Σήμερα: 12/12/2018
Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 08:25

ΔΝΤ για Ελλάδα: 26% μείωση ΑΕΠ. Περιορισμός της γεννητικότητας

Γράφτηκε από

-ΔΝΤ-1.jpg

Μείωση κατά 26% του  κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων και του δείκτη γεννητικότητας από το 1,5% στο 1,3%, διαπιστώνει έκθεση του ΔΝΤ.

Την έκθεση για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική (World Economic Outlook) παρουσίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μορίς Όμπστφελντ, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του οργανισμού στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2% το τρέχον έτος και κατά 2,4% για το 2019. Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, το Ταμείο εκτιμά ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα κινηθεί στο 1,2% έναντι 1,9% που είχε υπολογίσει στις εαρινές του προβλέψεις.

Όπως σημειώνει η έκθεση, η πρόσφατη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσε μεγάλες μειώσεις στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ ορισμένων χώρων. Η ανάκαμψη, ωστόσο, που ακολούθησε στάθηκε σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκής για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου δείκτη. Όπως επισημαίνεται, η μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων τα χρόνια της κρίσης ανήλθε συνολικά στο 26%.

Για το θέμα της υπογεννητικότητας, οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπέστησαν διπλή ύφεση, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία,ο δείκτης γεννητικότητας μειώθηκε από το 1,5% το 2008 στο 1,3% το 2016.

Ο συγκεκριμένος δείκτης θεωρείται σημαντικός, επειδή το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα συνεχιζόμενα χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας θα επηρεάσουν μελλοντικά την εισροή εργατικού δυναμικού και έτσι μπορεί να εξασθενήσουν την αναπτυξιακή πορεία μιας οικονομίας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

ΠΗΓΗ: iskra.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή