπάρχει κανένα και σήμερα το δάσος διαθέτει τα πεύκα που είχε πριν από τη φωτιά, διαθέτει πεύκα σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση υγείας, χωρίς κάμπιες, αρρώστιες και με την πυκνότητα που πρέπει να τα διαθέτει, που χρειάζεται κανονικά το συγκεκριμένο δάσος», επισήμανε.

Άκρως επισφαλής η δόμηση μέσα και κοντά σε δάσος

Σύμφωνα με τον κ. Κωσταντινίδη, σημαντικός είναι και ο ρόλος των πολιτών σε ό,τι αφορά τις επιλογές δόμησης, αφού θα πρέπει ταυτόχρονα με τις όποιες άλλες δράσεις αποφασιστούν στο επόμενο διάστημα, αυτοί να διδαχθούν για το πώς θα ζουν μέσα ή κοντά στο δάσος: «Ο καθένας που πάει να κατοικήσει μέσα ή κοντά στο δάσος θα πρέπει να ξέρει πως είναι πιο επικίνδυνο να ζει σε αυτή την περιοχή, τουτέστιν κοντά σε ένα δάσος, παρά στον δεύτερο ή τρίτο όροφο μιας πολυκατοικίας με βενζινάδικο».

Πηγή: newsbeast.gr

19/Αυγ/2017 Γράφτηκε από

oaed.jpg

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η βαθμιαία αύξηση της ανεργίας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο οδήγησε δυστυχώς, μεταξύ των άλλων, το συμβούλιο αρχηγών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σ’ ένα περιβάλλον μονεταριστικών και νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων, στην απόφαση αλλαγής του ορισμού της ανεργίας, υποδεικνύοντας έκτοτε στην Eurostat και στις στατιστικές υπηρεσίες των κρατών-μελών ότι η ενεργή συμμετοχή στην αγορά εργασίας (1 ώρα αντί 15 ώρες που ήταν στον προγενέστερο ορισμό κατά την προηγούμενη εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας εργατικού δυναμικού) θα θεωρείται πλέον ως απασχόληση και όχι ως ανεργία.

Η σοβαρή αυτή εννοιολογική και στατιστική ανατροπή στον ορισμό της ανεργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτω από την επίδραση των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων, αποτέλεσε ουσιαστικά το έναυσμα προσανατολισμού των ασκούμενων πολιτικών στην κατεύθυνση μείωσης του αριθμού των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας, περιορισμού του χρόνου επιδότησης των ανέργων, μείωσης του επιδόματος ανεργίας και μείωσης των αντίστοιχων κοινωνικών δαπανών.

Παράλληλα στις ασκούμενες πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας επικράτησαν έκτοτε και επικρατούν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι έννοιες της «ευελιξίας» και της «απελευθέρωσης» της αγοράς εργασίας και γενικότερα της οικονομίας.

Θεμελιακό υπόβαθρο αυτών των εννοιών καθώς και των ασκούμενων πολιτικών στα κράτη-μέλη αποτέλεσε και αποτελεί η αντίληψη ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με τη γενικευμένη ευελιξία της αγοράς εργασίας με την έννοια: α) της μείωσης των μισθών και του εισοδήματος, β) της επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, γ) της διάρκειας του χρόνου εργασίας, δ) του τρόπου και του χρόνου καταβολής των αμοιβών εργασίας, ε) της επέκτασης των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας σε βάρος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στ) του περιορισμού του χρόνου ασφάλισης, ζ) της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας στην εργασία κ.λ.π., προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος εργασίας, να αρθούν οι περιορισμοί των απολύσεων, να βελτιωθεί το επίπεδο ανταγωνιστικότητας και να μειωθεί η ανεργία με την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τάσεις αυτές που σημειώθηκαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στην αγορά εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών-μελών, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα δεκαετία, έχουν μετεξελιχθεί σε συστατικά χαρακτηριστικά τα οποία προσιδιάζουν με συνθήκες ασιατοποίησης ή ειδικής οικονομικής ζώνης της αγοράς εργασίας στις ευρωπαϊκές χώρες.

Με άλλα λόγια, η παρατήρηση αυτή σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη-μέλη θεωρούσαν και θεωρούν λανθασμένα ότι η ανεργία οφείλεται στην ανελαστικότητα των μισθών και στην ακαμψία της αγοράς εργασίας.

Ετσι στις συντελούμενες δυσμενείς συνθήκες της αγοράς εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα κράτη-μέλη η ευελιξία, δηλαδή μεταξύ των άλλων η ανασφάλεια της απασχόλησης, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ασκεί σοβαρή πίεση στους ανέργους και ιδιαίτερα στους νέους, να αποδεχτούν ως γέφυρα μετάβασης στην είσοδό τους στην αγορά εργασίας τη βραχυχρόνιας διάρκειας ευέλικτη απασχόληση, η οποία όμως στην πράξη της λειτουργίας της αγοράς εργασίας μετεξελίσσεται σε μόνιμης διάρκειας ευέλικτη, χαμηλά αμειβόμενη, αδήλωτη και ανασφάλιστη απασχόληση.

Στις συνθήκες αυτές παρατηρείται η ταυτόχρονη συρρίκνωση του ΑΕΠ με τη δημιουργία περισσότερων, αλλά χαμηλά αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης.

Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα η σημερινή δυσμενής και ευέλικτη πραγματικότητα της αγοράς εργασίας αναδεικνύει στην πράξη ότι η γενικευμένη (ποσοτικά και ποιοτικά) ευελιξία των μορφών απασχόλησης στη χώρα μας αποτελεί, μεταξύ των άλλων, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, γεγονός που καθιστά την όποια ικανοποίηση από τη συμβολή της στην ποσοστιαία μείωση της ανεργίας φαινομενική, δεδομένου ότι στην παρατηρούμενη μείωση συμβάλλει και η μετανάστευση (450.000) Ελλήνων στο εξωτερικό καθώς και η μείωση (80.000 άτομα το 2016 και κατά τα επόμενα έτη) του πληθυσμού των παραγωγικών ηλικιών.

Ετσι σήμερα (Μάιος 2017) στην Ελλάδα η στατιστική ανεργία (ΕΛΣΤΑΤ, Αύγουστος 2017) βρίσκεται στο επίπεδο του 21,7% -1.035.192 άτομα- [η πραγματική ανεργία σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι 31,5%)] και η μερική απασχόληση αποτελεί το 11,5% της συνολικής μισθωτής απασχόλησης, σημειώνοντας υπερδιπλασιασμό κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση προσεγγίζει το 21%.

Ειδικά στην Ελλάδα αξίζει να σημειωθεί ότι σε έξι κλάδους αιχμής (βιομηχανία τροφίμων και ποτών, χονδρικό εμπόριο, λιανικό εμπόριο, καταλύματα, δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης, εκπαίδευση) της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα, σε σύνολο μισθωτής απασχόλησης 949.015 ατόμων, τα 794.451 άτομα εργάζονται με πλήρη απασχόληση και 154.474 άτομα (16,3%) εργάζονται με μερική απασχόληση, με τον μεγαλύτερο αριθμό να συγκεντρώνεται στο λιανικό εμπόριο, στην εστίαση και στα καταλύματα.

Παράλληλα η μερική απασχόληση αποτελεί το ήμισυ (50,3%-2016) των νέων προσλήψεων, η ανασφάλιστη εργασία αφορά 1 στους 5 εργαζόμενους και το 38% των εργαζομένων έχει αποδοχές χαμηλότερες ( 393 ευρώ μεικτά τον μήνα) από τον κατώτατο μισθό, με αποτέλεσμα, μεταξύ των άλλων, η συμβολή τους στα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης να είναι σημαντική (1,8 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο είναι το έλλειμμα που προκαλούν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση στην Ελλάδα), διαρκής και μόνιμη.

Με αφετηρία τα προαναφερόμενα δεδομένα της έκτασης των ευελιξιών της αγοράς εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι η προοπτική τους διαγράφεται αυξητική ως στρατηγική επιλογής χαμηλού κόστους εργασίας και υψηλών ανισοτήτων, με τη λανθασμένη προσδοκία, όπως προκύπτει μέχρι σήμερα εκ του αποτελέσματος, της βελτίωσης του επιπέδου ανταγωνιστικότητας, της ποσοστιαίας μείωσης της ανεργίας και της αύξησης της απασχόλησης στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία.

* ομότ. καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου

** υποψ. διδάκτορα Παντείου Πανεπιστημίου

Πηγή: efsyn.gr

19/Αυγ/2017 Γράφτηκε από

.jpg

Μέρες ηλιόλουστες, γεμάτες φως και ζεστασιά, παρέα με το ξεχασμένο αεράκι, έτοιμο να χαϊδέψει τα πρόσωπα των ανθρώπων. Ομορφες μέρες, ταιριαστές με το μέλλον. Να και η θάλασσα με την αιώνια γοητεία της, απέραντη, πλανεύτρα, γενναιόδωρη, πάντα περιμένει να σε ταξιδέψει εκεί που τα μάτια δεν φτάνουν, εκεί που τα χέρια δεν μπορούν ν’ ακουμπήσουν.
 
Ελα να σαλπάρεις, μην φοβηθείς. Στο ναυπηγείο δεν επιτρέπεται ο τεχνικός ασφαλείας να είναι υπάλληλος της εταιρείας. Το καράβι αυτό, άλλωστε, δεν ανήκει σε καμία εταιρεία…

Ανέβα στο κατάστρωμα, στη φθηνότερη θέση, στη θέση των πολλών. Από εδω μπορείς να δεις ολόκληρο το πέλαγος ν’ ανοίγεται μπροστά σου, δεν σ’ εμποδίζει τίποτα, δεν μπορεί να σ’ εκβιάσει κανείς. Τα μικρά κύματα δυναμώνουν την όρασή σου, φεύγεις μαζί τους και ακολουθείς το «άπιαστο».

Αυτό το πλοίο δεν έχει κάγκελα. Τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα, μα κανείς δεν τρέχει να τα προστατέψει. Κανείς δεν τρέμει, μήπως γλιστρήσουν και κινδυνεύσουν. Δεν είναι ελαφρόμυαλοι οι επιβάτες, «απλά», είναι σίγουροι, σίγουροι για τα βήματα της επόμενης γενιάς.

Λίγο πιο πέρα τα μεγαλύτερα παιδιά – αυτά που μαθαίνουν να κολυμπούν – απολαμβάνουν ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού στη θάλασσα. Βουτιές και μακροβούτια μέχρι να κουραστούν, να ζητήσουν ένα φρούτο, να ξαποστάσουν, ν’ ανταλλάξουν καθαρές κουβέντες. Πόσο σου λείπουν οι καθαρές κουβέντες…
 
Ρωτάς τι ώρα είναι; Δεν υπάρχουν ρολόγια, κανείς δεν κυνηγάει τη ζωή σου, εδώ δεν αγκομαχάς για να προλάβεις την επόμενη μέρα. Πότε θα φτάσουμε; Δε θα βρεις κάποιον να σου απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Δεν υπάρχει κανένα συμβόλαιο, καμία προθεσμία, το πλοίο αυτό δεν λειτουργεί με τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς». Δεν «τρέχει», κι έτσι όταν ένα παιδί αποζητά να βουτήξει στα βαθιά, κάνει αμέσως «στάση». Να, πάλι μια μικρή βούτηξε στη θάλασσα. «Στάση»…
 
Εδώ, ακόμα και όταν η φύση αγριεύει, βρέχει, ο αέρας δυναμώνει και παρασύρει τα κύματα, κανείς δεν φοβάται. Ο ανθρώπινος νους έχει ανακαλύψει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
 
Τα παιδιά δεν σφίγγουν τα χέρια τους όταν ακούν μπουμπουνητά, δεν κρύβουν το πρόσωπο τους για να μην δουν τις αστραπές. Μόνο γουρλώνουν λίγο τα μάτια και ακούν τις περιγραφές των μεγάλων για τα φαινόμενα του κόσμου.  
 
Τι κι αν βραδιάζει κι οι βροντές δεν σταματούν, η αρμονία του πλοίου δεν διαταράσσεται.

Ολα εξηγούνται, όλα αντιμετωπίζονται, όλα παλεύονται. Οι διαδρομές του μυαλού έχουν ελευθερωθεί. Η δημιουργία, η πρόοδος είναι, πια, απλές και καθημερινές συνήθειες όλων των ανθρώπων.

Εδώ πλημμυρίζουμε γέλια και χαρές. Γύρω μας πάντα φως. Κι όταν το φεγγάρι δεν είναι γεμάτο έχει τ αστέρια για «βοηθούς», κι όταν τα σύννεφα κρύβουν τ’ αστέρια λάμπουν οι ελπίδες του μέλλοντος, κι όταν – για λίγο – οι ελπίδες χάνονται υπάρχουν τα χαμόγελα των μικρών παιδιών. Γύρω μας πάντα φως…

Πηγή: Ριζοσπάστης (5 Αυγούστου 2008) – Το κείμενο δημοσιεύθηκε με τον τίτλο «Φως». 
 
19/Αυγ/2017 Γράφτηκε από

assets.jpg

Συνδικαλιστικός νόμος, συλλογικές διαπραγματεύσεις, διαιτησία, εργατική νομοθεσία και καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας αποτελούν τα  πέντε  πεδία στα οποία πρέπει το Υπ. Εργασίας να φέρει ανατροπές, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο Μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία κυβέρνησης–θεσμών του περασμένου Μαΐου   προβλέπει ότι:
– η απόφαση για απεργία σε ένα πρωτοβάθμιο σωματείο πρέπει να λαμβάνεται εφόσον υπάρχει απαρτία 50% των μελών του.

–  Πρέπει να αναπτυχθεί ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα για την εκτίμηση της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συμβάσεων.

– Αλλαγές πρέπει να υπάρξουν και στο σύστημα της μεσολάβησης και της διαιτησίας

–  Η εργατική νομοθεσία πρέπει να κωδικοποιηθεί

–  Πρέπει να διαμορφωθεί ένα σχέδιο καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας

Χαρακτηριστικά, το Μνημόνιο προβλέπει ότι:

1 . “Προκειμένου να προωθηθεί και να παρακολουθηθεί η αντιπροσωπευτικότητα των κλαδικών συμβάσεων, η κυβέρνηση, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τα θεσμούς, θα αναπτύξει ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα για την εκτίμηση της αντιπροσωπευτικότητας (σ.σ. των κλαδικών συμβάσεων)” (έως το Σεπτέμβριο του 2017).

2. “Ως βασικό παραδοτέο για την επόμενη αξιολόγησης (σ.σ. προαπαιτούμενο της επόμενης δόσης), οι αρχές (σ.σ.κυβέρνηση) θα πρέπει να  υιοθετήσουν νομοθεσία για την αύξηση της απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία στο 50% προκειμένου να διεξαχθεί ψηφοφορία για πραγματοποίηση  απεργίας”.

3. “Οι αρχές (σ.σ. η κυβέρνηση) θα υποβάλουν έκθεση ανεξάρτητων νομικών μέχρι το Δεκέμβριο του 2017 σχετικά με το ρόλο της διαιτησίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Οι αρχές, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα επανεξετάσουν τις τρέχουσες διαδικασίες για τη διαμεσολάβηση και τη διαιτησία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 (βασικό παραδοτέο).

Λαμβάνοντας υπόψη την ανεξάρτητη νομική έκθεση, οι αρχές θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα μέχρι τον Μάρτιο του 2018, σε διαβούλευση με τους θεσμούς και σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (βασικό παραδοτέο)”.

4.  “Οι υφιστάμενοι εργατικοί νόμοι θα εξορθολογιστούν και θα εξορθολογιστούν μέσω της κωδικοποίησης τους σε ένα  κώδικα εργατικού δικαίου μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Το σχέδιο τεχνικής βοήθειας θα ξεκινήσει μέχρι τον Ιούνιο του 2017 (βασικό παραδοτέο).

5. “Οι αρχές, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, θα αρχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα που καθορίζονται στο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα αυτά είναι:

– Ο ορισμός του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (AΣE) ως θεσμικού οργάνου υπεύθυνου για το συντονισμό και την εποπτεία της εφαρμογής του σχεδίου δράσης.

– Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού μιας πρόσθετης ενότητας της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της Ελλάδας για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη φύση και την έκταση της αδήλωτης εργασίας.

– Η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του ισχύοντος συστήματος επιβολής προστίμων για την αδήλωτη εργασία με προτάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των κινήτρων και της συμμόρφωσης” – Η θέσπιση όλων των σχετικών νομοθετικών πράξεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης .

– Η ανάπτυξη όλων των νέων κανόνων ανάλυσης κινδύνου για τη στόχευση των επιθεωρήσεων (βασικό παραδοτέο) και η εφαρμογή έως τον Αύγουστο του 2017 ενός προτύπου για στοχοθετημένες κοινές επιθεωρήσεις στον τομέα του τουρισμού.

– Η Ολοκλήρωση, έως μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, μιας αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των βάσεων δεδομένων του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, της ΑΑΔΕ, του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ (EFKA) και της ελληνικής αστυνομίας (βασικό παραδοτέο).

Πηγή: iskra.gr

19/Αυγ/2017 Γράφτηκε από

boulh_tsipras.jpg

Απαραίτητο να εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2017 ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση

Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, επανεξέταση των κριτηρίων χορήγησης όλων των κοινωνικών επιδομάτων και αλλαγή της νομοθεσίας για τις απεργίες επί το αυστηρότερο, έρχονται να δώσουν την χαριστική βολή στους Έλληνες.

Τουλάχιστον 95 από τα 113 μέτρα που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα πρέπει να έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2017.

Για τα 95 από τα 113 προαπαιτούμενα μέτρα που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του Μνημονίου ΙΙΙ, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, έχουν τεθεί σύμφωνα σε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που έχει συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του Μνημονίου ΙΙΙ, με συνοπτικές διαδικασίες, το αργότερο έως το τέλος του τρέχοντος έτους σκοντάφτει σε δύσκολα ζητήματα που έχουν σχέση με το πελατειακό κράτος αλλά και στους χαμηλούς ρυθμούς εφαρμογής των δεσμεύσεων από τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά τα 95 προαπαιτούμενα που πρέπει να έχουν περάσει έως τα τέλη του 2017

 1. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Υπογραφή «συμβολαίου απόδοσης» ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ.
 2. ΕΦΚΑ: Σύνταξη κειμένου με τις απαιτούμενες ενέργειες για τη συγχώνευση του μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ με τον μηχανισμό είσπραξης της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του 2017.
 3. Δημόσιες συμβάσεις:Συγκρότηση του Σώματος Επανεξέτασης Προσφυγών (σε πρώτο βαθμό).
 4. Δημόσιες συμβάσεις:Μέτρα για τη βελτίωση του συστήματος δικαστικών προσφυγών στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων.
 5. Διαχείριση δημόσιων οικονομικών:Οι αρχές θα επιλέξουν τον ανεξάρτητο ελεγκτή που θα ελέγξει τις πληρωμές του Δημοσίου και τις καταβολές που έγιναν στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2016 για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
 6. Συντάξεις:Επανυπολογισμός του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 με βάση τα νέα δεδομένα του νόμου 4387/2016.
 7. Εξορθολογισμός δαπανών υγείας: Σχέδιο αναδιάρθρωσης ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων εκπαίδευσης στην ιατρική για να ενισχυθεί η εκπαίδευση στον χώρο της γενικής ιατρικής.
 8. Επανεξέταση δαπανών:Ολοκλήρωση μελέτης για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών προνομίων και επιδομάτων.
 9. Αναδιάρθρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών:Οι αρχές πρέπει να καλύψουν όλες τις θέσεις συντονιστών και να εκδώσουν τις σχετικές αποφάσεις για να ενεργοποιηθεί ο νόμος του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
 10. Απλοποίηση εργατικής νομοθεσίας: Πρέπει να ξεκινήσει η τεχνική βοήθεια για την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.
 11. Αδήλωτη εργασία: Κατάρτιση νέου σχεδίου για στοχευμένους ελέγχους με βάση την ανάλυση κινδύνου.
 12. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον: Οι αρχές θα υιοθετήσουν τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
 13. Κλειστά επαγγέλματα:Δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.
 14. Κλειστά επαγγέλματα: Δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών δημοσίων έργων.
 15. Κλειστά επαγγέλματα: Οι αρχές θα υιοθετήσουν ένα πρώτο πακέτο μέτρων για να καταργήσουν αδικαιολόγητους περιορισμούς.
 16. Διαρθρωτικά ταμεία: Οι αρχές: i)θα υιοθετήσουν νομοθετικές και διοικητικές πράξεις ή και άλλα κατάλληλα μέσα με ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών απαλλοτρίωσης στο πλαίσιο ενός νέου ενοποιημένου νομοθετικού πλαισίου,(ii) την υποβολή στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής πρότασης σχεδίου για ολοκληρωμένο γεωγραφικό και κτηματολογικό σύστημα πληροφοριών για τη διαχείριση και παρακολούθηση των απαλλοτριώσεων, περιλαμβανομένων των δαπανών τους, (iii) θα προχωρήσουν στον εξορθολογισμό και την απλούστευση των διαδικασιών που σχετίζονται με αρχαιολογικά έργα με κωδικοποίηση της νομοθεσίας ή/και με άλλα κατάλληλα μέσα με ισοδύναμο αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής δεσμευτικών προθεσμιών για την έκδοση αδειών και iv) θα προχωρήσουν στην έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό, τη δημιουργία μητρώου εμπειρογνωμόνων για την εξασφάλιση της εποπτείας των συγχρηματοδοτούμενων έργων, όπως απαιτείται από το άρθρο 28.8 του νόμου 4314/2014.
 17. Διαρθρωτικά ταμεία: Οι αρχές θα συμφωνήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 15-20 μεγάλα εμβληματικά σχέδια για την περίοδο 2014-2020 για έγκριση και ολοκλήρωση.
 18. Ενέργεια-ΔΕΗ:Προσαρμογή των τιμολογίων ΥΚΩ κατόπιν πρότασης της ΡΑΕ ώστε το έλλειμμα της ΔΕΗ να καλυφθεί όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2022.
 19. Ενέργεια:Η ΔΕΗ θα εισφέρει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε εταιρία συμμετοχών. Η εταιρία συμμετοχών θα καταθέσει φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενώ η συναλλαγή θα γίνει γνωστή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σχετικές άδειες.
 20. Δίκτυα ενέργειας: Νέος μηχανισμός για τη χωρητικότητα των δικτύων σύμφωνα με τις οδηγίες της βοήθειας για την Ενέργεια και το Περιβάλλον.
 21. Δίκτυα ύδρευσης: Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων θα ενεργοποιήσει καινούργιο σύστημα συλλογής πληροφοριών.
 22. Ιδιωτικοποιήσεις: Πρόσληψη συμβούλων για τα υπολειπόμενα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ.
 23. Ιδιωτικοποιήσεις – Ελληνικό: Εγκριση του Αναπτυξιακού Πλάνου από το Κεντρικό Συμβούλιο και προώθηση στα αρμόδια υπουργεία για επεξεργασία.
 24. Ιδιωτικοποιήσεις: Η κυβέρνηση θα λάβει οριστικές αποφάσεις για τη μεταφορά της ΕΑΒ στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών).
 25. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο):Η Γενική Συνέλευση θα υιοθετήσει όσες ρυθμίσεις του εσωτερικού κανονισμού έχουν απομείνει σε εκκρεμότητα.
 26. Δημόσια διοίκηση:Εκτέλεση της πρώτης άσκησης αξιολόγησης.
 27. Δημόσια διοίκηση: Επιδόματα: Ευθυγράμμιση των επιδομάτων για τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
 28. ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Ενίσχυση της αυτονομίας του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΛ.ΣΤΑΤ. από το 2018 κ.λπ.
 29. Δημόσια έσοδα – Καταπολέμηση φοροδιαφυγής:Συνεργασία φορολογικών αρχών και Δικαιοσύνης.
 30. Υγεία: Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης:Συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης της Τεχνολογίας στην Υγεία με στόχο τη λειτουργία σχετικού Κέντρου Αξιολόγησης από τον Ιούλιο του 2018.
 31. Αναδιάρθρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών:Υιοθέτηση και των τελευταίων μέτρων για την ενεργοποίηση του νόμου για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στο Τεχνικό Μνημόνιο.
 32. Αναδιάρθρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών:Εγκαθίδρυση του επαγγέλματος του συντονιστή για τη διαχείριση των αιτήσεων στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού και ολοκλήρωση του σχετικού μητρώου.
 33. Επαγγελματική κατάρτιση:Συνεργασία υπουργείων Παιδείας και Εργασίας με ΟΑΕΔ για 4.000 θέσεις επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης τις διετίες 2017-2018 και 2018-2019.
 34. Επαγγελματική κατάρτιση: Αναθεώρηση του πλαισίου επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
 35. Αγορές προϊόντων – επιχειρηματικό περιβάλλον:Υιοθέτηση όλων των προτάσεων της Εργαλειοθήκης 3 με εξαίρεση 11 προτάσεις.
 36. Αγορές προϊόντων – επιχειρηματικό περιβάλλον:Νέα νομοθεσία για τα λατομεία.
 37. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον:Εκ των υστέρων αξιολογήσεις επιπτώσεων. Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις εκκρεμούσες συστάσεις των εκ των υστέρων αξιολογήσεων που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2015 και θα υιοθετήσει ανάλογα μέτρα, σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα.
 38. Χρήσεις γης: Υποβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας του Προεδρικού Διατάγματος για την εναρμόνιση της παλαιότερης νομοθεσίας με τον νόμο 4269/2014.
 39. Διαρθρωτικά ταμεία:Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όλες τις θέσεις στα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία.
 40. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό):Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε δημόσια διαβούλευση.
 41. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας):Συμπλήρωση εσωτερικού κανονισμού.
 42. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Πλήρωση των κενών θέσεων στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και διαχωρισμός των μελών σε εκτελεστικά και μη.
 43. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Το Δ.Σ. θα εξετάσει το θέμα του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ.
 44. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Δημοσίευση του Στρατηγικού Πλάνου.
 45. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί:Ολοκλήρωση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργική.
 46. Ανεξάρτητες Αρχές:Νέα νομοθεσία για τον εσωτερικό κανονισμό των ανεξάρτητων αρχών.
 47. Υγεία:Εφαρμογή του clawback: συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (50% μέσα στον Αύγουστο 2017).
 48. Ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΣΦΑ): Επιλογή του προτιμητέου υποψήφιου αγοραστή.
 49. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Ορισμός των μελών του Δ.Σ. της ΕΔΗΣ στα μέσα Αυγούστου.
 50. Δημόσια διοίκηση (κινητικότητα):Περιγραφή επαγγελμάτων για την εφαρμογή του νέου σχεδίου κινητικότητας.
 51. Δημόσια έσοδα (ΑΑΔΕ):Προσδιορισμός των οργανικών θέσεων σε μεσοπρόθεσμη βάση.
 52. Δημόσια έσοδα (Τελωνεία):Εγκατάσταση των τριών scanners στα διεθνή αεροδρόμια.
 53. Κοινωνική προστασία:Νομοθεσία για το επίδομα στέγασης.
 54. Διατήρηση ρευστότητας:Λήψη μέτρων από την Τράπεζα της Ελλάδος αν τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των λιγότερο συστημικών τραπεζών (LSIs).
 55. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον:Νέα νομοθεσία μέσα στον Σεπτέμβριο για τους τομείς εξόρυξης.
 56. Κτηματολόγιο:Νέα νομοθεσία μέσα στον Σεπτέμβριο για τα γραφεία Κτηματολογίου.
 57. Ενέργεια-φυσικό αέριο: Το ΚΥΣΟΙΠ κατόπιν εισήγησης της ΡΑΕ θα υιοθετήσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο (2017-2020) για την αγορά φυσικού αερίου.
 58. Δίκτυα ύδρευσης: Νέα επιχειρηματικά σχέδια για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
 59. Ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία):Υποβολή για έγκριση της νέας πολιτικής για τα διόδια στην Εγνατία και τους κάθετους άξονες.
 60. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας):Αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ αν κριθεί αναγκαίο.
 61. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Μεταφορά του πρώτου «πακέτου» ακινήτων κατόπιν συμφωνίας με τις αρχές.
 62. Δημόσια διοίκηση (κινητικότητα):Εφαρμογή του νέου πλαισίου κινητικότητας μέσα στον Σεπτέμβριο.
 63. Δημόσια διοίκηση (εκσυγχρονισμός):Προκηρύξεις για όλες τις γραμματείες υπουργείων.
 64. Δημόσια διοίκηση:Επιλογή γενικών διευθυντών μέσα στον Σεπτέμβριο.
 65. Δικαιοσύνη:Τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του πτωχευτικού νόμου και άλλων σχετικών νόμων για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των δανειστών σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.
 66. Ανεξάρτητες αρχές:Προσαρμογή της νομοθεσίας για τις ανεξάρτητες αρχές συμπεριλαμβανομένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της ΡΑΕ και της Ρυθμιστικής Αρχής Επιβατικών Μεταφορών.
 67. Δημόσια οικονομικά:Ολοκλήρωση των λογιστικών της κεντρικής κυβέρνησης και υποβολή των νομικών κειμένων.
 68. Κοινωνική προστασία: Εξορθολογισμός των εκπαιδευτικών επιδομάτων μέσα στον Οκτώβριο.
 69. Αγορά εργασίας: Ως βασικό προαπαιτούμενο για την επόμενη αξιολόγηση θα απαιτείται η ψήφιση του 50% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων για να προκηρυχθεί απεργία.
 70. Δίκτυα ύδρευσης:Προετοιμασία για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων.
 71. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας):Ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού για θέματα μερισματικής και επενδυτικής πολιτικής μέσα στον Οκτώβριο.
 72. Δημόσια διοίκηση – Συντονισμός: Συγκρότηση μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ υπουργείων πριν από την υποβολή νομοθετικών προτάσεων.
 73. Υγεία (Εφαρμογή του clawback):Συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στον Νοέμβριο).
 74. Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο.
 75. Κοινωνική προστασία:Μεταρρύθμιση αναπηρικών επιδομάτων – νέα νομοθεσία για τον καθορισμό των προϋποθέσεων απόδοσης των αναπηρικών επιδομάτων.
 76. Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση των μεταφορικών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο με εφαρμογή από το 2018 σε συνέχεια του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
 77. Εκπαίδευση: Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας ανά εκπαιδευτικό και της αναλογίας μαθητών ανά αίθουσα και μαθητών ανά δάσκαλο, με βάση τις βέλτιστες πολιτικές του ΟΟΣΑ.
 78. Αγορά προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον (Εργαλειοθήκη 1): Υιοθέτηση όλων των προτάσεων για τα υλικά οικοδομών: συνολικά 372 τεχνικών προδιαγραφών σε υλικά οικοδομών.
 79. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): Τα δομικά μέτρα για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στον τομέα λιγνίτη θα οριστικοποιηθούν μέσω της επίσημης κατάθεσης της συμφωνηθείσας δεσμευτικής προσφοράς από την Ελληνική Δημοκρατία στο DG COM.
 80. Ιδιωτικοποιήσεις (υπερταμείο):Η γενική συνέλευση θα εγκρίνει το στρατηγικό πλάνο.
 81. Μάχη κατά της διαφθοράς.Οι αρχές θα τροποποιήσουν τη νομοθεσία για την εκπλήρωση των συστάσεων GRECO σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών σε διάστημα ενός μήνα από την κατάθεση της έκθεσης GRECO.
 82. Φορολογικοί κώδικες.Οι αρχές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 θα πρέπει:

α) να προβούν σε επανεξέταση με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης όλων των φοροκινήτρων για επιχειρήσεις και την ενσωμάτωση των φοροαπαλλαγών, κατάργηση όσων χαρακτηρίζονται αναποτελεσματικές ή άνισες,

β) αναθεώρηση με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης του φορολογικού πλαισίου για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες βάσει των βέλτιστων πρακτικών στην Ε.Ε.,

γ) κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας ΦΠΑ, ευθυγραμμίζοντάς την με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και κατάργηση εκκρεμών κενών, περιλαμβανομένων όσων αναφέρονται στην αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επανεγγραφή και διαγραφή ΦΠΑ,

δ) ανάληψη τεχνικής αναθεώρησης των προβλέψεων μετά την τριετή εφαρμογή τους, καθορισμός προβλημάτων και κενών, προτάσεις τροποποιήσεων με στόχο την καλύτερη εφαρμογή και κατάργηση αντικρουόμενων προβλέψεων και

ε) αναθεώρηση προτιμητέας φορολογικής μεταχείρισης για τη ναυτιλιακή βιομηχανία υπό το φως των επισημάνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο 2018.

 1. Φόροι ακινήτων. Οι αρχές με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης θα νομοθετήσουν για τη διασφάλιση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς μέχρι τον Δεκέμβριο 2017.
 2. Δημόσια έσοδα (ΑΑΔΕ): Ολο το προσωπικό που μετατίθεται στην ΑΑΔΕ θα εκτιμηθεί και θα τοποθετηθεί στις αρμόζουσες βαθμίδες.
 3. Δημόσια χρηματοοικονομική διαχείριση.Προετοιμασία σχεδίου δράσης για τη βελτίωση της διαχείρισης των κρατικών εγγυήσεων βάσει διαγνωστικής έρευνας που θα προηγηθεί.
 4. Συντάξεις.Ο ατομικός επανυπολογισμός των συντάξεων βάσει των νέων κανόνων θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.
 5. Συντάξεις.Οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν πως μέχρι τον Δεκέμβριο ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να διατηρεί αυτόματα ηλεκτρονικά αρχεία για το ιστορικό υπηρεσίας των συνταξιούχων.
 6. Συντάξεις:Να εκδοθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 οι υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 70 παρ. 2 και το Π.Δ. του άρθρου 52 του Ν. Κατρούγκαλου. Το άρθρο 52 αφορά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ (μεταφορά προσωπικού, σύσταση νέων θέσεων, αρμοδιότητες γενικών διευθύνσεων κ.λπ.). Το άρθρο 70 παρ. 2 αφορά τον διαχωρισμό της περιουσίας φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.
 7. Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ):Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου (με τεχνική βοήθεια) έως τον Δεκέμβριο του 2017.
 8. Κλειστά επαγγέλματα:Αρση των περιορισμών για τα εναπομείναντα κλειστά επαγγέλματα έως τον Δεκέμβριο του 2017.
 9. Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): Κατανομή δυνατοτήτων και διαχείριση συμφόρησης. Για τη σύζευξη της αγοράς την επόμενη μέρα (Ιταλία – Ελλάδα και Βουλγαρία – Ελλάδα), η Ελλάδα θα ενταχθεί στο σχέδιο σύζευξης της αγοράς της Ε.Ε. μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.
 10. Εταιρείες ύδρευσης: Οι αρχές έως τον Δεκέμβριο του 2018 θα εκπονήσουν στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση της διακυβέρνησης, της διοικητικής ικανότητας και της οικονομικής αυτονομίας των εταιρειών.
 11. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό): Οι αρχές θα εκδίδουν το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης όχι αργότερα από έξι μήνες από την επίσημη υποβολή του, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του Ν. 4062/2012.
 12. Δημόσια διοίκηση: Ολοκλήρωση των αξιολογήσεων στελεχών έως τον Δεκέμβριο του 2017.
 13. Δημόσια διοίκηση:Ολοκλήρωση των διορισμών των γενικών διευθυντών μέχρι το Δεκέμβριο του 2017.

Πηγή: newsbomb.gr
 
 • Τελευταια
 • Δημοφιλή