Σήμερα: 20/02/2018
Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 11:33

Κέρκυρα: Τρομοκρατία και πρακτικές… σωφρονισμού – παραδειγματισμού από την εργοδοσία των σουπερμάρκετ «Δήμητρα – Γαλαξίας»

Γράφτηκε από

dimitra-souper-supermarket.jpg

Ένα ακόμα επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στο σίριαλ των μεθοδεύσεων και της σκληρής εκμετάλλευσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα σουπερμάρκετ της χώρας, καθώς η εκάστοτε εργοδοσία εκμεταλλεύεται υπέρ το δέον τόσο το μνημονιακό αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και την απραξία των ελεγκτικών μηχανισμών. Το νέο επεισόδιο αφορά στην εργοδοσία των σουπερμάρκετ «Δήμητρα – Γαλαξίας» σε βάρος των εργαζομένων της και την καταγγελία κάνει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Αναλυτικότερα:

Εργαζόμενος από το υποκατάστημα της αλυσίδας στην Αχαράβη, στο οποίο επί σειρά ετών εργάζεται ως κρεοπώλης με σύμβαση εργάτη (!), κατήγγειλε στο Σύνδεσμο τις άθλιες συνθήκες, που έχει επιβάλει η εργοδοσία με άπειρες ώρες υπερωριακής εργασίας, εξαντλητικά δωδεκάωρα (ειδικά την περίοδο των εορτών), ξεχασμένα ρεπό, μη καταβολή επιδομάτων (π.χ. γάμου) κ.ά. Για όλα τα παραπάνω βέβαια, ούτε κουβέντα για πληρωμή! Όταν λοιπόν ο εργαζόμενος ζήτησε τα δεδουλευμένα του, η εργοδοσία όχι απλά δεν ικανοποίησε τις αυτονόητες υποχρεώσεις της απέναντί του αλλά «προς παραδειγματισμόν» έστειλε τον εργαζόμενο στις αποθήκες της εταιρίας στους Βαρυπατάδες, εξαναγκάζοντάς τον έτσι να κάνει πολλές δεκάδες χιλιόμετρα καθημερινά για να μεταβεί στην εργασία του, αυξάνοντας δραματικά το κόστος μετακίνησης, με αποτέλεσμα να δαπανά σχεδόν το σύνολο του ημερομισθίου του για τον σκοπό αυτό!

«Η πρακτική αυτή “σωφρονισμού-παραδειγματισμού” αποτελεί πάγια τακτική της εργοδοσίας των σουπερμάρκετ “Δήμητρα – Γαλαξίας”, όπως έχει καταγγελθεί και από άλλους εργαζόμενους στο Σωματείο μας, καθώς η εργοδοσία διαθέτει υποκαταστήματα σε ολόκληρο το νησί απ’ άκρη σ’ άκρη…! Έτσι, όταν κάποιος εργαζόμενος “δεν κάθεται καλά” τον μετακινεί επικαλούμενη τις “ανάγκες” της επιχείρησης… Να σημειωθεί πως λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, έχουν ήδη εμφανιστεί στο συνάδελφο προβλήματα υγείας, αν και σε μικρή ηλικία! Χωρίς μάλιστα ίχνος ντροπής, η εργοδοσία με εξώδικη απάντηση απειλεί τον συνάδελφο πως αν δεν “συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις” θα καταγγείλει την σύμβαση και θα τον απολύσει!!!», υπογραμμίζει στην καταγγελία του ο Σύνδεσμος.

Είναι ξεκάθαρο πως και αυτή η εκδικητική ενέργεια της εργοδοσίας των σουπερμάρκετ «Δήμητρα – Γαλαξίας», όπως και άλλες στο παρελθόν, που έχει καταγγείλει το Σωματείο: έχει ως στόχο το σύνολο των εργαζόμενων. Στοχεύει να τους κάνει να φοβηθούν, να σκύψουν το κεφάλι, να αποτελέσουν εύκολη λεία και να αποδεχτούν τελικά την σκληρή εκμετάλλευση που υφίστανται! Έχει ως στόχο την ανεμπόδιστη αύξηση των κερδών της επιχείρησης, που ακόμα και μέσα στα χρόνια της κρίσης αυξήθηκαν σημαντικά, ως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των εργαζομένων.

«Αυτή είναι ακριβώς η “ανάπτυξη” για την οποία τόσο πολύ μιλάνε και πασχίζουν όλοι όσοι υπερασπίζονται την κερδοφορία των μεγάλων αφεντικών. Για αυτήν την “ανάπτυξη” η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλα τα αστικά κόμματα ψήφισαν ΜΑΖΙ το τρίτο μνημόνιο, που φέρνει νέα μέτρα διατηρώντας στο ακέραιο όλα τα παλιά! Για αυτήν την “ανάπτυξη” οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, “βάζουν πλάτη” να μένουν ανοργάνωτοι οι εργαζόμενοι, να περνούν όλα αυτά τα μέτρα, να ξηλώνουν όποια δικαιώματα έχουν απομείνει ακόμα στους εργαζόμενους, όπως πρόσφατα με το δικαίωμα στην απεργία», σημειώνει ο Σύνδεσμος

Η εξέλιξη αυτή είναι ένα ακόμα γεγονός που επιβεβαιώνει πως «πατρίδα» του κεφαλαίου είναι το χρήμα και η κερδοφορία και πως επιχειρήματα σαν αυτό της εργοδοσίας του «Δήμητρα – Γαλαξίας», ότι είναι ντόπια επιχείρηση και «σέβεται τον ντόπιο» είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε! Κριτήριο των εργοδοτών αποτελεί μόνο η αύξηση της κερδοφορίας τους άσχετα από το αν είναι κερκυραίοι, από την υπόλοιπη Ελλάδα ή το εξωτερικό!

ΠΗΓΗ: ergasianet.gr