Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 10:44

Στρατηγέ μου, ιδού οι αγωγοί σας…

Γράφτηκε από τον

trimeris.jpg

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Υπό το βλέμμα του «αφεντικού» και επί τάπητος τους σχεδιασμούς για μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε ενεργειακό κόμβο για τα συμφέροντα των πολυεθνικών αλλά και πεδίο έντονων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και Αμερικάνος υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο της συνάντησης Κορυφής που πλέον έχει χαρακτήρα «3+1» με τους ηγέτες των τριών χωρών και τον ΥΠΕΞ τον ΗΠΑ.

Η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στην τριμερή δημιουργεί νέα δεδομένα και αυξάνει ακόμα περισσότερο τους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. Οι Αμερικάνοι σε ρόλο αφεντικού επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους – που σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται με αυτά των Ισραηλινών – ενώ την ίδια στιγμή επιδιώκουν με κάθε τρόπο να φράξουν τους ενεργειακούς δρόμους στη Ρωσία. 

Η παρουσία Πομπέο, στην Ιερουσαλήμ σηματοδοτεί:

Την ενεργότερη ανάμειξη των ΗΠΑ στην εκμετάλλευση και το έλεγχο των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (ειδικά μετά την ανακάλυψη νέων μεγάλων πηγών) μέσω της εμπλοκή της αμερικανικής πολυεθνικής «ExxonMobil».

Την ακόμα βαθύτερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων χωρών με τις ΗΠΑ και Ισραήλ να επιδιώκουν τη δημιουργία περισσότερων στρατιωτικών βάσεων – ορμητηρίων σε Ελλάδα και Κύπρο βάζοντας στο στόχαστρο Ρωσία, Ιράν κ.α.

Την διάνοιξη νέων επικίνδυνων πεδίων στα εθνικά θέματα Ελλάδας και Κύπρου, με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν να βρεθούν «λύσεις» με την Τουρκία ώστε να προχωρήσει η συνεκμετάλλευση της περιοχής προς όφελος των πετρελαϊκών. Σε αυτό το πλαίσιο νέα διχοτομικά σχέδια για την Κύπρο βρίσκονται στο τραπέζι αλλά παραινέσεις για μια συμφωνία «win-win» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με στόχο την συνεκμετάλλευση της περιοχής.

Η Κοινή Δήλωση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ – ΗΠΑ, μετά την 6η τριμερή Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην Ιερουσαλήμ, φανερώνει ακριβώς τις συγκεκριμένες στοχεύσεις:

«Οι Κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να διαβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Υπουργός Εξωτερικών Πομπέο υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον τριμερή μηχανισμό που δημιούργησε το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, σημειώνοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Χαιρέτισαν τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές τους στη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές πηγές».

Ο Τσίπρας τα δίνει όλα και πουλά τα «φύκια» της …ασφάλειας 

Τα συμφέροντα, λοιπόν των ΗΠΑ στην περιοχή είναι δεδομένα. Τα σχέδια τους ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα επιδιώκει με κέθα τρόπο να εμφανίσει τη  συμμετοχή των ΗΠΑ σαν παράγοντας …«σταθερότητα» της περιοχής. Τα κυβερνητικά επιτελεία ισχυρίζονται ότι άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στην τριμερή ενισχύει την ασφάλεια και αποτελεί απάντηση στην επιθετικότητα της Τουρκίας…  Μάλιστα στο πλαίσιο της προπαγάνδας τους ισχυρίζονται ότι η παρουσία τω ΗΠΑ προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου!

«Η τριμερής συνεργασία μας έχει γίνει στρατηγική και ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην τριμερή και ακριβώς αναπαράγοντας την συγκεκριμένη προπαγάνδα πρόσθεσε: «Η συμμετοχή του Μάικ Πομπέο υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία μας και αυτή η συμμετοχή ενδυναμώνει τις προσπάθειες μας και τον διάλογο μας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ασφάλεια και στην οικονομία».

Η εκδήλωση του ελληνοαμερικανικού ειδυλλίου – στο πλαίσιο και της τριμερούς συνάντησης – εδράζεται στις εντάσεις που αυτή την περίοδο υπάρχουν στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Όμως ο συνδυασμό «ειδυλλίου» από τη μια και «έντασης» από την άλλη, έχει σαν αποτέλεσμα και την  επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η κλιμάκωση των εντάσεων στα ελληνοτουρκικά συμπίπτει με τη γενικότερη αναδιάταξη των αμερικανικών θέσεων στην περιοχή αλλά και την έναρξη του μεγάλου ενεργειακού παιχνιδιού στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το παιχνίδι που αναμένεται να συγκεντρώσει «μεγάλους παίχτες» η Ελλάδα αξιοποιείται σαν πιόνι. Ο άξονα συμμαχίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ διαμορφώθηκε με αμερικάνικες υποδείξεις και παραινέσεις και έτσι θα συνεχίσει να λειτουργεί προς όφελος των πετρελαϊκών ομίλων αλλά και των γενικότερων γεωπολιτικών σχεδιασμών της Ουάσιγκτον.

Ο Αγωγός, η Τουρκία και στο βάθος συνεκμετάλλευση 

Η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med που τέθηκε επί τάπητος στην σημερινή τετραμερή συνάντηση, αποτελεί ένα τεράστιο ενεργειακό πρότζεκτ που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ. Πρόκειται για έναν αγωγό 2.100 χιλιομέτρων που θα ξενικά από τα κοιτάσματα του Ισραήλ, θα περνά από αυτά της Κύπρου και μέσω θαλάσσης θα καταλήγει την Ηπειρωτική Ελλάδα. Μέσω του συγκεκριμένου αγωγού Ισραήλ και ΗΠΑ θέλουν από το 2025 να προμηθεύουν την Ευρώπη με φυσικό αέριο. ώστε να «σπάσουν» το μονοπώλιο των Ρώσων στην προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο. 

«Η βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη(…) Η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med μπορεί να βοηθήσει τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Είναι όμως όλα τόσο «όμορφα και παραμυθένια»; Η ανάμειξη των ΗΠΑ δείχνει ότι ο πρότζεκτ, ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι κάτι περισσότερο από ένα έργο μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος. Αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που για τις ΗΠΑ θα μειώσει της ενεργειακή εξάρτησης της Ευρώπης από το Ρώσικο φυσικό αέριο και άρα θα περιορίσει το μεγάλο «αντίπαλο» στους ανταγωνισμούς.  

Αυτό φυσικά θα πυροδοτήσει αντιδράσεις αλλά και εντάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν την κατασκευή του αγωγού. Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ με την στήριξη των ΗΠΑ ξεκίνησαν στρατιωτική συνεργασία. Ο ισραηλινός στρατός και κυρίως η αεροπορία χρησιμοποιεί την Ελλάδα για εκπαιδευτικούς σκοπούς και πολεμικές ασκήσεις.  Στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται σε Κρήτη και Λάρισα, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε στρατιωτικό τους «οικόπεδο» με τις ευλογίες των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νετανιάχου στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης είπε ρητά ότι «αν το χτίσουμε (σσ τον αγωγό), σημαίνει ότι έχουμε δεσμευτεί για να το προστατεύσουμε»….

Ταυτόχρονα μαζί με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ελλάδα θέλουν να εγκαταστήσουν στην Κρήτη ένα ραντάρ, το οποίο θα καλύπτει την ανατολική Μεσόγειο και κατ´ επέκταση θα ελέγχει τις δραστηριότητες των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων σε αέρα και θάλασσα.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις ήδη προκάλεσαν την αντίδραση Ερντογάν. Ρωσία και Τουρκία αντιδρούν στην στρατιωτική αναβάθμιση της Κύπρου αλλά και στα σενάρια για εγκατάσταση ραντάρ και στην πορεία αμερικανικής βάσης στο νησί.

Επιπλέον η Τουρκία δεν επιθυμεί την κατασκευή του αγωγού αφού θέλει να διατηρήσει το προνόμιο της χώρας βασικού περάσματος για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Επίσης επιδιώκει να πάρει κομμάτι από τη λεία των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου είτε μέσω της κατεχόμενης Κύπρου, είτε ανακινώντας το θέμα της ΑΟΖ του Καστελόριζου και της επίτευξης ενός δήθεν «έντιμου συμβιβασμού» με την Ελλάδα. 

Η προσωρινή απομάκρυνση της Τουρκίας από την αμερικανική αγκάλη και η επιλογή της να διεκδικήσει τον ρόλο του μεγάλου περιφερειακού παίκτη  και από την άλλη η ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της Αθήνας στα σχέδια των ΗΠΑ πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.

Το δήθεν …«μήνυμα» που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία περί προστασία των κυριαρχικών δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου με τη συμμετοχή της στην τριμερή, μπορεί στο άμεσο μέλλον να …ξεθωριάσει. Οι ΗΠΑ, έχουν καλέσει ανοιχτά την Τουρκία να πάρει μέρος στη διανομή της λείας στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μέρος του παζαριού για να περιορίσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα και να παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Τις ελληνοτουρκικές συνοριακές διαφορές σε θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αν οι Ελληνικές κυβερνήσεις όπως πράττει ο Τσίπρας της παραδώσουν στην αμερικανική προστασία, μετατρέπουν τη χώρα σε πιθανό γεωπολιτικό αντάλλαγμα στο παζάρι που εξελίσσεται στην περιοχή μεταξύ των μεγάλων παικτών…

Πάντως η κυβέρνηση Τσίπρα φαίνεται έτοιμη να μπει στο παζάρι. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε την Τετάρτη η Ελλάδα βλέπει «θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου», μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, μία ημέρα πριν την επίσκεψή του στην Αττάλλεια, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό», πρόσθεσε.  O Γ. Κατρούγκαλος μάλιστα τάχθηκε και υπέρ της συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, όπως ακριβώς το επιθυμούν και οι ΗΠΑ.

Οι πανηγυρισμοί λοιπόν της ελληνικής κυβέρνησης και τα σχέδια για μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο με οικονομικά οφέλη, μπορεί να αποδειχτούν πολύ επικίνδυνα για τα εθνικά συμφέροντα αλλά και για τον ίδιο τον ελληνικό λαό… Ηδη στην περίπτωση που ανακινηθούν σχέδια συνεκμετάλλευσης με …διαμεσολαβητές τις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή