Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 07:41

O «καλός» μας ο καιρός… και το χιόνι

Γράφτηκε από τον

.jpg

Αυτό το χειμώνα το χιόνι πέφτει πυκνό στις Άλπεις προς τέρψιν των εραστών του σκι. Οι ξενοδόχοι και τα εστιατόρια τρίβουν τα χέρια τους από χαρά ωστόσο η σημερινή κατάσταση δεν αναμένεται να διαρκέσει. Ο Βέρνερ Μπέτσινγκ, ειδικός επιστήμονας σε θέματα μελέτης του περιβάλλοντος των Άλπεων, δίνει περιθώριο ζωής στον κλασικό τουρισμό στα κεντροευρωπαϊκά βουνά για σκι το πολύ είκοσι χρόνια. «Σε μεγάλο βαθμό, ακόμα και σήμερα, οι πίστες γεμίζουν με τεχνητό χιόνι. Για τα επόμενα 15 χρόνια οι σχετικές δαπάνες θα αυξάνονται διαρκώς, όμως μετά από είκοσι χρόνια η αγορά τεράστιων ποσοτήτων τεχνητού χιονιού θα είναι εντελώς ασύμφορη», συμπληρώνει ο γερμανός επιστήμονας.

Την ίδια άποψη έχει και ο Κρίστοφ Μάρτι, από το Ινστιτούτο Ερευνών για το Χιόνι και τις Χιονοστοιβάδες (SLF) στο Νταβός, ο οποίος χαρακτηρίζει «καπρίτσιο» της φύσης το πυκνό φετινό χιόνι. «Η αύξηση της θερμοκρασίας της γης είναι πολύ μεγάλη. Οι τελευταίοι τρεις χειμώνες ήταν πάρα πολύ θερμοί. Αλλά και ο φετινός χειμώνας θα είναι θερμότερος σε σύγκριση με τον μέσο όρο μακροπρόθεσμα. Μόνο σε μεγάλο ύψος υπάρχει πολύ χιόνι. Στα χαμηλότερα επίπεδα δεν υπάρχει επαρκές χιόνι» δηλώνει και συμπληρώνει πως «ακόμα και εκεί που είναι πολύ ψηλά, οι καλές, ζεστές μέρες είναι περισσότερες με αποτέλεσμα η συμπύκνωση των υδρατμών να πέφτει περισσότερο σαν βροχή και λιγότερο σα χιόνι».

Δραματική μείωση του χιονιού τα επόμενα χρόνια

Το χιόνι στις Άλπεις αναμένεται να μειωθεί έως και 70% μέχρι το τέλος του αιώνα, υποστηρίζει ο Κρίστοφ Μάρτι σε έρευνά του. Σε ύψος 300 έως 800 μέτρων από τις αρχές του 1990 μόνο τρία χρόνια υπήρχε περισσότερο χιόνι από ό,τι συνήθως.

«Μέχρι πριν από 15 χρόνια οι πίστες του σκι είχαν πυκνό φυσικό χιόνι. Σήμερα πολλές πίστες εάν δεν ήταν καλυμμένες με τεχνητό χιόνι δεν θα ήταν δυνατόν να λειτουργήσουν» δηλώνει ο γερμανός επιστήμονας, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutsche welle.

Και η ζήτηση για πίστες του σκι είναι μεγάλη. Μέχρι το 2022 υπολογίζεται ότι 300 εκατομμύρια Κινέζοι θα είναι σε θέση να κάνουν σκι. Αριθμός μεγαλύτερος από όλους του ευρωπαίους σκιέρ μαζί.

Οι επιστήμονες αμφιβάλλουν εάν οι αρνητικές συνέπειες από την αύξηση της θερμοκρασίας της γης είναι πλέον αναστρέψιμες σε αυτόν τον τομέα και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για άλλη μια φορά.

Πηγή: newsbeast.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή