Σήμερα: 29/03/2024
Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2019 07:30

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Γράφτηκε από τον

xartis_apotelesmata_art2.jpg

Κ.Κ.Ε.  Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα για το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιούλη

 

«Ευχαριστούμε όλους όσοι και όσες ψήφισαν το ΚΚΕ και ιδιαίτερα όσους έκαναν αυτό το βήμα για πρώτη φορά. Επίσης όσους συμπορεύτηκαν με το ΚΚΕ σε αυτή την εκλογική μάχη, συμμετείχαν στα ψηφοδέλτιά του, αν και ανήκαν παλιότερα σε άλλους πολιτικούς χώρους, συνεχίζοντας μια ανάλογη συμπόρευση που υπήρξε και στις ευρωεκλογές. Χαιρετίζουμε τα χιλιάδες μέλη, τα στελέχη, τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την ενδυνάμωση του ΚΚΕ.

Η επόμενη μέρα θα βρει και νέες δυνάμεις στο δρόμο της αντεπίθεσης, στο δρόμο της ταξικής πολιτικής πάλης.

Οι συνθήκες των εκλογών, όπως και των ευρωεκλογών πριν ένα μήνα, αποτύπωσαν ένα νέο συσχετισμό μεταξύ των αστικών κομμάτων με κύριο χαρακτηριστικό την υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως την κυβερνητική εναλλαγή, χωρίς όμως ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, με ταυτόχρονη ενίσχυση του διπολισμού, αλλά και μια συνολική τάση συντηρητικοποίησης.

Στις εκλογές καταγράφηκε δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που τα τελευταία χρόνια υλοποίησε την αντιλαϊκή πολιτική, συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, είναι αρνητικό το γεγονός ότι ένας κόσμος στράφηκε σε παλιότερες δοκιμασμένες αντιλαϊκές επιλογές, όπως είναι η ΝΔ. Η καπηλεία και η συκοφάντηση αριστερών σοσιαλιστικών αξιών από τον ΣΥΡΙΖΑ αποστράτευσαν αριστερό ριζοσπαστικό κόσμο, επέδρασαν αρνητικά στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Είναι θετικό ότι η Χρυσή Αυγή υποχωρεί σημαντικά σε ψήφους και ποσοστά, μένοντας από ό,τι φαίνεται εκτός Βουλής.

Το ποσοστό του ΚΚΕ επιτεύχθηκε μέσα σε συνθήκες πόλωσης, εκβιαστικών διλημμάτων, απογοήτευσης, αποχής, μειωμένων απαιτήσεων που καλλιεργούν όχι μόνο οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, όπως η ΝΔ, αλλά και αυτές που παρουσιάζονται ως "αριστερές".

Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, με το ποσοστό που έδωσε ο ελληνικός λαός στο ΚΚΕ, θα δώσει όλες τις δυνάμεις της τα επόμενα χρόνια για την προώθηση και υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων της πατρίδας μας.

Οι ψήφοι του ΚΚΕ θα κατατεθούν από αύριο το πρωί σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία, στις σχολές για την οργάνωση αγώνων για να εμποδιστούν νέα μέτρα, για την ανακούφιση όλων όσοι υποφέρουν.

Όλες και όλοι ξέρουμε πως τα δύσκολα δεν τέλειωσαν. Όλοι νιώθουμε ότι το παραμύθι της "μεταμνημονιακής εποχής" και της "δίκαιης ανάπτυξης" δεν αφορά την καθημερινότητα του λαού μας.

Ήδη για αύριο είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Γιούρογκουπ προκειμένου να υπενθυμίσει στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ τις δεσμεύσεις και τις αντιλαϊκές προτεραιότητες.

Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις, μέσα και έξω από τη Βουλή, θα αντιπαλέψει και τη νέα κυβέρνηση από τη σκοπιά μόνο των εργατικών - λαϊκών αναγκών, θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση των αγώνων της εργατικής τάξης, των λαϊκών τμημάτων των μεσαίων στρωμάτων ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, για να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ανατροπή».

 

Ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής της Λαϊκής Ενότητας για το αποτέλεσμα των Εθνικών Εκλογών

laiki.enotita-1440x764_c-1080x675.jpg

Το αποτέλεσμα των εκλογών φέρνει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, έναν ενισχυμένο μνημονιακό διπολισμό.

Σε συνέχεια των ευρωεκλογών, καταγράφεται μια συντηρητική πολιτική στροφή.

Μέσα στα πλαίσια του εντεινόμενου αυτού διπολισμού, η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ δεν κατάφερε να συγκρατήσει την πτωτική πορεία που δυστυχώς συνεχίστηκε και μετά το πολύ αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Παρά τις προσπάθειες των δυνάμεων μας, δεν έγινε κατορθωτό επίσης να κερδηθεί το χαμένο έδαφος στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς και των αντιμνημονιακών δυνάμεων.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, για τις δυνάμεις της που έδωσαν αυτή την ιδιαιτέρα δύσκολη και σε πολύ αρνητικό πλαίσιο εκλογική μάχη, ο αγώνας για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων απέναντι στη νεοφιλελεύθερη επίθεση, απέναντι στο καθεστώς του χρέους, της ευρωζώνης και της επιτροπείας, συνεχίζεται.

Επίσης, συνεχίζεται και η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της αριστεράς και του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας.

Τα συλλογικά όργανα, οι οργανώσεις, τα στελέχη και τα μέλη της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ θα εκτιμήσουν συνολικά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών και θα πάρουν αποφάσεις για την προοπτική και τη δράση της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.

Για το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας,

07/07/2019

 

ΝΑΡ: Πρώτη ανακοίνωση για το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιούλιου

NARnKA.jpg

1. Οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου αποτέλεσαν την ολοκλήρωση της πολιτικής φάσης των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων από τον περασμένο Μάιο, η οποία διαμόρφωσε έναν βαθύτερα αντιλαϊκό πολιτικό συσχετισμό δυνάμεων. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα πολιτική περίοδο, με το κλείσιμο του κύκλου των κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών των τελευταίων χρόνων και μια συντηρητική πολιτική στροφή. Το αστικό πολιτικό σύστημα κατάφερε και έκανε ένα σημαντικό βήμα για την σταθεροποίησή του, με την ανάδειξη ενός νέου δικομματισμού (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με 71%), το 80% που καταλαμβάνουν τα 3 κόμματα των μνημονίων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και την συμπίεση των δυνάμεων της Αριστεράς, αλλά και άλλων μικρότερων κομμάτων.
Ωστόσο, αυτή η πολιτική σταθεροποίηση δεν αντιστοιχεί και σε μια κοινωνική σταθερότητα. Οι πληγές της κρίσης του καπιταλισμού παραμένουν ανοιχτές στο σώμα της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων, με τις υποσχέσεις και το σχέδιο της ΝΔ για «ανάπτυξη» να προδιαγράφει χαμηλούς μισθούς, ξεχειλωμένα ωράρια, μειωμένες συντάξεις και χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να έχει αυτοδυναμία στη βουλή, δεν έχει όμως στην κοινωνία και θα αντιμετωπίσει -νωρίτερα από ότι πιστεύει – τις λαϊκές αντιδράσεις στην πολιτική της.

2. Βασική αιτία για τη διαμόρφωση αυτού του νέου συντηρητικού πολιτικού σκηνικού είναι η κατάληξη του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, που ευτέλισε την έννοια της αριστεράς στις λαϊκές συνειδήσεις, ο οποίος στην πράξη επανάφερε τη ΝΔ σε ρόλο πρώτου βιολιού στην αστική πολιτική ορχήστρα, νομιμοποιώντας την στις συνειδήσεις χιλιάδων ανθρώπων μέσα από την πολιτική του «δεν υπάρχει εναλλακτική» στον ευρωμονόδρομο των αιματηρών πλεονασμάτων, της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της καπιταλιστικής κερδοφορίας, της βαθύτερης πρόσδεσης με τον Αμερικάνικο παράγοντα και την ΕΕ. Εντός του πλαισίου αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε πολιτική «πτωχοκομείου», πετυχαίνοντας να συγκρατήσει εκλογικά σημαντικά τμήματα φτωχών λαϊκών στρωμάτων (αξιοποιώντας και την αντίθεση στη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη). Η ενσωμάτωση του ριζοσπαστικού αριστερόστροφου ρεύματος του 2010-15 στην κυβερνητική διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ και από εκεί στην απογοήτευση του ΤΙΝΑ και στην υποχώρηση του μαζικού κινήματος οδήγησε με τη σειρά του στη λογική του μικρότερου κακού που πάντα φέρνει το μεγαλύτερο. Έτσι, τώρα το κεφάλαιο με το Μητσοτάκη στο τιμόνι θα επιχειρήσει κλιμάκωση της αντεργατικής και αντιλαϊκής επίθεσης σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, έχοντας εξασφαλίσει την «υπεύθυνη» και συστημική αντιπολίτευση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που ήδη προβάρει κουστούμια της «νέας» δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

3. Η μεγάλη πτώση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής και η μη είσοδος στη βουλή αποτελεί θετικό γεγονός. Σε αυτό συνέτεινε η διαρκής παρέμβαση του αντιφασιστικού κινήματος, αλλά και η αλλαγή προτεραιοτήτων κύκλων του συστήματος που προέκριναν την αυτοδυναμία της ΝΔ με εθνικιστική ατζέντα (βλ. μακεδονικό) και υιοθέτηση σημαντικών πλευρών των ακροδεξιών θέσεων, καθώς και η ανάδειξη του κόμματος Βελόπουλου (με ακροδεξιές, χουντικές και έντονα ρατσιστικές θέσεις), το οποίο μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά υπέρ του συστήματος στη νέα φάση. Το εργατικό λαϊκό και αντιφασιστικό κίνημα θα συνεχίσει τους αγώνες του για να μπουν στη φυλακή οι φασίστες και την οριστική εξαφάνιση της Χ.Α. από τον πολιτικό χάρτη, αλλά και για το κτύπημα και την ήττα των κάθε λογής ακροδεξιών, ρατσιστικών και νεοφασιστικών πολιτικών και δυνάμεων.

4. Το ΜΕΡΑ25 κατάφερε να μπει στη βουλή, εκφράζοντας μια τάση διαμαρτυρίας για τη σημερινή κατάσταση και θολής αναζήτησης διεξόδου. Πατώντας πάνω σε νέες αυταπάτες το συστημικό φιλόΕΕ και τεχνοκρατικό κόμμα του Βαρουφάκη, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί δύναμη της Αριστεράς, δεν μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς θέλει να στηρίξει την «υγιή επιχειρηματικότητα» και τη συνεργασία (sic) των εργοδοτών και των εργαζομένων, δηλαδή μια «μοντέρνα» εκδοχή της ταξικής ειρήνης και συνεργασίας. Το ΜΕΡΑ25 θα δοκιμαστεί στις νέες συνθήκες, όπου θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένες θέσεις στην πολιτική και ταξική αντιπαράθεση.

5. Το χτεσινό αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αρνητικό, όπως και το πρόσφατο αποτέλεσμα του Μαΐου. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχασε το 1/3 των ψήφων της στις ευρωεκλογές, αδυνατώντας να εκφράσει μια διαφορετική ποιότητα παρέμβασης για την αντικαπιταλιστική αριστερά και συνολικά για την αριστερά. Κυρίως οι προγραμματικές και πολιτικές της ανεπάρκειες, η περιορισμένη κοινωνική της σύνθεση και βέβαια οι αντιφατικές επιλογές δυνάμεών της που δημιούργησαν σύγχυση για τη φυσιογνωμία και το πολιτικό της προσανατολισμό, αποτέλεσαν τα βασικά στοιχεία τα οποία στο έδαφος της υποχώρησης του μαζικού κινήματος και συνολικά του ριζοσπαστικού ρεύματος που γέννησαν οι μεγάλοι αγώνες της περιόδου 2010-15, την οδήγησαν σε αυτά τα φτωχά εκλογικά αποτελέσματα. Επιπλέον, ως ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ οφείλουμε να αναμετρηθούμε ανοικτά και τολμηρά με το ερώτημα γιατί ο κόσμος του κινήματος και της αριστεράς που στηρίζει και αγωνίζεται με την αντικαπιταλιστική αριστερά στο κίνημα, στα μέτωπα πάλης, στις αρχαιρεσίες των σωματείων, στις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές, δεν μας αναγνωρίζει ως αυτοτελή πολιτική δύναμη ικανή να εκφράσει τα συμφέροντά του συνολικά απέναντι στο κεφάλαιο, το κράτος και τις κυβερνήσεις του. Γιατί παραμένει ακόμα ισχυρή μια λογική που βλέπει την αντικαπιταλιστική αριστερά ως συμπληρωματική δύναμη των ρεφορμιστικών και διαχειριστικών δυνάμεων, ακόμα και με τον αστικοποιημένο ΣΥΡΙΖΑ.

6. Το ΚΚΕ παραμένει καθηλωμένο στα επίπεδα των ευρωεκλογών, ενώ σημειώνει μικρή πτώση από τις βουλευτικές του 2015. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι παγιώνεται η μεγάλη πτώση των ποσοστών του ΚΚΕ στα χρόνια της κρίσης. Μπορεί να φαίνεται σαν η μόνη υπαρκτή αριστερά με πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς όρους, ωστόσο δεν εμπνέει για «κάτι παραπάνω», πολύ περισσότερο για την αναγκαία προγραμματική, κινηματική και συνολική ανασυγκρότηση της αριστεράς. Η ΛΑΕ πέφτει ακόμη περισσότερο, χάνοντας το μισό των ψήφων της στις 26 Μάη. Η τυπική αλλαγή ηγεσίας χωρίς αλλαγή φυσιογνωμίας και πολιτικής την οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα. Άλλες οργανώσεις και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς είχαν καθηλωτικά εκλογικά αποτελέσματα. Συνολικά ο χώρος της αριστεράς συμπιέστηκε και λεηλατήθηκε (και αυτή τη φορά) από τα εκβιαστικά διλλήματα και τη θεωρία της χαμένης ψήφου που έθεσε ο δεξιός και κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατώντας να πετύχει μια αντίρροπη κίνηση. Οπωσδήποτε για τα αποτελέσματα συνολικά της αριστεράς, η υποχώρηση του μαζικού κινήματος (παρά ορισμένες σημαντικές έως και ηρωικές μάχες του) έπαιξε σοβαρό ρόλο και στα εκλογικά αποτελέσματα. Είναι φανερό όμως πως αναδεικνύονται κρίσιμα ελλείμματα, στο στρατηγικό, πολιτικό, κοινωνικό-ταξικό και οργανωτικό πεδίο, από τα οποία κανείς δεν μπορεί να «δραπετεύσει» χωρίς ουσιαστική συζήτηση, αυτοκριτική επανεξέταση και μάχιμη ανασυγκρότηση. Κι αυτό αφορά και το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

7. Μπροστά στην νέα περίοδο που μπαίνουμε, το μετωπικό εγχείρημα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς τίθεται εκ των πραγμάτων μπροστά στην ευθύνη τολμηρών αποφάσεων και τομών σε κατεύθυνση αντικαπιταλιστικού πόλου, με ισχυρή πολιτική συμφωνία και βαθύτερη δημοκρατική συγκρότηση. Η αναγκαιότητα για μια ριζική, συνεκτική και συνολική ανασυγκρότηση της αντικαπιταλιστικής και σύγχρονα κομμουνιστικής αριστεράς είναι αναγκαία και επιτακτική. Έχοντας ως αφετηρίες της τις μέχρι τώρα κατακτήσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και ταυτόχρονα τη γνώση ότι αυτές δεν επαρκούν, ότι χρειάζονται βαθύτερες τομές σε όλα τα επίπεδα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το επόμενο διάστημα οφείλει να οργανώσει τον αναγκαίο διάλογο για τα ζητήματα αυτά, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και με όλο το μάχιμο δυναμικό του κινήματος και της αντικαπιταλιστικής και ανατρεπτικής αριστεράς. Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση θα συμβάλλει και με δικές του πρωτοβουλίες σε αυτή τη κατεύθυνση, ιδιαίτερα στην πλευρά του διαλόγου και της συσπείρωσης των αγωνιστών που εμπνέονται από την πορεία προς ένα σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα.

8. Χαιρετίζουμε τους 23.200 αγωνιστές και αγωνίστριες που σε δύσκολες πολιτικές και κινηματικές συνθήκες επέλεξαν να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Χαιρετίζουμε τα χιλιάδες μέλη και φίλους της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, τους εργαζόμενους, τους νέους αλλά και τους μεγαλύτερους, τους άνεργους και τις γυναίκες που έδωσαν με αυταπάρνηση τις περίπλοκες και δύσκολες τέσσερις εκλογικές μάχες και που αντιπάλεψαν τις προσπάθειες να ηττηθεί στρατηγικά η εργατική πολιτική και η επαναστατική και κομμουνιστική Αριστερά, μπροστά στο νέο κύκλο ταξικής πάλης. Ο αγώνας τους, ακόμα κι αν έφερε περιορισμένα αποτελέσματα, έχει ρίξει σπόρο μιας νέας νικηφόρας αντεπίθεσης.

9.Σήμερα επείγει η οργάνωση της μαχητικής εργατικής και λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στη κλιμάκωση της επίθεσης από την κυβέρνηση της ΝΔ και συνολικά των συστημικών δυνάμεων. Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η ν.Κ.Α. και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανασυγκρότηση του μαζικού κινήματος και των φορέων του. Για τους αναγκαίους αγώνες της επόμενης ημέρας, οι οποίοι μπορούν να είναι αποτελεσματικοί και νικηφόροι στο βαθμό που περνούν στα χέρια των ίδιων των αγωνιζόμενων και όχι του αστικοποιημένου, κυβερνητικού συνδικαλισμού τύπου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και «σπάνε» τα πολιτικά όρια που θα επιχειρήσει να βάλει στο μαζικό κίνημα η «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για αγώνες νικηφόρους που θα υπερβαίνουν τη λογική των αγώνων διαμαρτυρίας «για να βγουν συμπεράσματα», όπως προωθεί το ΚΚΕ.
Το ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση απευθύνει προσκλητήριο προς όλες τις ταξικές και μαχητικές δυνάμεις, τους αγωνιστές και αγωνίστριες του κινήματος για να δουλέψουμε μαζί για την ταξική και πολιτική ανασυγκρότησή του.

10. Το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή της οργάνωσης, η οποία θα συζητήσει σε βάθος συμπεράσματα και κατευθύνσεις, με βάση τα οποία θα οργανωθεί ένας ευρύτερος διάλογος των δυνάμεων της κομμουνιστικής απελευθέρωσης.

Το γραφείο της Π.Ε.
8 Ιούλη 2019

 

Ανακοίνωση της Κίνησης Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας

Για τις εκλογές και την επόμενη μέρα

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου επιβεβαιώνει τις τάσεις που καταγράφηκαν στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με μεγαλύτερη όμως ένταση και βάθος.

Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39,9% και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η ακροδεξιά διατηρεί σημαντικές δυνάμεις με το θετικό όμως στοιχείο ότι η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Βουλής καθώς οι ψήφοι της κατευθύνθηκαν κυρίως προς τη ΝΔ ενισχύοντας την ακροδεξιά πτέρυγα της. Αθροιστικά τα δεξιά σχήματα κατέγραψαν συνολικό ποσοστό περίπου 50%, γεγονός που επιβεβαιώνει το συμπέρασμα της συντηρητικής στροφής στο λαό και στην πολιτική ζωή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31,5% των ψήφων και διατηρείται ως ο αναμφισβήτητος δεύτερος πόλος του δικομματισμού και μάλιστα σε σχέση 4 προς 1 με το ΚΙΝΑΛ. Συνεπώς ο χώρος του κέντρου και της κεντροαριστεράς προσεγγίζει το 40% των ψήφων, ενώ ο δικομματισμός ξεπέρασε πλέον το 71%.

Το αντιμνημονιακό και φιλοευρωενωσιακό ΜέΡΑ25 σταθεροποιείται σε ποσοστό 3,4%, έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και πλέον αποτελεί σημαντικό αντίπαλο για την κομμουνιστική και ριζοσπαστική αριστερά.

Το ΚΚΕ με 5,3% εμφανίζει στασιμότητα και τάση υποχώρησης των δυνάμεών του σε συνθήκες θετικές για να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα. Η ΛΑΕ απώλεσε περισσότερο από το 50% των ψήφων της και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το 1/3 περίπου.

Συνολικά η κομμουνιστική και μαχόμενη αριστερά εμφανίζει μία εικόνα παρακμής, πολλά λόγια και βερμπαλισμοί και στην πράξη εντελώς ανίσχυρη. Στην έκκληση του ΚΚΕ να το αναδείξει ο λαός στο αντίπαλο δέος του νεοφιλελευθερισμού του Μητσοτάκη και της ΝΔ ο λαός έμεινε παντελώς αδιάφορος, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα.

Παρά την ενίσχυση του δικομματισμού και τον καλύτερο έλεγχο που θα ασκεί η αστική τάξη στις πολιτικές εξελίξεις, τα ριζοσπαστικά σκιρτήματα υπάρχουν και θα δυναμώσουν, οι αναζητήσεις θα συνεχιστούν και οι ίδιες οι εξελίξεις θα θέσουν το μεγάλο πρόβλημα της αναζήτησης διεξόδου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει σημαντικές δυσκολίες. Το αφήγημα της απογείωσης των επενδύσεων και των υψηλότατων ρυθμών ανάπτυξης πάσχει σοβαρά. Με περισσότερα από 350 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικό χρέος και ένα σημαντικό τμήμα του κρατικού προϋπολογισμού κάθε χρόνο να δεσμεύεται για την εξυπηρέτηση του, όσες υποχωρήσεις και αν κάνει η κυβέρνηση, όσες εκχωρήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Η επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων αντί για τις παροχές που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, θα δημιουργήσει δυσαρέσκεια και αντιδράσεις. Δίπλα στην αδυναμία σταθεροποίησης της οικονομίας, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να σταθεροποιηθεί το πολιτικό σύστημα, ενώ και διεθνώς η σταθεροποίηση του καπιταλισμού δεν είναι καθόλου εύκολη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα με την προσπάθειά του για πλήρη έλεγχο του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, θα κινηθεί με οξείες αντιπολιτευτικές κορώνες ώστε να φανεί ως ο υπερασπιστής των λαϊκών συμφερόντων από την πολιτική της κυβέρνησης. Στο βαθμό που δεν συναντήσει μια πειστική και μαχητική δράση από πλευράς αριστεράς και του εργατικού κινήματος, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να παραπλανήσει τμήματα των εργαζομένων. Συνολικά οι συνθήκες αυτές διαμορφώνουν για το εργατικό κίνημα και την αριστερά σημαντικές δυνατότητες και παράλληλα αυξημένες δυσκολίες. Ζητούμενο είναι αν η αριστερά θα μπορέσει να ανταποκριθεί.

Οι συνθήκες αυτές διαμορφώνουν δυνατότητες για το εργατικό κίνημα και την αριστερά αρκεί να μπορέσει να τις αξιοποιήσει.

Πρώτο σημαντικό βήμα είναι η δράση για την αποφασιστική αντιμετώπιση της επιβολής του νεοφιλελεύθερου κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ. Η δράση αυτή μπορεί να προέλθει μόνο από ένα πλατύ μαζικό ενωτικό εργατικό και λαϊκό κίνημα. Επιπλέον αυτό θα αποτελέσει το κατάλληλο έδαφος να πάρει σάρκα και οστά η πολιτική συμφωνία των δυνάμεων της αριστεράς και η συμπόρευσή τους πάνω σε ένα πλαίσιο στόχων απόκρουσης της κυβερνητικής πολιτικής και διεκδίκησης κατακτήσεων, ανάπτυξης της αντιιμπεριαλιστικής δράσης και απόκρουσης του κινδύνου πολεμικών εμπλοκών, αντιμετώπισης της ακροδεξιάς και του φασισμού, της καταστολής και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Και βέβαια την ανάπτυξη αποτελεσματικής αντιπαράθεσης με την αστική ιδεολογία και το ρεφορμισμό και την αμφισβήτηση της απόλυτης κυριαρχίας τους.

Σταδιακά πρέπει να διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου, ενώ είναι απόλυτη ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για το κομμουνιστικό κόμμα στις σημερινές συνθήκες και τα πρακτικά βήματα για την προώθησή του.

Ο Εργατικός Αγώνας μαζί με άλλες δυνάμεις εκεί θα στρέψει τη δράση του το επόμενο διάστημα.

ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

8/7/2019

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιουλίου 2019 07:38
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή