Σήμερα: 22/10/2020
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

trapeza_ellados.jpg

Κατρακύλα των 11 δισ. ευρώ σημείωσε ο τουριστικός τομέας της οικονομίας για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020, εισπράττοντας μόνο 2,6 δισ. σε σχέση με τα 13,2 δισ. την ίδια περίοδο το 2019. 

Τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος, μεταφράζονται σε μείζονες ελλείψεις στα ταμεία της βιομηχανίας του τουρισμού φέτος εξαιτίας της πανδημίας, με συνέπεια να διευρυνθεί σημαντικά στο οκτάμηνο το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών, που ανέβηκε στα 7,87 δισ. ευρώ από μόλις 1 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές, σε απόλυτους αριθμούς. 

Ειδικότερα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών κατέγραψαν μείωση κατά 13,3% σε τρέχουσες τιμές (αλλά αύξηση 2,3% σε σταθερές τιμές). Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 16% σε τρέχουσες τιμές (-6,2% σε σταθερές τιμές).

Δεδομένου ότι η τιμή του πετρελαίου σημείωσε ραγδαία πτώση επηρεάζοντας και τις διεθνείς αγοράς, αυτό είχε αποτύπωμα και στην πτώση των τιμών των εισαγωγών και εξαγωγών της χώρας αντίστοιχα. Επιπλέον, η συρρίκνωση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών οφείλεται στην κάμψη κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, καθώς και των άλλων επιμέρους ισοζυγίων. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 79,7% και οι αφίξεις ξένων ταξιδιωτών κατά 78% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ οι εισπράξεις από μεταφορές μειώθηκαν κατά 14,5%. 

Όσον αφορά στις άμεσες επενδύσεις, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού είδαν αύξηση 441 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, εμφάνισαν αύξηση κατά 2,2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση (κατά 29,9 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων ντόπιων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Στο μεταξύ, η καθαρή μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση (κατά 9,5 δισ. ευρώ) των ξένων τοποθετήσεων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

ΠΗΓΗ; efsyn.gr

Ετικέτες

mexico-min-750x472.jpg

Γιώργος Μιχαηλίδης

Εικόνες από το μέλλον ενός άνυδρου πλανήτη προκύπτουν το τελευταίο διάστημα στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό. Πιο συγκεκριμένα, στην πολιτεία Τσιχουάχουα του Μεξικό, που συνορεύει με την αντίστοιχη του Τέξας στις ΗΠΑ, οι κάτοικοι δίνουν σκληρό αγώνα για να κρατήσουν το νερό του ποταμού Ρίο Γκράντε και των παραποτάμων του στα μέρη τους, καθώς η τοπική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να διοχετεύσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του στην αμερικανική πλευρά των συνόρων, με βάση μια διμερή συμφωνία του 1944 για τη διαχείριση των υδάτων.

Η αλήθεια είναι ότι το Μεξικό βρίσκεται αρκετά πίσω από τη δέσμευσή του για την παροχή συγκεκριμένων κυβικών μέτρων στις γειτονικές περιοχές των ΗΠΑ, γεγονός που το αναγκάζει να στείλει μαζικές ποσότητες νερού στη διάρκεια του Οκτωβρίου, προκειμένου να αποφύγει τις προβλεπόμενες ποινές. Ωστόσο, η φετινή χρονιά ήταν μία από τις πιο άνυδρες των τελευταίων ετών για την περιοχή της Τσιχουάχουα. Το επίπεδο των υδάτων στα τοπικά φράγματα είναι χαμηλό και μια μαζική αποστολή νερού στις ΗΠΑ θα άφηνε πρακτικά τους αγρότες της περιοχής χωρίς δυνατότητα άρδευσης. Με μία μικρή τοπική οικονομική καταστροφή να είναι ορατή, η αντίδραση των κατοίκων φέρνει στα μάτια μας εικόνες από το μέλλον, αν δεν αντιστραφεί η κλιματική αλλαγή.


Σημειώνεται πως,αρχικά, οι Μεξικανοί κάτοικοι της περιοχής προχώρησαν στο μπλοκάρισμα του εμπορικού σιδηρόδρομου που διασχίζει τα σύνορα με τις ΗΠΑ, προκαλώντας σημαντικές οικονομικές απώλειες. Στη συνέχεια, απείλησαν με κατάληψη των φραγμάτων. Η κυβέρνηση απάντησε στέλνοντας την Εθνική Φρουρά, η οποία τοποθετήθηκε στο φράγμα στο χωριό Μποκίλα. Όμως με μία τοπική πανκινητοποίηση, χιλιάδες κάτοικοι οπλισμένοι με πέτρες και ξύλα περικύκλωσαν τους άνδρες της Εθνικής Φρουράς και, παρά τη δολοφονία μίας διαδηλώτριας, τους ανάγκασαν να παραδοθούν και κατέλαβαν το φράγμα.


Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Μεξικό εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει τις προβλεπόμενες υδάτινες ποσότητες στις ΗΠΑ, οι οποίες στη συνέχεια θα της δανείσουν νερό, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες αγροτικές ανάγκες. Αρκετοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι πέρα από την κλιματική αλλαγή την ανισορροπία σε σχέση με τις απαιτούμενες υδάτινες ποσότητες στην συγκεκριμένη επαρχία έχει φέρει και η περίφημη συνθήκη NAFTA, η οποία δημιούργησε αύξηση της ζήτησης φθηνών μεξικάνικων αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ. Πλέον, πίσω από το παραμικρό τοπικό πρόβλημα αναδύεται η εφαρμογή της λογικής της καπιταλιστικής ανάπτυξης (NAFTA) και οι επιπτώσεις της (κλιματική αλλαγή).

ΠΗΓΗ: prin.gr

Ετικέτες

202010211027394056-640x401.jpg

Mε ανησυχία και σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι αρχές της Δυτικής Αυστραλίας τα αυξημένα περιστατικά έκθεσης ναυτικών στον κορονοϊό, τα πλοία των οποίων προσεγγίζουν τα λιμάνια της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο δύο μέλη πληρώματος του πλοίου μεταφοράς ζώων «Al Messilah» αποβιβάστηκαν από το πλοίο προς το σπίτι τους, όταν αυτό έδεσε στο Fremantle και ενώ εν συνεχεία επιβεβαιώθηκαν 25 κρούσματα του ιού εν πλω. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στα πλοία Patricia Oldendorff και Vega Dream, τα οποία είχαν ελλιμενιστεί στο Hedland πριν μερικές ημέρες.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Δυτικής Αυστραλίας Μαρκ Μακ Γκόουαν ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι ανήσυχη για την αύξηση των κρουσμάτων που προέρχονται από τη θάλασσα και ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου όσοι Αυστραλοί καταφθάνουν στη χώρα διά θαλάσσης θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών σε κάποιο ξενοδοχείο και μάλιστα με δικά τους έξοδα.

Tην ίδια ώρα, οι ναυτικοί των πλοίων που θα δένουν σε λιμάνια όπως στο Hedland ή το Geraldton, θα πρέπει να μεταφέρονται με πτήσεις charter στο Περθ με έξοδα της ναυτιλιακής εταιρείας, εξέλιξη με την οποία «οι εταιρείες δεν θα είναι ικανοποιημένες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μακ Γκόουαν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στις σκέψεις της τοπικής κυβέρνησης είναι τα πλοία, στα οποία έχουν εντοπιστεί κρούσματα, να μην καταπλέουν στα λιμάνια της χώρας και να επιστρέφουν ενημερώνοντας παράλληλα ναυτιλιακές εταιρείες και εισαγωγείς/εξαγωγείς.

«Το πρόβλημα βέβαια σε αυτό είναι ότι αν ξεκινήσουμε μια τέτοια πολιτική, πιθανώς να μην λαμβάνουμε αληθείς πληροφορίες για κρούσματα σε πλοία», τόνισε ο κ. Μακ Γκόουαν στο κοινοβούλιο την Τρίτη 20 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το αυστραλιανό δίκτυο ABC, ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Δυτικής Αυστραλίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι καθώς αυξάνονται οι αλλαγές πληρωμάτων μετά από πολύμηνο αποκλεισμό των ναυτικών στα πλοία, ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας αυξάνεται.

Η κατάσταση στη Δυτική Αυστραλία παραμένει αβέβαιη με τις αρχές να προσπαθούν να βρουν λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι οποίες όμως ίσως δημιουργήσουν προβλήματα στην ευρύτερη εφοδιαστική αλυσίδα.

Φωτό: Mohamed Aly/Pixabay

ΠΗΓΗ: naftikachronika.gr

Ετικέτες

ImgSrc-2020-10-21T095603.875.jpg

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε 476.000 νεογέννητα το 2019, κυρίως στην Ινδία και την υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με νέα έρευνα η οποία αποδίδει σχεδόν τρεις στους τέσσερις τέτοιους θανάτους στο τοξικό νέφος που εκλύεται από τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε 476.000 νεογέννητα το 2019, κυρίως στην Ινδία και την υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με νέα έρευνα η οποία αποδίδει σχεδόν τρεις στους τέσσερις τέτοιους θανάτους στο τοξικό νέφος που εκλύεται από τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα.

Περισσότερα από 116.000 βρέφη στην Ινδία πέθαναν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τον πρώτο μήνα από τη γέννησή τους και 236.000 στην υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με το State of Global Air 2020, το οποίο χρησιμοποιεί στοιχεία από δύο αμερικανικά ινστιτούτα (το Health Effects Institute και το Institute for Health Metrics and Evaluation).

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που συνδέουν την έκθεση των μητέρων στην ατμοσφαιρική ρύπανση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τον αυξημένο κίνδυνο τα μωρά τους να γεννηθούν με μικρό βάρος ή πρόωρα.

«Αν και υπάρχει μια βραδεία και συνεχής μείωση της εξάρτησης των νοικοκυριών από κακής ποιότητας καύσιμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση που προέρχεται από αυτή εξακολουθεί να είναι ένας παράγοντας-κλειδί στον θάνατο αυτών των μικρών παιδιών», εκτίμησε ο Νταν Γκρίνμπαουμ, πρόεδρος του Health Effects Institute.

Τα νεογέννητα στη νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική επηρεάζονται ιδιαίτερα, πρόσθεσε.

Συνολικά η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε 6,7 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2017, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, γεγονός που την καθιστά την τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου.

Οι συντάκτες της έρευνας αποκαλύπτουν ότι, αν και η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε πολλούς θανάτους όπως και οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, επηρέασε και τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης: «Πολλές χώρες ξαναείδαν γαλάζιο ουρανό και αστέρια τις νύκτες, συχνά για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια. Όμως αυτά τα οφέλη δεν διήρκησαν πολύ», προειδοποίησαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - in.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή