Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 05:58

Τράπεζες: Μείον 18.251 εργαζόμενοι σε επτά χρόνια. Και έπεται συνέχεια…

Γράφτηκε από τον

bad-bank-kakes-trapezes-rogmi.jpg

Ο αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών, που έγινε βίαια τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων τις οποίες πλήρωσαν αδρά φορολογούμενοι και ασφαλιστικά ταμεία, αποτελεί την αφετηρία διαμόρφωσης νέων στρατηγικών από τους νέους μετόχους και τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών (ξένοι στην πλειοψηφία τους).

Στις στρατηγικές των νέων διοικήσεων, που ελέγχονται από τους δανειστές, είναι οι εύκολες λύσεις, μέσω της «εθελουσίας» ή τις απόσχισης τμημάτων τραπεζών (σ.σ.: που ουσιαστικά αποτελούν ομαδικές απολύσεις), αλλά και η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας μέσω  «φθηνών» εργαζομένων.

Θύματα αυτών των στρατηγικών επιλογών των τραπεζών σχεδιάζεται να είναι και πάλι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, δεδομένου ότι – σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύονται στον τύπο από κορυφαία τραπεζικά στελέχη – επιδιώκεται οι θέσεις εργασίας να μειωθούν περαιτέρω κατά 5.000 έως 10.000 στα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Η προσπάθεια δηλαδή να αυξήσουν την κερδοφορία τους οι τράπεζες, εστιάζεται στη μείωση των θέσεων εργασίας και όχι σε στρατηγικές ανάπτυξης με αύξηση των χρηματοδοτήσεων και στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Ο τραπεζικός κλάδος έχει πληρώσει πολύ ακριβά την οικονομική κρίση. Από τα τέλη του 2011 μέχρι τα τέλη του 2017 τα καταστήματα των τραπεζών μειώθηκαν κατά 1.679 και έγινε μείωση του προσωπικού κατά 18.251 εργαζόμενους, ενώ η περαιτέρω μείωση (καταστημάτων και εργαζομένων) και το 2018 συνεχίζεται, κάτι που δεν έχει συμβεί σε τέτοια έκταση σε καμία χώρα της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή η εξοικονόμηση δαπανών προσωπικού έχει ανέλθει συνολικά στα 1,4 δισ.

Παρόλα αυτά γίνονται ξανά στόχος οι εργαζόμενοι – αυτή τη φορά και με απειλές απολύσεων με την δικαιολογία ότι «τα νούμερα… δεν βγαίνουν». Πίσω από τα νούμερα όμως υπάρχουν οι άνθρωποι και προφανώς για κάποιους δεν παίζει κανέναν ρόλο ακόμα κι αν θυσιαστούν μερικές χιλιάδες ακόμη, ενώ.. η ανάπτυξη μπορεί να περιμένει…

ΠΗΓΗ: ergasianet.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή