Σήμερα: 20/02/2018
Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 10:45

Η αγωνιστική εργατική περιφρούρηση και κινητοποίηση έκλεισε το FACTORY OUTLET

Γράφτηκε από

FACTORY_OUTLET.JPG

Ανάμεσα σε βιομηχανικά κτήρια στην οδό Πειραιώς στέκει ένα διαφορετικό «εργοστάσιο». Πρόκειται για το πολυκατάστημα FACTORYOUTLETστο οποίο δουλεύουν εκατοντάδες εργαζόμενοι του εμπορίου.

Την Κυριακή 14/1/2018 μέρα Πανελλαδικής απεργίας στο εμπόριο διοργανώθηκε στην επιχείρηση αυτή μια μαζική αγωνιστική εργατική κινητοποίηση αλληλεγγύης με στόχο το μπλόκο στην λειτουργία της Κυριακάτικης αργίας.

Το «βαρύ» κρύο δυσκόλευε τον πολύωρο αποκλεισμό, η «θερμοκρασία» όσων βρέθηκαν στην περιφρούρηση όμως «ανέβαινε» ώρα την ώρα όσο αντάμωναν οι Κινήσεις, τα Σωματεία και οι Συλλογικότητες με τις σκέψεις, την διάθεση και τα ερωτήματα των εκατοντάδων εργαζομένων που περίμεναν έξω από τον χώρο της δουλειάς τους.

Οι Διευθυντές τους έδιναν εντολή – το πολυκατάστημα περιέχει πάνω από 100 BRANDS, δηλαδή καταστήματα μάρκες , ήταν σαφείς: οι εργαζόμενοι να περιμένουν απ’ έξω μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες…για να πιάσουν δουλειά.

Η κινητοποίηση και το μπλόκο στο FACTORYOUTLETδεν επιλέχθηκε τυχαία (πρόκειται για ιδιοκτησία του ομίλου Folli Follie που έσπασε την αργία στις 2 Γενάρη και διαφήμιζε επιθετικά αυτή την κίνηση). Μάλιστα την ημέρα αυτή πρόσφεραν δωρεάν πρωινό στους «ιθαγενείς της κατανάλωσης» προκειμένου να τσιμπήσουν….

Την Κυριακή όμως στις 14/1/ δεν τα κατάφεραν να ανοίξουν τις πόρτες. Πολλές δεκάδες εργαζόμενοι και νέοι από πολύ νωρίς το πρωί είχαν αποκλείσει με πανό – ντουντούκες και συνθήματα την είσοδο του πολυκαταστήματος….

Τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης κρατούσαν επί ώρες «εγκλωβισμένους» έξω από το πολυκατάστημα και μέσα στο κρύο τους εργαζόμενους αφού η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επέβαλε με νομοθετική ρύθμιση την επέκταση εργασίας σε 36 Κυριακές του χρόνου στις τουριστικές περιοχές Αθήνας – Πειραιά και των παράκτιων δήμων.

Στην διάρκεια της μέρας πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως γυναίκες, ξεθάρρεψαν και σχολίαζαν: «Να μην φύγουμε, να κάτσουμε εδώ με τα παιδιά που μας συμπαραστέκονται»! Σε άλλο πηγαδάκι στις κουβέντες τους έλεγαν: «γιατί μας κρατούν έξω στο κρύο και περιμένουμε τόσες ώρες. Να βγει αντιπροσωπεία να τους πούμε ότι φεύγουμε», «δεν είμαστε ιδιοκτησία τους να μας μεταχειρίζονται με αυτόν τον τρόπο».

Τα συνθήματα και η συζήτηση, παγωνιά και ζεστασιά μαζί. Ανάσα εργατικής αξιοπρέπειας και καύσιμα για σκέψη και προβληματισμό…. Δουλειά 36 Κυριακές τον χρόνο και η κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερά» τους απαγορεύει να απεργούν με την διάταξη που ψήφισαν πρόσφατα στην Βουλή…

Ο πάγος έσπασε, το ραντεβού ανανεώθηκε την επόμενη φορά όλοι μαζί….

Στον πολύωρο αποκλεισμό του FACTORYOUTLET έδωσε το παρόν και είχε συμμετοχή και αντιπροσωπεία της ΠΕΝΕΝ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αντώνη Νταλακογεώργο.

Στην σχετική παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη να εκφραστεί πολύπλευρα η αλληλεγγύη όλου του αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο άνοιγμα και την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Όχι 36 αλλά ούτε μία Κυριακή ανοιχτά καταστήματα, σεβασμός στο 8ωρο, το 5ήμερο, στις ΣΣΕ και στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Κάλεσε τους εργαζόμενους να σπάσουν τα δεσμά της φοβίας που τους έχουν επιβάλει οι εργοδότες, να συμπορευτούν με τα συνδικάτα τους και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους.

Η ενότητα και η καθολική συμμετοχή στους αγώνες αποτελούν την εγγύηση για την διασφάλιση της δουλειάς και ταυτόχρονα αποκρούουν αποφασιστικά την τρομοκρατία της εργοδοσίας και των αφεντικών!