Σήμερα: 20/02/2018
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 14:36

Νέος γύρος «εθελούσιας» από τις τράπεζες – Στόχος να αποχωρήσουν πάνω από 7.000 εργαζόμενοι μέχρι το 2020

Γράφτηκε από

sistimikes-trapezes.jpg

Άνοιξε ο χορός των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου από τις τράπεζες για το 2018. Με στόχο να αποχωρήσουν περίπου 3.500 εργαζόμενοι εντός του έτους και σχεδόν άλλοι τόσοι έως το 2020, τα επιτελεία των τραπεζών έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν στοχευμένα και ταυτόχρονα δελεαστικά προγράμματα για την αποχώρηση υπαλλήλων τους.

Η υποτιθέμενη ανάγκη για περιορισμό των λειτουργικών δαπανών κυρίως μέσω της μείωσης του δικτύου των καταστημάτων, η είσοδος της ψηφιακής τραπεζικής αλλά και η απαίτηση των μετόχων για σταθερή κερδοφορία καθιστούν τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου για τις τραπεζικές διοικήσεις ως μία από τις λύσεις για τη μείωση προσωπικού, προκειμένου να μην στιγματιστούν με τις λέξεις «ομαδικές απολύσεις», πράγμα που εμμέσως γίνεται μέσω της απόσχισης υπηρεσιών (καθαριότητα, φύλαξη κτλ.), που κάνουν η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank. Να σημειωθεί πως ήδη από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου έως και τις 2 Φεβρουαρίου «τρέχει» πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 500 ατόμων στη Εurobank.

Πιέσεις από ΕΚΤ

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονες είναι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζίτες από την ΕΚΤ για το θέμα της μείωσης του προσωπικού στις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, στο περιθώριο της συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποι των ελλήνων τραπεζιτών με τον Γενς Βάιντμαν την περασμένη εβδομάδα στη Φραγκφούρτη, τους επισημάνθηκε ότι έχουν μείνει πίσω στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου και μείωσης του προσωπικού τους σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες και πως θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, οι τραπεζίτες έχουν να αντιμετωπίσουν δύο σημαντικά προβλήματα. Το πρώτο αφορά την απροθυμία των εργαζομένων να συμμετάσχουν υπό τον φόβο της ανεργίας, ιδιαίτερα των εργαζομένων άνω των 50 ετών στους οποίους κυρίως στοχεύουν οι τράπεζες, και το δεύτερο τις αντιδράσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφορικά με το περιεχόμενο των προγραμμάτων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο διάστημα μεγάλη συστημική τράπεζα είχε υποβάλει το πρόγραμμά της στο ΤΧΣ, καθώς είναι αναγκαία η έγκρισή του, αλλά αυτό απορρίφθηκε ως ιδιαίτερα γενναιόδωρο.

πηγή: ergasianet.gr