Σήμερα: 19/08/2019
18/Αυγ/2019 Γράφτηκε από

britain-eu-shmaies-brexit.jpg

Η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ενώ θα προκληθεί κομφούζιο στα λιμάνια και θα απαιτηθούν σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία, αναφέρουν κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν και δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «The Sunday Times».

Τα έγγραφα αυτά, σύμφωνα με την εφημερίδα, ετοιμάστηκαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος με την κωδική ονομασία «Yellowhammer» εξετάζουν τις πιθανότερες συνέπειες του λεγόμενου no-deal Brexit και όχι τα χειρότερα πιθανά σενάρια.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν σχολιάζει έγγραφα τα οποία έχουν διαρρεύσει. Ο νέος πρωθυπουργός έχει διατρανώσει επανειλημμένα ότι εννοεί να προχωρήσει στην αποχώρηση, με συμφωνία ή χωρίς, την 31η Οκτώβρη.

Το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, αναφέρει ότι τα έγγραφα διέρρευσαν από πρώην υπουργό στην προσπάθεια να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτό το έγγραφο είναι από τότε που υπουργοί εμπόδιζαν αυτά που έπρεπε να γίνουν ώστε να είμαστε έτοιμοι να φύγουμε και τα κονδύλια δεν ήταν διαθέσιμα. Διέρρευσαν εκ προθέσεως από πρώην υπουργό στην προσπάθεια να επηρεάσει τις συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ», δήλωσε η πηγή που ζήτησε ανωνυμία.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, το 85% των φορτηγών που περνούν στην Ευρώπη «μπορεί να μην είναι έτοιμα» για τους τελωνειακούς ελέγχους της Γαλλίας, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα λιμάνια και στα σημεία ελέγχου και ενδέχεται η ροή να μην εξομαλυνθεί παρά μετά από τρεις μήνες.

Ακόμη, η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα χρειαστούν σκληρά σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς οι τρέχοντες σχεδιασμοί για να αποφεύγονται οι έλεγχοι δεν θεωρούνται βιώσιμοι, κατά τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα.

Το πακέτο των εγγράφων προσφέρει «μια σπάνια ματιά στους μυστικούς σχεδιασμούς που καταρτίζει η κυβέρνηση για να αποτρέψει μια καταστροφική κατάρρευση των υποδομών της χώρας», σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ο φάκελος, που φέρει διαβάθμιση «εμπιστευτικός», πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται άδεια χειρισμού απορρήτων για την πρόσβαση σ' αυτόν, χαρακτηρίζεται αξιοσημείωτος, αφού δίνει την πιο πλήρη εικόνα για την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να αντιμετωπίσει το διαζύγιο χωρίς συμφωνία, προστίθεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα έγγραφα αυτά ο υπουργός Ενέργειας Κουάζι Κουάρτενγκ δήλωσε στο Sky News: «Νομίζω ότι υπάρχει πολλή κινδυνολογία και πολλοί παίζουν στο "Πρόγραμμα Φόβος"... Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια μη συμφωνία ... Θα είμαστε πλήρως έτοιμοι να φύγουμε χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτώβρη».

Ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός αρμόδιος για το συντονισμό των ετοιμασιών για την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία δήλωσε ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν βασίζονται στο χειρότερο σενάριο. «Το Yellowhammer είναι το χειρότερο σενάριο - σημαντικά βήματα έχουν γίνει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες προκειμένου να επιταχυνθεί ο σχεδιασμός του Brexit», έγραψε ο Γκόουβ στο Twitter.

Ο υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ έγραψε στο Twitter ότι έχει υπογράψει νομοθεσία που κατέστησε δεσμευτική την ανάκληση της πράξης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972 - των νόμων που κατέστησαν τη Βρετανία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ονομάζεται σήμερα. Αν και η κίνηση αυτή είναι κυρίως διαδικαστική, και συνάδει με νόμους που είχαν εγκριθεί προηγουμένως, ο Μπάρκλεϊ ανέφερε σε μια δήλωση: «Είναι ένα σαφές σήμα στο λαό της χώρας αυτής ότι δεν υπάρχει γυρισμός (από το Brexit)».

Μια ομάδα που αποτελείται από περισσότερους από 100 Βρετανούς κοινοβουλευτικούς με επιστολή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα κάλεσαν τον Τζόνσον να προχωρήσει άμεσα σε σύγκληση της ολομέλειας του Kοινοβουλίου, που βρίσκεται το τρέχον διάστημα σε διακοπές, για να συζητηθεί το ζήτημα του Brexit. «Είμαστε ενώπιον μιας εθνικής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και το Κοινοβούλιο πρέπει να συγκληθεί τον Αύγουστο και να συνεδριάζει χωρίς διακοπή μέχρι τις 31 Οκτώβρη έτσι ώστε να μπορούν να ακουστούν οι φωνές των ανθρώπων και να μπορεί υπάρξει κανονικός έλεγχος της κυβέρνησής σας», γράφουν στην επιστολή.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters») - 902.gr

18/Αυγ/2019 Γράφτηκε από

720_220261_321eb6f352-997895462620aa8f.jpg

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2018 δεν συνοδεύτηκε από αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτωνστην εφορία, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 74 δισ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με το περυσινό.

Το εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων σημείωσε νέο χαμηλό 10ετίας στα 3,3 δισ. ευρώ, υπό το βάρος των υπέρογκων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, με σύνολο αποδοχών άνω των 60 δισ. ευρώ, έχουν φθάσει να δηλώνουν το 82% των συνολικών δηλωθέντων εισοδημάτων.

Ούτε οι εισοδηματίες δήλωσαν υψηλότερα εισοδήματα, καθώς οι εισπράξεις από τα ενοίκια κινήθηκαν στα επίπεδα των 6-6,5 δισ. ευρώ. Στα χαμηλότερα επίπεδα 10ετίας κινήθηκαν και τα εισοδήματα από μερίσματα, εν όψει προφανώς της υλοποίησης της εξαγγελίας για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 5%.

Πηγή πληροφοριών: Καθημερινή

πηγη: enikonomia.gr

18/Αυγ/2019 Γράφτηκε από

201908070731591185.jpg

Oι ιαπωνικές MitsuiO.S.K. Lines Ltd., Asahi Tanker Co., Ltd., Exeno Yamamizu Corporation καιMitsubishi Corporation ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μιας νέας στρατηγικής συνεργασίας που σκοπό έχει την παροχή υπηρεσιών προσανατολισμένων στα ηλεκτρικά πλοία.

Η νέα εταιρεία θα φέρει το όνομα «e5 Lab Inc.» και κυριότερη αποστολή της αποτελεί η ναυπήγηση του πρώτου στον κόσμο δεξαμενόπλοιου μηδενικών εκπομπών έως τα μέσα του 2021. Το εν λόγω πλοίο θα κινείται με τη χρήση μπαταριών και θα επιχειρεί στον Κόλπο του Τόκιο.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η «e5 Lab Inc.» θα επιχειρήσει τον περαιτέρω εξηλεκτρισμό πλοίων τόσο στην ακτοπλοΐα όσο και την ποντοπόρο ναυτιλία ενώ θα συνδυάσει τεχνολογίες, λειτουργικές τεχνογνωσίες και ανθρώπινους πόρους για την επίτευξη του στόχου του ΙΜΟ για τη μείωση των GHG κατά 50% όσο το δυνατόν συντομότερα.

Τέλος να σημειωθεί ότι το όνομα της νέας συμμαχίας προέρχεται από τις αξίες που αυτή θα πρεσβεύει και δεν είναι άλλες από τις εξής:  «Electrification», «Environment», «Evolution», «Efficiency», και «Economics».

πηγη: naftikachronika.gr

18/Αυγ/2019 Γράφτηκε από

isorropia.jpg

Η άσκηση ισορροπίας στο ένα πόδι με τα μάτια κλειστά αποτελεί, διαχρονικά, έναν από τους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες για τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου

Η καλή ισορροπία είναι πολύ σημαντική για την υγεία, καθώς αποτελεί έναν ισχυρό προγνωστικό παράγοντα για την άνοια, για το προσδόκιμο ζωής αλλά και για την κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου.

Η σπουδαιότητα του τεστ ισορροπίας με κλειστά μάτια έχει καταδειχθεί πολλές φορές, με προεξέχουσα μια μεγάλη μελέτη που ξεκίνησε το 1999 από το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών και περιελάμβανε 2.760 άνδρες και γυναίκες σε ηλικία 53 ετών.

Οι ερευνητές τότε ζήτησαν από τους εθελοντές να κάνουν τρεις απλές δοκιμές. Η μία αφορούσε στη μέτρηση της ταχύτητας απόκρισης με την οποία μπορούσαν να σταθούν σε όρθια θέση μετά από κάθισμα και πόσο χρόνο μπορούσαν να σταθούν στο ένα πόδι με τα μάτια κλειστά.

Όταν οι επιστήμονες επανεξέτασαν τα στοιχεία 13 χρόνια αργότερα, ανακάλυψαν ότι μέσα σε αυτό το διάστημα είχαν πεθάνει 177 εθελοντές, εκ των οποίων οι 88 από καρκίνο, οι 47 από καρδιαγγειακές παθήσεις και οι 42 από άλλες αιτίες.

Μελετώντας τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι τρεις από τις εξετάσεις που πραγματοποίησαν το 1999 είχαν προβλέψει την πιθανότητα θανάτου, αλλά η δοκιμασία ισορροπίας με το ένα πόδι ήταν ο ισχυρότερος δείκτης.

Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι όσοι δεν είχαν υψηλή απόδοση στο συγκεκριμένο τεστ (λιγότερο από 2″) ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους μέσα στα επόμενα 13 χρόνια από όσους μπορούσαν να παραμείνουν σε αυτή τη στάση για δέκα δευτερόλεπτα ή περισσότερο.

Το τεστ καθιστής και όρθιας θέσης ήταν επίσης ένας καλός προγνωστικός παράγοντας για τη μελλοντική υγεία. Σε αυτή τη δοκιμασία, οι συμμετέχοντες έπρεπε να κάτσουν σε μια καρέκλα χωρίς μπράτσα και να μετρήσουν πόσες φορές μπορούν να σηκωθούν από αυτήν μέσα σε ένα λεπτό.

Οι άνθρωποι που το έκαναν περισσότερες από 36 φορές είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι ζωντανοί σε σχέση με όσους το κατάφεραν μόλις 23 φορές.

Η σημασία του τεστ
Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντική ισορροπία στο ένα πόδι με τα μάτια κλειστά; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε αυτή την κατάσταση ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τρεις τύπους πληροφοριών για να κρατήσει το σώμα όρθιο.

Ένα από τα βασικά στοιχεία που μας κρατούν σε όρθια στάση είναι τα μηνύματα που έρχονται από τα ημικυκλικά κανάλια στο εσωτερικό του αυτιού και ενημερώνουν τον εγκέφαλο για την κατάσταση και τη θέση που βρίσκεται το κεφάλι μας. Ο εγκέφαλος βασίζεται επίσης στις πληροφορίες που λαμβάνει από τις αρθρώσεις και τους μύες για να τη διατήρηση της ισορροπίας.

Επιπλέον, στις αρθρώσεις υπάρχουν ειδικοί αισθητήρες που στέλνουν στον εγκέφαλο σήματα σχετικά με την θέση και την κίνηση και τον ενημερώνουν για το τι συμβαίνει.

Τελευταίο και εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν τα μάτια. Αυτά δίνουν στον εγκέφαλο μια ακριβή εικόνα για το πού βρίσκεται το κεφάλι και το σώμα σε σχέση με το περιβάλλον. Όταν κλείνουμε τα μάτια μας, αφαιρούμε την όραση από την εξίσωση, γεγονός που καθιστά πραγματικά δύσκολο για κάποιους ανθρώπους να σταθούν όρθιοι με το ένα πόδι.

πηγη: ygeiamou.gr

18/Αυγ/2019 Γράφτηκε από

afroditi-retziou.jpg

ΟΕΝΓΕ: Τέτοιες βαθιά αντιδραστικές μέθοδοι δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες

Ένα πρωτοφανές, ασύλληπτο, σοκαριστικό όσο και προκλητικό για κάθε δημοκρατικό πολίτη της χώρας μας περιστατικό έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου 17 Αυγούστου στην πολύπαθη Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου της Ελευσίνας “Θριάσιο”, εις βάρος της επιμελήτριας Β’ – ψυχιάτρου Αφροδίτης Ρέτζιου, προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η πάντα ευγενής και αξιοσημείωτα προσηνής Αφροδίτη Ρέτζιου ζήτησε το αυτονόητο από αστυνομικούς φρουρούς κρατουμένου ψυχικώς πάσχοντα, νοσηλευόμενου στην κλινική, δηλαδή να μην οπλοφορούν μέσα σε ένα εφημερεύον ψυχιατρικό τμήμα με άλλους… 30 νοσηλευόμενους ψυχικώς πάσχοντες.

Η Αφροδίτη Ρέτζιου εξήγησε, μάλιστα, ότι η παράκλησή της εδράζεται τόσο στην ιατρική δεοντολογία όσο και στη σχετικά πρόσφατη τραγική εμπειρία, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου, όταν αυτοκτονικός ψυχικώς πάσχων άρπαξε το όπλο φρουρού αστυνομικού και αυτοκτόνησε…

Κι όμως! Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν στελέχη της ΟΕΝΓΕ, ο ένας φρουρός έσπευσε να καλέσει… ενισχύσεις και, έτσι, έφτασαν στο νοσοκομείο άλλοι… 5 πάνοπλοι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, με… απαίτηση να συλλάβουν την ψυχίατρο, και μάλιστα… με τη διαδικασία του Αυτοφώρου!

Τελικά, μετά από την παρέμβαση του διοικητή του “Θριάσιου”, η ομάδα των αστυνομικών υποχώρησε, καταγράφοντας το περιστατικό στο αστυνομικό δελτίο.

Ένα πολύ σοβαρό θέμα έθεσε η Αφροδίτη Ρέτζιου

Πάντως, πέραν από την απαράδεκτη και σοκαριστική αντίδραση των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) εις βάρος της Αφροδίτης Ρέτζιου, και μάλιστα εν ώρα εφημερίας της, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ έθεσε με τη στάση και τον λόγο της ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο αφορά την παρουσία οπλισμένων αστυνομικών εντός ψυχιατρικών κλινικών, τη σκοπιμότητα της παρουσίας τους εντός των θαλάμων νοσηλείας, καθώς και το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ασφάλειας για τους νοσηλευόμενους ψυχικώς πάσχοντες, ορισμένοι εκ των οποίων πάσχουν από αυτοκτονικό ιδεασμό, αλλά ακόμη και από πολύ έντονες φοβίες, οι οποίες ενδέχεται να επιταθούν στο έπακρο στη θέα τόσο των αστυνομικών στολών όσο και των όπλων.

Επειδή το θέμα το οποίο έθεσε η Αφροδίτη Ρέτζιου είναι τόσο σοβαρό, αναμένουμε με ιδιαίτερη αγωνία τις τυχόν αντιδράσεις από τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και από την φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.


ΟΕΝΓΕ: Τέτοιες βαθιά αντιδραστικές μέθοδοι δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες

Την «τραμπούκικη, αυταρχική συμπεριφορά αστυνομικών φρουρών και ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ ενάντια στη συνάδελφο ψυχίατρο και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτης Ρέτζιου» καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, με επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, τις Ενώσεις-μέλη της, τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της, τους συνδικαλιστικούς φορείς καθώς και τα ΜΜΕ.

Όπως τονίζει: «το Σάββατο 17 Αυγούστου η εφημερεύουσα γιατρός ζήτησε από αστυνομικό φρουρό κρατούμενου ασθενούς να μην οπλοφορεί μέσα στην ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου στην οποία νοσηλεύονται 34 ασθενείς, γιατί αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών. Όπως η σχετική νομοθεσία (ΠΔ 215/2006 – ΦΕΚ 217/Α’/12.10.2006) προβλέπει, οι αστυνομικοί φρουροί κρατουμένων ασθενών πρέπει να εισέρχονται άοπλοι σε ειδικές μονάδες (όπως αυτονόητα είναι οι ψυχιατρικές πτέρυγες). Είναι άλλωστε νωπό το περιστατικό που συνέβη στη γενική εφημερία του νοσοκομείου του Ρίου, όταν 28χρονος ασθενής άρπαξε το όπλο από τον αστυνομικό που τον συνόδευε και αυτοκτόνησε.

Σε μία προσπάθεια επίδειξη πυγμής και εκφοβισμού ο αστυνομικός της είπε: «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;», «δώσε μου τα στοιχεία σου».

Όταν εκείνη αρνήθηκε, κάλεσε ενισχύσεις από την ομάδα ΔΙΑΣ και σε χρόνο dt εισέβαλαν στην Ψυχιατρική Κλινική πέντε ένστολοι, ένοπλοι της ομάδας ΔΙΑΣ, περικύκλωσαν κυριολεκτικά τη συνάδελφο, την απείλησαν ότι θα τη συλλάβουν και θα την οδηγήσουν στο αυτόφωρο (την ώρα της εφημερίας της) για «απείθεια κατά της αρχής» αφού δεν έδωσε τα στοιχεία της στον αστυνομικό φρουρό. Κάποιοι μάλιστα κραύγαζαν «περάστε της χειροπέδες τώρα»!

Μετά την επιμονή της συναδέλφου και την παρέμβαση της διοίκησης του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, η ομάδα των αστυνομικών υποχώρησε, καταγράφοντας το περιστατικό στο αστυνομικό δελτίο.

Σε κάθε περίπτωση, η «επιχείρηση» σύλληψης της ιατρού αποτελεί ακραία περίπτωση αστυνομικής αυθαιρεσίας και υπέρβασης καθήκοντος. Αυτό το απαράδεκτο συμβάν δεν είναι μεμονωμένο. Έχουμε καταγγείλει και στο παρελθόν παρόμοιες πρακτικές αστυνομικών που απειλούν συναδέλφους, παρεμβαίνουν στο έργο τους, τους εξαναγκάζουν να εξετάσουν ασθενείς παρουσία ενστόλων.

Τέτοιες βαθιά αντιδραστικές μέθοδοι δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες.

Δεν περιμένουμε από τις δυνάμεις καταστολής να κατανοήσουν τι μπορεί να προκαλέσει σε ψυχικά ασθενείς ακόμα και η θέα τόσο των αστυνομικών στολών όσο και όπλων. Ένα όμως είναι βέβαιο. Η σημερινή κυβέρνηση παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη θα συνεχίσει να πατάσσει την «ανομία». Μετά τις απεργίες και τις διαδηλώσεις σειρά έχουν τα νοσοκομεία!

Θα μας βρουν μπροστά τους.

Η ΟΕΝΓΕ με αφορμή το συγκεκριμένο συμβάν θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες συνδικαλιστικές και νομικές ενέργειες ώστε να μπει τέρμα σε τέτοια απαράδεκτα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας ενάντια στους μαχόμενους υγειονομικούς».

πηγη:  ergasianet.gr

18/Αυγ/2019 Γράφτηκε από

airbnb-1125x750-696x464.jpg

91 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ

Τα οικονομικά-της στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2019 έδωσε στην δημοσιότητα η Airbnb, με τα ποσά να προκαλούν ίλιγγο. 

Συγκεκριμένα, η Airbnb Inc σημείωσε συνολική αξία συναλλαγής 9,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το α’ τρίμηνο του 2019, σημειώνοντας αύξηση 31% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανέφερε μια πηγή στο πρακτορείο Reuters, έναν αριθμό που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσέλκυση επενδυτών, την ώρα που η εταιρεία σχεδιάζει να βγει στην δημόσια αγορά.

