Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 12:29

Διακλαδική απεργία σήμερα και πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γράφτηκε από τον

diakladiki-noemvrios2018-sek-smed-sivpsa-ssm-smemko-nokia.jpg

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας εργατικά σωματεία, στο πλαίσιο 24ωρης διακλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει εργαζόμενοι, απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Οι διαδηλωτές, με κεντρικό σύνθημα «η αλληλεγγύη όπλο των εργατών, πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών», συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Χαυτεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τον ΣΕΒ και τη Βουλή.

Στην απεργία μετείχαν: Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), Σύλλογος Μεταφραστών – Επιμελητών – Διορθωτών (ΣΜΕΔ), Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ), Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ), Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ), Σωματείο Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ Ελλάδος, Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων του Κλάδου του Επισιτισμού (ΣΣΜ), και Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων του Κλάδου του Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, για σήμερα 1η Νοέμβρη 2018 στάση εργασίας κήρυξαν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών ΠΕ «Αριστοτέλης», ΠΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου Φυλής, ΠΕ Ανατ. Αττικής «Κ. Σωτηρίου», οι ΕΛΜΕ Α-Γ Β’ Αθήνας, Β΄Αθήνας, Ε’ Αθήνας, Δυτικής Αττικής και Ε’ Θεσσαλονίκης, το Σωματείο εργαζομένων ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», ο Σύλλογος Εργαζομένων Κεντρικής Υπηρεσίας Υπουργείου Δικαιοσύνης, το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και το Σωματείο Συμβασιούχων Εργαζομένων Υπηρεσίας Ασύλου (ΣΕΣΥΑ). Την απεργία και και τις απεργιακές κινητοποιήσεις στήριξαν ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) Αττικής, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), αλλά και η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ (διαβάστε εδώ τη σχετική ανακοίνωση).

Πολλά μέλη της παράταξης παραβρέθηκαν στη σημερινή συγκέντρωση, με επικεφαλής το Γρηγόρη Καλομοίρη (μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και επικεφαλής των δυνάμεων του ΜΕΤΑ στο Δημόσιο), το γραμματέα του ΜΕΤΑ Γιώργο Χαρίση (μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ) και το Χρήστο Βαγενά (μέλος ΔΣ ΠΟΠΟΚΠ).

Τα σωματεία διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς «σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες», κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και της νομοθετικής ρύθμισης που επιτρέπει ορισμό του κατώτατου μισθού με κρατική παρέμβαση, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επαναφορά μισθών-ημερομισθίων στα επίπεδα των συμβάσεων πριν τα μνημόνια, κατάργηση των μνημονιακών νόμων για τον ΟΜΕΔ, επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, μείωση του χρόνου εργασίας κ.ά. Όπως σημειώνουν, «οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα γνωρίζουμε ότι τίποτα δε μπορούμε να περιμένουμε από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για «επαναφορά» των ΣΣΕ και αύξηση του κατώτατου μισθού».

Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, και στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων, στο πλαίσιο διακλαδικής απεργίας. Με αιτήματα για καλύτερους και αξιοπρεπείς μισθούς, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατάργηση της μισθολογικής διάκρισης σε βάρος των νέων ηλικιακά εργαζόμενων, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Καμάρα και κινήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους (Εγνατία, Βενιζέλου, Αγίου Δημητρίου). Με στάση μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, κατέληξαν τελικά μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

 

Να σημειωθεί πως οι απεργοί, στην πορεία τους προς το ΣΕΒ και τη Βουλή, συναντήθηκαν με τους εργαζομένους στη ΒΙΟΜΕ, που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, αντιδρώντας στον πλειστηριασμό της και στην υφαρπαγή της από τα χέρια των εργαζομένων.

ΠΗΓΗ: ergasianet.gr
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή