Σήμερα: 13/12/2018
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 09:15

Γην και ύδωρ για «στρατηγικές» και «εμβληματικές» επενδύσεις

Γράφτηκε από

dragasakhs-perifereiako.jpg

Ακόμη πιο fast track διαδικασίες για τις επενδύσεις των μονοπωλιακών ομίλων που χαρακτηρίζονται «στρατηγικές» έρχεται να νομοθετήσει  η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δείχνοντας ποιοι έχουν «να λαμβάνουν» και στη «μεταμνημονιακή εποχή».

Στο νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Νόμος για την προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων», που έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γ. Δραγασάκης, προβλέπεται προθεσμία 45 ημερών για την έκδοση οποιασδήποτε απαιτούμενης άδειας, έγκρισης ή γνωμοδότησης για την εγκατάσταση ή λειτουργία «στρατηγικής επένδυσης». 

Εκτός από τις διαδικασίες «ψεκάστε - σκουπίστε - τελειώσατε», μέσω αυτού του νομοσχεδίου η κυβέρνηση μειώνει ακόμη περισσότερο το «επενδυτικό» ρίσκο παρέχοντας προκλητικές φοροαπαλλαγές. Στον τομέα της χωροθέτησης προβλέπεται μέχρι και αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων «για την εξυπηρέτηση των Στρατηγικών Επενδύσεων και των βοηθητικών και συνοδών έργων τους».

Το νομοσχέδιο κατηγοριοποιεί τις «στρατηγικές επενδύσεις» ανάλογα με τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και το ύψος της επένδυσης, παρέχοντας και αντίστοιχα κίνητρα. Εκτός από τις «στρατηγικές επενδύσεις», ορίζονται και οι «εμβληματικές επενδύσεις» οι οποίες υλοποιούνται «από διακεκριμένες, διεθνούς φήμης νομικές οντότητες που κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στον κλάδο τους», για τις οποίες δεν τίθεται όριο θέσεων εργασίας και επένδυσης.

ΠΗΓΗ: 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή