Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 21:04

ΛΑΝΤΖΑ: Εστιατόριο-κάτεργο βασανίζει εργαζόμενο. Ακόμα ένας εφιάλτης στην κουζίνα

Γράφτηκε από τον

mpotrini-kafto-ladi.jpg

Ένα ακόμα περιστατικό άγριας εργοδοτικής βίας εν μέσω τουριστικής σεζόν είδε χθες το φως της δημοσιότητας, με θύμα ένα 19χρονο πρακτικάριο ο οποίος κατήγγειλε στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας βασανιστήρια με καυτό λάδι και κλωτσιές από τον υπεύθυνο κουζίνας του εστιατορίου στο οποίο προσελήφθη για πρακτική άσκηση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, όλες αυτές οι «πρακτικές» από πλευράς του υπευθύνου κουζίνας ήταν εν γνώσει του ιδιοκτήτη του εστιατορίου, γνωστού, πέραν της ιδιότητάς του και της εξ αυτής καταξίωσης, και από την πολυετή παρουσία σε σχετικά τηλεοπτικά reality shows.

Το γαϊτανάκι δηλώσεων και ανακοινώσεων από τον ιδιοκτήτη και διάφορους όμορους «καταξιωμένους» σεφ και επιχειρηματίες καλά κρατεί, με τον κυνισμό αυτών να είναι ιδιαίτερα προκλητικός: εντάσεις και ατυχήματα συμβαίνουν, κανείς δεν κάθεται (στο κάτεργο) άμα δε θέλει, όλοι έχουμε περάσει δύσκολα για να ανέβουμε στον κλάδο κλπ. Είναι αυτός ο κυνισμός, ωστόσο, που καθιστά άκυρη την ίδια τη διάψευση στην οποία σπεύδουν. Παραδέχονται ουσιαστικά με τον πλέον ωμό τρόπο πως ετσι έχει η κατάσταση σε αυτόν τον κλάδο.

Προσβολές, καψόνια και τραμπουκισμοί, ξεχειλωμένα ωράρια όταν πέφτει δουλεία, απουσία ρεπό, κατάλυση σε κοντέινερ ή στοίβαγμα σε αποθήκες, απλήρωτες πρακτικές στο κυνήγι μιας γκλαμουράτης καριερας . Οι περισσότεροι σε λίγα χρόνια θα ψάχνουν τρόπο να ξεφύγουν από τον κλάδο ή θα συνεχίζουν με εγχειρήσεις στα γόνατα και στην μέση ,με τεράστια ψυχολογικά προβλήματα και τα υψηλότερα ποσοστά σε ναρκωτικά από όλους τους κλάδους παγκοσμίως.

Αυτή όπως μας λένε και τα αφεντικά είναι η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού. Αυτά τα ξέρουμε και εμεις που έχουμε γυρίσει τα μισά νησιά όχι για διακοπές αλλά για δουλειά, αυτά βιώνουμε και το χειμώνα που η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο, που βασιλεύει η μαύρη ή υποδηλωμένη εργασία, που οι καμαριέρες στα χλιδάτα ξενοδοχεία λιποθυμούν την ώρα της δουλειάς, που τα αφεντικά σηκώνουν χέρι όταν τολμάμε να ζητήσουμε τα αυτονόητα.

Αυτή η κατάσταση τα τελευταία χρόνια όλο και χειροτερεύει καθώς οι μνημονιακές κυβερνήσεις με τελευταία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα δωράκια της στον ΣΕΤΕ και στην ΠΟΞ μέχρι και την τωρινή της ΝΔ που ουσιαστικά καταργεί την επιθεώρηση εργασίας έχουν δώσει το ελεύθερο στα αφεντικά να μας μεταχειρίζονται οπως θέλουν μέχρι η Ελλάδα να γίνει παράδεισος για τους τουρίστες και κόλαση για όλους τους υπόλοιπους. Η πολιτική κάλυψη κυβερνήσεων και εργοδοτικού συνδικαλισμού υπό την μορφή της «βιώσιμης ανάπτυξης» και «απασχόλησης των νέων», συνετέλεσε αποφασιστικά στη διαμόρφωση συνθηκών γαλέρας για χιλιάδες εργαζόμενους στα χρόνια της κρίσης.

Σκύβουμε το κεφάλι όμως και τα δεχόμαστε όλα αυτά;

Φυσικά και όχι. Μπροστά σε αυτό τον εργασιακό μεσαίωνα δε μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον συνάδελφό μας στην Κέρκυρα και καλούμε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη να καταγγείλει τις όποιες αυθαιρεσίες έχουν τελεστεί εις βάρος του και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, μέσα από τα σωματεία του κλάδου και τους συλλόγους εκπαιδευομένων. Μόνο η συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση θα μπορέσει να βάλει τέλος στην οδυνηρή καθημερινότητα που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε έναν τόσο κομβικό για την ελληνική οικονομία κλάδο, αυτόν του επισιτισμού-τουρισμού.

[…]

ΥΓ: Ο εν λόγω εργοδότης, όπως προαναφέρθηκε, μας είναι γνωστός και από τη μικρή οθόνη, μέσα από εκπομπές όπου επεδείκνυε τον ίδιο κυνισμό και την ίδια ωμή και ειρωνική αντιμετώπιση σε κάθε εργασιακό περιβάλλον στο οποίο καλούνταν σαν σωτήρας να επέμβει. Και είναι η μικρή οθόνη και όλα τα αντίστοιχα τηλεοπτικά προϊόντα προσομοίωσης της πραγματικότητας που έχουν παίξει το ρόλο τους στην εμπέδωση της κυρίαρχης αντεργατικής ρητορικής, των ιδεολογημάτων που θέλουν το νέο να θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της επαγγελματικής ανέλιξης, τον άνεργο αποκλειστικά υπεύθυνο για τα δεινά του, το χαμηλά αμειβόμενο ανάξιο για κάτι καλύτερο, γιατί έτσι είναι οι κανόνες της αγοράς. […]

πηγη:  ergasianet.gr


  • Τελευταια
  • Δημοφιλή