Σήμερα: 19/08/2019
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 08:41

«Σισμανόγλειο»: Κινητοποιήσεις και καταλήψεις Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη από τους εργαζομένους

Γράφτηκε από

2015_koinonia_ygeia_nosokomeia-tameia_sismanogleio.jpg

Το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου εργαζομένων σε συνεδρίασή του αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη Μ. Δευτέρα και Μ. Τρίτη διαμαρτυρόμενο για τις έντονες ελλείψεις σε προσωπικό και την επέκταση του νοσοκομείου με το άνοιγμα ενός νέου τμήματος «χωρίς να υπάρχουν οι όροι για την ασφαλή λειτουργία του».

Σύμφωνα με ανακοίνωση-καταγγελία του Σωματείου εργαζομένων, ο διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου «με εσπευσμένη απόφαση του για την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας της Ψυχογενούς Ανορεξίας στις 11/4/2019, και ενόψει της φιέστας για τον απολογισμό του έργου του και την ανακοίνωση τού  ανοίγματος της συγκεκριμένης μονάδας την Τρίτη 23/4, προχωρά σε βεβιασμένη  λειτουργία της Μονάδας με προσωπικό που κατά πλειοψηφία προέρχεται από το ήδη υπάρχον, διαιωνίζοντας την ελλιπή λειτουργία των υπόλοιπων νοσηλευτικών τμημάτων και την επαγγελματική εξουθένωση των εργαζομένων».

«Υπάρχουν νοσηλευτικά τμήματα με οκτώ ή εννιά νοσηλευτές (όταν χρειάζονται το λιγότερο 13) για τη κάλυψη της 24ωρης λειτουργίας τους. Ένας νοσηλευτής στη βάρδια με συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, μονοβάρδιες, χωρίς τα δύο ρεπό που προβλέπονται ανά εβδομάδα, χωρίς τη δυνατότητα αδειών. Η κατάσταση είναι πλέον άκρως επικίνδυνη», επισημαίνει το Σωματείο.

Επισημαίνουν ακόμα ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη ιδιαίτερα του νοσηλευτικού προσωπικού στους ξενώνες του Σισμανογλείου «Το Σπίτι» και «Όρμος», αλλά και όλων των κλάδων που εργάζονται στους ξενώνες που καθιστά τη λειτουργία τους αδύνατη. «Το προσωπικό αυτό δεν επαρκεί να βγάλει τις βάρδιες και να λειτουργήσει σε 24ωρο. Οι συνθήκες βίας και έντονης παραβατικότητας οδηγούν τους εργαζόμενους πέρα από τα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης».

Να σημειωθεί ότι την Μ. Τρίτη στους καλεσμένους για την παρουσίαση του απολογισμού είναι και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Το ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων στη συνεδρίαση του τη Δευτέρα 15/4/2019 και μετά από την Γενική Συνέλευση Εργαζομένων αποφάσισε και καλεί όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 22/4 και Τρίτη 23/4 διαμαρτυρόμενο για τις έντονες ελλείψεις σε προσωπικό και την επέκταση του νοσοκομείου με το άνοιγμα ενός νέου τμήματος χωρίς να υπάρχουν οι όροι για την ασφαλή λειτουργία του..

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ

Ο Διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου με την εσπευσμένη απόφαση του για την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας της Ψυχογενούς Ανορεξίας στις 11/4/2019, και ενόψει της φιέστας για τον απολογισμό του έργου του και την ανακοίνωση τού ανοίγματος της συγκεκριμένης μονάδας την Τρίτη 23/4, προχωρά σε βεβιασμένη λειτουργία της Μονάδας με προσωπικό που κατά πλειοψηφία προέρχεται από το ήδη υπάρχον, διαιωνίζοντας την ελλιπή λειτουργία των υπόλοιπων νοσηλευτικών τμημάτων και την επαγγελματική εξουθένωση των εργαζομένων.

Υπάρχουν νοσηλευτικά τμήματα με οκτώ ή εννιά νοσηλευτές (όταν χρειάζονται το λιγότερο 13) για τη κάλυψη της 24ωρης λειτουργίας τους. Ένας νοσηλευτής στη βάρδια με συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, μονοβάρδιες, χωρίς τα δύο ρεπό που προβλέπονται ανά εβδομάδα, χωρίς τη δυνατότητα αδειών. Η κατάσταση είναι πλέον άκρως επικίνδυνη. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

Διαιωνίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων με τις ελαστικές μορφές εργασίας να είναι κανόνας(επικουρικοί, ΟΑΕΔ) και με αριθμητικές αλχημείες δε ανοίγουν νέα τμήματα. Είμαστε υπέρ του ανοίγματος κάθε νέου τμήματος αλλά με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όπως και στην μονιμοποίηση των υπάρχοντος που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες χρόνια τώρα.

Την ίδια στιγμή η μεγάλη έλλειψη ιδιαίτερα του νοσηλευτικού προσωπικού στους ξενώνες του Σισμανογλείου «Το Σπίτι» και «Όρμος», αλλά και όλων των κλάδων που εργάζονται στους ξενώνες καθιστά τη λειτουργία τους αδύνατη. Το προσωπικό αυτό δεν επαρκεί να βγάλει τις βάρδιες και να λειτουργήσει σε 24ωρο. Οι συνθήκες βίας και έντονης παραβατικότητας οδηγούν τους εργαζόμενους πέρα από τα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Την ίδια ώρα είναι υποχρεωμένοι να φιλοξενούν έφηβους με σοβαρή παραβατικότητα καθώς και έφηβους που πάσχουν από οξύ ψυχιατρικό νόσημα (εισαγγελικές εντολές) και χρήζουν νοσηλείας σε ψυχιατρικά τμήματα.

Οι ανωτέρω έφηβοι είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά και να συνυπάρξουν με τους άλλους έφηβους που πληρούν όλες εκείνες τις αναγκαίες προϋποθέσεις φιλοξενίας τους στους ξενώνες, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα, αλλά και επικίνδυνες συνθήκες για την ασφάλεια τόσο των φιλοξενούμενων εφήβων όσο και του προσωπικού.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ:

 • Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 22/4/2019 ΑΠΟ ΤΙΣ 8ΠΜ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΊΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 • Μ. ΤΡΙΤΗ 23/4/2019 ΑΠΟ ΤΙΣ 8ΠΜ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΦΙΕΣΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Α. ΞΑΝΘΟ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 • Να στελεχωθούν τα νοσηλευτικά τμήματα του νοσοκομείου με το απαιτούμενο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ώστε να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

 • Να λειτουργήσει η συγκεκριμένη μονάδα Ψυχογενούς Ανορεξίας με επαρκές και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, η ανάπτυξη της οποίας είναι σε ομηρία διαχρονικά από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του παρόντος και του παρελθόντος.

 • Την άμεση απομάκρυνση των εφήβων από τους ξενώνες «Το Σπίτι» και «Όρμος» του νοσοκομείου μας με παραβατική συμπεριφορά που απαιτεί διαφορετικού τύπου δομές καθώς και των εφήβων με ψυχιατρικό νόσημα για τους οποίους είναι απαραίτητη η ψυχιατρική νοσηλεία σε κλειστή ενδονοσοκομειακή μονάδα εφήβων, αλλά και την απαγόρευση φιλοξενίας στο μέλλον αυτών των κατηγοριών εφήβων στους ξενώνες. Την απομάκρυνση των παραβατικών εφήβων από τη Μονάδα Εφήβων του Σισμανογλείου.

 • Την άμεση στελέχωση των ξενώνων με το προβλεπόμενο νοσηλευτικό προσωπικό και το προσωπικό των άλλων ειδικοτήτων, σύμφωνα με τον Οργανισμό του νοσοκομείου και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των ξενώνων.

 • Να αξιοποιηθούν όλα τα παροπλισμένα κρεβάτια του νοσοκομείου.

 • Μαζικές προσλήψεις και στις υπόλοιπες υπηρεσίες στο νοσοκομείο (Διοικητικό, Τεχνικό, Παραιατρικό πρόσωπικό).

 • Ανάπτυξη και λειτουργία των κλειστών τμημάτων στο Νοσοκομείο Αμ. Φλέμιγκ και Μπόμπολα που έκλεισαν τα έτη 2012-2013.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ προς κάθε κατεύθυνση

Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία Διοίκηση

 • να λειτουργεί το νοσοκομείο με επισφάλεια για ασθενείς και εργαζόμενους.

 • να καταστρατηγεί τις ίδιες τις αποφάσεις της με τις οποίες απαγορεύει τη φιλοξενία των παραβατικών εφήβων και των εφήβων με οξύ ψυχιατρικό νόσημα στους ξενώνες και αντ΄αυτού να στέκεται ως παρατηρητής. Η Διοίκηση του νοσοκομείου έχει την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη για όσα συμβαίνουν και για ό,τι συμβεί στο μέλλον.

ΔΕ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΞΕΝΩΝΑ

ΚΑΛΟΥΜΕ

 • Όλους τους Συναδέλφους ΑΜΕΣΑ και ΑΚΑΡΙΑΙΑ να δώσουν το δυναμικό τους παρόν,

 • Τα Σωματεία ΑΜ.ΦΛΕΜΙΓΚ και ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ,

 • Την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ,

 • Τους τοπικούς φορείς να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας,

 • Τους πολίτες να σταθούν δίπλα μας,

 • Τους ασθενείς να κατανοήσουν την αγωνία μας για τη Δημόσια Υγεία.

πηγη: ergasianet.gr

 • Τελευταια
 • Δημοφιλή