91 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις κλείστηκαν μέσα σε ένα τρίμηνο μέσω Airbnb
Η εταιρεία ενοικίασης κατοικιών με έδρα το Σαν Φρανσίσκο κατέγραψε κρατήσεις 91 εκατομμυρίων βραδιών στην πλατφόρμα της το πρώτο τρίμηνο του 2019, πρόσθεσε η πηγή. Η Airbnb έχει περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στον ισολογισμό της στις 31 Μαρτίου, ανέφερε η πηγή προσθέτοντας πως η εταιρεία ανακοίνωσε ένα ποσοστό αύξησης εσόδων 40% το 2018 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Airbnb είναι έτοιμη για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο στο α’ εξάμηνο του 2020. Το χρονοδιάγραμμα δεν είναι σαφές ακόμη, αλλά αναμένεται πριν τη λήξη της χρονιάς να οριστικοποιηθεί.

Να σημειωθεί, πάντως, πως στην Ελλάδα, τα Airbnb κάνουν χρυσές δουλειές, με το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοικιών που νοικιάζονται να τα διαχειρίζονται εταιρείες VRM, διεκδικώντας ένα σημαντικό μερίδιο της πίτας.

πηγη: iskra.gr

18/Αυγ/2019 Γράφτηκε από

EMF2.jpg

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ*

Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος συγκαταλέγεται στους πλέον μακρόχρονους πολέμους που γνώρισε το ελληνικό κράτος στην σύντομη ιστορία του. Κράτησε περίπου τρία ολόκληρα χρόνια. Λέμε περίπου καθώς, όπως συμβαίνει συνήθως με τους εμφυλίους πολέμους, δεν θα μπορούσαμε εύκολα να προσδιορίσουμε μια ημερομηνία έναρξης και λήξης του αντίστοιχα. Οι κλασσικοί πόλεμοι αρχίζουν με μια νομική πράξη, την «κήρυξη του πολέμου» και τελειώνουν με μια αντίστοιχη, την ανακωχή ή τη Συνθήκη ειρήνης. Τίποτε τέτοιο δεν συμβαίνει με τους εμφυλίους πολέμους. Σε αυτούς οι κοινωνίες χωρίζονται σε στρατόπεδα που διολισθαίνουν στην πολεμική αναμέτρηση χωρίς να έχουν ανάγκη ούτε από «κήρυξη» ούτε από οποιαδήποτε άλλη πράξη νομικού χαρακτήρα. Το δε τέλος τους υπαγορεύεται από τον χαρακτήρα τους. Είναι πόλεμοι ολοκληρωτικοί όπου ο ηττημένος απλά πρέπει να εξαλειφθεί από τον εθνικό και κοινωνικό χάρτη.

Το σύνηθες -και από μερικές απόψεις «επίσημο»- ορόσημο για την έναρξη του πολέμου αναφέρεται στην επίθεση της ομάδας Υψηλάντη στον Σταθμό Χωροφυλακής και το Εκλογικό Τμήμα του Λιτοχώρου το βράδυ της παραμονής των εκλογών της 30ης Μαρτίου 1946. Πρόκειται όμως για ένα μεμονωμένο περιστατικό , προειδοποίηση ίσως ή ακόμα απάντηση στα γεγονότα της Καλαμάτας, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, όπου το κράτος καταλύθηκε από το παρακράτος του Μαγγανά και της Χ. Στη διάρκεια του Απριλίου, του Μαίου ή και του Ιουνίου του 1946, δεν υπήρξε στρατιωτική εμπλοκή που θα μπορούσε να πιστοποιήσει την έναρξη ενός πολέμου. Ο τελευταίος, για να ξεκινήσει, χρειαζόταν ένα πολιτικό γεγονός.

Το τελευταίο ήταν η έγκριση από την «αναθεωρητική Βουλή» του Γ’ Ψηφίσματος, στις 18 Ιουνίου 1946. Το ψήφισμα όριζε ότι η κάθε δραστηριότητα που στρεφόταν εναντίον της «έννομης τάξης» -όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στους καιρούς της «λευκής τρομοκρατίας»-  αποτελούσε ένα είδος εξωτερικής εισβολής καθώς αποσκοπούσε στην «απόσπαση μέρους εκ του όλου της ελληνικής επικράτειας».  Με το Ψήφισμα καθοριζόταν ο εχθρός και ξεκαθάριζαν τα μέσα για την αντιμετώπισή του: η προδοσία τιμωρείτο με θάνατο. Το κράτος μπορούσε πλέον να αναλάβει το ίδιο τα καθήκοντα των τρομοκρατικών παρακρατικών συμμοριών. Ο πόλεμος μπορούσε να ξεκινήσει και φυσικά, ξεκίνησε. Τον Ιούλιο του 1946 -ειδικά μετά τις πρώτες θανατικές καταδίκες και εκτελέσεις στη βάση του Γ’ Ψηφίσματος-  έχουμε τις πρώτες συγκρούσεις που παραπέμπουν σε στρατιωτική αναμέτρηση. Σε εμφύλιο πόλεμο.

Αυτός λοιπόν ο πόλεμος που δεν είχε ακριβή ημερομηνία έναρξης δεν είχε, όπως αναμενόταν, και προσδιορισμένη ημερομηνία λήξης. Καμία ανακωχή και καμία συνθήκη δεν τον σταμάτησε. Τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου του 1949, έπεσε ο Γράμμος, ο Δημοκρατικός Στρατός εκκένωσε τις εκεί ζώνες που κατείχε. Συγκρούσεις όμως και μάχες συνεχίστηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας, με φθίνουσα έστω ένταση πολύ καιρό αργότερα. Ακόμα και όταν πλέον δεν είχε καμία σημασία.

Παρόλα αυτά ο εμφύλιος δεν ήταν ένας άτυπος, ένας κατ’ ευφημισμό πόλεμος, μια υπόθεση «διασάλευση της τάξης», ένας «συμμοριτοπόλεμος». Ήταν κάτι περισσότερο από πραγματικός και ως εκ τούτου ήταν κάτι περισσότερο από σκληρός. Για την ακρίβεια πρόκειται για την μεγαλύτερη -σε αριθμό στρατιωτικών θυμάτων τουλάχιστον- στρατιωτική εμπλοκή στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Ο κυβερνητικός στρατός είχε, στη βάση των επίσημων στοιχείων του, 12.200 νεκρούς στα πεδία των μαχών[1] -σχεδόν όσους και στον επτάμηνο του ελληνο-ιταλικού και ελληνο-γερμανικού πολέμου. Σε αυτούς προστίθενται οι 2 ως 4.000 νεκροί των διαφόρων κατηγοριών της Χωροφυλακής[2]. Είναι άγνωστο το που και το εάν έχουν καταγραφεί οι απώλειες των παραστρατιωτικών σωμάτων των συμμοριών, της Χ, των ΜΑΥ, των ΜΑΔ, των ΜΕΑ, των ΤΕΑ, των «Δημοσυντήρητων»  και των συνακόλουθων.  Οι δε απώλειες στις τάξεις των τρομοκρατικών φασιστικών παρακρατικών συμμοριών που, στα 1946-1947, αποτέλεσαν τον πρώτο στόχο του Δημοκρατικού Στρατού, απλά δεν έχουν καταγραφεί πουθενά.        

Το άθροισμα των παραπάνω μεγεθών και η αναγωγή των αγνώστων αντίστοιχων με βάση τα όσα γνωρίζουμε για τη μορφή και τις συνθήκες του πολέμου -ιδιαίτερα στην πρώτη του φάση, εκείνη της αναμέτρησης του Δημοκρατικού Στρατού με τις παραστρατιωτικές συμμορίες- μπορεί ίσως να μας οδηγήσει σε ποσοτικά συμπεράσματα. Το σύνολο των στρατιωτικών ή παραστρατιωτικών απωλειών του κυβερνητικού στρατοπέδου σε όλη τη διάρκεια του Εμφυλίου πρέπει να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στις 20 και στις 25.000 νεκρούς.

Το ζήτημα των απωλειών του Δημοκρατικού Στρατού είναι επίσης ένα μέγεθος που μένει να προσδιοριστεί. Με βάση τη μορφή του πολέμου και τις εκτιμήσεις παρατηρητών (κυρίως Αμερικανών) οι απώλειες του μάλλον είναι αντίστοιχες εκείνων του απέναντι στρατοπέδου: κάπου ανάμεσα στους 20 και στους 25.000 νεκρούς. Ο ΔΣΕ είχε σοβαρές απώλειες σε ειδικές τακτικές ή στρατηγικές ήττες του: μάχη Φλώρινας 750 περ. νεκροί, καταστροφή ΙΙΙης Μεραρχίας Πελοποννήσου, 3 με 4 χιλιάδες ίσως νεκροί. Κατά μέσο όρο όμως η «φονικότητα» (από τον όρο lethality rate) που επιδείκνυε ήταν ανώτερη από εκείνη των αντιπάλων του. Από αυτή την άποψη ο Δημοκρατικός Στρατός ήταν η πλέον αποτελεσματική στρατιωτική δύναμη στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Οι επιδόσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα ευδιάκριτες στις αμυντικές μάχες στο Γράμμο και στο Βίτσι, σε αιφνιδιασμούς όπως στο Καρπενήσι ή στον καθημερινό πόλεμο φθοράς.

Σε κάθε περίπτωση τα θύματα και της μίας και της άλλης πλευράς προέρχονταν από την ίδια κοινωνία και εγγράφονταν στο ίδιο ανθρώπινο δυναμικό, της Ελλάδας.  Ως προς αυτό οι απώλειες των δύο στρατοπέδων μπορούν να αθροιστούν και να μας δώσουν το εντυπωσιακό μέγεθος των 40 με 50.000 νεκρών – μιλούμε πάντα για αποκλειστικά στρατιωτικές απώλειες. Σε αυτό το επίπεδο ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος υπήρξε η πλέον αιματηρή στρατιωτική αναμέτρηση στην ιστορία του ελληνικού κράτους.  

Πολλοί ήταν οι Έλληνες που στρατεύθηκαν στις γραμμές των αντίπαλων στρατών στην μακρά διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Η κινητοποίηση του παρακράτους, η διόγκωση των δυνάμεων ασφαλείας και οι διαδοχικές επιστρατεύσεις έκαναν ώστε να ενταχθούν στις τάξεις του κυβερνητικού στρατοπέδου -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περισσότεροι από 400.000 άνδρες[3]. Από την άλλη πλευρά, στον Δημοκρατικό Στρατό στρατεύθηκαν σε όλη τη διάρκεια του πολέμου περισσότεροι από 150.000 άνδρες και γυναίκες. Το άθροισμα των δύο μεγεθών πλησιάζει ίσως τις 600.000 γεγονός που καθιστά την συμμετοχή στον εμφύλιο πόλεμο την πιο πολυάνθρωπη αναλογικά εμπλοκή και συμμετοχή της ελληνικής κοινωνίας σε πόλεμο.

Όσοι δεν πήραν μέρος στον πόλεμο με το όπλο στο χέρι κατέθεσαν στον βωμό του τα δικά τους βάσανα. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του πολέμου ήταν η μαζική υποχρεωτική -και ενίοτε βίαιη- μετακίνηση πληθυσμών. Σε 750.000 υπολογίστηκαν οι «εκκενωθέντες» από τον κυβερνητικό στρατό πληθυσμοί των ορεινών ή απλά των «ύποπτων» περιοχών. Άλλοι εγκατέλειψαν με δική τους πρωτοβουλία τις επικίνδυνες ζώνες ανεβάζοντας τους εσωτερικούς πρόσφυγες και εκτοπισμένους σε ένα εκατομμύριο. Έναν στους επτά κατοίκους της Ελλάδας. Αυτοί εγκαταστάθηκαν στις παρυφές των πόλεων ως «συμμοριόπληκτοι» αλλάζοντας την ανθρωπογεωγραφία της χώρας. Πολλά χωριά έμειναν για πολλά χρόνια έρημα, η παραγωγικές υποδομές τους καταστράφηκαν και η ζωή σε αυτά έπρεπε να ξαναρχίσει από την αρχή. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξανάρχισε. Ο πόλεμος έφερε την μόνιμη παρακμή σε ευρύτατες  ζώνες της ελληνικής επικράτειας και αλλοίωσε το δημογραφικό και παραγωγικό προφίλ της χώρας.

Μερικές δεκάδες χιλιάδες πολεμιστές και άμαχοι –κοντά στις 60.000 είναι το πλέον αποδεκτό μέγεθος-  εκπατρίστηκαν ακολουθώντας τον Δημοκρατικό Στρατό στην υποχώρησή του, είτε πριν από αυτήν.

Σε αντίθεση με τις περιπτώσεις των προηγούμενων μεγάλων ευρωπαϊκών εμφυλίων πολέμων του εικοστού αιώνα, του ρωσικού (1918-1921) και του ισπανικού (1936-1939), ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος είχε κυρίως στρατιωτικές απώλειες. Τα θύματα στον ρωσικό εμφύλιο ήταν πολίτες κυρίως, σε σχέση δύο ή τρία προς ένα σε σχέση με τους στρατιωτικούς. Αυτό οφειλόταν στις τρομερές στερήσεις και τις επιδημίες που χαρακτήριζαν ετούτο τον πόλεμο καθώς και στις τοπικές «εθνοκαθάρσεις» που αποτελούσαν μέρος του σύνθετου σκηνικού. Στην Ισπανία η σχέση μεταξύ πολιτών και στρατιωτικών ως προ τα θύματα ήταν περίπου ένα προς ένα. Στην ελληνική περίπτωση οι μαζικές «τυφλές» εκτελέσεις αμάχων ήταν ελάχιστες (σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο της κατοχής – ίσως γι αυτό) ενώ ήταν επίσης περιορισμένοι οι μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί με ζώνες «αμάχων». Έτσι λοιπόν η σχέση ήταν ένα ή δύο προς πέντε υπέρ των «στρατιωτικών».

Η παραπάνω διαπίστωση δεν τοποθετούσε τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο στους «καθαρούς» πολέμους, όπου οι «κανόνες» αμβλύνουν την βαρβαρότητα και την σκληρότητα του πολέμου. Στην εδώ εξάλλου περίπτωση έπρεπε να συντριβεί το φρόνημα ενός ολόκληρου λαού και τα κληροδοτήματα μιας ηρωϊκής εποχής: της Εθνικής Αντίστασης. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει με «ήπιες» και «πολιτισμένες» μεθόδους. Δεν μπορούσε να γίνει ούτε με τις αθρόες εκτελέσεις αγωνιστών και στελεχών, κάπου ανάμεσα στις 7 και στις 10.000, στα χρόνια εκείνα. Χρειαζόταν μια συνεκτική πολιτική αγριότητας.

Το κύριο εξωτερικό χαρακτηριστικό της αγριότητας ήταν η συνειδητή και βάση σχεδίου διαπόμπευση των νεκρών αντιπάλων τους από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων. Το κόψιμο κεφαλιών και η επίδειξή τους πριμοδοτήθηκε επίσημα μέσα από την διάδοση της επικήρυξης[4]. Οι βαρβαρότητες αυτές κρίθηκαν μάλιστα εξαιρετικά επιτυχημένες και οι Βρετανοί τις μιμήθηκαν -σε πιο ήπια εκδοχή- στους πολέμους ενάντια στα αντι-αποικιακά κινήματα στη νοτιο-ανατολική Ασία. Το στίγμα των «κυνηγών κεφαλών» σφραγίζει ακόμα και σήμερα την παράταξη των νικητών του εμφυλίου, την ελληνική άρχουσα τάξη, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των διαφόρων αναθεωρητών της ιστορίας να το αποξύσουν.

Ο εγκλεισμός ήταν μια άλλη παράμετρος της βαρβαρότητας: τερατώδη, για τα μεγέθη της χώρας στρατόπεδα συγκέντρωσης δημιουργήθηκαν, η Μακρόνησος, ο Άη Στράτης, το Τρίκερι, η Γυάρος, η Λέρος κά, όπου κλείστηκαν δεκάδες χιλιάδες άτομα, όσα δεν χωρούσαν πλέον οι κατάμεστες φυλακές. Ένας μεθοδικός πολιτικός σχεδιασμός οργάνωσε την αρπαγή των παιδιών των ύποπτων περιοχών και τον εγκλεισμό τους σε ειδικούς χώρους εγκλεισμού, τις περίφημες «Παιδουπόλεις» της βασίλισσας Φρειδερίκης. Ο λεγόμενος «δυτικός κόσμος» έδωσε στην Ελλάδα όλο το μέτρο της αγριότητάς του, θα χρησιμοποιούσε την εδώ εμπειρία εξάλλου στους επερχόμενους αντιαποικιακούς αγώνες.  Σε τελευταία ανάλυση όλες ετούτες οι αγριότητες εκτυλίχθηκαν χάρη στην συστηματική, τερατώδη σε μέγεθος αμερικανική οικονομική «βοήθεια». Πάνω από δύο δισεκατομμύρια δολλάρια της εποχής (περισσότερα από όσα κόστισε η ανοικοδόμηση της Δυτικής Γερμανίας στο σχέδιο Μάρσαλλ)[5] κατέθεσαν οι ΗΠΑ στον βωμό της «συντριβής του κομμουνιστοσυμμοριτισμού» στην Ελλάδα.

***

Σήμερα, εβδομήντα χρόνια μετά, η σκιά του εμφυλίου βαραίνει την πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική πραγματικότητα του τόπου. Η άρχουσα τάξη κράτησε το εμφυλιακό κλίμα (τη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για να αρχίσουμε) ως το 1974. Κατόπιν έκρινε ότι μπορούσε να «αποκαταστήσει τη δημοκρατία» κάτω από την αιγίδα, την επίβλεψη και την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των άλλων δυνάμεων του «ελεύθερου κόσμου» (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ κλπ.). Ο παρονομαστής σταθερός: η διατήρηση του καθεστώτος της αδικίας και της εκμετάλλευσης του μόχθου των εργαζόμενων.  

Από αυτή την άποψη τα στρατόπεδα που χώρισε ο εμφύλιος, πολύ απέχουν από του να συμφιλιωθούν σε μια κοινωνία αντάξια του πολιτισμού που έχτισαν όσοι μόχθησαν για ετούτο τον τόπο.

* Ο Γιώργος Μαργαρίτης είναι καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε όλα τα κείμενα του φακέλου – αφιερώματος του «Ημεροδρόμου» «Από τα Δεκεμβριανά στον Εμφύλιο» ΕΔΩ

[1]           ΓΕΣ/ΔΙΣ, Ιστορία του Ελληνικού Στρατού 1821-1997, Αθήνα, 1998, σ. 273.  Ο αριθμός των αξιωματικών και των στρατιωτών του στρατού ξηράς που σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις του εμφυλίου πολέμου υπολογίζεται σε  12.238, ενώ άλλοι 3.050 πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τον ΔΣΕ. Αν και είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς το σκεπτικό των συγγραφέων του τόμου αυτού (οι οποίοι καταγράφουν βαριές στρατιωτικές απώλειες σε ένα πόλεμο εναντίον «αόρατου» εχθρού – πουθενά δεν αναφέρεται  ο όρος Δημοκρατικός Στρατός της Ελλάδας), υποθέτουμε ότι στην καταγραφή 108.000 θανόντων πολιτών στην διάρκεια του εμφυλίου περιλαμβάνονται οι απώλειες του ΔΣΕ…

Για να έχουμε κάποιο μέτρο σύγκρισης, σύμφωνα με την ίδια πηγή οι απώλειες του Ελληνικού Στρατού στην διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Ελληνο-ιταλικός πόλεμος, Ελληνο-γερμανικός, Μάχη της Κρήτης, Μέση Ανατολή κλπ.) ανήλθαν σε 13.749 αξιωματικούς και οπλίτες νεκρούς και σε 1.823 «αγνοούμενους» (στο ίδιο, σ. 254). 

Οπωσδήποτε υπάρχουν πλήθος άλλες εκτιμήσεις, άλλες λογικές, άλλες αυθαίρετες για το ύψος των απωλειών του κυβερνητικού στρατού και όλων των συνδεδεμένων με αυτόν κρατικών ή παρακρατικών σωμάτων. Οι όποιες διαφορές δεν αλλάζουν σε τίποτα την γενική εικόνα.

[2]           Το ίδιο συμβαίνει με τις απώλειες των σώματος της Χωροφυλακής και των διαφόρων σωμάτων που κατά καιρούς παρουσιάστηκαν ως τέτοια.

[3]           Η παρατακτή δύναμη του κυβερνητικού στρατού -αυτή δηλαδή που μπορούσε μιασυγκεκριμένη στιγμή να αναπτυχθεί στα θέατρα της σύγκρουσης- κυμαινόταν από 120.000 ως 160.000 σε κάθε στιγμή του πολέμου. Σε αυτούς θα μπορούσαν να προστεθούν η Χωροφυλακή και οι μονάδες ασφαλείας ή των παραστρατιωτικών ανεβάζοντας το σύνολο σε 200 με 300.000 προ το τέλος του πολέμου.

             Η παρατακτή δύναμη του Δημοκρατικού Στρατού δεν ξεπέρασε ποτέ τους 25.000 μαχητές -άνδρες και γυναίκες. Αναλογικά μπορεί να υποστηριχθεί ότι περισσότεροι από 150.000 στρατεύθηκαν συνολικά στις γραμμές του στη διάρκεια του πολέμου.  

[4]           Πρόβλεψη αμοιβής για όποιον έφερνε το «σωστό» κεφάλι στις «Αρχές».

[5]           Το σύνολο των ποσών του σχεδίου Μάρσαλλ στα χρόνια 1948-1952, ήταν 17 δισεκατομμύρια δολλάρια της εποχής (περίπου 200 δις σε αναγωγή στις σημερινές αξίες). Ο ελληνικός εμφύλιος κόστισε στις ΗΠΑ περισσότερα από δύο δις (24 δις σε σημερινές αξίες). Η ανοικοδόμηση της Δυτικής Γερμανίες κόστισε 1,5 δις.

πηγη: imerodromos.gr

18/Αυγ/2019 Γράφτηκε από

e92dc519c3c1d0000e5795e41f4c6df5_S.jpg

του Θανάση Σκαμνάκη

Οι άδειες πόλεις και τα γεμάτα χωριά - μια φορά το χρόνο τέτοια δόξα, μετά ξανά στην ερήμωση - οι γεμάτες παραλίες (αν και λιγότερο γεμάτες από άλλες φορές) έχουν, σχεδόν κατά τα καθιερωμένα, ένα πύρινο φόντο που σιγά σιγά αφαιρεί όσα στρέμματα δάσους έμειναν έξω (;) από τα επενδυτικά σχέδια της “ανάπτυξης”, νυν και πρώην, υποκλέπτοντας σταδιακά στρέμματα ανάσας και κυβικά μέτρα ζωής. Αυτός είναι ο αίθριος Αύγουστος των ημερών μας, ο μήνας των καρπών, της θάλασσας, των πυρκαγιών, ο σύγχρονος άγιος προστάτης των διακοπών και ο πανηγυριώτης. Όλα μαζί. Κι επειδή δεν μπορούσε να υπολείπεται του Ιουλίου, και ως μήνας και ως αυτοκράτορας, τον έκαναν κι αυτόν με 31 μέρες!

Φέτος είναι κι η πανσέληνος που έπεσε ανήμερα με τη μεγάλη του γιορτή, με τις χίλιες Παναγίες, τις αιγαιοπελαγίτικες, τις βουνίσιες, τις στεριανές και με τα πανηγύρια τους.

Δεν είναι η πίστη, ούτε η παράδοση ή το φολκλόρ που κάνει τη γιορτή της Παναγίας ενδιαφέρουσα. Είναι κυρίως η ανθρώπινη διάσταση του θεϊκού. Για την ακρίβεια, η επιστροφή του θεϊκού στην βασική του πηγή, την ανθρώπινη ανάγκη. Όταν ο Θεός έγινε μακρινός πολύ και απρόσιτος - ο Γιαχβέ κάποτε ήταν κοντά στους ανθρώπους, ή, έστω, κοντά στον περιούσιο λαό -  χρειάστηκε να φέρουν οι άνθρωποι τον υιό του για να αποκαταστήσουν μια κάποια εγγύτητα, αλλά εν συνεχεία, οι εκκλησίες οργάνωσαν την πίστη ως σύστημα και πήγαν πατέρα και υιό στο μακρινό πέραν του νου και πέραν του χρόνου, οπότε έμεινε παρηγοριά μιά Παναγία.

Αν και οι αρχαίες θρησκείες περιείχαν όλες γυναικείες θεότητες σε περίοπτη θέση και ρόλο, η σκληρή πατριαρχική πίστη των Ιουδαίων τις απάλειψε, προβάλλοντας έναν άνδρα ως τον μοναδικό θεό. Οπότε, αργότερα, η χριστιανική καινοτομία χρειάστηκε την Παναγία για να καλύπτει καθημερινές ανάγκες, να μεσολαβεί στις θεϊκές αρχές, “ίνα μεσιτεύσεις εις τον εκ σου τεχθέντα, ω Δέσποινα του κόσμου γενού μεσίτρια”, όπως λέει το σχετικό απολυτίκιο. Καθότι ως γυναίκα και μάνα μπορούσε να βρίσκεται κοντύτερα στον ανθρώπινο πόνο. Η Παναγιά λοιπόν είναι “ο δικός μας άνθρωπος-θεός”.  

Κι έτσι στην “ορθόδοξη” εκδοχή του χριστιανισμού, στην Ανατολή (όπως και στην παρόμοιου χαρακτήρα άλλη άκρη της γης, την Αμερική κάτω από τον Ριο Γκράντε - ενώ ο προτεσταντικός καπιταλιστικός ορθολογισμός υποβάθμισε μέχρι εξαφάνισης το ρόλο και την παρουσία της), πιο γήινη, πιο ανθρώπινη, η Παναγία έγινε το οικείο πρόσωπο του θείου. Και ενώ οι άγιοι έχουν καθορισμένες ειδικότητες ανεξαρτήτως τόπου, οι Παναγίες είναι πολλαπλών χρήσεων, ειδικοτήτων και ιδιοτήτων, για κάθε ανάγκη, ανάλογα με την προτεραιότητα του τόπου. 

Εξ ου και τα πάνω από 500 ονόματα που έχει η Παναγία σε όλη την ελληνική επικράτεια, ανάλογα με την παραγωγή της περιοχής, τα ιδιαίτερα αιτήματά της, τα τοπικά έθιμα κλπ. Από την Παναγιά την Πορτοκαλούσα και την Παναγιά την Αμπελακιώτισσα, στην Παναγιά τη Γοργόνα, την Προυσιώτισσα, τη Γεροκομίτισσα, τη Χιλιαρμενίτισσα, τη Πονολύτρια, την Πελαγιανή, την Παρηγορήτρια, την Οικονόμο, μέχρι την Παιδεύουσα και την Μητέρα του Θριάμβου, τη Μητέρα των Χαρισμάτων κ.ο.κ.

Δεν είναι τόσο το υλικά μεταφυσικό που βρίσκει ο Νίκος Καρούζος στην ποίηση και στην σκέψη του, όσο το καθαυτά υλικό, που βρίσκει ο Κοσμάς Πολίτης και ορά στις αγιογραφίες του Νικόλαου Κουτούζη και των άλλων στα νησιά πριν γίνουν τουριστικοί προορισμοί και στα εκκλησάκια τους πριν γίνουν γραφικότητες.

Οι αγιογραφίες του Κουτούζη, εκείνος ο πνευματοποιημένος ουρανός, ώ, εκείνο το χέρι που ανασηκώνει το πέπλο, - το πόδι (εννοούσε τη γάμπα) της αγίας…

Μα ο Κουτούζης! Αχ, εκείνο το πέπλο, η γάμπα (δηλαδή το πόδι) της αγίας! Μα και τα θαμπά  πρωτόγονα εικονίσματα των άγνωστων ζωγράφων στην Πάρο, στη Μύκονο, στη Νιό, μέσα στο σιγανό ψάλσιμο του εσπερινού. Δέσποινα ημών Θεοτόκος… Να, έτσι, βαστάς την καρδιά σου στα δυό χέρια ολόγυμνη…” (Κοσμάς Πολίτης, Η κυρία Ελεονώρα).   

Τα πανηγύρια της Παναγίας στο απόγειο του καλοκαιριού, σηματοδοτούσαν από πολύ παλιά την ολοκλήρωση του αγροτικού παραγωγικού κύκλου, όταν οι άνθρωποι και χρόνο έχουν και κάποια λεφτά να ξοδέψουν για να γιορτάσουν, εκδηλώσεις όχι μόνο θρησκευτικής πίστης αλλά και συνεύρεσης, εκτόνωσης, πολυσχιδούς επικοινωνίας.

Φυσικά στα χρόνια μας έχουν συντελεστεί πολύ μεγάλες αλλαγές, όχι μόνο στα δεδομένα του εργασιακού κύκλου, ούτε μόνο στην έκφραση της πίστης, αλλά και στη γενική συνείδηση, αισθητική, κοινωνική, οικογενειακή κ.λ.π.

Κι ωστόσο η ανάγκη της επικοινωνίας παραμένει, η αναζήτηση μιας ζωής έστω και σε απόσπασμα μερικών ημερών, η αναζήτηση του άλλου εαυτού που ξαναχάνεται μόλις περάσεις τα διόδια της επιστροφής, η ιδέα της κοινότητας.

Έστω κι έτσι παραμένουν ζωντανές φωλιές νερού που αναζητούν έναν τρόπο διοχέτευσης.

Τίποτα δεν κλείνει, έστω κι αν το συνοδεύει ένας λυγμός.

πηγη: kommon.gr

17/Αυγ/2019 Γράφτηκε από

metanastes-prosfyges-10-12.jpg

Την κόλαση που έζησε και τον αργό θάνατο που υπέμειναν οι άλλοι συνεπιβάτες του περιέγραψε ένας πρόσφυγας από την Αιθιοπία, ο οποίος είναι ο μόνος που κατάφερε να επιβιώσει από όσους επέβαιναν στο μικρό σκάφος. Ο πρόσφυγας είχε ξεκινήσει μαζί με άλλους 14 ανθρώπους από την Λιβύη και διασώθηκε από τις αρχές της Μάλτας.

Ο 38χρονος Μοχάμεντ, όπως αφηγείται σε Μαλτέζικη εφημερίδα, ήταν μέλος μιας ένοπλης οργάνωσης στην Αιθιοπία. Πριν από 15 χρόνια διέφυγε στην Ερυθραία και κατόπιν στο Σουδάν. Μετά από προτροπές φίλων του, που έχουν εγκατασταθεί στη Γερμανία, πήγε πρόσφατα στη Λιβύη για να επιχειρήσει να φθάσει στην Ευρώπη μέσω της θαλάσσιας οδού.

Για 630 ευρώ (700 δολάρια) επιβιβάστηκε την 1η Αυγούστου σε μια μικρή λέμβο στη Ζαούια, 45 χλμ δυτικά της Τρίπολης. Μαζί του βρίσκονταν 5 Γκανέζοι, μεταξύ αυτών μια έγκυος γυναίκα, δύο άνδρες από την Αιθιοπία και 10 Σομαλοί.

Ο διακινητής «μας έδωσε ένα GPS και μας είπε "πηγαίνετε στη Μάλτα"». Πρώτα, εξαντλήθηκαν τα καύσιμα, κατόπιν τα τρόφιμα και το νερό, περιγράφει. «Αρχίσαμε να πίνουμε το νερό της θάλασσας. Στις πέντε ημέρες, δύο άνθρωποι είχαν πεθάνει. Κατόπιν, είχαμε δύο νεκρούς κάθε ημέρα», αναφέρει και συνεχίζει την περιγραφή του: «Είδαμε να περνάνε πολλά πλοία. Φωνάζαμε "βοήθεια, βοήθεια!". Τους κάναμε σήματα, όμως εκείνοι μας προσπερνούσαν χωρίς να σταματάνε. Πέρασε κι ένα ελικόπτερο από πάνω μας και έφυγε».

Με τη ζέστη που επικρατούσε, η οσμή από τα πτώματα έγινε αφόρητη. Ο Μοχάμεντ, μαζί με τον Ισμαήλ, έναν Σομαλό που γνώρισε στη Λιβύη, πέταξαν έναν - έναν τους νεκρούς στη θάλασσα, μέχρι που έμειναν μόνοι τους στη βάρκα.

Από αυτό το σημείο και μετά, ο 38χρονος πρόσφυγας δεν θυμάται το θάνατο του Ισμαήλ ούτε τη διάσωση του από το λιμενικό της Μάλτας. Ξύπνησε σε ένα νοσοκομείο, όπου τον είχαν μεταφέρει με ελικόπτερο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP) - 902.gr

17/Αυγ/2019 Γράφτηκε από

.jpg

Η αυξημένη χοληστερόλη είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης (HDL) αυξάνονται λόγω υπερκατανάλωσης τρανς λιπαρών, επεξεργασμένων υδατανθράκων, ραφιναρισμένης ζάχαρης, έλλειψης φρούτων και λαχανικών, καθιστικής ζωής και υπερβολικού βάρους.

Δείτε στο video που ακολουθεί 9 συμπτώματα υψηλής χοληστερόλης που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Πηγή: Bright Side - video: Natural Health Remedies

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή