Σήμερα: 04/08/2020
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

sintaksiouxoi-630_3.jpg

Η κυβέρνηση ζήτησε από τους χαμηλοσυνταξιούχους να επιδείξουν... κοινωνική αλληλεγγύη στις δύσκολες ημέρες που βιώνει η οικονομία και εάν θέλουν αναδρομικά έναντι μέρους των πολλαπλών περικοπών που υπέστησαν με διαδοχικές ρυθμίσεις από το 2012, θα πρέπει να προσφύγουν... ξανά στα δικαστήρια.

Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ από τα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ αλλά δεν θέλησε να νομοθετήσει η κυβέρνηση, ζητώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους να επιδείξουν κοινωνική αλληλεγγύη στις δύσκολες ημέρες που βιώνει η ελληνική και η παγκόσμια οικονομία και να αποδεχτούν ότι, εάν θέλουν αναδρομικά έναντι μέρους των πολλαπλών περικοπών που υπέστησαν με διαδοχικές ρυθμίσεις από το 2012, θα πρέπει να προσφύγουν... ξανά στα δικαστήρια. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους χαμηλοσυνταξιούχους, πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ, τους συνταξιούχους του πρώην ΙΚΑ με μεικτά ποσά συντάξεων έως 900 ευρώ, τους περίπου 600.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ που λαμβάνουν 330 ευρώ σύνταξη. Πρόκειται για πάνω από 1,5 εκατ. συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα.

Αδικημένοι είναι, ωστόσο, και οι 900 χιλιάδες συνταξιούχοι που θα λάβουν κάποια επιστροφή, αλλά μόνο για τις περικοπές που υπέστησαν σε κύριες συντάξεις και όχι γι' αυτές που έγιναν σε δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ούτε και στις επικουρικές τους. Συνολικά, όπως φαίνεται και στον πίνακα που δημοσιεύουμε, οι απώλειες από τα αναδρομικά που διεκδικούσαν αλλά δεν θα λάβουν ανέρχονται από 800 έως και 9.000 ευρώ, ανάλογα με τα ποσά της μεικτής κύριας σύνταξής τους.

Από τις απώλειες ύψους 80 δισ. που υπέστησαν 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχοι με τις περικοπές των μνημονίων κατά την πολυετή κρίση και από τα 24 δισ. ευρώ που διεκδίκησαν με αγωγές 400 χιλιάδες πολίτες, επιστρέφονται μόλις... 900 χιλιάδες ευρώ, με βάση τη ρύθμιση που κατατέθηκε με τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο. Αλλά και οι «τυχεροί» που θα λάβουν τα αναδρομικά μόνο ενός 11μηνου, εφόσον αποδεχθούν τη ρύθμιση, οφείλουν να παραιτηθούν των άλλων διεκδικήσεών τους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το μόνο που μένει στους χαμένους είναι και πάλι η δικαστική προσφυγή. Σε αυτή την περίπτωση οι οργανώσεις των συνταξιούχων είναι καλό και φρόνιμο να στηρίξουν οικονομικά τα μέλη τους, καταβάλλοντας οι ίδιες το ποσό που απαιτείται για τη δικαστική προσφυγή. Κι αυτό μπορεί να γίνει με τη χρηματοδότηση της διαδικασίας από το αδιάθετο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί στον κωδικό του ΕΦΚΑ. Πρόκειται για ποσό το οποίο αποταμιεύτηκε από την κράτηση των 0,20 ευρώ του νόμου 4387/2016.

Ισως, λοιπόν, ήλθε η ώρα αυτό το ποσό να επιστρέψει στους συνταξιούχους.

«Tα περισσότερα Ταμεία δεν έχουν στοιχεία για τους συνταξιούχους»

Τη δέσμευση πως το φθινόπωρο θα καταβληθεί το ποσό της 13ης σύνταξης που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ (και κατάργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη) και στους 113.017 συνταξιούχους που το δικαιούνται και δεν το έχουν λάβει (είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι 1.5.2019 και διέθεταν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης) διατύπωσε ο διοικητής του ΕΦΚΑ. Στη συνάντηση που πραγματοποίησε την Τετάρτη 29 Ιουλίου το προεδρείο του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) με τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη και τον υποδιοικητή Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο, ο πρόεδρος του Δικτύου Ν. Χατζόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στις δύο επιστολές που είχε στείλει το Δίκτυο προς τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ στις 14 Φεβρουαρίου 2020 και στις 19 Μαΐου 2020, αντίστοιχα. Επιστολές που αναφέρονται στον ν.4611/19 και ειδικότερα στο άρθρο 120, παρ. 1, που αφορά τη χορήγηση της 13ης σύνταξης, ενώ για το συγκεκριμένο θέμα είχαν γίνει και επερωτήσεις στη Βουλή

Ο κ. Χάλαρης δήλωσε ότι γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά τόνισε ότι «λόγω έλλειψης του απαραίτητου λογισμικού, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν οι τελικοί δικαιούχοι! Ομως έχει γίνει πια η σχετική επεξεργασία». Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ είπε ότι το σύστημα θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και τότε θα δοθούν και τα χρήματα στους δικαιούχους!

Στη συνάντηση το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζήτησε, ειδικά για την παράλληλη σύνταξη, να γίνει ρητή επέκταση και για «παλιούς» συνταξιούχους, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον «νόμο Κατρούγκαλου» (αφορά συνταξιούχους του Δημοσίου που συγχρόνως είχαν και άλλα Ταμεία). Επίσης, ζήτησε να παρέμβει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ώστε οι βεβαιώσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων για τα έτη 2011-2013 να αναρτηθούν από τα Ταμεία με κατανομή ανά έτος ώστε ο συνταξιούχος να έχει εύκολη πρόσβαση. Ομως ο κ. Χάλαρης τόνισε ότι τα περισσότερα Ταμεία δεν έχουν στοιχεία για τους συνταξιούχους!

Περιθώριο μέχρι και το τέλος του έτους έχουν οι συνταξιούχοι για να ασκήσουν αγωγές 

Η τροπολογία αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Δεν περιλαμβάνει δηλαδή τις αξιώσεις, για το ίδιο διάστημα, των δημοσίων υπαλλήλων που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και τις μειώσεις ή καταργήσεις των επικουρικών συντάξεων και των δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας, όπως συνηθίζεται να λέμε).

Αυτό είναι και το πρώτο σημείο τριβής μεταξύ των κομμάτων, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή και συνακολούθως ο αρμόδιος υπουργός δήλωσαν ότι στις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (1439-1443/2020) δεν περιλαμβάνονται οι καταργήσεις στα δώρα και οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Αν και η άποψη αυτή δεν φαίνεται ορθή, καθώς από τις δημοσιευμένες περιλήψεις των ανωτέρω αποφάσεων προκύπτει ότι οι συνταξιούχοι δικαιώνονται για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι και τον Μάιο του 2016, για το σύνολο των διεκδικήσεων που είχαν επιδικαστεί με τις υπ' αριθμ. 2287 και 2288/2015 αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου, το ζήτημα θα διευκρινιστεί πιθανότατα με τη δημοσίευση του πλήρους σκεπτικού των εν λόγω αποφάσεων.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το πλήρες σκεπτικό, από το οποίο εκτιμούμε ότι, θα μπορέσουν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Σε διαφορετική περίπτωση οι λύσεις είναι δυο: είτε οι εκκρεμείς δίκες θα συνεχιστούν για τα δώρα και τις επικουρικές για όσους έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια, έως ότου έχουμε αμετάκλητες αποφάσεις, είτε θα ακολουθήσει μια νέα πιλοτική δική που θα επιλύει τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση οι συνταξιούχοι έχουν περιθώριο μέχρι και το τέλος του έτους να ασκήσουν αγωγές για τα συγκεκριμένα κονδύλια. Αυτό φυσικά αφορά και εκείνους που δεν έχουν ασκήσει μέχρι τώρα τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για το σύνολο των αξιώσεων.

Ποιους αφορά

Η τροπολογία αφορά περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχους και όχι 2.500.000, όπως αναφέρθηκε, και τα ποσά ξεκινούν από 550 ευρώ και φτάνουν ώς 10.054 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις. Ο μέσος όρος αναδρομικών είναι κοντά στα 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, τα αναδρομικά καταβάλλονται σε 1,77 εκατ. μονές, διπλές ή πολλαπλές κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ. Από αυτές οι 1,1 εκατ. είναι κύριες συντάξεις δικαιούχων του ΙΚΑ, που είναι και οι περισσότεροι.

Οι διεκδικήσεις

Ας θυμηθούμε τι διεκδικούσαν και τι κέρδισαν οι συνταξιούχοι σύμφωνα με τις υπ' αριθμ. 2287/2015 και 1439/2020 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι περικοπές:
α. Η μείωση 12% που επιβλήθηκε στις κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.300 ευρώ, με τον νόμο 4051/2012.
β. Η μείωση στις επικουρικές συντάξεις με ποσοστό 10% από τα 200 ώς τα 250 ευρώ, 15% από τα 250 ώς τα 300 ευρώ και 20% πάνω από τα 300 ευρώ, που επιβλήθηκε με τον νόμο 4051/2012.
γ. Η μείωση από 5% ώς 20% που επιβλήθηκε στις κύριες συντάξεις ή σε άθροισμα κύριων και άλλων συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ με τον νόμο 4093/2012.
δ. Η μείωση επικουρικών κατά 5% ώς 20% βάσει αθροίσματος με κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ με τον νόμο 4093/2012.
ε. Η κατάργηση των δώρων που έφταναν ώς τα 800 ευρώ τον χρόνο στις κύριες συντάξεις ενώ στις επικουρικές ήταν 2 συντάξεις επιπλέον.

Οι κερδισμένοι

Είναι εκείνοι που υπέστησαν τις μεγαλύτερες περικοπές στις κύριες συντάξεις, αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δηλαδή οι συνταξιούχοι των εντασσόμενων στον e-ΕΦΚΑ Ταμείων του πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ κ.λπ., ενώ δεν περιλαμβάνονται προς το παρόν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, οι συντάξεις των οποίων εκδίδονταν από το πρώην Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Επίσης ιδιαίτερα ωφελημένοι είναι οι διπλοσυνταξιούχοι των εν λόγω Ταμείων, που είχαν υποστεί και τις μεγαλύτερες περικοπές. Τέλος, μιλάμε πάντα για συνταξιούχους πριν από τις 13.5.2016 που δημοσιεύτηκε ο νόμος 4387/2016, που «θεράπευσε» τις ανωτέρω περικοπές.

Ακόμα περισσότερα θα κερδίσουν οι συνταξιούχοι εκείνοι που είχαν προσφύγει πριν από τον Ιούνιο του 2015, οπότε και δημοσιεύτηκε η 2287/2020 απόφαση του ΣτΕ, καθώς διεκδικούν περικοπές για το διάστημα 2013-2016 και κυρίως εκείνοι που είχαν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις-περικοπές.

Οι χαμένοι

Οι μεγάλοι χαμένοι από την τροπολογία είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και κυρίως εκείνοι που το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης δεν υπερβαίνει ή ξεπερνά για λίγο μόνο τη «ζώνη» των 1.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία είχε να αναμένει ή καθόλου ή ελάχιστα αναδρομικά από τις κύριες συντάξεις και περίμενε τις επιστροφές από τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις, που είτε ήταν οριζόντιες είτε ξεκινούσαν από το πρώτο ευρώ.

Επίσης χαμένοι είναι εκείνοι που λάμβαναν χαμηλές κύριες και υψηλές επικουρικές συντάξεις, ενώ όλοι οι συνταξιούχοι θα έχουν απώλειες υπό την έννοια ότι φαίνεται να χάνουν ολοσχερώς τα δώρα. Δεν θα πάρουν επιστροφές, για παράδειγμα, 630.000 χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ που έχασαν τα δώρα και 700.000 συνταξιούχοι με επικουρική. Τέλος, οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι-λειτουργοί δεν βλέπουν τον εαυτό τους στην τροπολογία αφού αναμένουν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επίσης χαμένοι είναι όσοι δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια, αφού αφ' ενός οι επιστροφές είναι άτοκες για τις κύριες συντάξεις, αφ' ετέρου οι διεκδικήσεις συνεχίζονται για δώρα και επικουρικές, μόνο για τους περίπου 250.000 που έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι τώρα.

Εάν η κυβέρνηση υλοποιούσε πλήρως την απόφαση του ΣτΕ θα έπρεπε -όπως φαίνεται και στον πίνακα- ακόμη και οι συνταξιούχοι με 500 ευρώ σύνταξη να λάβουν τουλάχιστον 800 ευρώ αναδρομικά από την περικοπή των δώρων. Μεγάλες απώλειες από 317 έως 2.638 ευρώ θα έχουν και λόγω άρνησης της κυβέρνησης να αποδώσει τα αναδρομικά από τις επικουρικές. Σε αυτή την περίπτωση οι απώλειες είναι από 317 έως 2.638 ευρώ

 πηγη: efsyn.gr

Ετικέτες

Πηγή: Associated Press

Το επιπρόσθετο επίδομα που δινόταν τους τελευταίους μήνες στους άνεργους Αμερικανούς πήρε τέλος σήμερα καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα καινούριο πρόγραμμα.

Για εκατομμύρια Αμερικανούς που έχασαν τη δουλειά τους από τον Μάρτη, λόγω της πανδημίας, αυτό σημαίνει ότι θα χάσουν μια επιπλέον βοήθεια που για κάποιους ήταν ζωτικής σημασίας. Το επίδομα ανεργίας ποικίλλει ανάλογα με την Πολιτεία και η διάρκειά του κυμαίνεται από τρεις έως έξι μήνες.

Η απώλεια αυτής της ομοσπονδιακής βοήθειας συμπίπτει με την έξαρση των κρουσμάτων της Covid-19 εδώ και πολλές εβδομάδες, που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP) - 902.gr

Ετικέτες

_Τριάντα_τρεις_ναυτικοί_σε_κρουαζιερόπλοιο_θετικοί_στον_ιό.jpg

Τουλάχιστον 33 μέλη πληρώματος που έχουν περιοριστεί πάνω σε κρουαζιερόπλοιο της νορβηγικής εταιρίας Hurtigruten, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο η εταιρία

Από τα 158 μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν πάνω στο πλοίο Roald Amundsen, «33 βρέθηκαν θετικά στην Covid-19, ενώ 120 βρέθηκαν αρνητικά», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Hurtigruten. Άλλοι πέντε εργαζόμενοι πρέπει να υποβληθούν εκ νέου σε τεστ.

Χθες Παρασκευή τέσσερις εργαζόμενοι του πλοίου βρέθηκαν θετικοί στον ιό και έκτοτε νοσηλεύονται. Πρόκειται για «ξένους υπηκόους», σύμφωνα με το νοσοκομείο.

Το πλήρωμα του Roald Amundsen, το οποίο είχε φθάσει το ίδιο πρωί στο λιμάνι Τρόμσο (βόρεια) από το νορβηγικό αρχιπέλαγος των νησιών Σβάλμπαρντ, τέθηκε σε καραντίνα πάνω στο πλοίο, αφού τέσσερα μέλη του προσωπικού «είχαν απομονωθεί για αρκετές ημέρες λόγω άλλων συμπτωμάτων, που δεν συνδέονταν με την Covid-19», εξήγησε χθες σε ανακοίνωσή της η εταιρία.

«Δεν υπήρχε κανένας λόγος να υποψιαστούμε την Covid-19 όταν το πλοίο έδεσε στο Τρόμσο λόγω των συμπτωμάτων που παρουσίαζαν», συνέχισε.

Στο πλοίο επέβαιναν επίσης σχεδόν 180 επιβάτες που είχαν αναχωρήσει στις 25 Ιουλίου. Κανείς δεν είχε αναφέρει συμπτώματα που να συνδέονταν με την Covid-19 στη διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με την εταιρία. Όλοι αποβιβάστηκαν κατά την άφιξή τους χθες, αλλά περίπου 60 από αυτούς είναι σε καραντίνα στο Τρόμσο, διευκρινίζει σήμερα η εταιρία.

Το νορβηγικό Ινστιτούτο δημόσιας υγείας δεν αποκλείει να ανακαλυφθούν και άλλα κρούσματα μόλυνσης, «όμως δεν θα έχουμε την απάντηση πριν διενεργηθούν τα τεστ», ανέφερε αξιωματούχος του ινστιτούτου, που συνιστά σε όλους τους επιβάτες να τεθούν σε καραντίνα εν αναμονή των αποτελεσμάτων τους.

Μέχρι χθες η σκανδιναβική χώρα κατέγραφε 9.208 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.

Ένας άνθρωπος πέθανε από τον ιό χθες βράδυ, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 256. Πρόκειται για τον πρώτο καταγεγραμμένο θάνατο που συνδέεται με την Covid-19 τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - avgi.gr

Ετικέτες

.jpg

Οι θεραπείες των μακροχρόνιων νοσημάτων μπορεί να αποδυναμώσουν την καρδιά και να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια. Ποια είναι τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

Ευδοκία Πετροπούλου Καρδιολόγος

Παρά την πρόοδο της Ιατρικής και ειδικότερα της καρδιολογίας σε διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο, ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια  αυξάνεται κάθε χρόνο.

Στα επόμενα χρόνια, οι νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια θα αφορούν τα περισσότερα περιστατικά εισαγωγών σε νοσοκομεία.

Αυτό συμβαίνει διότι οι νέες θεραπείες των νοσημάτων επιτρέπουν στους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο. Ένας ασθενής λόγου χάρη, με έμφραγμα μυοκαρδίου θεραπεύεται με «μπαλονάκι» και φάρμακα. Ένας ασθενής που πάσχει από καρκίνο ζει πολύ περισσότερο χάρη στα νέα χημειοθεραπευτικά/ανοσοτροποποιητικά φάρμακα.

Όμως τα καρδιαγγειακά νοσήματα (αποφραγμένες αρτηρίες/ έμφραγμα, προβλήματα στις βαλβίδες, αρρυθμίες), τα διάφορα φάρμακα που δίνουμε για την θεραπεία του καρκίνου, οι λοιμώξεις (όπως η γρίπη),  ακόμα και το γήρας μπορεί να αποδυναμώσουν την καρδιά και ο ασθενής να εμφανίσει συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.

Τα συμπτώματα είναι «φούσκωμα-δύσπνοια»  στην έντονη προσπάθεια, πρήξιμο στα πόδια ή ακόμα και απλή κόπωση που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε.

Σε πιο προχωρημένα στάδια νιώθουμε έντονη κόπωση ή/και φούσκωμα-δύσπνοια όταν επιχειρούμε να κάνουμε πολύ απλά πράγματα, όπως π.χ. να βαδίσουμε σε ίσιο έδαφος λίγα μέτρα. Υγρό μαζεύεται στους πνεύμονες, στην κοιλιά και στα πόδια. Τότε η κατάσταση γίνεται σοβαρή και απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο για να χορηγηθούν φάρμακα από τη φλέβα.

Είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστεί η καρδιακή ανεπάρκεια έγκαιρα, ώστε ο ασθενής να λάβει την κατάλληλη θεραπεία και να ζήσει περισσότερο. Αν κάποιος νιώθει δύσπνοια, εύκολη  ή αδικαιολόγητη κόπωση, βλέπει να πρήζονται τα πόδια του θα πρέπει να απευθύνεται στον καρδιολόγο. Ο γιατρός θα συστήσει τις απαραίτητες εξετάσεις. Αν διαγνωσθεί καρδιακή ανεπάρκεια, ο καρδιολόγος θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία επεμβατική ή φαρμακευτική.

Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί να ρυθμίζει διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την νόσο του και την εξέλιξή της. Θα πρέπει να ζυγίζεται κάθε πρωί και να διατηρεί το βάρος του σταθερό. Να περπατά καθημερινά καθώς η άσκηση μακραίνει την ζωή και ενδυναμώνει την καρδιά. Ας μην ξεχνάμε ότι και η καρδιά είναι ένας μυς. Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση άλατος και τροφών που είναι παστές όπως π.χ. οι ελιές. Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ και καθημερινή μέτρηση αρτηριακής πίεσης και σφύξεων.

Αν δείτε λοιπόν «πρήξιμο» στα πόδια ή νιώσετε δύσπνοια όταν περπατάτε, αν πάρετε ανεξήγητα βάρος γρήγορα (από μέρα σε μέρα), αν κουράζεστε πολύ εύκολα ή αν το βράδυ χρειάζεστε περισσότερα μαξιλάρια να κοιμηθείτε σε σχέση με παλιότερα, δείτε τον καρδιολόγο σας άμεσα! Αυτός θα διαγνώσει αν πάσχετε από καρδιακή ανεπάρκεια και θα σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

* Η Δρ. Ευδοκία Πετροπούλου είναι Καρδιολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής στο Μetropolitan General

πηγη: ygeiamou.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή