Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018 07:14

Μπήκαν οι υπογραφές για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ από ευρωπαϊκή κοινοπραξία

Γράφτηκε από τον

desfa__0.jpg

«Έπεσαν» οι υπογραφές ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ και την ευρωπαϊκή κοινοπραξία (αποτελούμενη από την ιταλική «Snam», την ισπανική «Enagás» και τη βελγική «Fluxys») για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), κλείνοντας με επίσημο τρόπο μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονες διεργασίες, στο φόντο της «απελευθέρωσης» του κλάδου στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και των πολύ μεγάλων ανταγωνισμών μονοπωλίων, καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο πηγών και δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας και με δεδομένο το «στρατηγικής σημασίας» στόχο του εγχώριου κεφαλαίου για μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο προς την ΕΕ.

Ο ΔΕΣΦΑ κατέχει και λειτουργεί, υπό ρυθμιζόμενο καθεστώς, ένα δίκτυο υψηλής πίεσης περίπου 1.500 χλμ. καθώς και ένα σταθμό επαναεριοποίησης LNG στη Ρεβυθούσα.

Οι επιχειρήσεις που απέκτησαν ως κοινοπραξία το 66% του ΔΕΣΦΑ, είναι από τους βασικούς μετόχους στον αγωγό ΤΑΡ. 

Επιπλέον, η ιταλική «Snam», είναι πρώτη στην Ευρώπη με δίκτυο μεταφοράς (πάνω από 32.500 χλμ. στην Ιταλία και περίπου 40.000 με διεθνείς θυγατρικές), με δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου (16,7 δισ. κυβικά μέτρα στην Ιταλία και περίπου 20 δισ. με διεθνείς θυγατρικές), ενώ διαχειρίζεται και το πρώτο LNG εργοστάσιο που χτίστηκε στην Ιταλία και είναι μέτοχος στο βασικό τερματικό σταθμό της χώρας. Η ισπανική «Enagás» διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό LNG τερματικών σταθμών, έχει πάνω από 12.000 χλμ. αγωγών αερίου, τέσσερις στρατηγικές αποθήκες και οκτώ εργοστάσια αεριοποίησης. Η βελγική «Fluxys» συνδυάζει τη μεταφορά αερίου, την αποθήκευση αερίου και την αποθήκευση σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ενώ συμμετέχει στην ιδιοκτησία LNG bunkering πλοίου, στους αγωγούς Interconnector και BBL -που συνδέουν το ΗΒ με την ηπειρωτική Ευρώπη- στον τερματικό σταθμό LNG στη Γαλλία, στους αγωγούς NEL και TENP και στο έργο του αγωγού EUGAL στη Γερμανία, στον αγωγό Transitgas στην Ελβετία, στην υποδομή Swedegas στη Σουηδία.

πηγη: 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή