Σήμερα: 09/12/2019
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 12:19

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ Συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής στα παζάρια για το Brexit

Γράφτηκε από

eu-brexit.jpg

Το Λονδίνο έφθασε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση επί «νομικά δεσμευτικών αλλαγών» στη συμφωνία του Brexit, ανακοίνωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντνγκτον. Η συμφωνία επετεύχθη κατά την ολονύκτια συνάντηση της Τερέζας Μέι με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Στρασβούργο.

«Απόψε στο Στρασβούργο, η πρωθυπουργός απέσπασε νομικά δεσμευτικές αλλαγές που ενισχύουν και βελτιώνουν τη συμφωνία αποχώρησης και την πολιτική διακήρυξη», είπε ο Λίντινγκτον, καλώντας τους Βρετανούς βουλευτές να ψηφίσουν τη συμφωνία όταν θα τους παρουσιασθεί σήμερα Δευτέρα. Η συμφωνία αποχώρησης ΕΕ - ΗΒ έχει ήδη απορριφθεί -με μεγάλη διαφορά- στην πρώτη ψηφοφορία από το κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές, αφορούν το «backstop», το μηχανισμό ασφαλείας για να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία ( μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου ) και την Ιρλανδία ( μέλος της ΕΕ ).

Έτσι λοιπόν, στη σημερινή συζήτηση, πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, θα κατατεθούν εκ μέρους της κυβέρνησης δύο νέα έγγραφα που θα αφορούν ένα κοινό, νομικά δεσμευτικό όργανο επί της συμφωνίας αποχώρησης κι ένα πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και μία κοινή ανακοίνωση που θα συμπληρώνει την πολιτική διακήρυξη.

Πριν από την ανακοίνωση στη Βουλή, ο Λίντινγκτον συγκάλεσε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ενημέρωσε για τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν στο Στρασβούργο.

Η Μέι δηλώνει ότι «τα κατάφερε»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε στο Στρασβούργο ότι θα υπερασπιστεί ανεπιφύλακτα την τροποποιημένη συμφωνία που σύναψε με την ΕΕ για το Brexit και όσα αυτή επιτυγχάνει, όπως το έθεσε, για τη χώρα της. Σύμφωνα με την επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος, η τροποποιημένη συμφωνία «βάζει τη χώρα στο σωστό δρόμο για την αποκατάσταση μιας καλής μελλοντικής σχέσης με την ΕΕ».

Κατά τη Μέι, το να υπάρχει ένας μηχανισμός ασφαλείας, μια «ασφάλιση» για να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία, είναι απόλυτα σωστό. Ωστόσο, πρόσθεσε, όφειλαν να υπάρξουν εγγυήσεις πως εάν ποτέ χρειαστεί να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός ασφαλείας, δεν μπορεί να έχει μόνιμη ισχύ. «Όποια ρύθμιση κι αν αντικαταστήσει το λεγόμενο backstop», συμπλήρωσε, «δεν χρειάζεται να συμπεριλαμβάνει τις ίδιες διατάξεις».

Σύμφωνα με τη Μέι, θα υπάρξει μια σαφής πορεία των διαπραγματεύσεων για τις εναλλακτικές διευθετήσεις από την έναρξη της επόμενης φάσης τους. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας συμπλήρωσε ότι το ΗΒ θα προχωρήσει μονομερώς σε μια διακήρυξη κατά την οποία τίποτε δεν θα εμποδίζει τη χώρα να πάψει να εφαρμόζει το μηχανισμό, εάν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν.

Στην περίπτωση που το «backstop» τεθεί σε ισχύ και οι διαπραγματεύσεις ανασταλούν χωρίς να διαφαίνεται προοπτική επίτευξης συμφωνίας, εξήγησε η ίδια, η διακήρυξη αυτή θα καθιστά σαφές ότι «η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πως τίποτε δεν θα εμποδίζει το ΗΒ να εφαρμόσει μέτρα που θα τερματίσουν την εφαρμογή» του μηχανισμού αυτού.

Η Μέι υποσχέθηκε ότι θα υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συμφωνήθηκε στην ομιλία της με την οποία θα ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα. Πάντως, έκρινε η αρχηγός των Τόρις, η βρετανική κυβέρνηση εξασφάλισε αυτό που ζητούσε το κοινοβούλιο όσον αφορά το «backstop». Η Μέι επέμεινε πως η κυβέρνησή της θα εργαστεί σκληρά ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ ως τα τέλη του 2020, ώστε το «backstop» να μην χρειαστεί να τεθεί σε ισχύ σε καμία περίπτωση.

«Όχι» από τους Εργατικούς

Από την πλευρά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι Εργατικοί, δεν διαπιστώνει καμία αλλαγή από τις συνομιλίες Μεί - Γιούνκερ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο σκιώδης υπουργός για το Brexit Κερ Στάρμερ, μετά την ενημέρωση που έκανε στα μέλη της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον. Ο Στάρμερ ξεκαθάρισε ότι το Εργατικό κόμμα θα απορρίψει τη συμφωνία στην ψηφοφορία και εκτίμησε ότι το ίδιο θα κάνει η Βουλή. Εκτίμησε ακόμη ότι οι εξελίξεις δεν είναι ικανές να οδηγήσουν τον γενικό εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ, να αλλάξει τη νομική του γνωμοδότηση.

«Οι διαπραγματεύσεις της πρωθυπουργού απέτυχαν. Η αποψινή (σ.σ. χθεσινή) συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιέχει τίποτε που να προσεγγίζει τις αλλαγές που η Τερέζα Μέι είχε υποσχεθεί στο κοινοβούλιο», ανέφερε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του. «Γι' αυτό τα μέλη του κοινοβουλίου πρέπει να απορρίψουν αυτή τη συμφωνία αύριο (σ.σ. σήμερα)», συμπλήρωσε.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, απάντησε ότι ο Τζέφρι Κοξ θα ενημερώσει για τη νομική του άποψη, πριν από τη συζήτηση στο κοινοβούλιο και χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει τις αλλαγές.

Νέες προειδοποιήσεις και επιφυλάξεις από τις Βρυξέλλες

Η τροποποίηση της συμφωνίας «θα είναι άσχετη εάν δεν φέρει τις ψήφους που λείπουν», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης μετά τη δήλωση του Λίντινγκτον. «Και αυτό σημαίνει για άλλη μια φορά ότι ελπίζουμε χωρίς να έχουμε οποιεσδήποτε εγγυήσεις», πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης. Ένας δεύτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης, αναφερόμενος στις αλλαγές στη συμφωνία αποχώρησης, ανέφερε: «Ας ελπίσουμε ότι θα αρκέσουν για το κοινοβούλιο του ΗΒ».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι η μοναδική εναλλακτική στη συμφωνία που κλείστηκε για το Brexit με το Λονδίνο είναι να μην γίνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τοποθετούμενος στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι στο Στρασβούργο μετά τις διαπραγματεύσεις της ύστατης στιγμής, στις οποίες δόθηκαν νέες, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τα σύνορα από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο.

«Είτε αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί ή το Μπρέξιτ μπορεί να μην γίνει καθόλου», δήλωσε ο Γιούνκερ έχοντας στο πλευρό του τη Μέι.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ είναι έτοιμος να δώσει το πράσινο φως στις αλλαγές που συμφωνήθηκαν, πρόσθεσε ο Γιούνκερ: «Ο πρωθυπουργός (Βαράντκαρ) είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει αυτήν την προσέγγιση, ώστε να υπάρξει συνολική συμφωνία», σημείωσε και διαβεβαίωσε πως βρίσκεται σε «μόνιμη επαφή» με τον επικεφαλής της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Εξάλλου, νωρίτερα, ο Γιούνκερ τόνισε σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι εάν η Βρετανία δεν έχει κλείσει συμφωνία για την αποχώρησή της από την ΕΕ πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών (23η - 26η Μαΐου), τότε θα είναι νομικά υποχρεωμένη να διεξαγάγει και εκείνη εκλογές για την ανάδειξη μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters») - 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή