Σήμερα: 29/03/2024
Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 08:44

Για «κοφτερό» μυαλό, ρίξτε την κοιλίτσα

Γράφτηκε από τον

apoleia-barous-koiliako-lipos-diaita.jpg

Ο θυμόσοφος λαός έλεγε κάποτε ότι η κοιλιά (στον άντρα) είναι αρχοντιά, δείγμα ευπορίας και καλοπέρασης. Για κάποιες γυναίκες μάλιστα είχε τη… χάρη της. Από τότε όμως έχουν αλλάξει πολύ οι καιροί και η γνώση μας για τις επιπτώσεις αυτής της «αρχοντιάς» έχει αλλάξει κατακόρυφα. Φαίνεται μάλιστα ότι η κοιλιά δεν επηρεάζει μόνο την καρδιά (όπως ξέραμε) αλλά και το μυαλό, όπως εξηγεί ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης.

Με ραγδαία επιδείνωση παγκοσμίως
Προηγούμενες έρευνες κατέληξαν ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι δεν αποδίδουν το ίδιο σε τεστ μνήμης και οπτικοχωρικής ικανότητας, σε σύγκριση με νορμοβαρείς (1). Τα ευρήματα αυτά έχουν σημαντικές προεκτάσεις, με την παγκόσμια επίπτωση της άνοιας να προβλέπεται να αυξηθεί από 24,3 εκατομμύρια περιστατικά το 2001 σε 81,1 εκατομμύρια μέχρι το 2040.

Μας αφορά όλους
Αυτό που δεν ήταν γνωστό, είναι αν κάτι τέτοιο ισχύει και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μια νέα μελέτη λοιπόν, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 5.000 άτομα, αποκάλυψε ότι η μέτρηση του κοιλιακού λίπους (πηλίκο περιφέρειας μέσης προς γοφούς) σχετίζεται με μειωμένη γνωσιακή λειτουργία σε ηλικιωμένους Ιρλανδούς, με ηλικία μεγαλύτερη των 60 ετών (2). Να σημειωθεί ότι η γνωσιακή λειτουργία αφορά την ικανότητα επεξεργασίας σκέψης, τη λειτουργία της μνήμης, την ικανότητα εκμάθησης νέων πραγμάτων, αλλά και τη δυνατότητα διατύπωσης φράσεων και  κατανόησης κειμένων (3).

Το σπλαχνικό λίπος δεν είναι αποθήκη, αλλά αδένας
Κάτι που μπορεί να εξηγείται από την αυξημένη παραγωγή προφλεγμονωδών παραγόντων από το σπλαχνικό λίπος, που έχει ούτως ή άλλως συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο έκπτωσης της γνωσιακής λειτουργίας. Άλλωστε, σε αυτή του την ενδοκρινική δράση αποδίδονται τα περισσότερα προβλήματα με την απόδοση της ινσουλίνης και την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος (4).

Είναι βαρύ το φορτίο…
Δεδομένης λοιπόν της υψηλής συχνότητας υπέρβαρου και παχυσαρκίας σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και του κοινωνικοοικονομικού βάρους της γνωσιακής δυσλειτουργίας, είναι προφανές ότι η μείωση βάρους και έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου που προάγουν παχυσαρκία θα μπορούσε να είναι ένα καλό μέτρο πρόληψης της νοητικής έκπτωσης.

Η κοιλίτσα και το σταυρόλεξο
Εν ολίγοις, ενώ μέχρι τώρα βλέποντας μια κοιλίτσα υποπτευόμασταν κάποιου βαθμού κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα και (προ)διαβήτη, στο τραπέζι πέφτει πλέον και το χαρτί της νευρολογικής υγείας.

Καλά, λοιπόν, τα σταυρόλεξα και η φυσική δραστηριότητα, αλλά φαίνεται ότι η συγκράτηση (της αύξησης) του βάρους με τα χρόνια μπορεί να προσθέσει μια σημαντική βοήθεια στην πρόληψη της άνοιας και της γνωσιακής έκπτωσης.

Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.milessis.gr 
FB page: milessisgeorge

References

1. Miller AA, and SJ Spencer. Obesity and neuroinflammation: a pathway to cognitive impairment. Brain Behav Immun. 2014 Nov; 42:10-21

2. Ntlholang O, Kevin McCarroll, Laird E, Molloy AM, Ward M, McNulty H, Hoey L, Hughes CF, Strain JJ, Casey M, and C Cunningham. The relationship between adiposity and cognitive function in a large community-dwelling population: data from the Trinity Ulster Department of Agriculture (TUDA) ageing cohort study. British Journal of Nutrition, 2018;1. DOI: 10.1017/S0007114518001848

3. Seo EH, Kim H, Choi KY, Lee KH, and IH Choo. Association of subjective memory complaint and depressive symptoms with objective cognitivefunctions in prodromal Alzheimer’s disease including pre-mild cognitive impairment. J Affect Disord, 2017 Mar 30; 217:24-28. doi: 10.1016/j.jad.2017.03.062.

4. Patel P, and N Abate. Body fat distribution and insulin resistance. 2013 Jun 5;5(6):2019-27.

ΠΗΓΗ: clickatlife.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή