Σήμερα: 18/04/2024
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 09:06

Στην Αθήνα για αυστηρό έλεγχο ο Κοστέλο

Γράφτηκε από τον

14240788-696x391.jpg

Στην Αθήνα βρίσκεται ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, για να καταγράψει τη συμμόρφωση της κυβέρνησης στις υποδείξεις για εφορμογή των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που επιβάλλει η Ε.Ε.

Σύμφωνα με την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών που παρουσιάσθηκε προχθές στο Eurogroup, η Ελλάδα βρίσκεται πίσω στην υλοποίηση των 16 ειδικών δεσμεύσεων που έπρεπε να είχε ολοκληρώσει έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Για τον λόγο αυτό δόθηκε περιθώριο έως τη δεύτερη έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας που θα εκδοθεί προς το τέλος Φεβρουαρίου 2019, ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να κλείσουν οι εκκρεμότητες.

Οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν σχετίζονται με την εκκαθάριση των οφειλών προς ιδιώτες, με τον νόμο Κατσέλη, με τον περιορισμό των δαπανών του συστήματος πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης και των κεντρικών προμηθειών υγειονομικής περίθαλψης, με το προσωπικό της ΑΑΔΕ, τη μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο, τον διορισμό  γενικών γραμματέων στο Δημόσιο κ.ά.

Εάν έως το Φεβρουάριο δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις δεν θα προχωρήσουν και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που αποφάσισε το Eurogroup τον Ιούνιο. Η απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο προέβλεπε εμπροσθοβαρή, υπό αίρεση μέτρα για το χρέος, και συγκεκριμένα, εφόσον τηρούνταν οι δεσμεύσεις:

  • Τη χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (SMP και ANFA). Τα κέρδη αυτά, τα οποία προέρχονται από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από κεντρικές τράπεζες και ΕΚΤ, υπολογίζονται σε περίπου 4,8 δισ. ευρώ. Η κάθε εξαμηνιαία δόση που θα δίνεται στην Ελλάδα ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ.
  • Την κατάργηση από το 2018 της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου (step up interest rate margin) που σχετίζεται με τη δόση για την επαναγορά του χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος. Σε ετήσια βάση, η κατάργηση συνεπάγεται ελάφρυνση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: iskra.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή