Σήμερα: 25/09/2020
Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 11:36

ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Υποδεικνύει συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων και «ελάφρυνση» χρέους

Γράφτηκε από

oosa.jpg

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας 1,1% φέτος και 2,5% το 2018 προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην εξαμηνιαία έκθεση του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (Economic Outlook), ενώ παράλληλα συστήνει τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων και στη φάση της όποιας ανάκαμψης.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα θα μειωθεί από το 3,8% του ΑΕΠ που ανήλθε πέρσι, αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ φέτος και το επόμενο έτος.

«Η περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η διεύρυνση της βάσης της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ο έλεγχος της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την παγιοποίηση των σημαντικών δημοσιονομικών επιτευγμάτων των τελευταίων ετών», αναφέρει η έκθεση, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της συνέχισης των σκληρών μέτρων και των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Για το ελληνικό κρατικό χρέος, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι αυτό έχει σταθεροποιηθεί, αλλά παραμένει πολύ υψηλό και απαιτείται πρόσθετη «ελάφρυνση» για να διασφαλισθεί η μεσο-μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

«Η ελάφρυνση του χρέους, περιλαμβανόμενης της επέκτασης των λήξεων των δανείων και πρόσθετων περιόδων χάριτος θα μείωνε τις ευπάθειες, θα αύξανε την ανάπτυξη και θα ενίσχυε την ικανότητα της Ελλάδα να χειριστεί το βάρος του χρέους της», τονίζει η έκθεση. «Η ελάφρυνση του χρέους θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ και, σε συνδυασμό με μία περαιτέρω πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη φορολογική συμμόρφωση, θα επέτρεπε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες σε υψηλής ποιότητας επενδυτικά προγράμματα», προσθέτει ο ΟΟΣΑ, θεωρώντας ότι έτσι θα δοθούν επιπλέον κίνητρα και φοροαπαλλαγές στους μονοπωλιακούς ομίλους.

πηγη: 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή