Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019 07:40

Μπαράζ κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες «οφειλές» της λαϊκής οικογένειας

Γράφτηκε από τον

487717.jpg

Ενα όργιο κατασχέσεων, εκβιασμών και απειλών για ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών προς το φοροεισπρακτικό μηχανισμό αποκαλύπτεται μέσα από την «έκθεση απολογισμού» για το 2018 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με φόντο την επίτευξη των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού και της απογείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η έκθεση έρχεται έτσι να αποτυπώσει άλλη μια πλευρά του «μεταμνημονιακού μνημονίου» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έχει να επιδείξει τη δική της αποφασιστική συμβολή στη διόγκωση των φόρων απέναντι και σε χαμηλά λαϊκά εισοδήματα, τόσο για μισθούς και συντάξεις όσο και στους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση, προκειμένου με το «άλλο χέρι» να μοιράζει αστρονομικά ποσά, φοροαπαλλαγές και κάθε είδους διευκολύνσεις και προνόμια προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 12μηνο του 2018, που φανερώνουν τα παρακάτω:

  • Το πλήθος των οφειλετών σε βάρος των οποίων ενεργοποιήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.) έφτασε σε 880.824. Σε αυτό το πλαίσιο, σε μέσους όρους, διενεργούνται περίπου 2.936 «αναγκαστικά μέτρα» για κάθε εργάσιμη μέρα.

Μεταξύ άλλων στο 12μηνο του 2018 διενεργήθηκαν 816.721 κατασχέσεις, περίπου 23.000 παραγγελίες κατάσχεσης και 16.000 πλειστηριασμοί.

  • Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, φτάνουν τους 1,82 εκατομμύρια (από 1,74 εκατ. το 2017).
  • Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη (στις 31/12/2018) φτάνει σε 4.064.750, γεγονός βέβαια που δείχνει τη διογκούμενη αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων να ανταποκριθούν στους ολοένα και περισσότερους φόρους που έχει επιβάλει η σημερινή κυβέρνηση σε συνέχεια των προκατόχων της.
«Από τη μύγα ξίγκι»

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία αποκαλύπτουν πως ενώ η μεγάλη μάζα των οφειλών βρίσκεται συγκεντρωμένη στους κάθε είδους μεγαλοοφειλέτες, η κυβέρνηση και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός εστιάζουν σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων εισοδημάτων σε βάρος της «μαρίδας», προκειμένου να διασφαλίσουν τα «φαραωνικά» πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία:

Πάνω από 2,2 εκατομμύρια οφειλέτες (περίπου 55% στο σύνολο) «χρωστάνε» στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό ποσά μέχρι 500 ευρώ ο καθένας. Η συνολική μάζα της «οφειλής» για τη συγκεκριμένη κατηγορία διαμορφώνεται σε 306 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 0,3% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Μάλιστα, από τη συγκεκριμένη κατηγορία, 536.330 ή 13,2% του συνόλου χρωστούν ποσά μέχρι 10 ευρώ ο καθένας, ενώ 338.072 ή 8,3% του συνόλου οφείλουν ποσά από 10,01 έως 50 ευρώ.

Την ίδια ώρα, στην αντίπερα όχθη εμφανίζεται η μικρή δράκα μεγαλοοφειλετών που έχει αφήσει «φέσια» δεκάδων δισ., τα οποία και θεωρούνται οριστικά ξεγραμμένα από την κυβέρνηση και το φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Ειδικότερα, μόλις 6.043 οφειλέτες, που αντιστοιχούν στο 0,1% του συνόλου, χρωστούν συνολικά 81,6 δισ. ευρώ ή το 78,1% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών...

Η συνολική μάζα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το φοροεισπρακτικό μηχανισμό εμφανίζεται σε 104,4 δισ. ευρώ, από τα οποία 8,5 δισ. ταξινομούνται στο «αποτελεσματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή στο πλέον εισπράξιμο κομμάτι.

Ερχεται η «επιβράβευση» από το Γιούρογκρουπ

Την εκταμίευση της δόσης προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό αναμένεται να εγκρίνει το Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει την Παρασκευή στο Βουκουρέστι.

Η «επιβράβευση» έρχεται σε συνέχεια των «φρέσκων» αντιλαϊκών μέτρων και αναδιαρθρώσεων στο πλαίσιο της 1ης και της 2ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», όπου βέβαια ξεχωρίζει η «εμβληματική» παρέμβαση της κυβέρνησης αναφορικά με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, στην πορεία κλιμάκωσης των πλειστηριασμών απέναντι στη λαϊκή κατοικία.

Παράλληλα, από τις αρχές της βδομάδας τα «τεχνικά» κλιμάκια των «θεσμών» βρίσκονται στην Αθήνα με ατζέντα, μεταξύ άλλων, την προετοιμασία της 3ης «αξιολόγησης», ενόψει της επανόδου των υψηλόβαθμων κλιμακίων που προγραμματίζεται για τις 6 Μάη.

πηγη: rizospastis.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή