Σήμερα: 19/08/2019
Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 06:43

Η μάχη για την ηγεμονία στα «κίτρινα γιλέκα»

Γράφτηκε από

_μάχη_για_την_ηγεμονία_στα_κίτρινα_γιλέκα.jpg

Βαγγέλης Μόσχος

Γράμμα από Γαλλία

Το αυθόρμητο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» που ξέσπασε τις τελευταίες εβδομάδες στη Γαλλία, μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα της χώρας, ιδιαίτερα αφού μετά την επαρχία, έκανε την μαζική εμφάνιση του στους παριζιάνικους δρόμους. Οι εικόνες τις ογκώδους διαδήλωσης και των οδοφραγμάτων στη στολισμένη λεωφόρο Ελυζέ, με τραυματισμούς μέχρι και ακρωτηριασμούς διαδηλωτών, θύματα της θηριώδους αστυνομικής βίας, συγκλόνισαν. Το κατεστημένο και η πλειοψηφία των συστημικών μίντια δεν τις χώνεψαν όμως ποτέ και έτσι έτρεξαν συλλήβδην να ονοματίσουν το κίνημα ως «ακροδεξιό», για να απαξιώσουν τις κοινωνικές διεκδικήσεις του. Κατά πόσο όμως ισχύει αυτός ο χαρακτηρισμός;

Είναι γεγονός ότι οι ακροδεξιές απόψεις και πρακτικές έχουν κάνει εξαρχής αισθητή την παρουσία τους στο κίνημα των «γιλέκων». Και αν αυτό δεν εμφανίζεται στις τρικολόρ που αποτελούν το βασικό σύμβολο κάθε κινητοποίησης, σίγουρα φαίνεται στα επεισόδια ρατσιστικού και σεξιστικού προπηλακισμού που βιώσαν μαύροι και ομοφυλόφιλοι οδηγοί που περνούσαν από τα μπλόκα των «κιτρίνων». Είναι όμως εντυπωσιακό το πως περιστατικά στα οποία πρωταγωνίστησαν τα «γιλέκα» και βρίσκονται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, έχουν θαφτεί από τα MME: Από την κοινή πλεύση με την πορεία κατά της βίας των γυναικών στο Μονπελιέ, στο τραγούδι του αφρικανικής καταγωγής Κοπ Τζόνσον που εκφράζει την στήριξη των μαύρων Γάλλων στο κοινωνικό κίνημα, έως τον αποκλεισμό αυτόκλητου ακροδεξιού αντιπροσώπου των «γιλέκων» από την τοπική επιτροπή της Τουλούζ. Αυτές οι αντίρροπες τάσεις δείχνουν ταυτόχρονα τη διάσταση που έχει πάρει το κίνημα στη γαλλική επαρχία.

Είναι επίσης δεδομένη η υποστήριξη της Λεπέν στα «γιλέκα», η οποία όμως δεν εξελίσσεται σε οργανωμένη παρέμβαση. Η ίδια ταυτόχρονα δηλώνει ότι το κίνημα θα είναι «πιο δυνατό, όσο είναι ανεξάρτητο» φανερώνοντας τον πραγματικό της φόβο: Την ενοποίηση και ηγεμόνευσή του από το εργατικό κίνημα. Αυτή έμενε να κριθεί στη διαδήλωση της 1ης Δεκέμβρη, όπου καλεί η CGT μαζί με τα «γιλέκα» αλλά και φοιτητές και μετανάστες. Στους δρόμους και όχι στα σαλόνια θα κριθεί  -και δυνάμει θα ηττηθεί – η επιρροή των αντιδραστικών ρευμάτων.

ΠΗΓΗ: prin.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή