Σήμερα: 17/01/2018
Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017 05:42

Τα δέντρα δεν μπορούν να μας σώσουν από τις εκπομπές του διοξείδιου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Γράφτηκε από

 

.jpg

Οι τεράστιες ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, που τα δέντρα δε μπορούν πλέον να μας σώσουν.

Τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα για την ανάπτυξη τους. Αλλά οι νέες εκτιμήσεις αποκαλύπτουν μια πικρή πραγματικότητα. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος στη γη για να φυτευτούν όσα δέντρα χρειάζονται για να αποφύγουμε τις κλιματικές αλλαγές και την ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Science Insider αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας θα ευθύνεται όλο και περισσότερρο για τον κίνδυνο των πυρκαγιών, της ξηρασίας, των καταστροφικών καταιγίδων και άλλων ακραίων φυσικών φαινομένων.

Τι θα μπορούσε όμως να απέτρεπε αυτή την αύξηση της θερμοκρασίας;

Αν φυτεύαμε 1,7 εκατομμύρια στρέμματα με δέντρα, θα μπορούσαμε να απομακρύνουμε τρεις δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, κάθε χρόνο. Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 10% αυτών που εκπέμπουμε ετησίως. Το φύτεμα των δέντρων δε θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, αλλά θα αποτελούσε σημαντική βοήθεια στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τα 1,7 εκατομμύρια στρέμματα χρησιμοποιούνται ήδη για αγροτικές καλλιέργειες και όσο αυξάνεται ο πληθυσμός του πλανήτη θα χρειαζόμαστε όλο και περισσότερα από αυτά τα στρέμματα. Με άλλα λόγια, πολλοί από μας θα πεινάσουμε αν δοκιμάσουμε αυτή την πρακτική.

Οπότε που καταλήγουμε; Μέχρι στιμής δεν έχουν δοθεί απαντήσεις. Οι επιστήμονες και οι πολιτικοί που ασχολούνται με τομ θέμα, προσπαθούν να βρουν μια λύση. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούν άμεσα και δραστικά μέτρα.

Πηγή: tvxs.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή