Σήμερα: 17/01/2019
Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 08:19

Τα κλεμμένα από τις συντάξεις θα κερδηθούν στον δρόμο!

Γράφτηκε από

_κλεμένα.jpg

Δημήτρης  Στάμουλης

Την ώρα που οι συνταξιούχοι στρέφονται μαζικά στην διεκδίκηση των αναδρομικών μέσω κυρίως της δικαστικής οδού, η κυβέρνηση που «μάχεται» για να μην (ξανα)περικοπούν οι συντάξεις, θα εξαντλήσει κάθε μέσο για να μη… δώσει δεκάρα τσακιστή. Αντιθέτως η κυβέρνηση αντιθέτως ετοιμάζεται να δώσει άμεσα τα αναδρομικά σε στρατιωτικούς, δικαστές και σώματα ασφαλείας

Μπορεί η κυβέρνηση να διατείνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση, ότι δίνει «αγώνα» με τους δανειστές για να μην (ξανα)περικοπούν οι συντάξεις -τις περικοπές που η ίδια ψήφισε!- αλλά την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να επιστρέψει τα περίπου 9 δισ. ευρώ που έχουν πετσοκοφτεί από τους συνταξιούχους, με τους μνημονιακούς νόμους του 2012, τους οποίους έκρινε αντισυνταγματικούς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες ένα άλλο θέμα απασχολεί τους συνταξιούχους. Χιλιάδες αγωγές και αιτήσεις υποβάλλονται καθημερινά σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικό ταμείο) από συνταξιούχους που διεκδικούν την επιστροφή αναδρομικών από τα κομμένα δώρα και τις περικοπές στις αποδοχές τους, οι οποίες μπορεί να φθάσουν ως και 25.000 ευρώ για τον καθένα.

Αυτή την τάση τροφοδοτούν τα ΜΜΕ αλλά και τα πρωτοδικεία που εκδίδουν αποφάσεις δικαίωσης συνταξιούχων που έχουν προσφύγει και ζητούν την αναδρομική καταβολή των δώρων καθώς και την καταβολή τους από δω και στο εξής. Ήδη, εκδόθηκαν άλλες δύο νέες αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθήνας που δικαιώνουν συνταξιούχους, ενώ και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξέδωσε απόφαση που «διατάσσει» την κυβέρνηση σε άμεση καταβολή -με τόκο 6%- σε όλους τους συνταξιούχους των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.

Ως γνωστόν, ως αντισυνταγματικές έχει κρίνει το ΣτΕ τρεις νόμους: α) το ν. 4051/2012, που επέβαλε περικοπές επικουρικών συντάξεων 10% έως 20%, β) το ν. 4093/2012, που επέβαλε μειώσεις στο άθροισμα συντάξεων από 5% έως και 20%, ανάλογα του ύψους τους και γ) το ν. 4093/2012 που κατάργησε τα δώρα στις κύριες συντάξεις.

Η κυβέρνηση, η οποία για να εκλεγεί είχε υποσχεθεί επιστροφή της 13ης  σύνταξης, όχι μόνο δεν αμφισβήτησε τους νόμους που κατάργησαν δώρα και συντάξεις, αλλά ψήφισε και τον επαίσχυντο νόμο Κατρούγκαλου που «πετσόκοψε» κι άλλο παλιούς και νέους συνταξιούχους. Όταν άρχισε να φουντώνει η συζήτηση για τα αναδρομικά, εξήγγειλε διά στόματος Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ,  μόνο την «τακτοποίηση» των «υπηρετών» του αστικού κράτους, στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας, όπου τα αναδρομικά τους αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν από το 2012. Ενώ σκανδαλωδώς, οι γιατροί θα λάβουν αναδρομικά μόνο από τον Μάρτιο 2018 μέχρι σήμερα! Στη συνέχεια, ο αρμόδιος υφυπουργός Αν. Πετρόπουλος, περιπαίζοντας τους συνταξιούχους, τους διαμήνυσε να μην κάνουν δικαστικές ενέργειες γιατί δεν πρόκειται να λάβουν φράγκο! Ενώ όταν αυξήθηκε το κύμα των αιτήσεων, κυβέρνηση και ΕΦΚΑ ανέβασαν και ειδική… ηλεκτρονική πλατφόρμα για να τους «διευκολύνουν»!

Βέβαια η δικαστική οδός για τους συνταξιούχους δε θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Ήδη, κατά των πρωτόδικων αποφάσεων ασκούνται εφέσεις από το ελληνικό Δημόσιο. Επιπλέον, η όλη μεθόδευση με τις αιτήσεις έχει και παγίδες.  Όπως καταγγέλλει η ΠΕΣΕΚ (συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί), ενώ η κυβέρνηση φαινομενικά  διευκολύνει τους συνταξιούχους, με την ηλεκτρονική αίτηση, αξιοποιεί την τεχνολογία για να τους εξαπατήσει, μέσω της έντυπης αίτησης. Στο «στημένο» κείμενο του ΕΦΚΑ ο κάθε συνταξιούχος θα ζητεί «να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις που έχουν καθοριστεί με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη». Δηλαδή στην ουσία θα αποποιείται από τις αναδρομικές περικοπές, τα δώρα και τα επιδόματα αδείας από 1// 2013 με δική του ευθύνη. Η ΠΕΣΕΚ καταγγέλλει τις «κουτοπονηριές» εκ μέρους του ΕΦΚΑ.

Το ερώτημα που τίθεται εν τέλει είναι: Αξίζει ένας συνταξιούχος να κινηθεί προς μια τέτοια κατεύθυνση; Τίποτα δεν πρέπει να χαριστεί αλλά οι πραγματικές νίκες  θα έρθουν μόνο από ένα κίνημα που θα διεκδικήσει αφενός την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ με καθολικό τρόπο για όλους τους συνταξιούχους και την επιστροφή όλων των μνημονιακών περικοπών, αφετέρου την κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων και της πολιτικής που τους γεννά. Άλλωστε η παρούσα κυβέρνηση -και η όποια μελλοντική- θα εξαντλήσει κάθε μέσο για να μην… τηρήσει το νόμο και να μη δώσει δεκάρα τσακιστή.

πηγη: prin.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή