Σήμερα: 24/10/2020
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 09:42

Η απεργία την Πέμπτη 15/10 στο δημόσιο και στα ΜΜΕ να γίνει βήμα κλιμάκωσης

Γράφτηκε από

apergia-199x118.jpg

Μια πρώτη μαζική απεργιακή απάντηση θα λάβει η κυβέρνηση την ερχόμενη Πέμπτη 15 Οκτωβρίου καθώς οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία, μετά από απόφαση του Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ. Επίσης απεργία έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Μεταφορών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των μεταφορών, ενώ τρίωρη στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ ( ΜΕΤΡΟ, ηλεκτρικός και ΤΡΑΜ).  Αγωνιστικά πρωτοβάθμια ταξικά σωματεία καλούν στις 10πμ στην Κοραή, το ΠΑΜΕ καλεί στα προπύλαια και η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά ακάθεκτη και σε εφ’ όλης της ύλης επίθεση σε κάθε είδους δικαίωμα, από το 8ωρο/40ωρο, μέχρι την πληρωμή για υπερωριακή απασχόληση και από τη διαδήλωση μέχρι τη δυνατότητα πραγματικών συνελεύσεων και προκήρυξης απεργιών στους χώρους δουλειάς, με το νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα που ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή τις προσεχείς εβδομάδες.

Από την άλλη, τα δεκάδες κρούσματα σε χώρους δουλειάς, σε εργοστάσια, συσκευαστήρια, γηροκομεία, νοσοκομεία, σχολεία, η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορωνοϊού καθώς η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις συνθήκες συνωστισμού σε μέσα μαζικής μεταφοράς, χώρους εργασίας και χώρους εκπαίδευσης, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα με την πολιτική της ευνόησε ξενοδόχους, εμπόρους και επιχειρηματίες, αποδεικνύουν την χρεοκοπία της κυβερνητικής γραμμής για τη δημόσια υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι δυνάμεις του ταξικού εργατικού κινήματος καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καθώς και σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.Γιατί τώρα – και όχι μετά – χρειάζεται πανεργατικός ξεσηκωμός, μαζικό κίνημα ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής, για την επιβίωση του λαού. Οι εργαζόμενοι και ο λαός να μην ανεχτού άλλο το παρατεταμένο συνδικαλιστικό lockdown που προωθούν οι παρατάξεις του κυβερνητικού, κρατικού συνδικαλισμού και της υποταγής στα συμφέροντα του ΣΕΒ και των επιχειρηματιών. Να υπερβούν τη στήριξη που προσφέρουν στην κυβέρνηση οι συνδικαλιστικές ηγεσίες με στροφή στη βάση, τον κόσμο της δουλειάς στα πρωτοβάθμια σωματεία, τις συνελεύσεις και τις επιτροπές αγώνα. Με απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις θα νικήσουμε την κυβερνητική αποθράσυνση.

Τα αιτήματα της απεργίας

Οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων απαιτούν:

Θωράκιση της Δημόσιας Υγείας. Γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Δωρεάν τεστ σε όλους, όπου οι ανάγκες το απαιτούν. Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας. Προστασία των ευπαθών ομάδων. Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση από την κανονική άδεια.

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών. 15 μαθητές ανά τμήμα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.

Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων.

Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – Ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα.

Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά με προτεραιότητα στην Υγεία (Παιδεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ).

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1για τη λήψη απόφασης για απεργία. Κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στο Δημόσιο. Θα ακυρώσουμε στην πράξη τις τροπολογίες του Υπουργείου Εργασίας.

Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.

Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσει.

Απεργούν νοσοκομεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια

Την Πέμπτη πανελλαδική απεργία έχει προκηρύξει και η ΠΟΕΔΗΝ η οποία οργανώνει «πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ». Η πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία θα εκκινήσει από την Πλατεία Μαβίλη στις 8.30πμ και θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία διεκδικούν ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση εκτάκτων, αυξήσεις μισθών, ισχυρή δημόσια υγεία

Απεργία προκήρυξαν και οι δύο εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ απαιτώντας:

• Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, με μέγιστο τους 15 και με ένα μαθητή ανά θρανίο έτσι ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις όπως και στους άλλους κλειστούς χώρους. Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (Ν.4692/2020) που αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 25 από 22 εν μέσω πανδημίας!

• Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία. Λέμε όχι στις 3μηνες συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επιπλέον εκπαιδευτικούς στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που θα καλύπτουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία.

• Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν από το κράτος, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

• Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) διεκδικούν:

-Να αγοραστούν ανταλλακτικά, υλικά και αναλώσιμα προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, με πυκνότερα δρομολόγια στο άμεσο μέλλον, που θα αποτρέπουν τον συνωστισμό στις αποβάθρες.

Τα αιτήματα της ΟΣΜΕ είναι:

• Η άμεση απόσυρση των ιδιωτών ΚΤΕΛ από τη δημόσια αστική συγκοινωνία της Αθήνας.
• Η επαναφορά στο σύστημα συγκοινωνιών της ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ όλων των δρομολογίων που έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ.
• Η επαναφορά σε ισχύ του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού των ΚΤΕΛ.

ΠΗΓΗ: pandiera.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή