Σήμερα: 08/07/2020
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 07:35

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» ξεσκέπασαν το «μαύρο μέτωπο» της Γαλλίας

Γράφτηκε από

yellowyests-1024x674.jpg

Λίτσα Φρυδά

Ένας χρόνος μετά 

Κίνημα ανατρεπτικό και επαναστατικό ή αντιδραστικό μόρφωμα; Χειραφετητική εξέγερση από το μέλλον ή λαϊκίστικη-εθνικιστική διαμαρτυρία; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που βρίσκονται εδώ και καιρό στο επίκεντρο των συζητήσεων και των αναλύσεων – κυρίως στον χώρο της διανοούμενης και μαχόμενης Αριστεράς – που γίνονται αναφορικά με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων». Της πιο σημαντικής, ίσως, λαϊκής εξέγερσης στη Γαλλία μετά τον Μάη του ’68, που αυτή την Κυριακή κλείνει ακριβώς έναν χρόνο από την ξαφνική για τους περισσότερους εμφάνισή της. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το κίνημα δύσκολα μπορεί να κατηγοριοποιηθεί, αφού τόσο τα αίτια της δημιουργίας του όσο και τα χαρακτηριστικά του δεν ήταν ξεκάθαρα, τουλάχιστον στο αρχικό του στάδιο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα «Κίτρινα Γιλέκα» ήρθαν και τάραξαν πολύ τα νερά του κοινωνικού γίγνεσθαι. Παρά δε το γεγονός ότι τα τελευταία Σάββατα δεν θυμίζουν ιδιαιτέρως όσα συνέβησαν όλα τα προηγούμενα που ακολούθησαν την έκρηξη της 17ης Νοεμβρίου 2018, το «κίτρινο» αποτύπωμα στη Γαλλία είναι πλέον τόσο έντονο που κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει.

Πολύ περισσότερο που στη γαλλική κοινωνία υπάρχουν σήμερα χιλιάδες άνθρωποι –κυρίως νέοι– οι οποίοι βολοδέρνουν ανάμεσα στην απόγνωση και την ελπίδα, την παραίτηση και τον αγώνα διαρκείας, τον συμβιβσσμό και την ανυπακοή. Η αυτοπυρπόληση του 22χρονου φοιτητή στη Λιόν την περασμένη Παρασκευή, το κατηγορητήριό του προς τις διαδοχικές κυβερνήσεις, την ΕΕ και τη Λεπέν που αποτέλεσε έναν καταπέλτη για όσους το διάβασαν, οι μαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν, οι μικρές και μεγάλες φλόγες που καίνε απ’ άκρου εις άκρον της χώρας — όλα αυτά αποδεικνύουν ότι το καζάνι βράζει και η λάβα του αναζητεί ρωγμές για να ξεχυθεί και να κάψει, ώστε να ξαναγεννηθεί το φως.

Το πρωτόγνωρο κίνημα είναι εδώ, αναζητεί, σχεδιάζει και προκαλεί

πηγη: prin.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή