Σήμερα: 17/03/2018
Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 06:18

ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΤΑΞΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ - Δυναμική και Αγωνιστική η Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά

Γράφτηκε από

2.jpg

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά την οποία διοργάνωσε ο Εργατικός Ταξικός Συντονισμός Πειραιά, Σωματείων, Συλλογικοτήτων και Συνδικαλιστών.

Η κεντρική συγκέντρωση έγινε στην ιστορική πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι όπου το 1923 έπεσαν θύματα από τις δυνάμεις καταστολής 11 εργάτες και τραυματίστηκαν πολλές δεκάδες έπειτα από επίθεση του στρατού και της Χωροφυλακής, οι οποίοι διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους στο 8ωρο, στην αύξηση των μισθών, στο σταμάτημα των απολύσεων.

Ναυτεργάτες, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι από τους δήμους, συνταξιούχοι, άνεργοι, έδωσαν το παρόν στην συγκέντρωση.

Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία των προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι στεγάζονται στο στρατόπεδο του Σχιστού.

Οι ομιλητές στην συγκέντρωση κατήγγειλαν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, επισήμαναν τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν διαμορφώσει τα μνημόνια για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Κοινή και ενιαία ήταν η θέση ότι οι πολιτικές αυτές ενισχύουν και διευρύνουν τα προνόμια, την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου και το οποίο είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την καπιταλιστική κρίση μέσα στην οποία αυξάνει την κερδοφορία του.

Έντονη ήταν επίσης η καταδίκη των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ οι οποίοι από κοινού σχεδιάζουν και η υποταγμένη συγκυβέρνηση υλοποιεί τις πιο σκληρές και ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιβάλλοντας την μόνιμη λιτότητα, τις περικοπές στις συντάξεις, το ξεπούλημα των παραγωγικών επιχειρήσεων και του δημόσιου πλούτου με νέα εξοντωτικά και φορομπηχτικά μέτρα, με την διεύρυνση των ευέλικτων μορφών εργασίας, με το τσάκισμα των ΣΣΕ, την διεύρυνση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, με την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και τον εκδιωγμό από την χώρα εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων που ξενιτεύονται για να εξασφαλίσουν δουλειά.

Ιδιαίτερη εκτενή αναφορά έγινε από τους ομιλητές στην νέα συμφωνία που συνομολογήθηκε και επίσημα την ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς μεταξύ της κυβέρνησης και του κουαρτέτου!

Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει νέες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, δρακόντεια μείωση του αφορολόγητου, νέα φοροεπιδρομή των εργατικών και λαϊκών εισοδημάτων, νέες ιδιωτικοποιήσεις με αιχμή την ηλεκτρική ενέργεια, μειώσεις και περικοπές σε επιδόματα ανεργίας, θέρμανσης, καταργείται η Υπουργική απόφαση για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων, απαγορεύεται η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, επεκτείνεται το άνοιγμα των καταστημάτων!!

Το νέο αυτό αντιλαϊκό και αντεργατικό πακέτο αναμένεται να ενισχύσει τα φαινόμενα ύφεσης, θα πολλαπλασιάσει τα λουκέτα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την ανεργία.

Στο έδαφος αυτής της αντιλαϊκής και μνημονιακής πολιτικής επιβάλλεται το εργατικό και λαϊκό κίνημα να δώσει την δική του αγωνιστική απάντηση.

Χρειάζεται τα συνδικάτα να οργανώσουν, να κινητοποιήσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να αναπτυχθούν πολύπλευρες δράσεις, κινητοποιήσεις και απεργιακοί αγώνες με σκοπό την αντίσταση και την πάλη των εργαζομένων.

Το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό και πρωτοπόρο ρόλο στην κρίσιμη μάχη που θα εξελιχθεί στην χώρα μας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα εργατικά Σωματεία Πειραιά, οι εργατικές και λαϊκές Συλλογικότητες και συνδικαλιστές απευθύνουν αγωνιστικό κάλεσμα συσπείρωσης, ενότητας και δράσης και καλούν όλους τους εργαζόμενους να πλαισιώσουν και να στηρίξουν την αγωνιστική τους δράση. Να δώσουν αγωνιστικά το παρόν στην νέα απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί για το επόμενο διάστημα.

Η εργατική απεργιακή εκδήλωση του Πειραιά ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των πεσόντων εργατών και πορεία στο κέντρο του Πειραιά.

Πειραιάς 2/5/2017

 ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΤΑΞΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ,

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ

11.jpg

6.jpg

 

 

 

 

Εργατικός Ταξικός Συντονισμός Πειραιά Σωματείων, Συλλογικοτήτων και Συνδικαλιστών  1η ΜΑΗ 2017  -  ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ –  ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ  ΣΤΙΣ 10 Π.Μ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

afisa-protomagia-peiraias-2017.png

Συνάδελφοι εργαζόμενοι, εργαζόμενες – Συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι και νέες,

Συμπληρώνονται φέτος 132 χρόνια από την ηρωϊκή εξέγερση των εργατών του Σικάγου οι οποίοι διεκδικώντας οργανωμένα τα δικαιώματά τους δέχθηκαν την δολοφονική επίθεση των δυνάμεων καταστολής του συστήματος με αποτέλεσμα για πρώτη φορά η εργατική τάξη να θρηνήσει θύματα στον αγώνα για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων της.

Το αίμα που χύθηκε στο Σικάγο το 1886 δεν πήγε χαμένο, έδειξε στους εργάτες όλου του κόσμου τον δρόμο της οργανωμένης ταξικής πάλης και της διεκδίκησης και μέσα από αυτόν η εργατική τάξη στην διαδρομή αυτών των χρόνων απέδειξε ότι είναι η πρωτοπόρα δύναμη για την κοινωνική εξέλιξη και πρόοδο.

Στην χρονική περίοδο που διανύουμε στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου πυκνώνουν τα πολεμικά σύννεφα, οι διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διαγκωνίζονται για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και πόρων των χωρών της περιοχής και για την προώθηση των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων.

Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Αφγανιστάν είναι στο επίκεντρο των πολεμικών επεμβάσεων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ρωσίας οι οποίες ανταγωνίζονται για να επιβάλουν την παρουσία και τον έλεγχο χωρών και λαών αυτής της περιοχής.

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει και διευκολύνει την επιθετικότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και παρέχει μέσω της βάσης της Σούδας απλόχερη βοήθεια στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους.

Ακριβώς αυτές οι επεμβάσεις γενούν και υποδαυλίζουν θρησκευτικές και άλλες διαφορές, προκαλούν τοπικές πολεμικές συρράξεις και εμφυλίους πολέμους και με τον τρόπο αυτό οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού αναγορεύονται σε χωροφύλακες της περιοχής.

Οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε – Ρωσίας κ.λπ είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι για την καταστροφή ολόκληρων χωρών και για το μαζικό κύμα προσφύγων και μεταναστών.

Την ίδια στιγμή που ξεριζώνουν εκατομμύρια ανθρώπους από τις εστίες τους, κλείνουν τα σύνορα της Ε.Ε, υψώνουν φράκτες, οδηγούν πρόσφυγες και μετανάστες να γίνονται καθημερινά θυσία στην Μεσόγειο η οποία έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο κατατρεγμένων και ξεριζωμένων από τις πατρίδες τους ανθρώπους.

Αυτή είναι η Ε.Ε της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης!

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Οι εργαζόμενοι και ο λαός ουσιαστικά βρίσκονται μπροστά σε ένα 4ο καταστροφικό μνημόνιο το περιεχόμενο του οποίου έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο περιλαμβάνει νέα εξοντωτικά μέτρα: στην κοινωνική ασφάλιση (περικοπές στις συντάξεις), μείωση του αφορολόγητου, ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΗ – Νερό – Συγκοινωνίες), αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αύξηση των απολύσεων και υπονόμευση του δικαιώματος της απεργίας.  

Η νέα συμφωνία κυβέρνησης – Ε.Ε – Δ.Ν.Τ θα οδηγήσει σε δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων και θα εντείνει τα φαινόμενα φτωχοποίησης και εξαθλίωσης μεγάλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Όπως και τα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα έτσι και αυτά αποτελούν ενίσχυση και παραπέρα θωράκιση των προνομίων στην επιχειρηματική δράση του μεγάλου κεφαλαίου και παράλληλα αποσαθρώνουν το εργατικό δίκαιο το οποίο θεσπίστηκε και κατοχυρώθηκε με πολύχρονους αγώνες.

Τα νέα μέτρα πλήττουν και θίγουν τα εργατικά και λαϊκά στρώματα και συμπιέζουν ακόμη παρακάτω τα πενιχρά εισοδήματά τους.

Είναι μέτρα σκληρά, επώδυνα, βαθύτατα ταξικά που συντρίβουν τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Οι ηγεσίες στις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε αυτές για άλλη μια φορά αποδείχνουν ότι είναι ξένο σώμα στο συνδικαλιστικό κίνημα, δεν υπηρετούν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ξεδιάντροπα βάζουν πλάτη (με την απραξία και την αδιαφορία τους) και διευκολύνουν τα μέγιστα την κυβέρνηση να περάσει το νέο αντεργατικό πακέτο μέτρων.

Ευθύνη έχουν και οι δυνάμεις εκείνες οι οποίες έχουν αγωνιστική αναφορά στο συνδικαλιστικό κίνημα και επιλέγουν να ανακυκλώνουν συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια και αυτά με όρους κομματικής περιχαράκωσης, τα οποία αποδείχνονται άσφαιρα πυρά ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και ταυτόχρονα εμμένουν στην αδιέξοδη και αντιενωτική τακτική τους.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Μπροστά στην νέα αντιλαϊκή επίθεση που σχεδιάζουν κυβέρνηση και δανειστές με το νέο πακέτο μέτρων, επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ οι εργαζόμενοι μαζικά – ενωτικά – ταξικά να δώσουν την δική τους οργανωμένη απάντηση στους δρόμους, στους αγώνες και στις απεργίες.

Η Πρωτομαγιάτικη Πανεργατική Πανελλαδική απεργία πρέπει να είναι η αρχή για μια νέα πολύμορφη κλιμάκωση των αγώνων και των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Το ταξικό τμήμα του συνδικαλιστικού κινήματος οφείλει να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια αυτή και με όρους ταξικής ανασυγκρότησης να διεκδικήσει μια άλλη πορεία στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης το οποίο δεν θα αποσκοπεί μόνο στην ανατροπή των παλιών και νέων μνημονιακών πολιτικών αλλά στο ξήλωμα του συνόλου της αντιλαϊκής πολιτικής, που θα θέτει κεντρικούς στόχους την πάλη ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο, την διαγραφή του χρέους, την σταθερή και με συνέπεια πάλη ενάντια στον ευρωπαϊκό νεοφιλελευθερισμό (Ε.Ε – Ζώνη Ευρώ), την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των μεγάλων παραγωγικών επιχειρήσεων, για εργατικό και κοινωνικό έλεγχο για μια άλλη πολιτική που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού μας, θα υπερασπίζεται και θα διευρύνει τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Πειραιάς 25/4/2017

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Εργατικός Ταξικός Συντονισμός Πειραιά

Σωματείων, Συλλογικοτήτων και Συνδικαλιστών

 

 

 

 

Συγκρότηση Αγωνιστικού Συντονιστικού Κέντρου στον Πειραιά και κοινός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ – ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΑΤ

 

Προς: Πρωτοβάθμια Σωματεία και Συλλόγους Εργαζομένων δημόσιου τομέα και άλλες Εργατικές Συλλογικότητες και Σχήματα

Θέμα: Συγκρότηση Αγωνιστικού Συντονιστικού Κέντρου στον Πειραιά και κοινός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Οι Διοικήσεις των Σωματείων μας παίρνουν την πρωτοβουλία για την οργάνωση κοινής σύσκεψης προκειμένου να γίνει μια πλατειά συζήτηση στην οποία έχουν κληθεί να λάβουν μέρος εργατικά Σωματεία του ιδιωτικού χώρου, Σύλλογοι και Συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου τομέα αλλά και ευρύτερα συνδικαλιστικές δυνάμεις και πρόσωπα με αναφορά και δράση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα του Πειραιά.

Έχοντας ως δεδομένο ότι το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ε.Κ.Π) και η διαμορφωμένη σε αυτό πλειοψηφία αρνείται επίμονα να παίξει τον ρόλο του οργανωτή και συντονιστή της πάλης των εργαζομένων που οι ίδιες οι συνθήκες και τα οξυμένα προβλήματα επιβάλουν και επειδή η επίθεση ενάντια στα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά προβλήματα συνεχίζεται και κλιμακώνεται, επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο επώδυνο αντεργατικό και αντιλαϊκό πακέτο μέτρων που ήδη έχει συμφωνήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους δανειστές σε συνδυασμό με την αγωνιστική απραξία που χαρακτηρίζει την στάση και τις επιλογές της ηγεσίας των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ιδιαίτερα της ΓΣΕΕ, επιβάλλεται να εξετασθεί, από όλες τις δυνάμεις που έχουν αγωνιστικό προσανατολισμό, η δημιουργία ενός αγωνιστικού και συντονιστικού κέντρου δράσης – διεκδίκησης αλλά και αλληλεγγύης στον Πειραιά.

Στην κατεύθυνση αυτή κάνουμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα να συζητήσουμε, να διερευνήσουμε και να καταλήξουμε όχι μόνο στην καταγραφή των προβλημάτων και των αιτιών τους που αναπαράγονται και οξύνονται αλλά και στην ανάγκη αγωνιστικής αντιμετώπισής τους.

Γίνεται φανερό ότι τόσο στον Πειραιά αλλά και σε όλη την χώρα πρέπει να αναπτυχθεί ένα πλατύ μέτωπο με επικεφαλής το εργατικό κίνημα το οποίο θα συσπειρώσει και θα κινητοποιήσει όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις χωρίς συμβιβασμούς, σεχταρισμούς, αποκλεισμούς και καπελώματα και το οποίο με ξεκάθαρους αγωνιστικούς – διεκδικητικούς όρους θα παλέψει με συνέπεια ενάντια στην βάρβαρη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο, στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία.

Το μέτωπο αυτό δεν μπορεί να περιοριστεί στα στενά πλαίσια των εργαζομένων αλλά πρέπει να επεκταθεί και να συσπειρώσει και ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις από τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την κυβέρνηση και τις αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές της.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κάνουμε μια ζωντανή συζήτηση, να γίνει η καταγραφή των προβλημάτων, στα επίκαιρα ζητήματα που αφορούν την εργατική τάξη όπως είναι τα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα, τα προβλήματα στην υγεία, την παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, την ανεργία, την νεολαία, το προσφυγικό κ.λπ.

Με βάση την παραπάνω αναφορά είναι προφανές ότι η στόχευση της αγωνιστικής μας δράσης θα πρέπει να αφορά το σύνολο των κοινωνικών, εργατικών λαϊκών και τοπικών προβλημάτων τα οποία πρέπει να συνδεθούν με μια ριζοσπαστική διέξοδο για την χώρα και τον λαό, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας την ανάγκη για την διαγραφή του χρέους, την κατάργηση των παλιών και νέων μνημονίων, τον δημόσιο επανέλεγχο των μεγάλων παραγωγικών επιχειρήσεων, την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος αλλά και την πάλη ενάντια στον θεσμοθετημένο νεοφιλελευθερισμό της ζώνης του ευρώ και της Ε.Ε.  

Στην αγωνιστική αυτή πρωτοβουλία μπορούν να συμμετέχουν όχι μόνο πρωτοβάθμια Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και άλλες εργατικές συλλογικότητες αλλά και μεμονωμένοι έντιμοι συνδικαλιστές από διάφορους χώρους που βλέπουν την ανάγκη της πάλης και της αγωνιστικής διεκδίκησης και πιστεύουν στο οργανωμένο εργατικό κίνημα και στον σημαντικό ρόλο που αυτό καλείται να παίξει στις σημερινές συνθήκες.

Στην σύσκεψη έχουν προσκληθεί όλα τα Σωματεία της δύναμης του Ε.Κ.Πειραιά, Σύλλογοι του δημοσίου που εδρεύουν στην Α΄ και Β΄ περιφέρεια Πειραιά στον τομέα της υγείας, της παιδείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΥΕΝ και άλλων δημόσιων υπηρεσιών.

Μέσα σε αυτήν την εβδομάδα πρόκειται να συνεδριάσει η Διοίκηση του Ε.Κ.Π (20/4/2017) στην οποία θα υπάρχει πρόταση για κοινή απεργιακή συγκέντρωση όλων των δυνάμεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Εάν αυτή η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία της Διοίκησης του Ε.Κ.Π τότε θα πρέπει να σταθμίσουμε τις εξελίξεις, να δούμε και να οργανώσουμε στην πόλη του Πειραιά μια Πανεργατική συγκέντρωση την 1η του Μάη 2017 από όλους τους φορείς που θα στηρίξουν και θα πλαισιώσουν την πρωτοβουλία αυτή.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 21/4/2017 στην αίθουσα του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στις 6 μ.μ (Ομηρίδου Σκυλίτση 19 Πειραιάς).

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Οι Διοικήσεις των Σωματείων

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Μαΐου 2017 09:49
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή