Σήμερα: 17/01/2018
Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 10:03

Στάση πληρωμών στις… επικουρικές

Γράφτηκε από

sintaxeis-tameio-sintaxiouxes.jpg

Στάση πληρωμών καταγράφεται στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα ψαλιδιστούν πάλι το 2019. Επί δυόμισι χρόνια δεν μπορούν να εκδοθούν αφού… ψάχνουν τον μαθηματικό τύπο του υπολογισμού τους. Για τις περίπου 75.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, κανείς δεν γνωρίζει όχι μόνο το πότε θα εκδοθούν, αλλά και το πώς θα υπολογιστεί η σύνταξη, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί ο απαιτούμενος μαθηματικός τύπος.

Το υπουργείο Εργασίας διατηρεί στο ράφι 129.000 επικουρικές συντάξεις κόστους 650 εκατ. ευρώ, παρά τις μειώσεις 21%-40%, καθώς ούτε με τις πρόσφατες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή επιλύεται το πρόβλημα με τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού του τμήματος της σύνταξης μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου -με το οποίο επέρχονται μειώσεις στις συντάξεις έως 30%– δεν εφαρμόζεται ακόμη στο σύνολό του, αφού δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εγκύκλιοι από το υπουργείο Εργασίας. Έτσι, οι περισσότεροι δικαιούχοι (περίπου το 55%) περιμένουν ήδη δεκαπέντε μήνες (και είναι άγνωστο πόσο θα περιμένουν ακόμη) για να πάρουν τη σύνταξή τους.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, λόγω απουσίας των σχετικών εγκυκλίων, δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση για συντάξεις χηρείας, καθώς και για τον χρόνο ασφάλισης εξωτερικού. Έτσι, σήμερα το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ, μπορεί να επεξεργαστεί μόνο απλές περιπτώσεις συντάξεων γήρατος και αναπηρίας. Οι περίπου 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας λαμβάνουν ακόμα προσωρινές συντάξεις ύψους 346 ευρώ μηνιαίως (κι αυτές με καθυστέρηση).

Πηγή:ergasianet.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή