Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 06:54

Ραγδαία επιδείνωση του κόστους δανεισμού: Έφτασε το 4,4% το ελληνικό δεκαετές ομόλογο

Γράφτηκε από τον

2197199.jpg

Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, το οποίο σκαρφάλωσε μέσα σε μια ημέρα από το 4,30% στο 4,42%

 
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και σήμερα η αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να εκτοξεύεται σχεδόν στο 4,42% (από 4,30%).

Η εξέλιξη αυτή δεν θολώνει απλώς το κυβερνητικό αφήγημα για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια αλλά καθιστά σχεδόν αδύνατη στην παρούσα φάση την προσέγγιση των αγορών...

 
Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία της συγκεκριμένης εξέλιξης και την αποδίδει σε εξωγενείς παράγοντες, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στη διαπραγματευση με τους δανειστές καθώς οι Βρυξέλλες είχαν προειδοποιήσει αρκετές φορές την Αθήνα ότι στη μεταμνημονιακή περίοδο θα κριθεί αυστηρά από τις αγορές. Πιο αυστηρά... από τους δανειστές.

Από τις επιθετικές ρευστοποιήσεις των επενδυτών είναι ξεκάθαρο πως η ελληνικά αγορά δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Τα σενάρια για ανατροπή των μεταρρυθμίσεων όπως και η παρατερταμένη προεκλογική περίοδος με το κλίμα της παροχολογίας επηρρεάζει αρνητικά την εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

 
Ταυτόχρονα, η ασάφεια σε σχέση με την περικοπή ή μη των συντάξεων, η κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού με δύο σενάρια, , εντείνει τις ανησυχίες των ξένων επενδυτών.

Μεσα σε αυτό το κλίμα, η ιταλική κρίση εντείνει τις ανησυχίες για την ευρύτερη περιοχή και η άνοδος των ιταλικών επιτοκίων έχει παρασύρει και τα ελληνικά με αποτέλεσμα το spread να είναι πλέον στα ιδια επίπεδα με αυτά που είχαμε πριν ενταχθούμε στο πρώτο μνημόνιο!

Χαρακτηριστικό του κλιματος που έχει διαμορφωθεί είναι το χθεσινό δημοσίευμα του CNBC στο οποίο επισημαίνεται η ανησυχία των αγορών για τυχόν μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης στο θέμα των συντάξεων.

Το αμερικανικό δίκτυο επικαλείται μάλιστα δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου από τον Αύγουστο, στα οποία αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να αναβάλει τις περικοπές στις συντάξεις.

 
Το CNBC κάνει παράλληλα αναφορά σε δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου από τον Αύγουστο στα οποία αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να αναβάλει τις περικοπές στις συντάξεις.

«Μονομερείς αλλαγές στα συμφωνηθέντα μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις με τους θεσμούς» εκτιμά μεταξύ άλλων το CNBC, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε αναστροφή των μεταρρυθμίσεων, αναστολή των περικοπών στις συντάξεις και οτιδήποτε σχετικό, θα πρέπει να περιμένει για αργότερα.
πηγη: protothema.gr
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή