Σήμερα: 12/07/2020
Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 21:09

Ανησυχία από τη ραγδαία καταστροφή των δασών στη Βραζιλία

Γράφτηκε από

AP_19147662235074.jpg

Δεν δέχεται τα επίσημα στοιχεία για την αποψίλωση μεγάλων εκτάσεων ο πρόεδρος της χώρας

Επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα προκαλούν ανησυχία στη Βραζιλία καθώς δείχνουν ότι η αποψίλωση των δασών στη συγκεκριμένη χώρα τον Ιούλιο σχεδόν τετραπλασιάστηκε από τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Η τάση είναι εξαιρετικά ανησυχητική παρότι αμφισβητείται συστηματικά από τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος ανήκει στην άκρα δεξιά.

Το βραζιλιάνικο Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE), ο δημόσιος οργανισμός ο οποίος είναι επιφορτισμένος να παρακολουθεί την αποψίλωση των δασών στην Αμαζονία, έκανε λόγο περί εκδάσωσης 2.254 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε όλη τη χώρα τον περασμένο μήνα, από 596,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιούλιο του 2018, διαπίστωσε δηλαδή αύξηση 278% μέσα σε ένα χρόνο.

Δεδομένα του INPE που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα έκαναν λόγο περί αύξησης κατά 88% της αποψίλωσης των δασών στη Βραζιλία τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες από το AFP. Οι δασικές περιοχές που αποψιλώθηκαν έφθασαν τα 6.833 τετραγωνικά χιλιόμετρα τους 12 προηγούμενους μήνες, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 40%, σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό.

Η κυβέρνηση καθαίρεσε πρόσφατα τον Χικάρντου Γκαλβάου, τον διευθυντή του INPE, ο οποίος κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση του Μπολσονάρου ότι διέσπειρε «ψευδή» δεδομένα για να «παίξει το παιχνίδι των ΜΚΟ».

Για τον Μπολσονάρου, τον αρχηγό του Κράτους, δηλωμένο αμφισβητία της επιστημονικής συναίνεσης για τις κλιματικές αλλαγές, τα δεδομένα που καταγράφουν την πρόσφατη ραγδαία αύξηση της καταστροφής των δασών στη Βραζιλία «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και «αμαυρώνουν την εικόνα» της χώρας.

πηγη: newsbeast.gr