Σήμερα: 17/10/2019
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019 10:16

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ 2019

Γράφτηκε από

.jpg

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αρ. Αποφ. Εκγρισεως 1242/1915 ΠΡΩΤΟΔ. ΑΘΗΝΩΝ

Α.Μ. ΠΡΩΤΟΔ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ 1

ΤΜΗΜΑ Γ.Σ.Ε.Ε.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ ΟΜΗΡΙΔΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19, Τ.Κ. 185 31 ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΤΗΛ.: 210.41.00.830,

FAX: 210 41.77.697, email. ekp@otenet.gr

Πειραιάς 30/9/2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά αποφάσισε Ομόφωνα την κήρυξη νέας 24ωρης Παμπειραϊκής Απεργίας για τις 2 Οκτωβρίου ενάντια στον Αναπτυξιακό νόμο που έφερε η Κυβέρνηση, ο οποίος δίνει γη και ύδωρ στους "επενδυτές" με παράλληλο τσάκισμα στα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι φανερή πλέον η επιχείρηση   να μπει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων.

Μετά από 10 χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων που σαν οδοστρωτήρας πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας χρεώσουν εκ' νέου την ανάπτυξή τους.

Προωθούν την εφαρμογή της Ιδιωτικής Ασφάλισης μέσω των τριών πυλώνων.

Την άμεση υλοποίηση των κατασχέσεων με τους πλειστηριασμούς.

Την ιδιωτικοποίηση, ότι απέμεινε, από τις κερδοφόρες μονάδες της ΔΕΗ αλλά και την ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, Ενέργεια, κλπ.

Στον πυρήνα του κεντρικού σχεδιασμού είναι το περίφημο «επιθετικό κράτος» το οποίο σημαίνει πιο επιθετικό κράτος απέναντι στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, πιο αποφασιστική στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

 • Τον οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων. Για την όποια επέκταση τους, προστίθεται και ο όρος να υπάρχει “τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου”.
 • Την ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 1500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012-2013 για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.
 • Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!
 • Την θέσπιση "ηλεκτρονικού μητρώου" και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες.
 • Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ
 • Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα την μη αναγνώριση των ενσήμων!
 • Υπονομεύει την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης
 • Ορίζει τον Υπουργό Εργασίας ως “ανώτατο άρχοντα”, για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Δηλαδή ο Γ. Βρούτσης ο γνωστός υπουργός Εργασίας με τις γνωστές αντεργατικές περγαμηνές από την προηγούμενη θητεία του θα υπερβαίνει των καταστατικών των σωματείων, τις συλλογικές αποφάσεις τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για απεργίες. Θα μας φακελώνει όπως νομίζει, θα δίνει τα στοιχεία των συνδικάτων όταν θέλει, θα απαγορεύει με εμπόδια την συλλογική δράση και τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, θα μετατρέπει εν ολίγοις τα καταστατικά των σωματείων σε “κουρελόχαρτα”.
 • Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία και με υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζονται οι “λεπτομέρειες” που μόνο τέτοιες δεν είναι. Δηλαδή κάθε θέμα σχετικά με την δημιουργία του Μητρώου και τι στοιχεία θα περιλαμβάνει, τη δημοσιότητα αυτών των στοιχείων, κάθε τεχνική λεπτομέρεια, που θα χορηγούνται αυτές οι πληροφορίες, τους όρους προστασίας αυτών των ευαίσθητων δεδομένων.

Πήραν φόρα από τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και το αντεργατικό πλαίσιο όλων των Κυβερνήσεων και νομίζουν ότι θα σαρώσουν τα πάντα.

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Οι εργαζόμενοι θα δώσουν την απάντηση που αρμόζει στα σχέδια Κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Πειραιά να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία στις 2 Οκτωβρίου.

Ενάντια στον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης που δίνει «γη και ύδωρ» στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στη μεγαλοεργοδοσία, τσακίζοντας παράλληλα τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ενάντια στον νόμο που επιχειρεί να βάλει περισσότερα εμπόδια και φραγμούς στα συνδικάτα.

Παλεύουμε για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζομένων, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, για συνδικάτα ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Η Διοίκηση

 • Τελευταια
 • Δημοφιλή