Σήμερα: 22/07/2019
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

2015_sindikalistes_esiea-ktirio.jpg

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την απαράδεκτη, αντεργατική πρακτική τηλεοπτικών σταθμών να απολύουν στο τέλος της σεζόν δημοσιογράφους εκπομπών, που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Η απόλυση γίνεται πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου εργασίας, δηλαδή χωρίς αποζημίωση και χωρίς οι εργαζόμενοι να έχουν δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας.

Με τον τρόπο αυτό  οι εργαζόμενοι χάνουν τα δικαιώματά τους και παραμένουν άνεργοι, μέχρις ότου ξαναρχίσουν οι εκπομπές και, αν σταθούν τυχεροί, προσλαμβάνονται για τη νέα περίοδο -τις περισσότερες φορές με χαμηλότερους μισθούς- και σύμβαση αορίστου χρόνου, η οποία, όμως, θα καταγγελθεί εκ νέου στο τέλος της περιόδου και θα ξαναμείνουν άνεργοι, χωρίς αποζημίωση. Με αποτέλεσμα να διακόπτεται και η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών κατά το διάστημα της ανεργίας, και οι εργαζόμενοι να μένουν ανασφάλιστοι!  Δηλαδή, όχι μόνο εξαντλούν τις δυνατότητες που τους δίνει η νομοθεσία, αλλά εκμεταλλεύονται κάθε παράθυρο για να κερδίσουν σε βάρος των εργαζόμενων τους.

Επιπλέον, οι εργοδότες, με αυτό τον τρόπο, εμφανίζονται να καλύπτουν και τον αριθμό των εργαζόμενων, που απαιτείται για τη διατήρηση της άδειας λειτουργίας των Μέσων, σύμφωνα με το νόμο. Επιχειρούν δηλαδή και εδώ να παρακάμψουν κατά τα συμφέροντά τους το πνεύμα και το γράμμα του νόμου.

Τελευταίο κρούσμα της μεθόδευσης αυτής ήταν η απόλυση 12 συναδέλφων δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ, μελών και μη μελών της ΕΣΗΕΑ. Επιπλέον η διοίκηση του ΣΚΑΪ,  τους είχε υποχρεώσει να υπογράψουν συμβάσεις χωρίς αμοιβή για υπερωρίες, νυχτερινά και σαββατοκύριακα για λίγα ευρώ πάνω από το βασικό μισθό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τους εργοδότες για τις απολύσεις αυτές και καλεί όλους τους αρμόδιους  φορείς και το ΕΣΡ να προχωρήσουν στις νόμιμες ενέργειες, ώστε να εφαρμόζονται οι διατάξεις που προβλέπουν τη λειτουργία των ΜΜΕ και να σταματήσει η ανασφάλεια και η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας.

Έχουμε χρέος όλοι μαζί να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τη νομιμότητα στα ΜΜΕ.

ΠΗΓΗ:  ergasianet.gr

Ετικέτες

_το_ενδεχόμενο_για_νέα_αύξηση_των_τιμολογίων_της_ΔΕΗ.jpg

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕ, Γιώργος Ανδριώτης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως χρειάζεται σήμερα ενίσχυση της ρευστότητάς της και υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση του κόστους για τη λειτουργία της δεν καλύπτεται από τα υφιστάμενα τιμολόγια και αυτό «δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη». Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, ξεκαθάρισε ότι παρά τα προβλήματα, η επιχείρηση δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση στο χείλος του γκρεμού, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Η υπόθεση της ΔΕΗ αναμένεται να συζητηθεί σήμερα ανάμεσα σε εκπροσώπους της τρόικας και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Γ. Ανδριώτης, δήλωσε ότι προέκυψαν προβλήματα από τις ζημίες στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, τις οποίες απέδωσε σε παράγοντες όπως η εξάρτηση από τον άνθρακα και η αύξηση της επιβάρυνσης από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Τόνισε πως αν το 2018 η κυβέρνηση είχε μετακυλήσει στους πολίτες το κόστος, αυτό θα της επέτρεπε να εξασφαλίσει ομολογιακό δάνειο με ευνοϊκούς όρους. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η ΔΕΗ χρειάζεται σήμερα ενίσχυση της ρευστότητάς της, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση του κόστους για τη λειτουργία της δεν καλύπτεται από τα υφιστάμενα τιμολόγια και αυτό «δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη», αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης στα τιμολόγια.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως θα είναι καταστροφικό να υλοποιηθούν τα σενάρια πώλησης των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Αφού επισήμανε και αυτός ότι είναι πιθανή μια αύξηση στα τιμολόγια, δήλωσε πως η επιχείρηση δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, όπως η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί. «Υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν ζημιές και τεράστια πόσα από ανείσπρακτα χρέη, αλλά η ΔΕΗ δεν είναι μια επιχείρηση που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού».

«Η προηγούμενη κυβέρνηση τίναξε τη ΔΕΗ στον αέρα»

Ο Κ. Χατζηδάκης αναμένεται να συζητήσει αναλυτικά με την τρόικα για την ΔΕΗ. Την Τετάρτη συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και δήλωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση τίναξε στον αέρα τη ΔΕΗ καθώς η μετοχή της έχασε το 90% της αξίας της, ενώ μετά τη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές η αξία της μετοχής ανέβηκε πάνω από 60%. Υποστήριξε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η καινούργια κυβέρνηση θέλουν να προχωρήσουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δρόμο για τη ΔΕΗ.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άθελά της φυσικά, την τίναξε στον αέρα. Η μετοχή της έχασε 90%. Η Ernst & Young, ο ορκωτός ελεγκτής, πριν από μερικούς μήνες, είπε στην επίσημή της έκθεση, ότι η εταιρεία στους επόμενους μήνες έχει πρόβλημα βιωσιμότητας. Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να έχει λίγο πιο χαμηλούς τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι λέει τις τελευταίες μέρες;

Εν πάση περιπτώσει, είμαστε εδώ για να εκπονήσουμε ένα σχέδιο σωτηρίας. Ένα σχέδιο το οποίο, είμαι βέβαιος, θα στηρίξει ο μέσος εργαζόμενος της ΔΕΗ. Γιατί όλοι αντιλαμβάνονται, ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να έχει προοπτική με μεγάλα λόγια, αλλά με μια ουσιαστική πολιτική που θα εξασφαλίσει το μέλλον και της εταιρείας και των εργαζομένων. Η κυβέρνηση θα είναι αναλυτική στο σχέδιο αυτό στις προγραμματικές δηλώσεις που θα γίνουν σε λίγες μέρες στη Βουλή.

Θέλω να πω ένα πράγμα μόνο. Υπάρχουν ορισμένοι που κατηγορούν τον Χατζηδάκη, ότι με τις δηλώσεις του για το πρόβλημα της ΔΕΗ, δήθεν, απαξιώνει την επιχείρηση και, λένε ορισμένοι, θα ρίξει και τη μετοχή της. Ας κοιτάξουν τα χαρτιά. Ας δουν όλοι αυτοί που μου ασκούν κριτική, πόσο έριξε τη μετοχή η προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως είπα, την έριξε κατά 90%. Και ας δουν τι έχει συμβεί από τις ευρωεκλογές και μετά. Η μετοχή της ΔΕΗ ήταν στο 1,3 ευρώ και έχει πάει στα 2,1 ευρώ. Αύξηση, μέσα σε λίγες μέρες, πάνω από 60%. Γιατί;

Γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο Μητσοτάκης και η καινούργια κυβέρνηση θέλουν να προχωρήσουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δρόμο για τη ΔΕΗ. Ας περιοριστεί λοιπόν, όσο γίνεται σε αυτό τον τόπο, η δημοκοπία. Αρκετά πληρώσαμε τα μεγάλα λόγια και τον εμφύλιο πετροπόλεμο. Ας κοιτάξουμε να κάνουμε ο καθένας τη δουλειά του. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνούμε όλοι, αλλά ας κοιτάξουμε όλοι να είμαστε σοβαροί αν μη τι άλλο».

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr

Ετικέτες

cyprus-greece-turkey.jpg

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και τα παζάρια με επίκεντρο την ανατολική Μεσόγειο, καθώς την ώρα που η Άγκυρα, εμφανίζεται να στέλνει και τέταρτο πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ, φουντώνει όλο και περισσότερο η συζήτηση για την ανάγκη άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, που αλληλεπιδρά και με τα σχέδια των ενεργειακών κολοσσών για την περιοχή.

Κυπριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα εκτενή αποσπάσματα επιστολής που έστειλε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για να εμπλακεί προσωπικά στη διοργάνωση πενταμερούς άτυπης συνάντησης, το συντομότερο δυνατόν, για «διασαφήνιση της διαδικασίας για συνολική λύση στο Κυπριακό». Η επιστολή στάλθηκε στις 10 Ιούλη και μεταξύ άλλων ζητά ξανά διαπραγματεύσεις με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Κάνει ειδική αναφορά στο Κοινό Ανακοινωθέν του 2014 (όπου γίνεται αναφέρονται ρητά «δύο συνιστώντα κράτη») αλλά και στη διαδικασία ανανέωσης της «ειρηνευτικής δύναμης» του ΟΗΕ στην Κύπρο, ζητώντας αυτή να μη μετατραπεί σε ένα εργαλείο που διαιωνίζει το κατεστημένο στο Κυπριακό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, μετέφερε την ικανοποίηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, επειδή ο Μουσταφά Ακιντζί υιοθέτησε τη δική του πρόταση περί σύγκλησης άτυπης διάσκεψης. Η επιστολή Ακιντζί της 10ης Ιούλη «στην ουσία αποτελεί πρόταση της κυπριακής πλευράς από τις 14 Ιούνη ανέφερε ο Προδρόμου, τονίζοντας ότι ο Κύπριος Πρόεδρος είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε κατ' ιδίαν είτε με την παρουσία της απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ, «με στόχο τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών».

(Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ, ΚΥΠΕ) - 902.gr

Ετικέτες

ploia_demena_0-696x464.jpg

Νέο “εργατικό ατύχημα” σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο ακτοπλοϊκό ταχύπλοο «ΑΝΔΡΟΣ ΤΖΕΤ», όταν έσπασε το αριστερό του χέρι ο 37χρονος τρίτος μηχανικός του πλοίου, στη διάρκεια ελέγχου που διενεργούσε στις δεξαμενές καυσίμων.

Ο ναυτεργάτης τραυματίστηκε κατά τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Σύρου, από όπου και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο του νησιού, όπου παρέμεινε για νοσηλεία.

Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό που προειδοποιεί για την εξάντληση πληρωμάτων και πλοίων από τις επικίνδυνες συνθήκες σε βάρος της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα που διαμορφώνονται στην ακτοπλοΐα από τους εφοπλιστές και τις κυβερνήσεις τους.

Το ίδιο το δρομολόγιο του πλοίου είναι απόδειξη ότι οι ναυτεργάτες δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα: Είχε αποπλεύσει το πρωί από Ανάφη, για Θήρα, Θηρασιά, Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Νάξο, Πάρο, Σύρο, Κύθνο, Κέα, Λαύριο και επιστροφή!

Μαζί με τα δρομολόγια – «οδύσσεια», τα οποία έχουν προγραμματίσει εφοπλιστές και υπουργείο Ναυτιλίας για να καλυφθούν τα κενά από την αποδρομολόγηση του μισού και πάνω ακτοπλοϊκού στόλου, οι ναυτεργάτες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις βλάβες που «βγάζουν» καθημερινά τα πλοία, απόδειξη ότι είναι και υποσυντήρητα. Αρκετές από αυτές αναγκάζονται να τις επισκευάζουν ακόμα και εν πλω…

Εν τω μεταξύ, η «βλάβη της μέρας» χτύπησε χτες στο ακτοπλοϊκό «ΣΑΟΝΗΣΟΣ». «Έμεινε» από την αριστερή κύρια μηχανή όταν ξεκίνησε να εκτελέσει το δρομολόγιό του από Αλεξανδρούπολη για Σαμοθράκη με 175 επιβάτες.

Από τις 14 Ιουλίου -μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες- έχουν παρουσιάσει βλάβες τα πλοία: «FLORENCIA», που εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Πάτρα με 155 επιβάτες. «ΜΑΡΕ ΝΤΙ ΛΕΒΑΝΤΕ», το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο Κυλλήνη – Ζάκυνθος με 24 επιβάτες, ενώ στο γκαράζ του είχε 28 βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς καυσίμων. «ΦΛΑΪΝΓΚ ΝΤΟΛΦΙΝ ΧΧΙΧ (29)», το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από Πειραιά για Αγκίστρι με 120 επιβάτες.

ΠΗΓΗ: iskra.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή