Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 10 Μαϊος 2019 06:40

Ο Ανθρωπος απειλεί τον Ανθρωπο

Γράφτηκε από τον

_Ανθρωπος_απειλεί_τον_Ανθρωπο.jpg

Καμηλοπαρδάλεις και ζέβρες στο πάρκο Μικούμι της Τανζανίας, η βιοποικιλότητα του οποίου απειλείται, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης του ΟΗΕ η οποία εκπονήθηκε εντός τριών ετών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στη στεριά, στη θάλασσα και στον αέρα οι δραματικές συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας αποκαλύπτονται στην έκθεση αξιολόγησης του ΟΗΕ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ενα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών κινδυνεύει με αφανισμό.

Η ανθρώπινη κοινότητα απειλείται εξαιτίας της διαρκώς αυξανόμενης ταχύτητας με την οποία αφανίζονται τα συστήματα στήριξης της φυσικής ζωής, προειδοποιούν οι επιφανείς επιστήμονες, οι οποίοι δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα του πιο ενδελεχούς ελέγχου της υγείας του πλανήτη μας.

Από τους κοραλλιογενείς υφάλους που αργοπεθαίνουν κάτω από τα νερά των ωκεανών μέχρι τα τροπικά δάση που μεταμορφώνονται σε σαβάνες, η φύση καταστρέφεται με ρυθμούς δέκα έως εκατό φορές ταχύτερους συγκριτικά με τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα εκατομμυρίων ετών. Η βιομάζα των άγριων θηλαστικών μειώθηκε κατά 82%, τα φυσικά οικοσυστήματα έχουν απολέσει περίπου το 50% της έκτασής τους και, τουλάχιστον, ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν με αφανισμό. Ολα αυτά αποτελούν συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας, επισημαίνει η έκθεση, η οποία εκπονήθηκε εντός τριών ετών, χάρη στη συνεργασία 450 επιστημόνων και διπλωματών.

Τα δύο στα πέντε είδη αμφιβίων κινδυνεύουν με αφανισμό, όπως επίσης και το ένα τρίτο των κοραλλιογενών υφάλων, ενώ τα υπόλοιπα θαλάσσια ζώα φαίνεται να έχουν χάσει το ένα τρίτο των πληθυσμών τους. Η εικόνα όσον αφορά τα έντομα, που έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία λόγω της επικονίασης των φυτών, είναι λιγότερο ξεκάθαρη, αλλά σύμφωνα με κάποιους συντηρητικούς υπολογισμούς τουλάχιστον το ένα στα δέκα κινδυνεύει με αφανισμό. Ηδη σε κάποιες περιοχές οι πληθυσμοί τους έχουν σχεδόν αφανιστεί.

«Να δράσουμε τώρα»

Οι συνέπειες της διαμορφούμενης κατάστασης, όπως η λειψυδρία και η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι, ήδη, καταστροφικές και θα επιδεινωθούν εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας. «Η κατάσταση υγείας των οικοσυστημάτων, από τα οποία εμείς όπως και άλλα είδη εξαρτιόμαστε, επιδεινώνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ποτέ. Στην πραγματικότητα διαβρώνουμε τα ίδια τα θεμέλια της οικονομίας, της ζωής, της ασφάλειας των τροφίμων, της υγείας και της ποιότητας ζωής σε ολόκληρο τον κόσμο», επισημαίνει ο Ρόμπερτ Ουάτσον, πρόεδρος της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας για τη Βιοποικιλότητα και τα Οικοσυστήματα (Ibpes), «έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο και πρέπει να δράσουμε τώρα».

15.000 μελέτες

Η προειδοποίηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι ασυνήθιστα έντονη για τα δεδομένα μιας έκθεσης του ΟΗΕ. Για την εκπόνησή της, εκατοντάδες ερευνητές πραγματοποίησαν 15.000 ακαδημαϊκές μελέτες προκειμένου να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα για την κατάσταση του πλανήτη. Οι συντάκτες της έκθεσης για τη βιοποικιλότητα, που έχει έκταση 1.800 σελίδων, ευελπιστούν ότι θα ωθήσει την κρίση της φύσης στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως συνέβη και με την κλιματική αλλαγή, η οποία έλαβε νέα θέση στην πολιτική ατζέντα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή πέρυσι, όταν επισημάνθηκε ότι η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας πρέπει να παραμείνει κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου εφόσον θέλουμε να αποτραπούν οι θανατηφόροι καύσωνες, οι πλημμύρες, η ξηρασία και η φτώχεια για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

H έκθεση δημιουργεί την εικόνα ενός πλανήτη όπου το ανθρώπινο αποτύπωμα είναι τόσο μεγάλο, ώστε αφήνει ελάχιστο χώρο για οτιδήποτε άλλο. Τα τρία τέταρτα της έκτασης της Γης έχουν μετατραπεί σε καλλιεργήσιμες γαίες. Τα δύο τρίτα του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχουν αλλάξει εξαιτίας των υδατοκαλλιεργειών, των διόδων της ναυσιπλοΐας, των υποθαλάσσιων εξορύξεων, όπως εξάλλου και εξαιτίας άλλων έργων. Τα τρία τέταρτα των ποταμών και των λιμνών χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την άρδευση των καλλιεργειών καθώς και την κτηνοτροφία.

Ομως, ακόμη και τώρα υπάρχει χρόνος προκειμένου να σωθεί ο πλανήτης. Ολες αυτές οι τάσεις μπορούν να σταματήσουν να υφίστανται, αλλά βέβαια ο άνθρωπος θα πρέπει να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με το φυσικό περιβάλλον.

πηγη: kathimerini.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή