Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 12:51

Αναζητώντας το κλιματικό μέλλον... στο παρόν

Γράφτηκε από

284674-drought_mud_feather_dry_nature_warming_weather_surface-1039767.jpg

Μια «προσομοίωση» της επερχόμενης περιβαλλοντικής δυστοπίας θα μπορούσε να αποτελεί ένα ταξίδι προς το Νότο. Αυτό τουλάχιστον προτείνει το National Geographic σε περίπτωση που θα θέλαμε να δούμε το κλιματικό μέλλον του Βορρά.

Η αλλαγή του κλίματος οδηγεί σε μια νέα εποχή για τις πόλεις της Βόρειας Αμερικής αναφέρει το δημοσίευμα. Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο Nature Communications δείχνει ότι μέχρι το 2080, το κλίμα στις πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα θα είναι ίδιο με αυτό που υπάρχει λίγα εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα σήμερα.

Οι θερμότεροι χειμώνες μπορεί να ακούγονται ωραίοι, λέει ο Ματ Φιτζπάτρικ, οικολόγος στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και ο βασικός συντάκτης της μελέτης. Αλλά έρχονται με τεράστιο κόστος: Δεν είναι μόνο η θερμοκρασία και το χιόνι ή η βροχή που θα αλλάξουν καθώς αλλάζει το κλίμα, αλλά ολόκληρος ο οικολογικός κόσμος.

«Οι άμεσες επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος είναι αρκετά κακές, αλλά τα φυσικά συστήματα συνδέονται στενά με το κλίμα», λέει. «Εάν αυτές οι αλλαγές γίνουν γρήγορα, τα συστήματα αυτά θα αποσταθεροποιηθούν και αυτό μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις για τα δάση, το νερό, τη γεωργία, τα πάντα».

Ο Φιτζπάτρικ και ένας συνάδελφός του αποφάσισαν να χαρτογραφήσουν το κλιματικό μέλλον της Βόρειας Αμερικής. Δημιούργησαν ένα εργαλείο που περιγράφει με τι μοιάζει ένα «κανονικό» έτος σήμερα, σε 540 πόλεις σε ολόκληρη την ήπειρο, από την άποψη της θερμοκρασίας και της βροχόπτωσης/υγρασίας. Στη συνέχεια εξέτασαν διαφορετικά μοντέλα πρόβλεψης του κλιματιού μέλλοντος αυτών των πόλεων 60 χρόνια στο μέλλον. Εξετάστηκαν δύο διαφορετικά σενάρια: Πρώτον, υπέθεσαν ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι μειώνουν επιθετικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Στη συνέχεια, εξέτασαν το σενάριο της «χειρότερης περίπτωσης». Ωστόσο, ο Φιτζπάτρικ επισημαίνει ότι οι πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν πως ο πλανήτης ακολουθεί ουσιαστικά αυτό το μονοπάτι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι η «χειρότερη περίπτωση» θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ακόμη χειρότερη.

 

Τα πρότυπα για τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις θα άλλαζαν ήταν παρόμοια μεταξύ των δύο σεναρίων. Οι περισσότεροι τόποι στα βορειοανατολικά θα θερμαίνονται και θα είναι πιο υγροί, αποκτώντας την υγρασία που τώρα συναντάται στα Νοτιοανατολικά. Στις δυτικές ΗΠΑ, οι πόλεις γενικά θα θερμαίνονται και θα ξεραίνονται. Η διαφορά ήταν στο πόσο. Στο βέλτιστο σενάριο της κλιματικής αλλαγής - όπου οι εκπομπές αρχίζουν να επιβραδύνονται άμεσα - οι πόλεις θα μοιάζουν, κατά μέσο όρο, σαν εκείνες που απέχουν 500 χλμ από αυτές, σήμερα. Αλλά στη χειρότερη περίπτωση, η απόσταση αυτή θα ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα προς το νότο.

Το περασμένο φθινόπωρο, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) δημοσίευσε μια έκθεση με την οποία προειδοποιεί, ότι ακόμη και η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες μόλις το 2040. Αλλά μόνο λίγοι βαθμοί διαφοράς μπορεί να έχουν τεράστιες επιπτώσεις. Περίπου 20.000 χρόνια πριν, κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων, όταν κομμάτια πάγου έφτασαν μέχρι το νότο της σημερινής Νέας Υόρκης, η θερμοκρασία του αέρα ήταν μόνο μεταξύ δύο έως 10 βαθμών Κελσίου ψυχρότερες σε όλο τον πλανήτη από ό,τι σήμερα. Αλλά ξέρουμε πώς αυτό τον αναμόρφωσε καταλυτικά.

«Οπότε αυτό που αυτοί οι χάρτες δεν δείχνουν είναι πολύ περισσότερο ανησυχητικό από αυτό που δείχνουν», λέει η Τζένιφερ Μάρλον από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ. «Δεν μιλάμε απλώς για την αλλαγή της θερμοκρασίας μιας πόλης ή του ύψους της βροχόπτωσής της. Μιλάμε για πολύ περισσότερα. Μιλάμε για τη μετατόπιση του κλίματος ολόκληρων γεωγραφικών ζωνών και επίσης για την αλλαγή της μεταβλητότητας του καιρού σε αυτά τα μέρη.».

Και αυτά θα είναι μόνο τα «καλά» νέα. Διότι οι πόλεις στον Βορρά θα έχουν το κλίμα του νότου, αλλά με λιγότερη τροφή, λιγότερο πόσιμο νερό, λιγότερες και πιο αδύναμες καλλιέργειες. «Εκτός αν κάνουμε κάτι στο μεταξύ»…

πηγη: tvxs.gr