Σήμερα: 16/12/2019
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

kokkina-daneia-1-e1545597430376.jpg

Από Άρης Δημητρίου

Με τις ψήφους της Ν.Δ και την ξέπνοη, περισσότερο για τα μάτια του κόσμου, καταψήφιση από την υποτονική πολλαπλών αποχρώσεων αντιπολίτευση, επικυρώθηκε το λεγόμενο νομοσχέδιο για τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια.

Το ελληνικό δημόσιο για να “ξεφορτωθούν” οι τράπεζες σε πρώτη φάση “κόκκινα δάνεια” ύψους περίπου 30 δις, προσφέρει εγγυήσεις για έκδοση ομολόγων υψηλής εξασφάλισης επί των κόκκινων δανείων ύψους 10 δις ευρώ.

Οι εγγυήσεις αυτές του δημοσίου και μάλιστα σε ιδιωτικές τράπεζες, συνιστούν μέγα σκάνδαλο, νομιμοποιούν την τραπεζική καταλήστευση, επιδεινώνουν τη θέση του δημοσίου, είναι έκνομες και προνομιακές, θέτουν σε κίνδυνο τα λεφτά του ελληνικού λαού σε μια περίοδο που συνεχίζεται η σκληρή λιτότητα και φτωχοποίηση, ενώ δεν ανακουφίζουν τους δανειολήπτες που θα χάνουν σε μεγαλύτερη έκταση τα σπίτια τους αλλά ούτε διασώζουν τις τράπεζες που τις αναμένει και δεύτερο κύμα απομείωσης των κόκκινων δανείων τους, περίπου ως χαριστική βολή.

Η Iskra θα επανέλθει

Άρης Δημητρίου

ΠΗΓΗ: iskra.gr

Ετικέτες

chile.jpeg_1718483347.jpg

Μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, προχθές, για τους 352 ανθρώπους που έχουν χάσει μερικώς ή πλήρως την όραση τους από την καταστολή της κυβέρνησης Πινιέρα
Την Τρίτη, μετά από δύο μήνες κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική Πινιέρα, ο αγωνιζόμενος λαός πραγματοποίησε την Πορεία για τα μάτια της Χιλής. Η καταστολή της κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα 352 άνθρωποι να έχουν χάσει μερικώς ή πλήρως την όραση τους.
 
Η πορεία πραγματοποιήθηκε, προχθές, Παγκόσμια Μέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στην πλατεία Ιταλία, γνωστή από τις διαδηλώσεις ως «Πλατεία της Αξιοπρέπειας».  Οι διαδηλωτές κρατούσαν πικέτες με ζωγραφισμένο ένα μάτι, στέλνοντας μήνυμα: «Τα μάτια του λαού κατηγορούν το κράτος – τρομοκράτη»
 
Η στρατιωτική αστυνομία δεν σταματά την καταστολή ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις: 3.449 τραυματίες (2.767 άνδρες, 397 γυναίκες και 254 έφηβοι (αγόρια και κορίτσια), σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου της Χιλής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
 
Paola Dragnic @PaoladrateleSUR
 

Estremece. 352 chilenos y chilenas han perdido la visión total o parcialmente por la represión del Estado de Chile

Ετικέτες

alaska-valdez-waves-110808-02.jpg

Συνήθως στη ζωή όταν ένα γεγονός κινείται στα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας τις περισσότερες φορές τελικά συγκλίνει προς την υπερβολή.

Όταν όμως ο Dr. Rosenthal, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού προγράμματος μελέτης των γιγαντιαίων κυμάτων στη θάλασσα με την ονομασία MaxWave, δήλωνε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ότι τα γιγαντιαία κύματα όχι μόνο υπάρχουν, αλλά είναι πολύ περισσότερα από όσο αρχικά πιστευόταν, τότε πολλοί ναυτικοί θα ένιωσαν μία ηθική ικανοποίηση. Και πώς να μη νιώσουν άλλωστε όταν οι ίδιοι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Τα τελευταία 20 χρόνια, διακόσια πλοία με μήκος πάνω από 200 μέτρα έχουν βυθιστεί και για πολλά από αυτά η βύθιση αποδίδεται στα γιγαντιαία κύματα (freak waves).

Τι είναι όμως τα γιγαντιαία κύματα; Τα freak ή rogue waves όπως ονομάζονται στα Αγγλικά είναι κύματα που το ύψος τους μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 30 μέτρα! Αν και τις περισσότερες φορές παρατηρούνται σε ωκεάνιες περιοχές με κακοκαιρία, μπορεί να τα συναντήσει κανείς και σε περιοχές με σχετικά ήρεμη θάλασσα αλλά ακόμα και σε πιο κλειστές θάλασσες όπως η Μεσόγειος (χαρακτηριστικό παράδειγμα το κρουαζιερόπλοιο Voyager που χτυπήθηκε από ένα γιγαντιαίο κύμα το 2005 μεταξύ Βαλεαρίδων νήσων και Σαρδηνίας). Τα γιγαντιαία κύματα δεν έχουν καμία σχέση με τα τσουνάμι, αφού ο μηχανισμός δημιουργίας τους είναι εντελώς διαφορετικός. Αν και ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως ο τρόπος που σχηματίζονται, σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι ευνοούνται σε περιοχές όπου η διεύθυνση των κυμάτων του ωκεανού είναι αντίθετη με τη διεύθυνση ενός ισχυρού θαλάσσιου ρεύματος.

Κατά τον Dr. Fornberg του πανεπιστημίου του Colorado τα ισχυρά ωκεάνια ρεύματα φαίνεται να εστιάζουν (focus) τα κύματα όπως εστιάζει ένας μεγεθυντικός φακός το ηλιακό φως. Τέτοιες περιοχές είναι η ανατολική ακτή της Νότιας Αφρικής όπου επικρατεί το θαλάσσιο ρεύμα Agulhas, η θάλασσα της Νορβηγίας, ο Βόρειος Ατλαντικός όπου επικρατεί το ρεύμα του Κόλπου καθώς επίσης και οι θαλάσσιες περιοχές Kuroshio, Nantucket Shoals και Cape Horn. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος MaxWave, η μελέτη των στοιχείων που συνέλεξαν οι δορυφόροι ERS-1 και 2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) για τρεις εβδομάδες, αποκάλυψαν την ύπαρξη 10 γιγαντιαίων κυμάτων με ύψος μεγαλύτερο από 25 μέτρα. Η δύναμη αυτών των κυμάτων είναι εξαιρετικά μεγάλη. Για παράδειγμα ένα κύμα ύψους 12 μέτρων ασκεί δύναμη 6 Μεγατόνων ανά m2, όταν ένα γιγαντιαίο κύμα ασκεί δύναμη 100 Μεγατόνων ανά m2! Μάλιστα είναι απορίας άξιον πως κάποια πλοία καταφέρνουν να μην βουλιάξουν, καθώς το όριο ασφαλείας για τα σύγχρονα πλοία δεν ξεπερνάει τους 15 Μεγατόνους ανά m2.

Δυστυχώς τα γιγαντιαία κύματα δεν προβλέπονται από τα κυματικά μοντέλα. Παρόλα αυτά ο καπετάνιος μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να βρεθεί αντιμέτωπος με τον εφιάλτη των ωκεανών, γνωρίζοντας ότι τα γιγαντιαία κύματα ευνοούνται σε περιοχές όπου: [1] υπάρχει παρουσία βαρομετρικού χαμηλού, [2] πνέουν άνεμοι σταθερής διεύθυνσης συνεχώς για πάνω από 12 ώρες, [3] τα κύματα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού, [4] τα κύματα κινούνται αντίθετα σε ένα ισχυρό θαλάσσιο ρεύμα και [5] γρήγορα κινούμενα κύμα τα προλαβαίνουν μία ομάδα αργών κυμάτων συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός μεμονωμένου γιγαντιαίου κύματος. Σε κάθε περίπτωση ο καπετάνιος θα πρέπει να γνωρίζει και να αποτυπώνει πάνω στους χάρτες καιρού, είτε επιφανείας, είτε 500 mb, τις περιοχές που θα πρέπει να αποφεύγει. Άλλωστε σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών, δεν απέχουμε πολύ από την εποχή που θα γίνει εφικτή η άμεση παρατήρηση τους και η προειδοποίηση των ναυτιλλομένων.

Χρήσιμα links σχετικά με τα Γιγαντιαία κύματα:
1. http://wwwnytimes.com/2006/07/11/science/11wave.html
2. http://news.bbc.co.uk/2/hi/3917539.stm
3. http://www.esaint/esaCP/SEMOKQL26WD_index_0.html
4. http://www.nat-hazards-earth-syst-sci.net/8/533/2008/nhess-8-533-2008.pdf

Για το Ε-Νautilia
Δρ. Νίκος Μαζαράκης
Φυσικός – Μετεωρολόγος
Καθηγητής Μετεωρολογίας – Επιστημονικός Συνεργάτης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

ΠΗΓΗ: e-nautilia.gr

Ετικέτες

moudiasma.jpg

Το μούδιασμα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας σειράς ασθενειών ή διαταραχών που επηρεάζουν τη ροή του αίματος ή τραυματισμού των νεύρων.

Το προσωρινό μούδιασμα των χεριών μπορεί να οφείλεται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα προκαλεί παρατεταμένη πίεση σε ένα νεύρο, όπως λεπτές κινητικές δραστηριότητες (σχέδιο), επαναλαμβανόμενη κίνηση ή λάθος στάση στον ύπνο.

Μούδιασμα των χεριών μπορούν επίσης να προκαλούν ορθοπεδικές ασθένειες που συμπιέζουν ένα συγκεκριμένο νεύρο, όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η εκφυλιστική ασθένεια δίσκων στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, και τα εξογκώματα.

Άλλες ασθένειες που μπορεί να προκαλούν μούδιασμα των άκρων είναι:

Αρθρίτιδα: Φλεγμονή σε μία ή και περισσότερες αρθρώσεις που εκδηλώνεται, μεταξύ άλλων, με πόνο και περιορισμένη κινητικότητα στην πάσχουσα περιοχή.

Διαβήτης τύπου 1 και 2: Οι μακροπρόθεσμες βλάβες στα νεύρα λόγω ανεπαρκούς επεξεργασίας της γλυκόζης στο αίμα εκδηλώνονται συχνά με την παραισθησία.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που οδηγεί σε απομυελίνωση των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Αποτέλεσμα την εκφύλισης είναι να δυσλειτουργούν τα τμήματα των νευρικών κυττάρων που μεταφέρουν τα διάφορα ερεθίσματα στα υπόλοιπα κύτταρα του σώματος.

Περιφερική νευροπάθεια: Πρόκειται για διαταραχή της λειτουργίας των νεύρων, εκτός αυτών που βρίσκονται στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Το μούδιασμα στην περίπτωση αυτή είναι συνήθως «συμμετρικό», επηρεάζει δηλαδή και τα δύο χέρια ή και τα δύο πόδια.

Περιφερική αρτηριοπάθεια: Πρόκειται για στένωση ή απόφραξη των αρτηριών λόγω συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας. Παράγοντες κινδύνου για την περιφερική αρτηριοπάθεια είναι η αυξημένη χοληστερόλη, ο διαβήτης, η υπέρταση, η αποχή από τη σωματική άσκηση και το αυξημένο βάρος.

Συμπίεση νεύρου: Οφείλεται στην υπερβολική πίεση που ασκείται σε ένα περιφερικό νεύρο, με αποτέλεσμα τον ερεθισμό ή τη φθορά του. Περιφερικά ονομάζονται τα νεύρα που δε βρίσκονται στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό. Η πάθηση συνδέεται με τη χρόνια οσφυαλγία και το αυχενικό σύνδρομο.

Σύνδρομο Ρεϊνό: Χαρακτηρίζεται από τις εναλλαγές στην απόχρωση του δέρματος των άκρων (χλωμό και στη συνέχεια μελανό και κόκκινο δέρμα) συνήθως μετά την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το σύνδρομο είναι αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων σπασμών των αιμοφόρων αγγείων.

Πηγή: Health.com - onmed.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή